Festival internaţional ajuns la cea de-a XX-a ediţie Preşedintele UDTTMR - „Va fi o explozie de culoare şi voie bună!“ (galerie foto)



Aproape 1.000 de persoane vor participa, astăzi, la parada costumelor tradiţionale în cadrul Festivalului Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Turco-Tătar, organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR). „Va fi o explozie de culoare şi voie bună!“, a promis preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

Festivalul Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Turco-Tătar a ajuns la cea de-a XX-a ediţie şi reuneşte, an de an, ansambluri din diferite colţuri ale lumii, UDTTMR fiind un mesager al valorilor culturale tradiţionale. Fiind o ediţie jubiliară, organizatorii au decis să schimbe traseul paradei, care, pentru prima dată, va ajunge şi în staţiunea Mamaia. Astfel, azi, începând cu 11.00, circa 1.000 de participanţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale vor defila pe traseul City Park Mall Constanţa - bulevardul Alexandru Lăpuşneanu - staţiunea Mamaia - Cazinoul din staţiunea Mamaia. În piaţeta Cazinoului din Mamaia, fiecare ansamblu va prezenta un demo al dansului pe care îl va interpreta pe scena Teatrului de vară Soveja. „În faţa alaiului va defila Fanfara otomană militară din Amasya (Turcia). De asemenea, pot fi admiraţi mai mulţi călăreţi, îmbrăcaţi în costume de luptător. Îi aşteptăm pe toţi constănţenii şi turiştii la acest eveniment inedit, unde vor vedea lucruri frumoase şi deosebite“, a mai spus Gelil Eserghep. Seara va continua cu un spectacol care va avea loc la Teatrul de vară Soveja. Anul acesta, pe scenă vor urca, alături de cele 12 ansambluri și de soliștii UDTTMR, 12 ansambluri şi solişti din Turcia, Bulgaria, Macedonia, Kazahstan și, în premieră, Georgia. Constănţenii şi turiştii vor putea admira momentele artistice pregătite de: ansamblul folcloric al Organizaţiei Culturale, de Întrajutorare şi Sportivă a Tătarilor Crimeeni din Eskişehir, ansamblul Asociației de Cercetare Folclorică a Tătarilor din Eskișehir, ansamblul folcloric al Universităţii din Yalova, ansamblul  TUFAK din Ankara, ansamblul Bursa Vatan Halk Oyunlari, ansamblul Centrului cultural „ÖMER LÜTFİ“ Kırcaali - Bulgaria, ansamblul folcloric Bahar din Macedonia, ansamblul Casei de Cultură din Șumnu (Bulgaria). Pentru prima dată la festivalul de la Constanța se află și ansamblul Mtservali din Georgia, dar și Kokshetau din Kazahstan.

Lupte tradiționale tătărești kureş

În cea de-a doua zi a festivalului, în Parcul Tăbăcărie, lângă Teatrul de vară Soveja, se vor desfăşura lupte tradiționale tătărești - kureș, partea a doua a spectacolului urmând a debuta la ora 19.00. Manifestarea este, deopotrivă, un mijloc de promovare a valorilor culturale tradiţionale tătăreşti din Dobrogea, dar şi un mijloc de relaţionare cu toţi constănţenii, indiferent de etnie. De la an la an, festivalul a căpătat o importanţă tot mai mare în rândul manifestărilor de profil, atât prin prisma organizării, cât şi prin nivelul artistic ridicat al invitaţilor.

Cine participă la festival

Fanfara otomană militară din Amasya este una dintre cele mai vechi grupuri instrumentale militare din Turcia. Are un bogat palmares, alcătuit din numeroase participări la festivaluri din ţară şi de peste hotare. Costumele colorate, ţinuta, diversitatea instrumentelor sunt componente ce definesc Fanfara otomană militară. Instrumentele au o vechime însemnată, acestea sunt reprezentative pentru vechea fanfară militară otomană. În scrierile vechi de peste 2.500 de ani, găsim detalii despre muzica şi instrumentele fanfarei militare otomane.

