Imagini de la eveniment Cazinoul Constanța s-a redeschis pentru a vă arăta splendoarea litoralului interbelic (galerie foto)

Cazinoul, clădirea-simbol a Constanței, închis în timpul anului din cauza stării avansate de degradare în care se află, a fost redeschis, marți, 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, pentru a găzdui o expoziție care să amintească de vremuri fericite, de gloria de altădată a litoralului românesc.

La vernisajul expoziției „Arhitectura interbelică pe litoralul românesc“, organizată de arhitectul Radu Cornescu, a luat parte și primarul Constanței, Decebal Făgădău, alături de preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Dobrogea, Alexandru Bălan.

„Această expoziție s-a născut ca și celelalte expoziții pe care le-am realizat din pasiunea pentru Constanța, Dobrogea, pentru arhitectură și colecția de imagini vechi. Această expoziția aduce în prim-plan arhitectura interbelică, care se referă mai mult la stilul modernist, care a apărut imediat după Primul Război Mondial și pe care majoritatea arhitecților, în special cei tineri, l-au îmbrățișat. Se renunță la ornamente, la tot felul de butaforii sau alte expresii arhitecturale și se merge, mai ales pentru că a apărut între timp betonul armat, pe studiul dintre plin și gol, pe regimul de înălțime foarte ridicat față de casele care erau atunci și clădiri care s-au adresat mai mult populației, deoarece până atunci casele mai importante erau sedii ale adminstrației locale, locuințe ale aristocrației, burgheziei. Până atunci oamenii de rând nu avea un apartament cu baie în casă, de exemplu“, a spus autorul expoziției, arh. Radu Cornescu.

Printre arhitecții care au ridicat construcții pe litoralul românesc, în perioada interbelică, se numără: G. M. Cantacuzino, Henriette Delavrancea Gibory, Horia Creangă, Victor Ștephănescu, Harry Godstein (Horia Maicu), Ioan Căpșuneanu, Remus Iliescu, Paul Smărăndescu, Arta Cerkez, Angelo Viecelli, Constantin Dragu, George Andriescu, I. C. Roșu, Nicolae Nenciulescu, Constantin Iotzu.

„Imobilele interbelice moderniste s-au ridicat preponderent la București, apoi la Constanța. Cei mai mari arhitecți ai vremii au venit și au lucrat pe litoralul românesc, care era dublu față de cel de acum: se întindea de la Cetatea Albă până la Ecrene, aproape de Varna. Ei au construit aici locuințe, spitale, biserici, hoteluri, toată gama de clădiri care se putea în slujba populației“, a mai spus autorul expoziției.

Cum recunoaștem o clădire interbelică

Dacă doriți să vă dați seama dacă treceți pe lângă o clădire interbelică, trebuie să știți că, potrivit lui Radu Cornescu: „În general, casele interbelice se recunosc după aspectul lor. Ele sunt în general gri, au ca finisaj terasitul, dar au elemente pe care alte imobile sau blocuri nu le au: ușa de intrare și casa scării au motive Art Deco, cu fier forjat. Sunt singurele elemente care au pătruns din Art Deco în Modernism. Alte elemente distinctive sunt așa zisul catarag care se pune la casa scării, care era de fapt un paratrăsnet, sau geamurile rotunde care amintesc de un hublou, de parcă ar fi de pachebot“.

Expoziția „Arhitectura interbelică pe litoralul românesc“ este finanțată prin Timbrul de Arhitectură. Ea va rămâne deschisă la Cazinoul Constanța până pe 19 noiembrie.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:
 

De Ziua Dobrogei. Cazinoul se redeschide! Pentru „Arhitectura interbelică de pe litoralul românesc“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hotel de două etaje, pe amplasamentul unui spațiu comercial Investiția imobiliară a societății Magic Stil SRL în zona Cazino Mamaia, la mâna consilierilor locali din Constanța(DOCUMENT)

24 Apr 2024 311

Firme Constanța Jump Vibe SRL are un punct de lucru nou

22 Apr 2024 483

Licitații publice Paza bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța vor fi asigurate și anul acesta de firmele fostului polițist și detectiv particular, Brotac (DOCUMENT)

20 Apr 2024 913

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 416

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3692

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 532

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1625

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 694

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 354

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 623

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 304

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 568

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 860

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2177

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 789