Din dragoste pentru Dobrogea Intelectuali de diverse etnii se alătură demersului ZIUA de Constanţa, pentru a nemuri memoria Dobrogei (galerie foto)

Legaţi prin fire nevăzute de dragostea pentru Dobrogea şi pentru istoria ei fermecătoare, trecută sub uitare şi de mulţi neştiută, câţiva dintre oamenii de cultură ai Constanţei proveniţi din rândul minorităţilor etnice, legaţi prin fire indisolubile de acest tărâm, s-au reunit, sâmbătă, la amiază, în redacţia ZIUA de Constanţa, animaţi de dorinţa de a celebra şi a de a nemuri prin cuvânt memoria şi inefabila frumuseţe a României de la Mare. 
 
Acesta este felul în care ZIUA de Constanţa prefaţează manifestările din acest an dedicate Zilei Dobrogei, una dintre „orele astrale ale României“, după cum a definit-o istoricul şi universitarul Stoica Lascu, celebrată ca sărbătoare naţională din 14 noiembrie 2015.
 
A fost o întâlnire prietenească, moderată de conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, cu doar câţiva dintre reprezentanţii minorităţilor etnice ale Constanţei, care s-au remarcat prin activitatea lor pusă în slujba oraşului, dar nu numai, precum reputatul profesor universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian, membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, demn reprezentant al armenilor din România, prof. univ. dr. Nuredin Ibram, un cunoscut intelectual al etniei tătare, vicepreşedintele Comunităţii Elene „Elpis“, Mihnea Hagiu, care, prin activităţi culturale, ţine vie memoria grecilor stabiliţi la Pontul Euxin, profesorul universitar de limba turcă şi poeta Emel Emin, o mare iubitoare a liricii eminesciene, membră a Uniunii Scriitorilor din România, precum şi teatrologul Anaid Tavitian, nume marcant al comunităţii armeneşti de la Marea Neagră, care a slujit muza Thalia de la Constanţa, ca secretar literar şi apoi în calitate de consultant artistic, timp de patru decenii.
 
„Salut această iniţiativă a ziarului pentru că, într-adevăr, prin această iniţiativă ne redaţi Dobrogea istorică şi culturală din secolele trecute“, a spus prof. univ. dr. Nuredin Ibram, afirmaţia sa fiind îmbrăţişată de cei prezenţi la întâlnirea de suflet din casa ZIUA de Constanţa.
 
„Proiectul acesta mi se foarte generos şi în sensul acesta, deoarece nu este o vorbă în vânt această bună înţelegere a minorităţilor etniilor din Dobrogea şi tot timpul mă gândesc cât de modernă în gândire a fost această parte a României pe vremuri“, a subliniat Anaid Tavitian.
 
Au fost evocate personalităţi cunoscute şi uitate, s-a vorbit despre clădiri vechi şi celebre ale Dobrogei, nu doar ale Constanţei, unele dintre ele pierdute, şi s-au spus şi poveşti de viaţă fermecătoare, pilde grăitoare ale modului în care comunităţile etnice au convieţuit şi s-au influenţat unele pe altele. Toate aceste poveşti, pod peste timp între trecut, prezent şi viitor, merită şi vor fi consemnate în paginile cotidianului ZIUA de Constanţa, pentru a fi nemurite în beneficiul generaţiilor tinere care sunt şi care vor veni.
 
Altfel spus, întâlnirea organizată sâmbătă, 14 octombrie 2017, fix cu o lună înainte de celebrarea împlinirii a 139 de ani a la revenirea Dobrogei la ţară, este un demers făcut din dragoste pentru Constanţa, pentru trecut, prezent şi viitor.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 

Citeşte şi: 
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire


Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017

Istorici la ZIUA de Constanţa. Necesitatea de a avea acces la un fond documentar online despre Dobrogea (galerie foto)

O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa. „Suntem ai Constanţei, facem spectacole pentru constănţeni. Trebuie să fim ajutaţi de constănţeni“ (galerie foto)

Cultura constănţeană strigă după ajutor! Câteva probleme, multe neputinţe şi semne de întrebare. Artiştii au nevoie de implicarea autorităţilor locale şi judeţene

Ziua Mondială a Teatrului, acasă la ZIUA de Constanţa (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Optimizarea coordonării interinstituționale în zona Dobrogei

27 Sep 2023 570

LIVE TEXT Universitatea „Ovidius” Constanța organizează o întâlnire cu reprezentanții presei locale, în contextul celebrării Zilei Mondiale a Libertăţii Presei (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 May 2023 1368

Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța organizează, în premieră la nivel local, manifestarea intitulată „Constanța Smart Energy Expo 2022”

27 Jul 2022 1550

Constanța culturală Ziua Teatrului, sărbătorită și altfel

25 Mar 2022 4752

În ziua în care „Regele“ împlinește 57 de ani, Farul întâlnește Chindia. În 1983, la 18 ani, Hagi făcea un meci mare cu CS Târgoviște. „Aplauze la scenă deschisă!“

05 Feb 2022 5869

Universitatea Ovidius din Constanța, la reuniunea de etapă în cadrul proiectului european „Violența simbolică în termeni de gen“

15 Oct 2021 1854

Cap. Neagu Marcel, propus cetățean de onoare al municipiului Constanța de către Liga Militarilor Profesioniști

03 Aug 2020 1697

Schimb de bune practici online între Școala din Limanu și IET Sărata Veche (Republica Moldova) Lecția moldavă - educația parentală, esențială pentru copil, în depășirea condițiilor de criză

01 Jun 2020 3254

Fotoreportaj Ziua Dobrogei, sărbătorită de constănțeni, alături de primarul Decebal Făgădău (galerie foto)

14 Nov 2019 5031

Evenimentul cultural „Ziua Multietnicității Dobrogene”, în Piațeta Cazino din Mamaia

08 Aug 2019 2337

Programul evenimentelor pregătite pentru Ziua Constanței

18 May 2019 5734

#citeșteDobrogea În Anul Cărții, provocările scriitorului Pericle Martinescu pentru elevii Colegiului Militar devin reale teme de dezbatere (galerie foto)

08 Mar 2019 2937

„Ştirea falsă este o armă unic ofensivă, care a căpătat dimensiuni planetare“ (galerie foto)

26 Apr 2018 2157

Oamenii cetății, despre Biblioteca Virtuală - Dobrogea de ieri și de azi. Recurs la memorie - „Analele Dobrogei“

15 Feb 2018 5418

Istorici la ZIUA de Constanţa Necesitatea de a avea acces la un fond documentar online despre Dobrogea (galerie foto)

24 Jul 2017 3894