Specialişti în studiile clasice din ţară şi străinătate vin la Constanţa şi Tulcea pentru a-l omagia pe Ovidius

Timp de patru zile, între 10 şi 13 mai, la Constanţa şi Tulcea se vor desfăşura o serie de evenimente în prim-planul cărora se va afla Publius Ovidius Naso, poetul latin relegat la Tomis, de la a cărui moarte se comemorează, anul acesta, 2.000 de ani.
 
Primul eveniment, Simpozionul Ştiinţific Internaţional „Evocări ovidiene: poezie-mitologie-realitate istorică“, este organizat şi găzduit de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), între 10 şi 12 mai. Simpozionul, structurat pe cinci secţiuni tematice distincte - „Ovidius şi Metamorfozele“, „Ovidius şi politica Romei“, „Ovidius şi Tomis“, „Procedee retorice, investigaţii stilistice şi tematice în operele lui Ovidius“ şi „Ecouri ovidiene“ - se deschide miercuri, 10 mai, de la ora 11.00, în Aula „Adrian Rădulescu“ a MINAC. La eveniment participă specialişti în domeniul studiilor clasice din ţară şi din străinătate, din Italia, Franţa, Spania şi Germania.
 
Cel de-al doilea eveniment, ciclul de conferinţe hispano-române „Ovidius, precursor al autorilor europeni exilaţi“, se va desfăşura în perioada 10-13 mai, în organizarea MINAC, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“ Constanţa, Asociaţia ASESTERMUR, Murcia, Spania, şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion“ Tulcea.
 
Prima întâlnire din ciclul de conferinţe hispano-române are loc miercuri, 10 mai, de la ora 12.00, în Campusul Universităţii „Ovidius“, Amfiteatrul „Umberto Eco“, fiind realizată cu susţinerea Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice. A doua întâlnire, organizată de Facultatea de Litere, se va desfăşura joi, 11 mai, începând cu ora 10.00, tot în sala „Umberto Eco“, iar sâmbătă, 13 mai, de la ora 11.00, evenimentul se va muta la Casa Avramide din Tulcea, în organizarea ICEM Tulcea.
 
Joi seară, programele celor două evenimente ştiinţifice vor coincide. Astfel, de la ora 18.00, în Aula „Adrian Rădulescu“ a MINAC, invitaţii la simpozion şi la ciclul de conferinţe hispano-române vor urmări două momente artistice: spectacolul „Bucuria de a fi îndurerat la Tomis“, de Viorel Savin, în regia lui Liviu Manolache, prezentat de Teatrul de Stat Constanţa, şi „Decatlón de Afrodita“, de Cristián Mínguez, „o scurtă mostră de teatru clasic“, în traducerea Luminiţei Pigüi Neagoe. De asemenea, vineri, participanţii la cele două evenimente vor face o vizită de documentare la obiectivele de interes istoric din judeţul Tulcea.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Horațiu (sec. I î. H.) - „Satire”, „Ode”, „Cântul secular”

26 Aug 2023 1854

Conferință despre literatură chineză la Facultatea de Litere

24 Mar 2021 2132

#citeșteDobrogea Hadrian Daicoviciu – o viață dedicată istoriei Daciei romane

10 Oct 2020 4244

Comunicat de presa Bancpost • Lansare campanie de imagine

28 Oct 2015 2657

Sesiune comunicări Facultatea de Litere

15 May 2015 2482