Cultura

In memoriam. 2060 de ani de la naștere - 2000 de ani de la moarte „Poetul Ovidiu - cel mai de seamă locuitor al cetății Tomis. Omagiu tomitanilor de azi“ (galerie foto)

Societatea de Științe Istorice din România - filiala Constanța a organizat joi, 5 octombrie, la Școala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu“, reuniunea cultural-memorială „Poetul Ovidiu - cel mai de seamă locuitor al cetății Tomis. Omagiu tomitanilor de azi. 2060 ani de la naștere - 2000 de ani de la moarte“. 
 
„Cred că stimularea interesului tinerilor constănțeni pentru cunoașterea marilor tomitani, din vremurile trecute, este o dovadă a respectului pentru înaintași și personalitățile cu adevărat importante ale orașului nostru. Ovidius este primul dintre ei“, a spus președintele Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice din România, prof. univ. dr. Stoica Lascu, care a susținut comunicarea „Ovidius (20 martie 43 î.Hr. - 17 d.Hr.) - «cântărețul iubirilor gingașe» și al strămoșilor noștri geți de la Pontul Euxin“.
 
Conform programului, alocuțiunea de deschidere a fost rostită de directorul Școlii „Ciprian Porumbescu“, prof. Cătălin Agafiței.
Profesoara Carmen-Elena Țilivea, care s-a ocupat de organizarea manifestării, a vorbit despre „Tomis - cetatea cea din urmă a poetului Ovidius“, iar elevii claselor a V-a și a VIII-a B, coordonați de prof. Zoica Ruse și prof. Daniela Agafiței, au pregătit referate pe tema dată.
 
Ebru Sefa (clasa a V-a B) a vorbit despre locul de naștere al marelui omagiat, Titus Șișu a încercat să răspundă unde a fost înmormântat autorul „Tristelor“ și „Ponticelor“, iar colega lor de clasă Irina Basta a susținut că Ovidius este cel mai de seamă poet latin. De asemenea, Eva Neagu a prezentat creația poetică tomitană a lui Ovidius, Nicolas Nițu a susținut prezentarea     „Ovidius - dăltuit în marmură și imortalizat în creații literare“, Cristina Cociu, tot din clasa a V-a B, a recitat din poeziile ovidiene, iar Simona MateiSergiu Gică și Ionuț Cercel au prezentat desene inspirate din opera marelui poet. De la clasa a VIII-a B au luat cuvântul elevii Hrisaida Bușu - „Ovidius - ilustrul fiu al Tomisului“ și Roxana Nicolae - „Viața lui Ovidius la Tomis“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment. Sub egida Societății de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa Ziua Bucovinei și Marea Unire, marcate la Liceul Tehnologic din Cogealac

28 Nov 2017 756

139 de ani de la reintegrarea Dobrogei la Statul Român Ziua Dobrogei, marcată în avans, la Școala „Ciprian Porumbescu“ (galerie foto)

13 Nov 2017 1407

Constănţenii sărbătoresc mâine Ziua Recunoştinţei Vezi manifestările pregătite de Societatea de Ştiinţe Istorice

22 Nov 2013 1038

Mănăstirea Sfânta Cruce va fi gazda unei reuniuni colocvial-științifice. Vezi cui îi este dedicată aceasta

26 Jul 2013 1246

„Dr. Sârbu la 65 de ani” Reuniune organizată de Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Constanţa

05 Jun 2013 1118

Noua decenii de la Unirea Basarabiei cu Tara

27 Mar 2008 729

Poetul Ovidius, la an aniversar

22 Mar 2007 576

Unirea Basarabiei cu Romania, la ceas aniversar

26 Mar 2005 452