Trei aromânce au desenat... „Identitatea culturală din Dobrogea“



Expoziția „Identitate culturală în Dobrogea“, vernisată pe 18 noiembrie la Galeria de Artă „Virgil Coman“, cu muzică și dans, mai poate fi vizitată până de Moș Nicolae. 

Cu acest prilej, mai puteți admira modul prin care trei artiste ale comunității aromâne, Mariana Constantinescu, Laura Armeanu și Zoița-Nicoleta Panciu,  au omagiat Dobrogea multiculturală prin lucrări de pictură și grafică.

„M-am prezentat la acest eveniment cu un număr de șase lucrări, continuând în felul acesta proiectul meu cu femeia aromână. Dacă în lucrările anterioare cromatica era roșu-negru, de data aceasta am pornit de la desen în cărbune, menținând cu acrilic   monocromia, păstrând zonele frumoase de creion și cărbune. Femeia  aromână  este surprinsă în mai multe ipostaze: torcând lâna, făcând pită, legănând nepoții în sârmâniță, ori plecând cu măgarul încărcat cu diverse lucruri. Sunt lucruri pe care eu le-am trăit efectiv având o bunică, alături de care am dormit mulți ani“, a spus Mariana Constantinescu.

 

„Fragmente din universul aromânesc sunt transpuse în spațial public spre a redescoperi acum, la o sută de ani, moștenirea culturală și spirituală ce suntem  datori să o evidențiem și protejăm. Prin albul îngălbenit al foii de hârtie am vrut să evidențiez puritatea și simplitatea femeii aromâne, iar negrul ce îmbracă materia  sugerează forță, îndrăzneală, tenacitate, dar și specificul veșmintelor“, a mărturisit Laura Armeanu.



Cea de-a treia expozantă, Zoița-Nicoleta Panciu, doctorand la Universitatea Națională de Artă „George Enescu“ din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, s-a prezentat pe simeze cu elementele decorative având o tematică generoasă - marină și orientală - în ton cu specificul dobrogean, construită prin multitudinea de linii și forme diferite, menite să-i susțină discursul pictural.

Evenimentele reunite sub egida „Identitate culturală în Dobrogea“ au fost organizate de Asociația Culturală Wild Art și susținute de Constanța Culturală.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:
 
Imagini de la eveniment. La galeria „Virgil Coman“. „Identitate culturală în Dobrogea“ cu dans, muzică, pictură și documente

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment. La galeria „Virgil Coman“ „Identitate culturală în Dobrogea“ cu dans, muzică, pictură și documente

18 Nov 2017 4386