Recomandări de la Poliția română pentru evitarea accidentelor rutiere

Conform Institutului Național de Meteorologie, pentru zona Dobrogei începând din seara de sâmbătă, 16 ianuarie, ora 20.00 și până duminică seara, 17 ianuarie, ora 20.00 a fost emis COD PORTOCALIU DE NINSOARE.

În această perioadă, poliţiştii rutieri  vor acționa, în special, pentru fluidizarea circulaţiei, prevenirea blocajelor rutiere şi a evenimentelor negative în punctele cu risc ridicat de accidente.

  Condiţiile meteo nefavorabile pot influenţa, negativ, desfăşurarea traficului rutier. Din această cauză, Serviciul Rutier Constanța recomandă conducătorilor auto „să nu se lase luați prin surpindere” și să țină cont de următoarele:
        - să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul mașinii, prin curățarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aibă, în perfectă stare de funcţionare, sistemul de climatizare şi ștergătoarele de parbriz;
       - să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule, şi să nu bruscheze comenzile mașinii;
      - să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public,
      - să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu pătrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa;
      - când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora;
       -  conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip etc.).

        Totodată  în cazul căderilor de zăpadă, pentru a facilita intervenția utilajelor de deszăpezire vă solicităm să evitați parcarea autovehiculelor pe arterele înguste și să nu pătrundeți pe drumuri închise din cauza vremii nefavorabile.

Atenţie!

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancționează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei.


În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Anvelopele de iarnă nu se aseamănă cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderență sporită, pentru toate tipurile de drum, în condiţii de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheaţă).

Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale şi flexibil, chiar şi la temperaturi scăzute, având astfel o aderență mai bună şi distanțe de frânare, mai scurte, pe suprafețe alunecoase, înzăpezite sau înghețate.

Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga şi apa. Acest tip de anvelope au șanțuri speciale şi caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii.

Anvelope de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripționate pe lateral, cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". Inițialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele "all seasons" pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă ("M+S", "M.S.", "MS", "M/S" sau "M&S").
Recomandări pentru pietoni:

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit mașinile.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Situații de risc pe drumurile din Constanța! S-a lăsat cu dosare penale

03 Apr 2024 597

Ce a descoperit poliția la oprirea a doi șoferi în județul Constanța?

22 Mar 2024 747

Incident în trafic la Constanța! Ce a depistat Poliția în cazul unui șofer de 22 de ani

18 Mar 2024 586

Știri Constanța Incidente în trafic la Eforie, Ovidiu și Murfatlar!

16 Mar 2024 816

Șoferi băuți la volan în Medgidia și Constanța!

24 Feb 2024 916

Știri Constanța ​Acțiune a polițiștilor rutieri, la Constanța! Amenzi aplicate și permise suspendate

08 Feb 2024 772

Știri Constanța O femeie de 20 de ani, fără permis, surprinsă la volan, în Albești. Cu ce viteza rula

06 Feb 2024 1100

Știri Constanța Conducător auto depistat cu viteză dublă față de limită, în stațiunea Mamaia

03 Feb 2024 1028

4.525 de accidente rutiere grave înregistrate în anul 2023, la nivel național

28 Jan 2024 616

În ultimele 24 de ore Peste 7.200 de fapte contravenționale la care au intervenit polițiștii, la nivel național

26 Jan 2024 539

Știri Constanța Doi șoferi s-au ales cu dosare penale

24 Jan 2024 737

Conducător de autoutilitară din Oradea, băut la oră de prânz! S-a răsturnat în șanț cu autovehiculul

22 Jan 2024 738

Știri Constanța Șoferi în ilegalitate la Cernavodă, Techirghiol și Constanța!

21 Jan 2024 844

MAI Sute de permise reținute în ultimele 24 de ore. Câte au fost pentru consumul de alcool

15 Jan 2024 687

Cu executare pentru un fost rutierist, din Tulcea! Se cere rejudecarea dosarului, la Constanța

11 Jan 2024 768