O istorie sentimentală, între munte și mare, pe urmele mocanilor care au scris istorie în Dobrogea (galerie foto)

Parcurgând distanțe impresionante, după un traseu bine știut, păstrat cu sfințenie din tată în fiu, păstorii transilvăneni au pendulat între munte și mare, atrași de iernile mai blânde din bălțile Dobrogei otomane, cu locuri perfecte și nesfârșite pentru pășunat, pentru care plăteau sultanului taxe aproape simbolice. Purtau în traistă, pe lângă merinde, cărți. Așa se face că, în timp, stabilindu-se pe meleagurile dobrogene, s-au preocupat în mod special nu doar de oierit și de agricultură, ci chiar și de cultivarea limbii române, de dezvoltarea învățământului, dar și de promovarea credinței creștine, implicându-se activ în ridicarea de școli și de biserici.
 
Pentru a-i cinsti așa cum se cuvine pe cei care au avut o contribuție esențială la dezvoltarea Dobrogei, s-a născut proiectul „Între munte și mare. Transhumanța mocanilor în Dobrogea“, realizat de Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“, Biblioteca Județeană „George Barițiu“ Brașov, Asociația Izvorul și Primăria municipiului Săcele, județul Brașov, și Clubul Ardelenilor din Constanța. Proiectul se desfășoară după coordonate simbolice, deloc întâmplătoare: a debutat la Brașov, la Biblioteca Județeană „George Barițiu“, pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru sau Sânmedru, dată la care mocanii coborau de la munte, și s-a încheiat la Constanța, la BJC, pe 28 aprilie, puțin după Sfântul Gheorghe, dată la care oierii luau drumul munților.
 
La Constanța, evenimentul s-a deschis la parterul instituției de cultură gazdă, cu vernisajul expoziției însumând cărți din colecțiile BJC, reflectând contribuția mocanilor la civilizația dobrogeană, după cum a precizat bibliograful dr. Anca-Angela Dobre, articole de presă, imagini, manuscrise (Stan Greavu-Dunăre), dar și obiecte din moștenirea sentimentală a mocanilor dobrogeni, o parte dintre ele puse la dispoziție de Nora Pârlea, de la Clubul Ardelenilor din Constanța, de dr. Luminița Stelian și chiar de directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu.

„Muntele și marea au fost unite“ 

„Sunt și eu dintr-o familie pe line paternă care a ajuns în Dobrogea pe această filieră a transhumanței din Satulung, Săcele, județul Brașov“, a spus directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu.
 
„Muntele și marea au fost unite, Transilvania și Dobrogea au intrat în legătură prin acești oameni harnici, mocanii“, a spus dr. Ruxandra Nazare, de la Biblioteca Județeană „George Barițiu“ Brașov, menționând că „Între munte și mare. Transhumanța mocanilor în Dobrogea“ este un proiect de suflet la care s-a muncit cu mult drag.
 
Apoi a luat cuvântul prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, care a menționat: „Și eu sunt ardelean, din Munții Apuseni. Sunt venit în Dobrogea prin al nu știu câtelea val de tineri trimiși de destin, probabil, să facem câte ceva pentru această regiune pe care o iubim foarte mult“.

„Mocanii sunt principalii promotori ai românismului în Dobrogea“ 

De asemenea, istoricul constănțean a subliniat rolul pe care l-au avut mocanii în dezvoltarea pământului dintre Dunăre și Marea Neagră: „Românii în Dobrogea au fost dintotdeauna, de la formarea poporului român. Sunt numiți dicieni. De la jumătatea secolului al XIX-lea și chiar mai devreme, locul acesta de români din spațiul carpatic transilvănean până la Dunăre a alimentat încontinuu populația românească aici. Pe primul loc îi așezăm pe mocani, deoarece au avut o contribuție esențială la dezvoltarea materială, apoi cojanii, moldovenii (...) Mocanii sunt principalii promotori ai românismului în Dobrogea“.
 
Evenimentul a continuat în aula bibliotecii constănțene cu masa rotundă cu tema „Între munte și mare. Transhumanța mocanilor în Dobrogea“, la care au luat cuvântul dr. Luminița Stelian, de la BJC - „Prezența mocanilor în localitățile dobrogene. Personalități din administrația publică, în Dobrogea (1878-1947), cu origini în zonele de transhumanță“, dr. Anca Angela Dobre, de la BJC - „Contribuția mocanilor la dezvoltarea învățământului românesc în Dobrogea“, Diana Braga, de la Muzeul de Etnografie Săcele, din județul Brașov - „Pe urmele mocanilor în Dobrogea și Basarabia“, dr. Ruxandra Nazare, de la Biblioteca Județeană „George Barițiu“ Brașov - „Imaginea mocanilor în presa din Săcelele Brașovului în perioada interbelică“ și directorul BJC, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, care a prezentat monografia „Săcele. 1366-2016. Monografia unui oraș din Țara Bârsei. Interferențe culturale, pitoresc și conviețuire pașnică“, scrisă de Horia Bârsan și apărută în 2016 la Editura Suflet Transilvan.
 
„Mocanii au transformat Dobrogea sub toate aspectele: au trasat drumuri, au deschis vaduri, au construit case, au întemeiat localități, biserici, școli“, a menționat dr. Luminița Stelian.
 
Evenimentul s-a încheiat, spre sfârșitul zilei, cu un program artistic și o prezentare de costume, susținute de Asociația „Izvorul“ din municipiul Săcele, județul Brașov, și Clubul Ardelenilor din Constanța.
 

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Expoziție-eveniment și masă rotundă la Biblioteca Județeană Constanța - „Între munte și mare. Transhumanța mocanilor în Dobrogea“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gheorghe Banea (1891-1967)

14 Feb 2022 3450

#citeșteDobrogea Ion Coja, intransigent în apărarea românismului

22 Oct 2021 2487

#citeșteDobrogea Ion Coja, despre statisticile devastatoare privind emigrația în România

22 Oct 2020 3447

#citeșteDobrogea „Mircistul“ Ion Coja, la ceas aniversar. Cunoscutul scriitor şi lingvist împlineşte 77 de ani

22 Oct 2019 2409

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 august 2019

21 Aug 2019 3032

Tortoman, localitate a mocanilor ardeleni stabiliți în Dobrogea

21 Aug 2019 4736

Locomotiva Mocăniței a deraiat. Șase persoane au fost rănite, printre care un sugar și un copil de 3 ani (galerie foto)

10 Aug 2019 2019

Obiceiuri de căsătorie în comuna Caramurat (Mihail Kogălniceanu) la mijlocul secolului trecut, la români

29 Aug 2018 7340

Mocanii care au devenit mari proprietari, crescători de animale, comercianţi, „industriaşi“, dezvoltând Dobrogea

02 May 2018 13563

#scrieDobrogea Învăţământul din Dobrogea centrală după anul 1878 până la începutul secolului al XX-lea (II)

23 Feb 2018 4494

Expoziţie-eveniment şi masă rotundă la Biblioteca Judeţeană Constanţa - „Între munte şi mare. Transhumanţa mocanilor în Dobrogea“

27 Apr 2017 5285

Tentativă de sinucidere ieşită din comun! I-a lăsat şi pe medici cu gura căscată!

19 Apr 2016 3209

Legenda icoanei „care se curăţă singură” de la Mănăstirea Celic-Dere

06 Dec 2014 20249