Academicianul Marian Gomoiu, sărbătorit de comunitatea științifică ZIUA de Constanța i-a oferit o plachetă aniversară (galerie foto)

 

În deschiderea lucrărilor conferinței naționale organizate de Sanatoriul balnear și de recuperare Techirghiol, a fost omagiat academicianul Marian Gomoiu, la împlinirea vârstei de 80 de ani.
 
A devenit o tradiție ca publicația noastră să dedice spații largi și o atenție deosebită personalităților Dobrogei care au împlinit venerabila vârstă de 80 de ani. A fost mai întâi tenorul de reputație mondială Vasile Moldoveanu, apoi soprana Aida Abagief, și iată că a venit rândul singurului academician în viață născut în Dobrogea, trăind în Dobrogea, dedicându-și munca Dobrogei, Marian Traian Gomoiu.


 
Biolog și geograf, unul dintre cei mai activi cercetători ai Mării Negre din ultimele cinci decenii, o reputată personalitate științifică cunoscută și recunoscută de comunitatea internațională.
 
La Cala de Cultură „Constantin Tănase” din Techirghiol, într-o audiență aleasă, compusă din reputați oameni de știință, sărbătoritului i s-au înmânat medalia și placheta aniversară emise de publicația ZIUA de Constanța special cu acest prilej. I-au mai fost conferite plachete și diplome din partea Sanatoriului balnear și de recuperare Techirghiol, din partea Universității „Carol Davila” București.


 
Într-o mărturisire de credință, academicianul Gomoiu spunea: „Au trecut peste 35 de ani de  când caut să înțeleg și să descifrez tainele mării de lângă noi, o perioadă care, de fapt, acoperă mai mult de jumătate din vârsta oceanologiei românești instituționalizate. M-am ocupat cu precădere de studiul ecologic al Mării Negre, de fabuloasa lume vie din mare, de acea lume mirifică cunoscută de cei mai mulți doar în spectacularul ei, grație lui Jules Verne sau lui Jacques Yves Cousteau; studiind viețuitoarele din adâncuri ca ecolog, mi-am propus ca deviză un principiu potrivit căruia «nimic din ceea ce aparține mării nu trebuie să-mi fie străin».
 

Ce-am făcut în toți acești ani? Foarte mult față de condițiile pe care le-am avut, extrem de puțin din ceea ce s-ar fi putut realiza dacă puterii noastre spirituale și fizice i s-ar fi asigurat laboratoare, nave de cercetare, echipamente, materiale, biblioteci - facilități moderne pe care colegii noștri din străinătate, nici mai dotați, nici mai cuminți și nici mai frumoși, le-au avut din plin.”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

2022 Retrospectiva demersurilor inițiate de ZIUA de Constanța dedicate memoriei culturale dobrogene

31 Dec 2022 3348

Consiliul Local Municipal a votat! La propunerea ZIUA de Constanța, două străzi din oraș vor purta numele academicienilor dobrogeni, Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu (DOCUMENTE)

07 Nov 2022 2500

In Memoriam academicianul Marian-Traian Gomoiu A XII-a ediția a simpozionului „Responsabilitate publică în educație”

23 Mar 2021 1999

Mesaje de condoleanțe la dispariția academicianului Marian Traian Gomoiu

26 Feb 2021 2810

#DobrogeaAcademică In Memoriam academicianul dobrogean Marian-Traian Gomoiu

26 Feb 2021 3809

Academicianul Marian-Traian Gomoiu a încetat din viață

25 Feb 2021 3268

Marian-Traian Gomoiu - biolog si geograf, Membru titular al Academiei Române

25 Feb 2020 5423

#sărbătoreşteDobrogea141 Conducerea Academiei Române, mesaje de Ziua Dobrogei

19 Nov 2019 4111

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediţie, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“

11 Nov 2019 7702

ct100.ro Fascinanta viață a lui Petre T. Frangopol, povestită chiar de el la Dobrogea TV

15 Jul 2019 2739

Interviu online cu Darius Mardaru, olimpic internațional la doar 16 ani. Când era mic, își stresa părinții cu întrebări, iar astăzi are răspunsurile la ele

15 Jul 2019 6410

#DobrogeaAcademică Arc peste timp. Azi, olimpici internaţionali, mâine, academicieni

12 Jul 2019 12009

Domeniul Bogdan şi Carmen Paraschivescu, fuziunea perfectă wine-food la cocktailul organizat pentru academicianul Petre T. Frangopol (galerie foto)

12 Jul 2019 2619

#DobrogeaAcademică Istoria o scrie comunitatea constănțeană. Academicienii Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu - recunoaștere binemeritată (galerie foto + documente)

11 Jul 2019 14373

​LIVE TEXT #DobrogeaAcademică. Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu devin cetăţeni de onoare ai municipiului (galerie foto+video)

10 Jul 2019 14793