Imagini de la eveniment Diplome de Excelență pentru sopranele Gabriela Țigănașu-Popescu și Iacobina Vlad (galerie foto)

Deşi au aproape 80, respectiv 90 de ani, sunt nişte prezenţe încântătoare, fiind aproape nelipsite din rândul întâi al sălii de spectacole a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, după ce, timp de decenii, locul său a fost pe scenă, în lumina reflectoarelor. Sopranele Gabriela Țigănașu-Popescu și Iacobina Vlad, pentru că despre ele este vorba, au fost răsplătite, pe 9 noiembrie, cu Diplome de Excelență pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a treia seri din programul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului.
 
Seara intitulată „Muze la Pontul Euxin“ a fost dedicată manifestărilor prilejuite de „Anul Ovidius“.
 
„În cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului îl omagiem pe marele poet al antichităţii Ovidius şi aniversăm şi omagiem două din cele mai minunate artiste pe care le-a avut acest teatru, de-a lungul timpului. Iar în încheiere, solistele Teatrului «Oleg Danovski» vor aduce prinos acestei manifestări, pentru ca dvs., spectatorii, să vedeţi că sunteţi pe mâini bune şi această continuitate a culturii şi a artei în Constanţa nu poate să dea greş, deoarece artiștii Teatrului «Oleg Danovski» sunt minunați“, a spus, în deschiderea manifestării, gazda evenimentului muzical, directorul instituției de cultură, Daniela Vlădescu.
 
„A interpretat roluri care au rămas în inimile spectatorilor constănțeni datorită unei voci strălucitoare, omogenă în toate registrele, cu un ambitus mare, de penetranță puțin obișnuită, dar și a unei sensibilități impresionante, a unei frazări inteligente și a unei prezențe scenice pline de farmec și gingășie. Expresivitatea interpretării, jocul scenic, prestanța și eleganța în atitudine, dublate de seriozitatea pregătirii permanente, i-au asigurat bunul renume, respectul și recunoașterea ca artist liric reprezentativ al scenei constănțene“, iată cuvintele cu care a decris-o Daniela Vlădesc pe soprana Gabriela Popescu. 

„Și Iacobina, şi eu am fost hărăzite să iubim muzica şi scena. Şi ele ne-au iubit pe noi“ 

„Mă bucur foarte mult că am avut posibilitatea să mai urc o dată pe scenă. După cum a spus Sfântul Apostol Pavel, dacă dragoste nu e, nimic nu. Și Iacobina, şi eu am fost hărăzite să iubim muzica şi scena. Şi ele ne-au iubit pe noi. Sigur că se spune că nu există teatru fără... praf. Aşa este. Dar noi, în amurgul vieţii, trebuie să ţinem minte ce a fost bine şi frumos. Vreau să spun doamnei directoare, care este tânără (când noi eram în activitate, se juca cu păpuşile), că pe vremea aceea Consilul Local, Primăria ne onora la toate premierele și evenimentele şi ne dădea bani mulţi. (...) O felicit pe doamna directoare pentru că s-a zbătut să «trăim» până în ziua de astăzi. A fost bine şi frumos pe vremea noastră. Veneau foarte mulţi străini, iar noi, în afară de luni, cântam în fiecare zi, la sediu şi pe litoral, în aer liber. Aveam un director care ţinea de program, să ne facem planul de spectator şi ne spunea: «Numai dacă ninge, nu mai ţinem spectacole». Iar noi cântam şi pe ploaie, iar spectatorii veneau cu umbrelele“, a spus Gabriela Popescu.
 
Aceasta a amintit de bucuria cu care s-a dedicat și se dedică în continuare de vocile elevilor săi, unii prezenți în sală și pe scena constănțeană, alții care cântă în străinătate sau la biserică.
 
„Eu de la viață aștept sănătatea familiei mele - a soțului meu, a copilului meu -, și a familiei mari - elevii mei“, a spus, înainte de a coborî de pe scenă, îndrăgita soprană care va împlini pe 13 ianuarie 80 de ani.

 „Vreau să mulțumesc celor care s-au gândit să facă o bucurie din suflet unei bătrâne artiste. “ 

Referindu-se la cea de-a doua sărbătorită a serii, soprana Iacobina Vlad, amfitrioana întâlnirii a spus: „Cariera sa interpretativă s-a îmbinat în pasiune și armonie cu cea de îndrumător de talente și, pentru un an, a reușit să găsească timp pentru a preda canto la Școala Populară de Arte din Constanța. (...) Și acum este pasionată de spectacolul muzical, este o spectatoare nelipsită de la evenimentele Teatrului «Oleg Danovski», este o artistă care îi iubește pe ceilalți artiști și îi susține cu zâmbetul cald și cu aplauzele generoase“.
 
„În primul rând, vreau să mulțumesc celor care s-au gândit să facă o bucurie din suflet unei bătrâne artiste. Mulțumesc tuturor celor privesc cu drag această instituție, tuturor celor vin și ascultă muzică. Muzica înnobilează.
 
Muzică preclasică în recital Evenimentul a continuat, în partea a doua, cu un recital de muzică preclasică, susținut de cele nouă... muze ale Teatrului „Oleg Danovski“: pianista Andrada Ștefan, harpista Cristina Munteanu, mezzosoprana Lucia Mihalache și sopranele (în ordinea aparției pe scenă) Laura EftimieIonela DumaElena RotariSmaranda DrăghiciStela Sîrbu și Mihaela Ionescu.
 

În program s-au regăsit lucrări de: Giovanni Battista Pergolesi, Georg Friedrich Händel, Christoph Willibald Ritter von Gluck, Giulio Caccini, Domenico Scarlatti, Antonio de Cabezon, Antoni Lotti, Antonio Caldara, Johann Sebastian Bach, Giovanni Martini, Alessandro Stardella. Excepția de la... regula muzicii preclasice a constituit-o lucrarea „Ebb Tide“ a compozitorului contemporan Robert Maxwell, pe care harpisa Cristina Munteanu a dedicat-o Pontului Euxin.
 
În deschiderea evenimentului cultural de joi seară, au urcat pe scenă una dintre cele mai fidele spectatoare de la Teatrul „Oleg Danovski“, Adriana Măldărescu, și președintele Comunității Elene din Costanța, Anton Traian Antoniadis, pentru a felicita întregul colectiv al instituției de cultură și a oferi un dar simbolic: o amforă.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

Imagini de la eveniment, „Spărgătorul de nuci“, o poveste fără anotimp la Teatrul „Oleg Danovski“. Seara a doua de festival (galerie foto)

Imagini de la eveniment. „Aida“ a deschis... triumfal Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului (galerie foto)

Zile de sărbătoare la Teatrul „Oleg Danovski“ - începe Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului

Aplauze la scenă deschisă pentru „Rigoletto“

Recital de violoncel la Teatrul „Oleg Danovski“.„Bach este foarte greu de interpretat în public, dar totdeauna îți dă energie“

La Teatrul „Oleg Danovski“. Concertul inaugural al stagiunii 2017-2018, o pledoarie pentru cultură, credință și iubire

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fosta soprană a Teatrului Liric Constanța, Veronica Diaconu își celebrează ziua de naștere

16 Feb 2023 1816

Aniversare în templul muzei Eutherpe La mulți ani cu sănătate și bucurii muzicale, Gabriela Popescu!

13 Jan 2018 3131