Ziua în care Vasile Cojocaru ar fi împlinit 67 de ani

Şapte ani s-au scurs de la trecerea la cele veşnice a lui Vasile Cojocaru, însă amintirea sa continuă să dăinuie în sufletele celor care l-au cunoscut.
 
Anul acesta, cea de-a 17 zi a lunii ianuarie ar fi trebuit să fie zi de bucurie pentru familia, prietenii, colegii - de scenă şi de catedră -, studenţii şi admiratorii lui Vasile Cojocaru. În această zi, actorul, scriitorul şi profesorul Vasile Cojocaru ar fi împlinit 67 de ani. În urmă cu şapte ani, destinul a avut însă alte planuri pentru „tata Ică”, după cum i se adresau, cu respect, duioşie şi veneraţie, studenţii.
 
La numai câteva zile după ce împlinise 60 de ani, pe 20 ianuarie 2010, într-o zi friguroasă de iarnă, cu troiene, Vasile Cojocaru avea să plece pe drumul fără întoarcere. Înfruntase gerul şi nămeţii pentru a veni la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde trebuia să se întâlnească, pentru repetiţii, cu studenţii săi de la Artele spectacolului din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius”.
Conştiincios, aşa cum era întotdeauna, venise la întâlnire mai devreme. Discipolii aveau să ajungă la repetiţii prea... târziu, deoarece undeva sus, probabil, se hotărâse ca „tata Ică” să plece într-o „călătorie fără egal”, lăsând în urmă o lume mută de durere, consternată. S-a stins în braţele directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu. Echipajul SMURD solicitat să intervină nu mai putuse să facă nimic pentru el.
 
Şapte ani s-au scurs de la trecerea la cele veşnice a lui Vasile Cojocaru, însă amintirea sa continuă să dăinuie în sufletele familiei, prietenilor, colegilor, studenţilor, admiratorilor... Au rămas în amintirea acestora spectacolele memorabile care l-au avut protagonist, lecţiile de actorie, dar şi cărţile care îi poartă semnătura: „Expediţii în miniatură”, „Imperfectele melancolii”, „Vedere din Mirador”, „Covorul de purpură. De la Oreste la Oedip. Teatrul antic în spaţiul spiritual dobrogean” (lucrare de doctorat), „Harababuriada”. Piesa în versuri „O călătorie fără egal”, jucată cu succes, încă din timpul vieţii, pe scena Teatrului pentru Copii din Constanţa şi prezentată la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii de la Alacati, Turcia, a fost publicată în volum postum, pe 17 ianuarie 2011, la un an de la trecerea sa Dincolo.

Debut într-o piesă regizată de „debutantul” Purcărete

Vasile Cojocaru a fost şi scenarist pentru spectacole de teatru antic de mare succes „Oedip” şi „Troia în flăcări”. Marea sa iubire a fost însă actoria, pentru care s-a pregătit urmând cursurile Institutului de Artă Teatrală „I. L. Caragiale”, pe care l-a absolvit în 1974. A debutat pe scena teatrului dramatic constănţean la 31 octombrie 1974, în rolul tânărului medic Andrei din piesa „Răsplata”, de Ghiţă Barbu, în regia lui Silviu Purcărete, într-un moment pe care specialiştii îl numesc de referinţă în istoria teatrului, deoarece a marcat trei debuturi, al actorului Cojocaru, al dramaturgului Ghiţă Barbu şi al marelui regizor de mai târziu, Silviu Purcărete.
 
În aproape 40 de ani dedicaţi scenei, Vasile Cojocaru a interpretat peste 50 de roluri din piese precum: „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă”, „Rinocerii”, „Neînţelegerea”, „Trei jobene”, „Penthesileea”, „Visul unei nopţi de vară”, „Căsătoria”, „Unde-i revolverul?”.
 
La un moment dat, din dorinţa de a împărtăşi cu ceilalţi secretele profesiei de actor, Vasile Cojocaru s-a dedicat cu pasiune pedagogiei, ca profesor la Facultatea de Arte, specializarea Artele spectacolului de teatru. Pe 27 februarie 2010, sala Facultăţii de Arte, specializarea Artele spectacolului, situată în căminul studenţesc CII a primit denumirea „Sala prof. univ. dr. Vasile Cojocaru”.
 
Sursă foto: Arhiva familiei
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Născut la Constanța Vasile Cojocaru și cele peste trei decenii de emanare a talentului actoricesc la Teatrul de Stat

16 Jan 2024 1085

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Organigrama, Statul de Funcții și Regulamentul de Organizare și Funcționare pentru 2024 au fost aprobate în ședința CJC (DOCUMENT)

29 Dec 2023 683

Rugby Tomitanii Constanța, cu ambele echipe pe podium. „A devenit o caracteristică a lunii noiembrie“ (GALERIE FOTO)

15 Nov 2023 1758

LISTĂ 13 judecători și procurori ies la pensie! Klaus Iohannis a semnat decretele

10 Nov 2023 978

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța, succese la categoriile Under-14 și Under-16. „Produsul muncii AJR în teritoriu“ (GALERIE FOTO)

18 Oct 2023 1691

Eveniment impresionant organizat cu ocazia lansării numărului 11 al Revistei Tomis

18 Sep 2023 858

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 30 august 2023

31 Aug 2023 1035

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 24 aprilie 2023

25 Apr 2023 1456

„Am scris acest volum pentru a salva memoria actorului” Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării unei lucrări scrise în amintirea lui Vasile Cojocaru

24 Feb 2023 1250

LIVE VIDEO-TEXT Volum despre memoria actorului Vasile Cojocaru, lansat la Universitatea „Ovidius” Constanța, în Sala Senatului (FOTO)

24 Feb 2023 1945

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2594

Constanța Micii rugbyști s-au întrecut la Cupa 1 Decembrie. „O zi minunată petrecută împreună“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

05 Dec 2022 2539

Farul Constanța II a pierdut partida cu CS Tunari

07 Aug 2022 2091

MApN Secretarul de stat pentru politica de apărare, vizită de lucru în Spania, în contextul organizării viitorului Summit NATO

29 Apr 2022 1223

#DobrogeaDigitală Vasile Cojocaru i-a oferit lui Oedip „o umanitate vie și caldă”

17 Jan 2022 1874