Afaceri compromise „Sezonul 2016 este închis înainte de a se deschide“. Disperare pe un sector de plajă din Năvodari

 

În data de 27 aprilie, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezenta cum mai mulţi agenţi economici care se află în parteneriat cu o persoană juridică ce îşi desfăşoară activitatea pe plaja din zona Năvodari II se plâng că le va expira contractul în data de 16 mai şi că nu au nicio siguranţă că acesta se va prelungi.
 
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) a organizat o licitaţie publică pentru atribuirea sectoarelor de plajă libere în data de 4 mai. Însă operatorii economici susţin că licitaţia respectivă s-a desfăşurat pe sectoarele I, III şi IV, care sunt libere. Adică părţi din ele sunt libere de contract în acea zonă.

Citeşte şi Sezon compromis - Construcţii de pe cea mai populată plajă din Năvodari, rase de pe faţa pământului?

„Lucrurile s-au precipitat foarte tare, pentru că i s-a spus celui care operează plaja, adică firma Zoom, să facă o propunere financiară pentru ca Apele Române să evalueze posibilitatea prelungirii contractului. Şi ei au făcut această propunere. Era în acord cu drepturile înaintate de către Apele Române eventualilor doritori. Adică ei au mărit preţul de concesiune şi cei de la Zoom au procedat în consecinţă. Adică au făcut o propunere în concordanţă cu preţul. Şi nu au primit răspuns vreo două săptămâni. Au primit răspunsul vineri că nu se doreşte prelungirea contractului de concesiune şi în acelaşi timp s-a dat un termen de dezafectare a tuturor construcţiilor de pe plajă care sunt cu autorizaţie de construcţie, cu tot ce trebuie, într-un termen de două zile. Adică până mâine (n.r. - azi), la ora 14.00. Lucru care este fizic imposibil. Cel puţin în anumite situaţii. Pentru că sunt anumite construcţii care sunt foarte mari, foarte solide, nu sunt din carton. Fără să mai vorbim de investiţia în acele construcţii. Este vorba de sute de mii de lei“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, Lucian Marcu, operator economic.
 
De asemenea, operatorul economic spune că sezonul estival 2016 va fi compromis în această porţiune de plajă, întrucât procedura va dura.
 
„În acest moment, nu se ştie ce se va întâmpla mâine. Era foarte logic să se procedeze la lansarea licitaţiei, şi abia după aceea să se dea un termen. Pentru că este posibil ca eu să câştig sau altul să câştige. În acel moment, va trebui, practic, să refacă construcţia. Mai mult decât atât, la cum merg lucrurile, la abordarea aceasta se compromite total sezonul estival 2016 în această porţiune. Nu sunt utilităţile necesare. Toate utilităţile au fost instalate de către firma Zoom în urmă cu nişte ani, or, în momentul în care contractul se reziliază şi se lansează o licitaţie care va avea diverşi câştigători, acei câştigători în nicio variantă nu vor putea să opereze plajele anul acesta, pentru că nu au utilităţi“, a adăugat Lucian Marcu.
 
Se pare că sezonul 2016 este închis înainte de a se deschide.
 
„Concluzia este că, prin acţiunea total ilogică pe care a întreprins-o Administraţia Apelor Române Constanţa, sezonul 2016 este închis înainte de a se deschide“, a mai spus Lucian Marcu.
 
Construcţiile masive se pare că nu pot fi date jos de pe o zi pe alta.
 

„Eu nu pot să dau construcţia aceea jos şi să îmi şi recuperez măcar o parte din materiale într-o zi şi jumătate. Chiar nu am cum! Mi se pare firesc ca în momentul în care se ia o astfel de hotărâre, termenul să fie unul realizabil. S-a depus la ABADL o solicitare de prelungire a acelui termen şi nu am primit niciun răspuns până acum“, declara Lucian Marcu.
 
Pentru operatorul economic, singura variantă ar fi să dea foc la toate construcţiile de pe sectorul respectiv de plajă.

 
„Singura modalitate în care s-ar putea face curat aşa cum îşi doresc pe plajă într-o zi şi jumătate este focul. Adică probabil că dacă dăm foc astăzi, până mâine la 14.00, s-ar stinge şi flăcările“.   

