Cultura

„Virgil Coman avea darul de a ne uni și de a crea legături“

A ars ca o torță, nu a știut să spună „Nu“, nu și-a pus sănătatea pe primul loc, iar inima lui mare în care încăpeau și prieteni, dar și străini a încetat să bată pe 5 august 2016, la o lansare de carte. Nici măcar nu avea 43 de ani. Urma să-i împlinească abia în ajunul Crăciunului. Este vorba despre regretatul șef al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, dr. Virgil Coman. 

La un an de la trecerea sa la cele veșnice, câțiva dintre foștii săi colaboratori s-au întâlnit vineri, 11 august, în aula „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), pentru a-l evoca pe marele dispărut.

„Ne-am adunat aici puțini din foarte mulții prieteni ai lui Virgil Coman“, a spus gazda manifestării, dr. Lavinia Dumitrașcu. Într-adevăr, la cât de mulți prieteni și colaboratori a avut Virgil Coman și la cât de mulți cercetători și oameni de cultură i-au solicitat ajutorul, sala ar fi trebuit să fie arhiplină.

Cei care au înfruntat canicula au ales să nu uite ajutorul primit și au făcut așa cum făcea odinioară Virgil Coman, atunci când îi punea pe primul loc pe cei care îi cereau ajutorul.

Printre cei puţini care au sfidat canicula, fără să se teamă pentru propria sănătate, s-a aflat și istoricul și profesorul dr. Ion Bitoleanu, care a împlinit în luna iunie 81 de ani.

„Arhivele Statului din Constanţa mi-au fost câțiva ani a doua casă (...) Atât de mult am fost legat de Virgil Coman, încât mi-am zis că ar fi un păcat să nu vin aici“, a spus prof. dr. Bitoleanu.

„Virgil Coman a fost umărul pe care am plâns și pe care m-am bucurat (...) El a murit pentru că a muncit foarte mult, el a murit pentru că noi i-am cerut poate mult prea mult, iar el s-a sacrificat și poate că a murit și din cauza asta“, a spus Lavinia Dumitrașcu.

„Numele lui Virgil Coman se înscrie în elita intelectuală a ultimilor ani ai Constanței“

„Eu am fost cel care l-am pregătit pentru a intra la facultate. Era extrem de doritor să intre la Facultatea de Istorie“, și-a amintit prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, care a evocat ceea ce regretatul om de cultură a făcut pentru Dobrogea în calitate de istoric. „Ar fi putut face foarte multe lucruri în continuare. Păcat că viața lui s-a stins într-un moment în care nimeni poate nu se aștepta (...) Îi vom simţi lipsa, dar rămân cărțile, familia, copiii lui, iar numele lui Virgil Coman se înscrie în elita intelectuală a ultimilor ani ai Constanței“, a spus istoricul constănţean.

Printre cei care au luat cuvântul pentru a evoca personalitatea lui Virgil Coman s-a aflat şi dr. Robert Stănciugel, cel care a organizat la București, pe 3 august, la Clubul Ţăranului Român, masa rotundă „Adevăruri despre noi / ADN VI - Un român meglenit, Dr. Virgil Coman“.

Dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Judeţene Constanţa „Ioan Roman“, a vorbit despre rigoarea ştiinţifică a lui Virgil Coman, despre atenţia la detalii, despre energia sa debordantă, dar şi despre profesionalismul cu care se implica în proiectele editoriale.

Medicul şi profesorul universitar dr. Vasile Sârbu a amintit de golul pe care moartea lui Virgil Coman l-a lăsat în instituţiile constănţene şi în inimile celor care l-au cunoscut. Totodată, cunoscutul chirurg constănţean a explicat, din punct de vedere medical, „misterul“ prin care om tânăr, de nici 43 de ani, aparent sănătos, poate să moară. „Virgil Coman era un hipertensiv“, a spus dr. Vasile Sârbu. „Noi avem datoria să scoatem Dobrogea din conul de umbră. Tipologia Virgil Coman trebuie să o cultivăm. Trebuie să preluăm modelul Virgil“, a subliniat prof. univ. dr. Vasile Sârbu.

