LIVE TEXT Imagini de la eveniment prof. dr. Adrian Ilie lansează două cărţi dedicate Medgidiei (galerie foto)

La Casa de Cultură „Ioan N. Roman“ din Medgidia se lansează, în aceste momente, în cadrul acţiunilor prilejuite de Ziua Dobrogei, două cărți semnate de prof. Adrian Ilie: „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani“ și „Personalități marcante ale Medgidiei“.

În cadrul dublului eveniment editorial au fost invitați să ia cuvântul: prof. Ekrem Gafar, dr. Costin Scurtu, dr. Lavinia Dumitrașcu, Bogdan Moșescu, administrator public al Primăriei Medgida și Paula Iordan, inspector școlar de istorie.

„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu își cunoaște părinții“, a declarat, în deschiderea evenimentului, Bogdan Moşescu, administrator public al Primăriei Muncipiului Medgidia. 

La rândul ei, prof. Paula Iordan, inspector școlar de istorie, a precizat că este o onoare și o bucurie să fie prezentă la eveniment, mai ales că prof. dr. Adrian Ilie, autorul celor două volum, i-a fost coleg de facultate. 


 

„Multe personalități din acest volum (n. r. „Personalități marcante ale Medgidiei“) imi sunt cunoscute, am stat chiar de vorbă cu ele“, a spus prof. Ekrem Gafar.

Pe peretele sălii Casei de Cultură „Ioan N. Roman“ au fost proiectate imagini cu personalitățile Medgidiei, printre care și Virgil Coman. De altfel, volumul „Personalități marcante ale Medgidiei” îi este dedicat „colegului și prietenului Virgil Coman“.

Printre personalități se mai numără oameni de cultură și universitari precum: celebrul pictor Lucian Grigorescu, regretatul istoric Gheorghe Dumitrașcu, profesorul Bardu Nistor, plasticianul Constantin Papadopol, poetul Mehmet Niyazi. 

Nu lipsește nici sultanul Abdul Megid, cel care a pus bazele orașului Medgidia, printr-un document semnat la 2 septembrie 1856.

„De când am văzut aceste cărți m-am îndrăgostit de ele“, a mai spus profesorul Ekrem Gafar.

„Într-un oraș, într-o comunitate, omul cel mai important este primarul“, a mai spus prof. Ekrem, referindu-se la cel de-al doilea volum lansat de Ziua Dobrogei, „Primarii Medgidiei: creștini și musulmani“. 

„Nu sunt aici să vă dezvălui secretele acestei cărți. Dacă aveți curiozitatea, citiți-le (....) Dacă vă credeți medgidieni, daca vă simțiți medgidieni, să nu lipsească din case aceste cărți“, a conchis acesta. 

„Avem nevoie de personalități. Istoria s-a făcut prin acești oameni", a spus dr. Lavinia Dumitrașcu referindu-se la cartea dedicată primarilor. „Vreau să îi mulțumesc lui Adi că scoate din uitare niște nume“, a mai spus aceasta, amintind personalități precum Ioan N. Roman, Tahsin Gemil, Ion Faiter.

„A scrie despre primari îți trebuie curaj", a spus dr. Costin Scurtu.

„Sunt mai mult de 4 ani de când lucrez la aceste lucrări. Veți regăsi aici multe informații și fotografii inedite", a subliniat prof. dr. Adrian Ilie, autorul celor două volume. „Am speranța că voi scoate la lumină și alte cărți interesante, nu doar legate de Medgidia, ci și de Dobrogea, un model de conviețuire interculturală“, a mărturisit autorul.

De asemenea, acesta a mai precizat că banii strânși din vânzarea cărților vor fi donați în scop caritabil copilului Alexandru Bardu, „pentru a-i acorda o șansă la viață“.

Spre finalul întâlnirii au fost invitați să ia cuvântul doi dintre fosții primari ai Medgidiei: Mircea Pintilie și Marian Iordache

În programul evenimentului editorial au fost incluse și momente artistice: recitaluri de poezie, cântece pe ritmuri dobrogene, dar și dansuri.

Sursă foto: ZIUA de Constanţa


Imagini live pe facebook ZIUA de Constanta

Citeşte şi:

Dublu eveniment editorial la Medgidia

#scrieDobrogea Geamia din Medgidia - o construcţie emblematică şi un simbol al oraşului (galerie foto)

#scrieDobrogea Sistemul educaţional islamic. Seminarul musulman din Medgidia (II) - galerie foto

#scrieDobrogea Sistemul educaţional islamic. Seminarul musulman din Medgidia (I) - galerie foto

#scrieDobrogea Panairul de la Medgidia sau sărbătoarea Sfântului Dumitru (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 418

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 4499

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2146

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11294

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 919

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12257

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1929

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 18576

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3226

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1653

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1321

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1283

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Callatis

25 Nov 2023 1658

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Dinogeția (GALERIE FOTO)

25 Nov 2023 1470

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Capidava (GALERIE FOTO)

24 Nov 2023 1716