Dakino Production, afacerea fraţilor Dan şi Lucian Chişu, preferă stabilitatea

Pentru pasionaţi de filme, îndeosebi de scurtmetraje, dar şi pentru „devoratorii“ nocturni de publicitate, cuvântul Dakino nu este lipsit de rezonanţă. Unii îl asociază cu Festivalul Internaţional de Scurtmetraje DaKINO, alţii cu Noaptea Devoratorilor de Publicitate, iar alţii cu numele lui Dan Chişu. Nimic nu este întâmplător, deoarece Dakino Production este numele societăţii ai cărei asociaţi sunt cunoscutul regizor şi actor român, pe numele său real Dănuţ-Florin Chişu, născut în urmă cu aproape 62 de ani în localitatea tulceană Dăeni, şi fratele său mai mare, criticul literar Lucian Chişu, născut în municipiul Constanţa.
 
Din Monitorul Oficial aflăm că, la începutul lui 2017, Adunarea Generală a Asociaţilor Dakino Production, formată din fraţii Chişu, a hotărât prelungirea pentru un an a folosirii spaţiului pentru sediul social din Bucureşti, de pe strada Dr. Nicolae Turnescu, respectiv a mandatului administratorului unic al societăţii, Cristian Agopian.
 
Conform site-ului IMDb, Dan Chişu este organizatorul Festivalului Internaţional de Film DaKINO, „cel mai vechi festival de film din România, care se ţine anual la Bucureşti începând din 1991“. 
Anul acesta, festivalul, ajuns la cea de-a 26-a ediţie, se va desfăşura în perioada 1-5 martie, la Cinema Pro, Cinema Muzeul Ţăranului şi Arcub. Potrivit prezentării de pe pagina de Facebook a evenimentului, DaKINO a debutat în 1991 ca festival de film al studenţilor operatori şi regizori, iar din 1993 a câştigat amploare internaţională. De-a lungul timpului, DaKINO a avut prezenţe prestigioase atât în juriul, cât şi în rândul invitaţilor, printre care s-au numărat cineaşti precum: Charlotte Rampling, Christopher Lambert, Giuliano Gemma, Marisa Berenson, Gaspar Noe, Elina Lowensohn, Vittorio Taviani, Costa Gavras,  Anthony Minghella, Hiam Abbass, Bruno Coppola şi Emir Kusturica.
 
Actor, producător, regizor, scenarist şi autor de carte, Dan Chişu şi-a pus semnătura pe filme precum: „Ursul“ (2011), „Déjà Vu“ (2012), „Şi caii sunt verzi pe pereţi“ (2012), unde DaKINO Production este coproducător, dar şi „WebSiteStory“ (2010), „Bucureşti NonStop“.
 
Printre cărţile sale se numără: „Singur sub duş“ (2004), „Garsoniera din pădurea de macarale“ (2007) şi „Reţete pe muchie de tigaie“ (2008).
Printre marile sale pasiuni se află şi poker-ul.
 
Sursă foto: Facebook (Dan Chişu)
 
 
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Născut la Tulcea Dan Chișu, omul care a creat locul în care s-a dezvoltat stand-up-ul din România

20 Jul 2023 2759

Celebrul dobrogean Dan Chișu, la aniversare Câți ani împlinește omul care a creat un loc special de unde s-a extins stand-up-ul în România

21 Jul 2021 4082

Dan Chișu s-a născut la data de 21 iulie 1955, în Brăila. Este un actor, regizor , bucătar și producător român.

21 Jul 2018 2012

Ştiaţi că...? Regizorul Dan Chişu împlineşte, astăzi, 60 de ani

21 Jul 2015 3951

Filmări la Constanţa Antrenorul Horia Gheorghe a jucat în filmul „Planşa“, regizat de fiul său, Andrei Gheorghe (galerie foto)

03 Dec 2014 5094

Ştiaţi că...? Astăzi, Dan Chişu...

21 Jul 2014 4782