Vernisaj la Muzeul de Artă Constanţa „Să ne amintim de Ionel Mătăsăreanu şi de originalitatea sa!“ (galerie foto)

La Muzeul de Artă Constanţa s-a deschis, ieri, o expoziţie comemorativă ce cuprinde lucrări realizate de pictorul Ionel Mătăsăreanu. Tablourile pot fi admirate până la data de 10 martie.
 
„Suntem aici pentru a ne aminti de Ionel Mătăsăreanu şi de originalitatea sa. A fost elevul lui Alexandru Ciucurencu, a fost un artist solar, a fost un artist care avea această aspiraţie către lumină şi culoare şi care s-a identificat cu spaţiul marin. S-a identificat şi s-a dedicat acestui spaţiu, pentru că nu cunosc în istoria urbei un alt artist care să semnifice Constanţa după cum, atunci când spui Ionel Mătăsăreanu, evoci Constanţa. Există această simbioză pe care Ionel Mătăsăreanu a reuşit să o aducă într-o formulă care ne-a captat pe toţi“, a declarat dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.
 
Ionel Mătăsăreanu, geniu boem al picturii româneşti, a trecut în neființă în luna ianuarie a anului trecut. În vârstă de 86 de ani, a fost găsit mort în locuința sa, în dimineața zilei de 10 ianuarie 2015. Bogăția de sentimente pe care le transmitea prin luminile şi umbrele creațiilor sale vor rămâne veşnic vii.
 
„Mătăsăreanu, la ultima sa expoziţie, nu a vrut să cânte. Dar a cântat şi l-am auzit cântând. Şi dumneavoastră cred că l-aţi auzit pe faleză. I-a cântat unui coleg al său pe care îl admira, pe care l-a iubit, se numea Ionel Silişteanu, şi el plecat dintre noi, academician şi mare pictor, profesor, care a intrat în istoria noastră culturală“, a adăugat dr. Doina Păuleanu.
 
Ionel Mătăsăreanu s-a încăpăţânat să se inspire după „chipul“ şi „asemănarea“ mării. Dragostea lui pentru pictură a fost atât de puternică, încât şi-a dedicat întreaga viaţă culorilor, devenind unul dintre cei mai emblematici artişti plastici ai României.
 
Cetăţean de onoare al Constanţei, Ionel Mătăsăreanu s-a născut la Oraviţa în anul 1929. Artistul picta de la vârsta de trei ani, iar numele său are o rezonanţă deosebită pentru viaţa artistică a Constanţei.
 
„Era un om autentic, un om care fusese crescut ca să creeze. Acest tip de creativitate i-a adus şi nenumărate necazuri, unul dintre ele fiind acela că, dintr-o totală originalitate, nu a vrut să accepte pensia. Trăia cumva eteric, din vânt. Ionel Mătăsăreanu nu a vrut să primească premii, nu a vrut să primească în niciun chip niciun fel de recompense de acest tip. A trăit într-un mod precar şi, în acelaşi timp, minunat. Era atât de încrezător în faptul că prin pictură el reuşeşte să comunice, încât a putut să trăiască fără să aibă niciun fel de pensie în ultimii ani. Era extrem de original în manifestările sale, fiind chiar imprevizibil. Te puteai aştepta ca, la un moment dat, să fii foarte iubit de Ionel Mătăsăreanu, apoi, din cauze neştiute, nu mai oferea încredere acelei persoane“, a mai spus dr. Doina Păuleanu.
 
Ionel Mătăsăreanu îşi dedica fiecare zi marii sale iubiri, pictura, peisajele de la malul mării reprezentând o inepuizabilă sursă de inspiraţie. Maestrul penelului avea un stil inconfundabil, pictând ţărmuri însorite şi peisaje încărcate de un dramatism aparte. A pictat pentru Silvio Berlusconi, iar una dintre lucrările sale se află şi în colecţia de artă a legendarului cântăreţ spaniol Julio Iglesias.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ionel Mătăsăreanu, pictorul „adoptat” de Constanța și inspirat de mare

22 Mar 2024 756

Opt ani de la trecerea în neființă a lui Ionel Mătăsăreanu, pictorul a cărei muză era marea

10 Jan 2023 1800

Constanța culturală Ionel Mătăsăreanu, geniul boem, îndrăgostit de mare

23 Mar 2022 2742

#citeșteDobrogea Ionel Mătăsăreanu (1929-2015)

10 Jan 2022 3768

#citește Dobrogea Ionel Mătăsăreanu, un înger rătăcit printre oameni

23 Mar 2021 3078

Ionel Mătăsăreanu, pictorul inspirat de îngeri

23 Mar 2020 4670

Cinci ani fără Mătăsăreanu, pictorul emblematic al mării

10 Jan 2020 3054

„Culoarea este un mister. Se face cunoscută, dar devine necunoscută, pentru că ea știe să se ascundă“. Patru ani fără Ionel Mătăsăreanu

10 Jan 2019 4225

In memoriam Încă un an fără Ionel Mătăsăreanu. Al treilea...

10 Jan 2018 2670

Doi ani fără pictorul Ionel Mătăsăreanu!

10 Jan 2017 3148

Mormântul pictorului Ionel Mătăsăreanu a fost curățat (galerie foto)

13 Jan 2016 2189

Promisiunea lui Decebal Făgădău Mormântul pictorului Ionel Mătăsăreanu se află într-o stare deplorabilă (Galerie Foto)

12 Jan 2016 4418

Un an de la moartea pictorului Ionel Mătăsăreanu. Primăria a uitat promisiunea făcută

11 Jan 2016 3929

„Cerşesc modest, cu inima“ Poveştile de viaţă ale artiştilor de stradă ai Constanţei (galerie foto + video)

29 Jun 2015 6653

Fotografii inedite cu pictorul Ionel Mătăsăreanu (galerie foto)

21 Jan 2015 2754