Oameni şi locuri, în „Istoria unui ziar constănţean“ (galerie foto)

În prezenţa unui public numeros, sâmbătă, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“ a găzduit o inedită lansare de carte: „Istoria unui ziar constănţean 1944 - 1990”, lucrare apărută la Editura NextBook. Autorii lucrării, Aurelia Lăpuşan, Ştefan Lăpuşan şi Vartan Arachelian, au trăit emoţia reîntoarcerii în timp, în vremurile când cotidianul constănţean de care îi leagă multe şi frumoase amintiri s-a numit, pe rând, „Cuget Liber“ „Dobrogea Nouă“ şi, mai apoi, din nou, „Cuget Liber“.

„Din cei 70 de ani ai Cugetului, 35 sunt şi ai mei“, a mărturisit cu emoţie Aurelia Lăpuşan. Istoria acestei cărţi se leagă de un interviu realizat în urmă cu zece ani cu un reputat ziarist constănţean, Vartan Arachelian. Au urmat apoi zile, ani de căutări în arhive, în colecţii, apelul la memoria celor care au trecut pe la Cuget Liber... „Această carte are o triplă arhitectură: o reconstrucţie istorică apelând la martori şi participanţi ai începutului actului de presă gestat în redacţia celui mai longeviv ziar al Dobrogei, Cuget Liber, ilustrarea revoluţiei regiunii prin acest martor emblematic până în 1990, alături de un set de mărturii documentare menite să susţină afirmaţiile autorilor, şi o biobibliografie a publicaţiei, realizată cu sprijinul specialiştilor Bibliotecii «I.N. Roman» din Constanţa“, a spus conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, în deschiderea evenimentului. „De şapte decenii, Cuget Liber reprezintă vremea şi vremurile peste care s-a dezlănţuit destinul unui neam întreg“, mai scrie autoarea, despre ziarul la care şi-a petrecut 35 de ani din viaţă.

„Este o carte care trebuie citită, o carte în care redesenarea contextelor nu este scolastică, ci este plină de viaţă“, susţine, în prezentarea sa, conf. univ. dr. Ana Maria Munteanu.
Momentul apariţiei lucrării nu a fost întâmplător, anul acesta, cotidianul constănţean împlinind şapte decenii de activitate. Nici locul lansării nu a fost unul aleatoriu ales. Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, instituţie condusă de dr. Doina Voivozeanu, este, asemenea publicaţiei constănţene, o veterană în domeniul promovării culturii în judeţul Constanţa. „De Aurelia Lăpuşan mă leagă o lungă şi frumoasă prietenie, care s-a născut din dragostea noastră comună pentru artă, pentru frumos, pentru profesiile noastre pe care le-am îmbrăţişat cu devotament de-a lungul timpului. Am împărţit, ani la rând, idealul unui crez minunat: cultura. Aurelia şi Ştefan Lăpuşan nu sunt la prima colaborare cu centrul nostru. Ei au semnat monografia acestei instituţii, o lucrare deosebit de importantă pentru noi, iar de un an, Aurelia Lăpuşan coordonează activitatea editorială a revistei Datina. Astăzi, este o onoare deosebită pentru noi să găzduim lansarea acestei lucrări şi totodată un bun prilej de a-i asigura pe autori că rămânem fideli în continuare aceleiaşi dorinţe de a sluji cultura şi pe cei care o iubesc“, a declarat Doina Voivozeanu, directorul Centrului Cultural „Teodor T. Burada“.
La finalul lansării, gazdele au pregătit şi o surpriză: un moment artistic susţinut de Veronica Coman, clasa Canto - clasic, profesor Gabriela Popescu, acompaniată la pian de prof. Ala Bivol.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 378

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 626

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 568

Lansare de carte la Casa Avramide Tulcea - „Odă târzie mamei", de Monalisa Dima

22 Mar 2024 511

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 785

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 833

Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Arhive dobrogene” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

06 Mar 2024 624

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius Constanța găzduiește lansarea volumului Eco-Consciousness in American Culture

19 Feb 2024 672

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 906

LIVE VIDEO+TEXT Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială. Volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” este lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Dec 2023 1257

LIVE TEXTLansarea volumului „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide” la Biblioteca Județeană, în prezența lui Ion Codrescu (Galerie FOTO)

14 Dec 2023 1043

Volum despre viața autorului Virgil Andriescu își lansează la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța cartea „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri”

14 Dec 2023 916

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 998

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța găzduiește lansarea cărții „Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri” de Virgil Andriescu

14 Dec 2023 718

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 886