Rămas-bun, Corneliu Stroe! „O tăcere adâncă a rămas şi sufletele noastre îndoliate…“

Inima lui cea mare, care a vibrat de când se ştie pentru muzică, pentru blues şi jazz, s-a oprit brusc, neaşteptat, lăsând în urmă nespus de multă durere şi multe visuri care nu au mai devenit niciodată realitate, deoarece el, visătorul Corneliu Stroe, unul dintre cei mai mari percuţionişti ai României, s-a grăbit să plece într-o noapte de iunie. 
 
Se purta tinereşte, aşa încât nici nu ghiceai că pe 22 octombrie urma să împlinească 68 de ani. Trăia pentru şi prin muzică. Cei care l-au cunoscut îşi găsesc cu greu cuvintele să vorbească la timpul trecut despre el, prietenul şi colegul Corneliu Stroe, care a trecut în lumea umbrelor sâmbătă noapte, în urma unui infarct.
 
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu sunt aşteptaţi astăzi la capela mortuară a Cimitirului Central (strada Bărăganului colţ cu Burada). Înmormântarea va avea loc marţi, la Cimitirul Municipal, la o oră pe care familia o va anunţa azi, probabil.
 
„Am cântat peste 20 de ani împreună. După familie, jazzul a fost cel mai important lucru din viaţa lui, fără nicio îndoială. Am făcut împreună concerte în toate ţara şi în multe ţări, am scos discuri împreună. Ce îşi poate dori un artist am reuşit să facem, în bună parte, împreună. Talentul şi dăruirea pentru jazz ne-au permis să cântăm atâţia ani împreună, cu rezultate foarte bune. A fost un om cu arderi puternice, iar cea mai puternică era pentru muzică şi pentru jazz. Un lucru care mă bucură este faptul că fiica lui, Roxana Stroe, îi va duce mai departe numele, talentul şi dragostea pentru muzică“, a spus jazzmanul Harry Tavitian, bulversat de vestea plecării Dincolo a bunului său prieten.
 
„Primul concert, după operaţia sa de inimă, l-am avut împreună, la Vama Veche“, şi-a mai amintit Harry Tavitian.

„Nu pot să cred, pentru că nici nu poate fi adevărat“ 

„Nu pot să cred, pentru că nici nu poate fi adevărat.... Noi aveam încă multe lucruri frumoase de construit împreună. Şi toată savoarea întâlnirilor cu Corneliu Stroe, poveştile lui de viaţă, despre muzică, despre artişti, bucuria lui de a râde cu poftă la glume, harul lui de a povesti şi, dincolo de toate, exacerbata pasiune pentru muzică, implicarea lui totală pentru ca tot ce făcea să iasă perfect, nemaiţinând cont de odihnă, de pauze... Un solo de tobe, prelungit, aşa cum îi plăcea lui, şi vocea care răzbătea printre acorduri marcând intrările celorlalţi... O tăcere adâncă a rămas şi sufletele noastre îndoliate...“, a scris Amelia Stănescu pe pagina sa de socializare.
 
Ea era una dintre cele mai apropiate colaboratoare ale sale, împreună puseseră la cale proiectul BlueJazz & Poetry, de la Amethyst Club, în cadrul căruia se organizaseră o mulţime de evenimente cu mari artişti: muzicieni şi poeţi. Dintre aceştia, Amelia Stănescu îşi aminteşte, în vâltoarea amintirilor, de: Mike Godoroja şi trupa sa, trupa Balkanamera, Lucian Săuleanu, poeţii Dan Mircea Cipariu, Lucian VasilescuAnca Mizumschi. Corneliu Stroe a mai cântat, în cadrul proiectelor solo, cu Dean Bowman, cu Clay Windham, care, în urmă cu doar câteva zile, a părăsit această lume.
 
„Erau spectacole extraordinare. Lucram la acest proiect cu mare bucurie. Lui îi aparţine iniţiativa. Ţinea enorm la acest proiect. Îi era devotat trup şi suflet. (...) Ţinea tratament medicamentos, după intervenţia pe inimă de la Braşov, pentru care s-a organizat şi un concert caritabil. S-a implicat extraordinar de mult în proiectele sale muzicale, a pus atât de mult suflet în ele, încât, cu siguranţă, pasiunea lui teribilă, dorinţa ca totul să iasă perfect l-au vlăguit. La fel ca şi marea lui «nebunie» ca la Constanţa să existe un club de jazz şi de blues, deoarece noi nu mai aveam acest lucru după clubul lui Harry Tavitian. Implicarea lui maximă l-a costat. Făcea tot ce putea să aducă la Constanţa nume mari ale jazzului şi ale bluesului, nu doar români, ci şi nume internaţionale. Uneori se lupta cu morile de vânt, se ocupa de tot, de fiecare detaliu, de la cele mai mici până la cele mai... mari“, a spus Amelia Stănescu.
 
„Nu-mi vine să cred! Nu are cum să fie adevărat! Acum câteva zile m-am întâlnit cu el şi îi spuneam despre dorinţa mea de a face un centru de artă contemporană... Urma să colaborăm“, a spus coregrafa Stela Cocârlea.
 

Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
A murit Corneliu Stroe, cunoscut percuţionist constănţean (video)
  
Muzicianul Corneliu Stroe „Sunt fericit că am reuşit să promovez folclorul românesc în Europa, de la Marea Neagră până la Atlantic“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avea doar 38 de ani Cel mai mare contrabasist al României părăsea această lume pe 21 martie 2001

21 Mar 2023 2084

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 05 octombrie 2022

07 Oct 2022 1973

#citeșteDobrogea Corneliu Stroe ar fi împlinit astăzi 72 de ani

22 Oct 2021 2066

Constanța culturală Caravana Docuart la Constanța – două zile de filme documentare

28 Jun 2021 2663

Se împlinesc patru ani de la dispariția percuționistului Corneliu Stroe

11 Jun 2021 1547

Corneliu Stroe, unul dintre cei mai apreciați toboșari ai jazz-ului românesc, ar fi împlinit azi 71 de ani

22 Oct 2020 4052

In Memoriam Corneliu Stroe, la 70 de ani de la naștere. Grație muzicii sale, spectacolul continuă!

22 Oct 2019 3521

S-a stins poetul Radu Şuiu

13 Jun 2017 5292

Corneliu Stroe a fost condus pe ultimul drum. Unde îşi va dormi somnul de veci (galerie foto)

13 Jun 2017 4868

Corneliu Stroe va fi condus, mâine, pe ultimul drum

12 Jun 2017 2902

Ultimul interviu acordat de Corneliu Stroe cotidianului ZIUA de Constanţa, în anul 2015 - „Am reuşit să îmi îndeplinesc toate proiectele“

12 Jun 2017 4412

Prietenii și colegii lui Corneliu Stroe, așteptați la casa mortuară a Cimitirului Central

11 Jun 2017 5512

A murit Corneliu Stroe, cunoscut percuționist constănţean (video)

11 Jun 2017 9369

Seară specială de blues, la Constanţa

02 May 2017 3161

Astăzi îl găsim pe Corneliu Stroe la ceas aniversar

22 Oct 2016 2956