„Gelu (n.r. - Virgil Coman) era un om care nu refuza. Am mai întâlnit un astfel de om care nu ştia să refuze, academicianul Florin Constantiniu. (...) Gelu Coman ar fi putut merge pe urmele lui Adrian Rădulescu, o personalitate a Constanţei, din punct de vedere istoric-сultural. A făcut mult pentru Constanţa. Şi Gelu, dacă i-ar mai fi dat Dumnezeu un răgaz de 15-20 de ani, cred că ar fi ajuns la nivelul de prestigiu al lui Adrian Rădulescu. Este o părere pur personală. (...) Eu îl păstrez în inima mea cu o figură luminoasă, ca pe un om bun, foarte bun la suflet, cu o gândire aleasă şi gata oricând să fie de ajutor cuiva“, a spus prof. univ. dr. Tasin Gemil. 

Au mai luat cuvântul, pentru a-l evoca pe regretatul om de cultură, directorul Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu, prof. univ. dr. Stoica Lascu, cercetătorul dr. Laura Stancu, de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.), șeful împuternicit al Arhivelor constănţene, dr. Constantin Cheramidoglu, fostul coleg de facultate al lui Virgil Coman, cercetătorul dr. Sorin Marcel Colesniuc, Marian Saragea, arheologul dr. Gheorghe Papuc, Cristian Cealera şi Valentin Coman.

„Virgil Coman avea darul de a ne uni și de a crea legături“, a conchis dr. Lavinia Dumitrașcu.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit şi despre necesitatea unui volum omagial închinat lui Virgil Coman. Evocarea de vineri seară s-a desfășurat sub genericul „Un an fără Virgil Coman...“.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi: 

Vineri, la Muzeul de Istorie Constanța. Invitație la masa rotundă „Un an fără Virgil Coman...“ 

In memoriam. Ne lipseşti tare mult, OM bun! Un an fără Virgil Coman...

O galerie de artă purtând numele lui Virgil Coman se va deschide, în curând, în pasajul pietonal de la Tomis (galerie foto) 

Ziua Internațională a Arhivelor, marcată și la Constanța printr-o expoziție itinerantă in memoriam Virgil Coman (galerie foto)

UPDATE13. Panică la o lansare de carte. A murit directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Constanţa, Virgil Coman (galerie foto)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liceeni artiști de la „Regina Maria“ și o talentată elevă din Babadag prezintă „Structuri“ pe simezele Galeriei „Virgil Coman“

11 Dec 2017 1087

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate lui Virgil Coman

10 Dec 2017 595

Trei aromânce au desenat... „Identitatea culturală din Dobrogea“

04 Dec 2017 3050

Imagini de la eveniment. La galeria „Virgil Coman“ „Identitate culturală în Dobrogea“ cu dans, muzică, pictură și documente

18 Nov 2017 1196

Evenimentul "Identitate Culturală în Dobrogea", la Galeria de Artă Virgil Coman

17 Nov 2017 362

Leonte Năstase, mesagerul unei „Toamne vesele“, la Galeria „Virgil Coman“ (galerie foto)

03 Nov 2017 475

Eveniment cultural O nouă expoziţie la Galeria de Artă "Virgil Coman"

02 Nov 2017 1218

Imagini de la eveniment Astăzi a avut loc vernisajul expoziției de fotografie dedicată orașului Constanța. Până când vor fi expuse lucrările (galerie foto)

20 Oct 2017 827

Constănţenii sunt aşteptaţi la expoziţia EduArt de la "Galeria de Artă Virgil Coman". Când va avea loc

04 Oct 2017 607

Teo și Maria au tăiat panglica inaugurală a galeriei de artă ce poartă numele lui Virgil Coman, tatăl lor (galerie foto)

23 Sep 2017 4189

Galeria de artă „Virgil Coman“ va fi inaugurată vineri, în pasajul pietonal de la Tomis Mall (galerie foto)

21 Sep 2017 1900

Inima mamei lui Virgil Coman a încetat să mai bată. Îi va fi îndeplinită ultima ei dorinţă

20 Sep 2017 5781

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!

16 Sep 2017 2144

Cum arată pasajul pietonal de la Tomis Mall. A fost reconfigurat din punct de vedere artistic (fotoreportaj+video)

12 Sep 2017 10593

Vineri, la Muzeul de Istorie Constanța Invitație la masa rotundă „Un an fără Virgil Coman...“

08 Aug 2017 1344

In memoriam Ne lipseşti tare mult, OM bun! Un an fără Virgil Coman...

