Informare ANM pentru ninsori, precipitaţii mixte şi polei Cum va fi vremea la Constanţa de Botezul Domnului (galerie foto)

Constanţa a albit de la zăpadă, iar Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o informare valabilă de ieri, de la ora 18.00, până astăzi, la ora 12.00, pentru ninsori, precipitaţii mixte şi depuneri de polei.

Iarna şi-a intrat pe deplin în drepturi şi la Constanţa, iar traficul, atât în municipiu, cât şi în judeţ, s-a derulat în consecinţă. Temperaturile au fost negative, iar ziua de ieri a fost cea mai geroasă din România de la începerea anului , în zone din nord Moldovei şi vestul Transilvaniei înregistrându-se şi -23 de grade Celsius. În Constanţa au fost mai multe puncte în care s-a circulat cu dificultate, una dintre acestea fiind zona Aurel Vlaicu. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că ieri s-a circulat în condiţii de iarnă şi pe A2 Bucureşti - Constanţa, şi pe A4 Ovidiu- Agigea. Potrivit sursei citate, pe A2între kilometrii 12 şi 212, pe alocuri stratul de zăpadă în amestec cu material antiderapant a măsurat 1-2 centimetri, iar sub acesta s-a format gheaţă. De asemenea, şi pe anumite sectoare ale autostrăzii A4, din cauza carosabilului umed şi a temperaturilor scăzute, a existat gheaţă. Infotrafic a menţionat că s-a împrăştiat material antiderapant, însă, din cauza vântului puternic, zăpada era readusă pe partea carosabilă.

S-a întrunit Comadamentul de iarnă

Primăria municipiului Constanţa a precizează că, ieri, la sediul instituţiei, s-a întrunit Comandamentul de iarnă care gestionează situațiile de urgență pe timpul sezonului rece 2015 - 2016. „La baza discuției a stat prognoza meteorologică din 04.01.2016, orele 10.00, emisă de Administrația Națională de Meteorologie - Centrul Meteorologic General Dobrogea, care anunță ninsori, precipitații mixte și depuneri de polei în intervalul 4 ianuarie, orele 18.00 - 5 ianuarie, orele 12.00. S-a analizat modul în care au acționat cele 9 sărărițe, cele 20 de utilaje cu lamă și cei circa 100 de oameni care au curățat trecerile de pietoni și au încărcat manual zăpada. Municipalitatea a solicitat ca, până la orele 16.00, toate bulevardele mari să fie curățate, în special bulevardul Aurel Vlaicu, podul Km 4-5 și pasajul Cumpenei, unde de obicei se formează polei. În cazul în care este necesar, având ca antemergător un autoturism al Poliției Locale, utilajele vor interveni și pe drumurile secundare sau în alte locuri în care este imperios necesar. Toate intervențiile în teren se fac în baza unor grafice de lucru, unde sunt cuantificate numărul de utilaje, zonele și distanțele pe care s-a intervenit, materialele consumate, ș.a.“, s-a arătat într-un comunicat al Primăriei.

Persoane adăpostite la centrul situat pe strada Soveja

Reprezentanţii Primăriei afirmă că mijloacele de transport în comun din oraș au circulat fără probleme, dar în condiții de iarnă, pe toate traseele din oraș, iar şapte persoane erau adăpostite ieri la centrul special amenajat situat pe strada Soveja, unde li s-a oferit ceai cald și hrană. „Comandamentul a colaborat cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri, cu Administrația Porturilor Maritime Constanța și a ţinut permanent legătura cu Serviciul de ambulanță județean, RATC, RAJA și RADET. Facem apel la conducătorii auto să limiteze pe cât posibil folosirea autoturismelor personale și să nu blocheze accesul utilajelor de deszăpezire. Reamintim că agenții economici au obligația să asigure îndepărtarea zăpezii, a gheții și a țurțurilor de streașină în zona imobilelor. Dispeceratul de Situații de Urgență al Primăriei Municipiului Constanța răspunde non-stop la numărul de telefon 0241.55.00.55“, se mai arată în comunicat.

