Cursul „Istoria şi civilizaţia tătarilor“, la final Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep - „Vrem să ținem minte de unde venim“ (galerie foto)



27 de constănțeni au primit, ieri, diplome de absolvire a cursului „Istoria şi civilizaţia tătarilor“, organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) şi Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”.
 
Derulat pentru al doilea an consecutiv, în baza unui protocol încheiat între cele două instituţii, cursul a fost susţinut de dr. Metin Omer, de la Universitatea Hacettepe din Ankara.
 

„Din toamnă, acest curs va fi facultativ, ceea ce este extraordinar. Am reușit acest lucru cu ajutorul decanului Facultății de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii «Ovidius», domnul Plopeanu, și, desigur, cu sprijinul rectorului Sorin Rugină. Intrăm într-o logică firească a lucrurilor.

 

Este normal ca Universitatea «Ovidius», care este a  constănțenilor, a Dobrogei, să aibă astfel de inițiative ce privesc minoritățile. Cursul este foarte important pentru noi, tătarii, care ne dorim să știm și istoria României, dar și istoria noastră. Cu bune și cu rele. Dacă ești bine intenționat, înveți de bine din istorie, dacă nu ai gânduri bune, extragi doar ceea ce este rău. Iar noi vrem să ținem minte de unde venim, cine sunt strămoșii noștri“, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

 
„Ceea ce mă bucură este că la acest curs au participat nu doar membrii comunității noastre, ci și români. Au fost persoane de toate vârstele: de la liceeni, la oameni în vârstă. De asemenea, am avut și studenți de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice. Cei care au venit la curs au învățat care sunt reperele minorității tătarilor, au trecut prin principalele etape istorice ale tătarilor, au cunoscut părți ale culturii tătarilor, dar și biografia unor personalități.
 
Am încercat să mă pliez și pe dorințele cursanților și să adaug de fiecare dată ceva nou. Anul acesta, noutatea a fost discuția despre anexarea Crimeii la Rusia. Am vorbit și despre ultimele descoperiri în ceea ce privește istoria tătarilor, în special unele documente din arhivele franceze“, a precizat dr. Metin Omer, de la Universitatea Hacettepe din Ankara, cel care a ținut cursul „Istoria şi civilizaţia tătarilor“.
 
Dintre cei care au urmat cursul „Istoria şi civilizaţia tătarilor“ a făcut parte şi subprefectul judeţului Constanţa Ersun Anefi, care a primit cu mândrie diploma înmânată de preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
 
De asemenea, printre cursanți s-a numărat și un cetățean american stabilit la Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța a declinat dosarul în care un fost deputat constănțean cheamă în judecată Parlamentul României

01 Mar 2024 944

Judecătoria Constanța, verdict în procesul unui deputat din Constanța (MINUTA)

16 Feb 2024 876

Deputat de Constanța, cu verdict în așteptare la Judecătorie

22 Jan 2024 661

Judecătoria Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul deschis de Autoritatea Națională pentru Cetățeni unui deputat din Constanța

02 Jan 2024 824

Deputat din Constanța, dat în judecată de Autoritatea Națională pentru Cetățenie! Instanța a rămas în pronunțare

05 Dec 2023 1317

#Dobrogea145 Amet Varol, deputat UDTTMR, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2023 1204

Știri Constanța azi UDTTMR organizează „Turneul Campionilor la Kureș - 2023” în Parcul Tăbăcăriei (GALERIE FOTO +VIDEO)

09 Sep 2023 1264

UDTTMR organizează „Turneul Campionilor la Kureș - 2023” în Parcul Tăbăcăriei din Constanța

08 Sep 2023 815

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, la final (GALERIE FOTO)

04 Sep 2023 982

Gala Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Sep 2023 1926

Știri Constanța azi Paradă a UDTTMR cu prilejul Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar (FOTO)

02 Sep 2023 2090

Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, eveniment organizat de UDTTMR

02 Sep 2023 630

UDTTMR anunță deschiderea Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar printr-o conferință de presă (FOTO)

01 Sep 2023 1510

Constanța UDTTMR organizează a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar

31 Aug 2023 856

Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, și deputatul UDTTMR, Varol Amet s-au întâlnit cu cu noul secretar de stat pentru Culte

27 Jun 2023 1270