Organizaţia Culturală, de Întrajutorare şi Sportivă a Tătarilor Crimeeni din Eskişehir a luat fiinţă în anul 1972. Scopul organizaţiei este de a promova şi a valorifica istoria, cultura, literatura, muzica, dar şi dansurile tradiţionale a tătarilor crimeeni. Ansamblul folcloric al organizaţiei este format din tineri care iubesc folclorul şi cultura tătarilor crimeeni.
Tot din Eskișehir, va participa anul acesta la festivalul organizat de UDTTMR și Asociația de Cercetare Folclorică a Tătarilor din Eskișehir.

Universitatea din Yalova, al cărei ansamblul folcloric participă la festival, s-a înfiinţat în anul 2008. În cadrul universităţii au fost create cluburi, dar şi grupuri folclorice reprezentând diferite zone ale ţării. Grupurile folclorice au ca scop promovarea dansurilor tradiţionale turceşti, atât în ţară, cât şi peste hotare.

Organizația TUFAK din Ankara a luat fiinţă în 1958, în scopul promovării muzicii și dansurilor tradiționale. Sunt recunoscuți atât ca mesageri ai culturii turce, dar și ca promotori ai unor ample proiecte internaționale cu finanțare europeană.

Unul dintre ansamblurile care participă an de an la festivalul organizat de UDTTMR este și Bursa Vatan Halk Oyunlari. Ansamblul este prezent la numeroase festivaluri din țară și din străinătate, fiind recunoscut pentru varietatea repertoriului abordat.

Centrul cultural Ömer Lütfi Kırcaali din Bulgaria a luat fiinţă în anul 1993. Ömer Lütfi este numele celui mai renumit coregraf din Kırcaali, care a devenit erou în al Doilea Război Mondial. Scopul centrului cultural este de a valorifica folclorul turcesc din Bulgaria. De-a lungul anilor, au câştigat numeroase trofee şi premii la festivaluri internaţionale din Turcia şi zona balcanică.


Asociaţia culturală şi arte frumoase BAHAR din Macedonia a luat fiinţă în anul 1992 şi numără 80 de membri. An de an, asociaţia organizează în luna mai Festivalul Primăverii Hidirelez, în localitatea Valandovo. Programul care va fi prezentat în România va cuprinde dansuri vechi ale turcilor din Macedonia.

Și anul acesta, va participa la festival ansamblul de dansuri turcești din Șumnu (Bulgaria). Organizația, condusă de Nurten Remzi, participă la numeroase festivaluri și manifestări culturale din țară și din străinătate.

Pentru prima dată la festivalul de la Constanța se află și ansamblul Mtservali din Georgia, dar și Kokshetau din Kazahstan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța azi Paradă a UDTTMR cu prilejul Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar (FOTO)

02 Sep 2023 2092

Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, eveniment organizat de UDTTMR

02 Sep 2023 632

UDTTMR anunță deschiderea Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar printr-o conferință de presă (FOTO)

01 Sep 2023 1512

Festivalul organizat de UDTTMR, pe linia de start Gelil Eserghep - „Principalii invitaţi sunt constănţenii“ (galerie foto)

30 Aug 2016 3276

Festivalul Internaţional al Dansului, Cântecului şi Portului Popular Turco-Tătar, organizat de UDTTMR, la o nouă ediţie

29 Aug 2016 5118

Festivalul Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar, la a XXI-a ediţie UDTTMR a pregătit zeci de surprize pentru constănţeni

24 Aug 2015 3869

Fotoreportaj Muzică, culoare, originalitate şi voie bună la parada costumelor tradiţionale

29 Aug 2014 3959

Litoral Tv Etnia turco-tătară se pregătește de un nou festival

28 Aug 2014 3151