Săniuş într-un tărâm de basm

Ieri, Infotrafic a mai informat că, datorită îmbunătăţirii condiţiilor meteo, la ora 10.30 au fost redeschise traficului maritim şi fluvial toate porturile din judeţul Constanţa. Zăpada căzută peste Constanţa a transformat Parcul Tăbăcărie într-un tărâm de basm. Bucuria copiilor, care au ieşit imediat la săniuş. Imagini deosebite de iarnă a oferit şi Marea Neagră. În zona Cazinoului constănţean, frumuseţea apei, agitată şi destul de furioasă, a zugrăvit un peisaj admirat de cei care au ieşit pe faleză. Potrivit informării ANM, până astăzi, la ora 12.00, aria ninsorilor va fi din nou în extindere şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Căderile de zăpadă vor fi în general slabe cantitativ, iar în Dobrogea precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

Regim termic mai ridicat decât cel normal

În continuare însă, vremea se va încălzi. Meteorologii de la ANM au estimat evoluţia valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 4 - 17 ianuarie 2016. În Dobrogea, pe fondul încălzirii vremii, regimul termic va deveni treptat mai ridicat decât cel normal, cu precădere în intervalul 6-13 ianuarie, când valorile medii ale temperaturilor maxime vor fi de 6 - 9 grade Celsius, astfel că, de Botezul Domnului (Boboteaza), pe 6 ianuarie, vremea va fi frumoasă. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, media acestora fiind sub -2 grade Celsius între 4 şi 6 ianuarie, urmând apoi să se situeze în jurul valorii de 0 grade Celsius. În prima săptămână, vor fi ninsori în general slabe, pe 4 şi 5 ianuarie, apoi vor predomina ploile, iar pe 6 şi 7 ianuarie se poate produce polei. În a doua săptămână a intervalului, se vor semnala ploi slabe, cu probabilitate de apariţie mai mare între 11 şi 13 ianuarie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Polițistă din cadrul IPJ Constanța, medaliată cu aur la Campionatul național de tenis de masă al MAI

20 Apr 2024 168

Mesajul lui Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primaria Municipiului Constanța, către liberalii constănțeni

20 Apr 2024 235

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt

20 Apr 2024 189

Manevrele navelor în toate porturile de la malul Mării Negre, suspendate. De ce a fost luată această decizie

20 Apr 2024 282

Mai multe evenimente organizate astăzi în municipiul Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii

20 Apr 2024 387

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02311 Constanța angajează! Ce post este scos la concurs

20 Apr 2024 365

Procesul dintre Daf Trans 2000 SRL și Garda de Mediu Constanța, pe rolul Curții de Apel Constanța

20 Apr 2024 314

#ConstanțaEsteBine. Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 12 20 aprilie 2024 Suntem aproape de maximul perioadei energetice intense în care ne aflăm

20 Apr 2024 368

Calendar săptămânal plin pentru CSM Constanța Handbaliștii, meci decisiv pentru câștigarea medaliilor de argint în Liga Zimbrilor!

20 Apr 2024 342

Două spații de pe Autostrada A2, București – Constanța vor fi modernizate! Anunțul CNAIR

20 Apr 2024 369

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1062

Vreme instabilă pentru următoarele zile în Dobrogea

19 Apr 2024 564

Ce au decis judecătorii în procesul în care Sucursala Regională de Căi Ferate Constanța a contestat amenda primită de la Garda de Mediu?

19 Apr 2024 420

LIVE TEXT. Superliga 2023/2024 CFR Cluj a deraiat la Ovidiu! Farul Constanța a învins cu 5-1 și urcă pe locul doi în play-off! (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 947

Caută un loc de muncă? Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, județul Constanța angajează

19 Apr 2024 563