05 Aug 2017 4740

Ziua Internațională a Arhivelor, marcată și la Constanța printr-o expoziție itinerantă in memoriam Virgil Coman (galerie foto)

10 Jun 2017 1474

Șase jucători de la FC Viitorul convocați la lotul de tineret al echipei naţionale de fotbal

24 May 2017 1061

O galerie de artă purtând numele lui Virgil Coman se va deschide, în curând, în pasajul pietonal de la Tomis (galerie foto)

06 May 2017 3766

Vernisaj al expoziţiei "Galeria de Artă Virgil Coman" la Constanţa. Unde va avea loc

04 May 2017 1540

Revista presei locale

24 Feb 2017 1039

Consilierii locali vor vota pentru atribuirea numelor unor străzi In memoriam Gheorghe Dumitraşcu şi Virgil Coman

24 Feb 2017 935

Un „cadou” de suflet pentru Virgil Coman - o nouă carte, de ziua sa

24 Dec 2016 1438

În ajunul Crăciunului, Virgil Coman ar fi împlinit 43 de ani

24 Dec 2016 3411

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană din Constanța Volum omagial în cinstea istoricului Valentin Ciorbea, la 70 de ani de viață (galerie foto)

24 Nov 2016 1411

Emoţii, regrete şi lacrimi Ultimul volum semnat de regretatul Virgil Coman, lansat la Constanţa (galerie foto)

17 Sep 2016 1717

Constănțenii au venit la lansarea de carte post-mortem a lui Virgil Coman (galerie foto)

16 Sep 2016 975

Constanța. Va fi lansată cartea lui Virgil Coman, „Aromânii și meglenoromânii din Banat”. Emoționanta poveste a cărții

16 Sep 2016 2786

Vineri are loc lansarea de carte, „Aromânii şi meglenoromânii din Banat (1945 -1951) demografie, societate, izvoare”

13 Sep 2016 2705

Astăzi se împlinește o lună de la moartea lui Virgil Coman

05 Sep 2016 939

O lună de la moartea lui Virgil Coman. Cine este succesor la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța

02 Sep 2016 2530

Proiect de hotărâre Virgil Coman, cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa (document)

27 Aug 2016 1505

Virgil Coman, propus pentru titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Constanța“ în următoarea ședință de CLM (document)

25 Aug 2016 1766

În drumul spre neuitare, Virgil Coman primeşte titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa

18 Aug 2016 5276

Caruselul Cooltural, expoziție în memoria lui Virgil Coman

17 Aug 2016 870

UPDATE. Şedința CJC. Virgil Coman, cetățean de onoare. Proiectul privind preluarea Palatului Copiilor a fost respins (galerie foto)

17 Aug 2016 3766

Ce spune Gigi Becali?! Ultima carte semnată de Virgil Coman confirmă apartenenţa tatălui şi a unchiului la Mişcarea Legionară! (documente)

13 Aug 2016 4213

Consiliul Județean Constanța se reunește miercuri în ședință ordinară. Iată lista completă de proiecte (document)

11 Aug 2016 1553

Virgil Coman va fi desemnat cetățean de onoare al județului Constanța

11 Aug 2016 1309

Dorinţa îi va fi respectată! Ultima carte a lui Virgil Coman va fi lansată la Dudeşti şi la Constanţa (galerie foto)

11 Aug 2016 4229

Demersuri pentru a-l face cetățean de onoare pe Virgil Coman

10 Aug 2016 1025

Virgil Coman nu a mai apucat să-și lanseze cartea. A rămas împachetată din tipografie. Detalii emoționante

09 Aug 2016 5804

Caruselul COOLtural îi aduce pe Ovidiu Lipan Ţăndărică şi pe Horaţiu Mălăele la Festivalului Verii

09 Aug 2016 1489

Anunţuri, 09 august 2016

09 Aug 2016 1011

In memoriam Virgil Coman. Intrarea în Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale este un mic altar

08 Aug 2016 2135

Nicușor Constantinescu, mesaj din penitenciar după moartea lui Virgil Coman

08 Aug 2016 1799

Anunţuri, 08 august 2016

08 Aug 2016 1069

Revista presei locale

08 Aug 2016 1087

Şeful Arhivelor din Constanţa a fost înmormântat ÎPS Teodosie - „Dialogul cu Virgil Coman va continua, pentru că rămâne opera sa“ (galerie foto)

08 Aug 2016 4203

ÎPS Teodosie susține acordarea, post-mortem, a titlului de cetățean de onoare al Constanței istoricului Virgil Coman

07 Aug 2016 1337