Schimbare de program pentru arhiepiscopul Tomisului. Unde trebuia să fie și de s-a făcut modificarea

Astăzi, ÎPS Teodosie nu va mai fi prezent la Sfânta Liturghie ce se va oficia la biserica „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Constanța, situată pe strada Ion Neculce-zona Inel II, în programul de slujire intervenind acum câteva zile o modificare venită, probabil de la Patriarhia Română.

Așa se face că astăzi, când Biserica Ortodoxă Română sărbătorește pe Sfântul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei și pe Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, mănăstirea Secu, din județul Neamț (foto), își va prăznui ocrotitorii spirituali, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dar și a starețului, arhimandritul Vichentie Amariei, și va oficia Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi.

Facem, totodată precizarea că slujba de la biserica „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Constanța, se va oficia în continuare de către un sobor de preoți și diaconi.

Despre mănăstirea Secu

Potrivit paginii oficiale mănăstirea Secu este o vatră monahală de intensă trăire duhovnicească a cărei vechime se ridică la aproape 500 de ani.

În jurul anului 1500, pe domeniul feudal al Cetății Neamțului, pe valea Pârâului Secu, se așează un grup de sihaștri care vor intemeia mai apoi, în anul 1530, sub conducerea Ieroschimonahului Zosima, călugăr de la Mănăstirea Neamț, schitul cu același nume: Schitul lui Zosima.

Domnitorul Petru Rareș (1527-1546) a clădit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului mănăstirii.
Schitul a fost îngrădit cu zid de piatră in anul 1550 de către Doamna Elena, soția voievodului, și de fiii sai.

Din acest zid se mai păstreaza astăzi o mică parte: la intrarea în mănăstire, în dreptul actualei biserici a cimitirului, unde, în urmă cu cinci secole, fusese poarta de intrare în schit și clopotnița acestuia.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hram la mănăstirea „Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou”. Slujbă oficiată de ÎPS Teodosie

29 Aug 2019 2946