Poziţia ABADL

Marieta Iorga, purtător de cuvânt al ABADL, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, că motivul pentru care propunerea financiară ar fi fost respinsă ar fi preţul.
 

„Ei au un contract încheiat în 2006 cu un preţ al licitaţiei care nu mai e valabil acum, în acest an. Deci, preţul de pornire este altul, în 2016, având în vedere că acest preţ se majorează. Dacă nu a fost acceptată înseamnă că nu a fost OK propunerea financiară. Nu aş putea să vă dau detalii pe care nu le deţin. Ideea este că a expirat acel contract care a fost încheiat în 2006 şi pe 16 mai a expirat. Fapt pentru care i s-a trimis şi citaţia că trebuie să elibereze tot ce are pe sectorul de plajă pe care a avut contractul de închiriere încheiat cu noi, pentru că acel sector de plajă va fi scos la licitaţie“, a declarat Marieta Iorga, purtător de cuvânt al ABADL.
 
 „Când vorbim de construcţii, ne referim la construcţii uşoare, care pot fi demontate sau cărora li se poate asigura hibernarea pe timpul iernii. Asta înseamnă construcţii uşoare. Nu de beton, ci tot ce este uşor şi poate fi demontat. Toate plajele litoralului românesc sunt bun al statului român şi sunt administrate de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, de noi, şi celelalte sectoare care sunt libere tot noi le administrăm, până le dăm către operatorii de plajă“, a adăugat Marieta Iorga.

 
Se pare că acest sector de plajă va fi scos la licitaţie, iar în opinia ABADL, acest sezon nu este compromis pentru plaja din zona Năvodari II.
 

„Plajele litoralului românesc, atât cele care sunt date către operatorii de plajă, cât şi cele care nu sunt şi asigurăm noi partea de ecologizare, sunt libere. Poate oricine să se ducă pe orice plajă a litoralului românesc. Nu sunt îngrădite! Atât timp cât sectorul va fi liber, cel mai probabil că va fi scos la licitaţie. De exemplu, dacă acest contract a expirat mai târziu, 16 mai, şi noi aveam licitaţie mai devreme, nu puteam să îl scoatem la licitaţie până el nu era expirat. Este normal. Dacă mai expiră unul în cursul verii, îl scoatem la licitaţie. Nimeni nu are interesul să îl ţină liber. Noi administrăm şi exploatăm plajele litoralului românesc. Nu putem spune că sezonul este compromis pentru că e clar că se va scoate la licitaţie. Noi nu facem decât să respectăm legea“, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ABADL.       


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ABADL actualizează PUZ-ul pentru plajele din judeţul Constanţa. Ce restricţii vor avea investitorii (document)

10 Feb 2020 5999

Beach House SRL, aviz de gospodărire a apelor pentru amenajarea unui sector de plajă în Năvodari

24 Mar 2018 2245

New Media Connection SRL şi închirierea plajei sector Năvodari IV, zona 2, subsector 1 (document)

13 Jul 2017 3063

SC Rosa Route SRL a câştigat licitaţia pentru plaja sector Năvodari IV, zona 1, subsector 1 (documente)

05 Jul 2017 3354

Contractul de închiriere a plajei sector I Năvodari, subsector 17, câştigat de o întreprindere individuală (document)

20 Jun 2017 5656

Aqua Playa SRL a câştigat şi contractului de închiriere a plajei sector Năvodari I, subsector 11 (documente)

01 Jun 2017 2788

Ce plaje pot fi închiriate Licitaţie la ABADL pentru sectoarele de plajă libere şi pentru baze de agrement nautic (document)

11 May 2017 10451

De la „alte servicii de alimentaţie“, la administrarea unui sector de plajă în Năvodari (document)

21 Sep 2016 3088

Pupa Fitness Pupa SRL, încă un contract cu ABADL Ce sector de plajă mai administrează (document)

16 Sep 2016 2742

Pupa Fitness Pupa SRL, contracte pe bandă rulantă cu ABADL. Ce sector de plajă a mai câştigat (document)

14 Sep 2016 3224

O firmă axată pe „parcuri pentru rulote“ administrează un sector de plajă din Năvodari (document)

05 Sep 2016 2703

De ce a respins ABADL oferta New Media-Connection SRL pentru închirierea plajei Năvodari I, subsector 5 (documente)

27 Aug 2016 3017