Imagini de la eveniment Profesori de la Universitatea „Ovidius“ la simpozionul „Dialectele româneşti sud-dunărene în actualitate“


„Dialectele româneşti sud-dunărene în actualitate“ este numele simpozionului care s-a desfășurat pe 27 octombrie în Sala Media a Teatrului Național București „Ion Luca Caragiale“.  

La evenimentul prezidat de președintele Societăţii de Cultură Macedo-Române, Ion Caramitru, au luat parte și cercetători de la Universitatea „Ovidius“ Constanța, prof. univ. dr. Stoica Lascu și conf. univ. dr. Nistor Bardu, alături de colegii lor de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti“ al Academiei Române, Universitatea București, Universitatea „Sfinţii Chiril şi Metodiu“ din Skopje, Universitatea din Torino și Universitatea de Vest din Timișoara.


 

„Manifestarea s-a înscris în suita acţiunilor cultural-ştiinţifice ale Societăţii de Cultură Macedo-Române de relevare în rândurile opiniei publice a stadiului cercetărilor actuale privind situaţia celor trei dialecte româneşti sud-dunărene. Conferenţiarii au fost specialişti români recunoscuţi în domeniu - profesorii Nicolae Saramandu, Vasile Frăţilă, Nistor Bardu (recent reîntors de la o periegheză ştiinţifică în zona graiului grabovean din Albania), cercetătorii Manuela Nevaci şi Emil Ţîrcomnicu, cercetătorul şi diplomatul Viorel Stănilă, precum şi doi oameni de ştiinţă de peste hotare - profesorii Federica Cugno, de la Universitatea din Torino, şi Petar Atanasov, de la Universitatea «Sfinţii Chiril şi Metodiu» din Skopje. În ce mă priveşte am relevat, pe baza mărturiilor de la începutul secolului al XX-lea, cum intelectualii români de sorginte aromână şi-au relevat identitatea etnolingvistică românească, respectiv necesitatea cunoaşterii limbii române literare, dar şi a dialectului matern. De asemenea, nu este de prisos în a sublinia că vorbitorii - începând cu preşedintele Societăţii, domnul Ion Caramitru, şi ministrul pentru Românii de Pretutindeni, doamna Andreea Păstârnac -, au subliniat unitatea neamului românesc din întreg arealul locuit de români, necesitatea cunoaşterii cât mai bune a istoriei şi dialectelor limbii române, a publicării în anul Centenarului Marii Uniri a noi lucrări ştiinţifice referitoare la trectul cultural-istoric al românilor de pretutindeni“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, prof. univ. dr. Stoica Lascu.



Sursă foto: Prof. univ. dr. Stoica Lascu

Citește și:

La Mihail Kogălniceanu. Dublă lansare de carte despre românii balcanici și aromânii din Dobrogea

Interviu cu prof. univ. dr. Stoica Lascu. Profesori de la Universitatea „Ovidius” la o Conferinţă Internaţională desfăşurată în Republica Macedonia

„S-au depistat mărturii şi comentarii ale diplomaţilor britanici despre «Vlachs» sau «Koutzo-Vlachs» sau «the Romanians» din arealul balcanic al Imperiului Otoman“

Conferinţă privind „Românii din Balcani (aromânii şi meglenoromânii) în Arhivele Britanice“

Constanța. Va fi lansată cartea lui Virgil Coman, „Aromânii și meglenoromânii din Banat“. Emoționanta poveste a cărții

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.