Vernisaj la Muzeul de Istorie Impactul oraşului modern Constanţa asupra vestigiilor arheologice Tomis (galerie foto)

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a avut loc, ieri, în Aula „Adrian Rădulescu“ (Sala Pictată), vernisajul expoziţiei „Dezvoltarea oraşului modern Constanţa în raport cu vestigiile arheologice ale cetăţii antice Tomis“.
 
La eveniment au fost prezenţi dr. Gabriel Custurea, directorul MINAC, arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea, şi arhitectul Radu Cornescu, cărora li s-au alăturat zeci de constănţeni curioşi şi pasionaţi de arhitectura municipiului Constanţa.
 
„În această expoziţie, există un strigăt. Un strigăt de durere a noastră, a arhitecţilor şi a arheologilor, din cauza faptului că s-a construit haotic totul şi nu s-a ţinut cont de trama stradală antică şi nici de relicvele care se găsesc în subsoluri“, a spus Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea.
 
Tema principală a expoziţiei vizează impactul pe care oraşul modern Constanţa îl are asupra vestigiilor arhitecturale din siturile arheologice ale anticului Tomis, cu limitele în zona peninsulară, definită ca zonă construită protejată. Conform Listei Monumentelor Istorice 2004, suprafaţa reprezintă situl urban „Zona peninsulară Constanţa“, cuprins între Faleza Cazino, Poarta I, Faleza Port Tomis, Faleza plaja Modern, bulevardul Ferdinand, până la strada Atelierelor, strada Traian şi bulevardul Termele Romane.
 
Au fost studiate stadiile vechii cetăţi, având ca suport descoperirile şi cercetările arheologice, documente mai noi sau mai vechi despre Tomis, dar şi despre dezvoltarea oraşului modern, inclusiv studii sau proiecte, fotografii, hărţi sau chiar cărţi poştale ilustrate. Toate acestea pot fi regăsite de cei care vor vizita expoziţia deschisă la MINAC.
 
„Oraşul a renăscut pe ruinele vechiului oraş şi, în loc să fim un Pompei românesc, suntem Constanţa pe care o ştiţi, pe care o vedeţi. Cred că, dacă nu ne ştim aceste ruine care au făcut faima vechiului Tomis, nu putem şti să apreciem ce a mai rămas din vechea Constanţa. Atunci o să ne mulţumim cu blocuri, siloz, construcţii de plastic, fier şi sticlă, mai mult sau mai puţin estetice“, a subliniat dr. Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
„Un plan al expoziţiei ar fi enumerarea vestigiilor arhitecturale antice, un alt plan ar fi momentul descoperirilor acestor vestigii, iar un al treilea plan ar viza situaţia actuală a acestor vestigii. Fiecare ar trebui să tragă o concluzie sau să se întrebe dacă reuşim să ne protejăm şi să ne punem în valoare aceste vestigii. Nu m-am referit la toate monumentele din Constanţa, ci numai la acelea cu valoare arhitecturală. Deci arhitectura veche, faţă în faţă cu arhitectura nouă“, a precizat arhitectul Radu Cornescu.
 
Expoziţia „Dezvoltarea oraşului modern Constanţa în raport cu vestigiile arheologice ale cetăţii antice Tomis“ a fost finanţată din Timbrul de Arhitectură.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 733

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 602

MINA Constanța prezintă vernisajul expoziției Comunitatea britanică din Kustendje (1857-1882) - Portrete din trecut (FOTO+VIDEO)

14 Nov 2023 907

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882)

11 Nov 2023 754

LIVE TEXT. Vernisaj la Constanța Expoziția „Ovidiu acasă, la Tomis” are loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Aug 2023 903

Expoziție dedicată tătarilor din Lituania la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2022 2916

LIVE Vernisaj la Muzeul de Istorie din Constanța. Marea Neagră în cartografia europeană

24 Jun 2021 2925

Expoziția Mapping the Black Sea, la Muzeul de Istorie din Constanța

23 Jun 2021 5034

Zilele Culturii Armâneşti 2019, de astăzi, la Muzeul de Istorie din Constanţa

13 Sep 2019 2599

Timpan pentru lumină – vernisaj propus de Constantin Cioc, pictorul care vede sunete și aude culori

06 Aug 2019 2038

Vernisaj la Constanţa Expoziţia „Hipogeu pictat din necropola Tomis”

04 Jun 2015 1870

Patrimoniul arheologic submarin pe platoul continental vestic al Mării Negre MINA Constanţa găzduieşte un vernisaj din cadrul proiectului HERAS

22 Jan 2015 1778

Vernisaj la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa

24 Oct 2014 2518