Un proiect al Society for Romanian Studies „România postcomunistă. Trecut, prezent, viitor“, văzută din țară și de peste hotare, la Constanța (galerie foto)



Timp de câteva zile, prof. univ. dr. Lavinia Stan, președintele Society for Romanian Studies și directorul Departamentului de Științe Politice de la St. Francis Xavier University din Antigonish, Canada, se află la Constanța, la invitația Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius“. Luni a susținut prelegerea publică cu tema „Este decomunizarea posibilă în Coreea de Nord?“, astăzi, de la ora 11.00, i se va conferi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius“, în Sala Senatului, iar joi, de la ora 10.00, în sala „Umberto Eco“, va deschide ciclul conferințelor cu tema „Vocile Exilului“.
 

Însă marți s-a aflat în fața publicului constănțean în calitate de coordonatoare, împreună cu prof. univ. dr. Diane Vancea, a volumului „România postcomunistă. Trecut, prezent, viitor“, publicat anul acesta la editura ieșeană Polirom, la doi ani de la apariția versiunii în limba engleză, la editura Lexington Books.
 
Despre cartea lansată ieri, în Sala Senatului, în prezența unui public numeros, format din studenți și cadre didactice de la Universitatea „Ovidius“, au vorbit, alături de cele două coordonatoare, prof. univ. dr. Florin Anghel și prof. univ. dr. Angelo Mitichievici. Întâlnirea a fost moderată de prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, lect. univ. dr. Daniel Citirigă, cuvântul de deschidere al întâlnirii culturale fiind susținut de rectorul Universității „Ovidius“, prof. univ. dr. Sorin Rugină.
 
Volumul, care stă „sub semnul excepției“, după cum a precizat prof. univ. dr. Angelo Mitichievici, cel care a semnat și prefața lucrării, este structurat în patru părți distincte, reunind în paginile sale studii despre „trecut și prezentul și viitorul României postcomuniste“, semnate de cercetători români și străini - analiști politici, economiști, sociologi -, precum: Mihaela MiroiuVladimir TismăneanuLavinia StanDiane VanceaMarius StanRadu Cinpoeș, Cosmin Gabriel Marian, Cristina E. Părău și Katerine VerderyCsaba Zoltan NovakLevente Salat, Duncan LightCraig YoungPeter GrossRonald F. KingTom GallagherDennis Deletant.

„O sensibilă culoare de revoluție morală în știința politică românească“ 

„Volumul de față ne spune de ce, cum și unde suntem la un sfert de secol distanță după prăbușirea demenței totalitare. (...) El depășește valoarea multor contribuții anterioare din România, deoarece metoda de cercetare stabilită de cele două autoare și coordonatoare valorizează funcționarea instituțiilor, a Constituției, a factorilor decidenți în stat“, a spus prof. univ. dr. Florin Anghel.
 
Considerând că încercările anterioare de a trata România postcomunistă au constat, în special, în „memorii, abordări partinice, partizane, opinii cacofonice, analize ale programelor și proiectelor electorale, ale discursurilor, ale statisticilor“, prof. univ. dr. Anghel a subliniat: „Până acum, României i-a lipsit un instrumentar care să pună în valoare funcționarea instituțiilor. Din acest punct de vedere, volumul coordonat de Lavinia Stan și Diane Vancea are o sensibilă culoare de revoluție morală, i-aș spune eu, în știința politică românească, pentru că acest instrumentar utilizat comportă capacități profesionale dublate de cele personale“.

„O extensie a propriilor noastre biografii“ 

Prefațatorul lucrării, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, a descris volumul ca fiind „o cartografiere foarte realistă a ceea ce s-a petrecut în acești 25 de ani, și chiar mai mult decât atât: o rezultantă a unei dimensiuni socio-politice, a unei dinamici a tranziției care caracterizează fenomenul românesc“. Concluzionând, el a spus: „Cred că volumul de față face un foarte mare serviciu științelor politice, nu doar în România. (...) Cartea poate fi citită ca o extensie a propriilor noastre biografii și a posibilităților care există întru devenirea noastră nu numai ca indivizi, dar și ca indivizi integrați într-o societate, într-un ansamblu mult mai mare la care noi contribuim“.
 
Pentru prof. univ. dr. Diane Vancea, prorector cu dezvoltarea și implementarea strategiei financiare și a proiectelor din fonduri structurale a Universității „Ovidius“, volumul „România postcomunistă. Trecut, prezent, viitor“ reprezintă, printre altele, o încercare de recuperare a memoriei aflată sub semnul perisabilității. „Cartea aceasta are și o poveste emoționantă, pentru că am realizat-o cu mare drag împreună cu Lavinia Stan, încercând să nu lăsăm să treacă timpul“, a punctat aceasta.
 
Sub imperiul emoțiilor, prorectorul a mărturisit: „Nu speram să ajungem să vorbim vreodată despre România postcomunistă. (...) Nici nu vă dați seama voi, cei care sunteți foarte tineri, ce miracol s-a înfăptuit în acești 25 de ani, ce moment extraordinar este să vorbim liber într-o universitate, fără niciun fel de cenzură, fără să existe niciun fel de problemă“. Pentru a intra în atmosfera anilor de dinainte Revoluției, dr. Diane Vancea a dat citire unor pasaje din scrisorile unor români, datate la sfârșitul lui decembrie 1989.
 

Prof. univ. dr. Lavinia Stan a subliniat că lucrarea „România postcomunistă. Trecut, prezent, viitor“ are o miză personală, pentru un om pornit din România în 1991, deoarece el reprezintă o încercare de „înscriere a României, a cazului românesc în literatura de limbă engleză și acum în literatură de limba română, pentru a demonstra că România, cazul empiric românesc este interesant, este important, este semnificativ, din punct de vedere teoretic“.
 
„Am vrut să prindem garda veche, seniorii societății, un grup de oameni care și-au dedicat întreaga carieră țării acesteia - nu doar de la Revoluție, unii cu mult înainte de acest moment -, atunci când puteau să se orienteze spre orice alt colț al lumii. (...) După o viață întreagă de dedicare față de această țară, am considerat că trebuie să-i celebrăm cumva și să învățăm de la ei, de aceea au apărut în acest volum alături de contributori mult mai tineri. Pentru mulți dintre ei, acesta este cântecul de lebădă“, a mai spus prof. univ. dr. Lavinia Stan.

 
Volumul „România postcomunistă. Trecut, prezent, viitor“ face parte din colecția „Studii românești“, pe care prof. univ. dr. Lavinia Stan, în calitate de președinte al Society for Romanian Studies, o coordonează la editura Polirom, alături de Irina Livezeanu. În colecție au mai apărut volumele: „Geneza culturii române moderne. Instituțiile scrisului și dezvoltarea identității naționale (1700-1900)“, de Alex Drace-Francis, „Purificarea națiunii. Dislocări forțate de populație și epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944“, de Vladimir Solonari, și „Sfântă tinerețe legionară. Activismul fascist în România interbelică“, de Roland Clark.
 
Society for Romanian Studies a fost înființată în anul 1973 de un grup de entuziaști, în mare parte români, care aleseseră calea exilului. Prof. univ. dr. Lavinia Stan a fost aleasă președinte al Society for Romanian Studies în ianuarie 2014, după ce, inițial a fost vicepreședinte și aproape 20 de ani membru al organizației. Între 26 și 30 iunie 2018, Societatea pentru Studii Românești va marca 45 de ani de existență, la Academia de Științe Economice din București.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.