Aceiaşi preşedinţi, aceiaşi candidaţiBizarerii ca-n filmele comice la scrutinul care se repetă la Mangalia

deschidere1.jpgClaudiu Tusac, fost candidat PSD la alegerile din 10 iunie pentru conducerea administraţiei publice a celei mai importante localităţi din sudul litoralului, s-a retras din cursă. Pentru că aşa prevede legea, el se va regăsi totuşi şi pe buletinul de vot al scrutinului din 24 iunie, chiar dacă şi-a anunţat susţinerea pentru fostul său contracandidat, Cristian Radu.

Repetarea alegerilor locale pentru Primăria şi Consiliul Local Mangalia pare un scenariu de film. O serie de ciudăţenii, de aspecte ce contrazic logica şi bunul simţ sunt considerate ca fiind fireşti în contextul scrutinului programat pe 24 iunie. Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare rămân aceiaşi, în pofida faptului că Biroul Electoral Central a decis repetarea alegerilor după ce a admis contestaţiile în care se specifica foarte clar că în opt dintre secţiile de votare procesul electoral a fost prelungit până după ora 21.00, ora limită prevăzută de lege pentru încheierea votării.

Ba da, ba nu!

Înainte de toate, trebuie menţionat faptul că, deşi şi-a anunţat, vineri, în contextul unei conferinţe de presă, retragerea din cursa pentru mandatul de primar al municipiului Mangalia, social-democratul Claudiu Tusac va figura pe buletinul de vot al scrutinului din 24 iunie. Potrivit legii, duminică va avea loc repetarea alegerilor din 10 iunie, nu un scrutin nou, fapt pentru care toţi cei 11 candidaţi iniţiali se vor regăsi pe buletinul de vot.

Retragerea lui Tusac nu face obiectul unui document oficial scris, al unei cereri, ea a fost doar subiectul unei declaraţii publice şi al unui comunicat de presă. Astfel, va fi interesant de urmărit câte voturi va lua Tusac în alegerile de duminică, atâta vreme cât el încă figurează pe buletinul de vot. Social-democratul mărturiseşte că nu se aşteaptă ca oamenii să-l mai voteze pentru că, susţine el, dacă îl mai voiau, l-ar fi votat de prima dată. „Cum să mă voteze duminică pe mine, când eu le-am spus tuturor că îl susţin pe Cristian Radu?", a afirmat retoric Claudiu Tusac.

Amintim că şi liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, i-a recomandat joi lui Tusac să se retragă din competiţie, menţionând că acesta trebuie să facă un pas în spate.

Măsuri suplimentare

De asemenea, de reţinut este faptul că tot administraţia publică locală se ocupă, alături de Prefectura Constanţa şi de Biroul Electoral Municipal (BEM) Mangalia, de organizarea alegerilor de duminică. Or, în acest context, se impune o întrebare: cum va reuşi actuala administraţie, condusă încă de Tusac, să organizeze ireproşabil un scrutin pe care, pe 10 iunie, l-a gestionat execrabil? Din acest punct de vedere, edilul-şef ne-a declarat că a luat măsuri suplimentare: „Am luat măsuri să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat data trecută: am mărit numărul cabinelor de vot din secţii, am vorbit cu Poliţia, Poliţia Locală şi Jandarmeria să fie atente ca la ora 21.00 fix procesul electoral să fie încheiat". De ce nu s-a întâmplat aşa şi pe 10 iunie?

Viaţa bate filmul

Aşa cum am menţionat mai sus, preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare nu vor fi schimbaţi decât dacă, potrivit declaraţiilor preşedintelui BEM Mangalia, Anton Cristian David, „au cerut în mod expres asta". „Altfel, nu", a menţionat acesta. Acest aspect poate părea cel puţin ciudat, dacă nu scandalos, având în vedere faptul că, în decizia de anulare, respectiv de repetare a alegerilor din Mangalia, BEC precizează că au fost luate în calcul contestaţiile în care se specifica: „în cadrul a opt secţii de votare procesul de votare a fost prelungit cu mult după ora 21.00 (22.15 - 22.45), în contextul în care nu a fost emisă o hotărâre în condiţiile legii prin care să se fi aprobat prelungirea intervalului orar alocat votării". Cine a decis prelungirea votării? De ce au permis preşedinţii, respectiv locţiitorii acestora ca după ora 21.00 să se mai afle cetăţeni cu drept de vot în incinta secţiei de votare? Cine răspunde pentru aceste nereguli? Şi, mai ales, de ce sunt tolerate exact aceleaşi persoane sub ochii cărora au avut loc aceste derapaje?


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Geo

19 Jun, 2012 04:37

Mare cacealma !Pe langa faptul ca iar se baga mana abuziv in buzunarul nostru pentru repetarea alegerilor, nici macar nu sau dat sanctiuni pt vinovati !!! Sa se justifice de ce ma deranjeaza inca o data ? De ce-mi cheltuie 30 miiEur. din banii mei ? Apoi nici macar nu-i schimba din conducerea sectiilor de votare au fost nereguli. Daca au fost nereguli de ce nu se repete si consiliu judetean ? Este cusuta cu ata alba! Noi nu votam partidul ci omul. Iar cei care vor sa prinda ciolanul sunt de rea credinta si-i vom sanctiona asa cum putem noi, cu votul nostru.

Articole asemanatoare

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 458

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1840

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1190

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1521

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1298

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Iată cine vrea să conducă judecătoriile din Mangalia și Medgidia! (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 946

Mesajul lui Emil Constantinescu despre trecerea în neființă a lui Max Bădin „Regret profund că nu mai este printre noi și că nu am avut ocazia să-mi iau rămas bun”

02 Mar 2024 752

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1121

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 725

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1002

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 880

Remus Zăgan, ales președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 1274

Alegeri interne la UAR, Sucursala Constanța. Liviu Merdinian, președinte pentru următorii patru ani

19 Feb 2024 760

Are termen să predea absolut toate actele partidului în original Șoșoacă a divorțat politic de soțul său!

18 Feb 2024 1257