Deschidere editie

Biserica „Izvorul Tămăduirii“ ar putea înghiţi până la 200.000 de euro? Lucrarea va fi demarată cu voluntari. Protestele de stradă s-ar putea muta în instanţă! (galerie foto)

Noua construcţie a Bisericii „Izvorul Tămăduirii“, amplasată între mai multe blocuri, pe strada Soveja nr. 68B, pentru care Primăria Constanţa a emis Autorizaţia de construire 207 în februarie 2014, naşte multe semne de întrebare.
 
După multe încercări, am reuşit să discutăm pe această temă cu preotul paroh al bisericii, Aurelian Ştefan. Zgârcit în afirmaţii, parohul ne-a precizat, sec, că viitoarea casă a Domnului dintre blocuri va fi înălţată cu sprijinul voluntarilor. Când a venit vorba despre costuri, „căile Domnului“ s-au încurcat de-a binelea. Că or fi 4 miliarde de lei (vechi), că or fi 5 sau 10, are balta peşte, ne-a asigurat parohul Ştefan. Banii provin din donaţiile făcute de enoriaşi, mai spune preotul, iar lucrările au început, după cum se poate observa şi din fotografiile realizate la faţa locului, şi trebuie să se încheie până la începutul anului 2020.
 
Pentru mai multe informaţii, am fost redirecţionaţi către Arhiepiscopia Tomisului, beneficiarul lucrării. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, preot Eugen Tănăsescu, a trecut de la o stare la alta şi, revenind la sentimente mai bune, ne-a lămurit câteva aspecte care ţin strict de construcţia noii biserici.
 
„În devizul iniţial, datat 2013 - 2014, costurile estimate sunt de 400.000 de lei, undeva la 90.000 de euro, iar după reactualizarea preţurilor la nivelul anului 2017, costurile ar putea creşte cu maximum 30%“, a spus acesta.
Tănăsescu nu exclude ca o parte a donaţiilor să fie chiar în materiale de construcţii, astfel încât, la final, costurile să fie sensibil egale cu devizul iniţial.
 
În privinţa construcţiei efective, şi acesta a precizat că „lucrările de pregătire a viitorului şantier se realizează cu voluntari, iar pe măsură ce lucrările vor avansa, este posibil să fie nevoie şi de o mână de ajutor profesionistă, care poate veni din partea unui constructor“.
 
Amprenta la sol a noii biserici nu va depăşi 200 mp din cei aproape 600 mp împrejmuiţi. Potrivit proiectului, lăcaşul de cult va beneficia şi de un spaţiu verde amenajat, dar şi de locuri de parcare. Forma bisericii, agreată împreună cu proiectantul, este în plan treflat, însă construcţia în sine va beneficia de elasticitate, mai spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului!
 
Biserica veche, situată chiar pe trotuar, în zona Macul Roşu din cartierul Tomis Nord, urmează să fie „desfăcută“ pe măsură ce noul lăcaş de cult cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ va fi propice susţinerii actului religios. O parte dintre materialele şi accesoriile de interior din biserica temporară (icoane, lustre, catapeteasmă) vor fi folosite la utilarea şi mobilarea noii construcţii.
 
Protestele locatarilor nemulţumiţi vor continua! Sunt decişi să meargă în instanţă!
 
Protestele locuitorilor din zona în care urmează să fie construită noua biserică cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ vor continua, spun cei nemulţumiţi de locaţia atribuită de municipalitate Arhiepiscopiei Tomisului în 2007.
Pe de altă parte, o serie de consilieri locali sau parlamentari spun că vor continua, la rândul lor, demersurile pentru stoparea construcţiei şi identificarea unui spaţiu potrivit pentru înălţarea unui lăcaş de cult.
 
„Conflictul a pornit de la faptul că cei care locuiesc în imediata vecinătate reclamă că nu au fost consultaţi absolut deloc cu privire la această construcţie, dumnealor spun că nu sunt de acord cu niciun tip de construcţie, nu doar a bisericii care le afectează liniştea. Ei ar fi dorit să rămână acest loc cu destinaţia de parcare, fie de spaţiu verde, fie loc de joacă, aşa cum era înainte, şi sunt hotărâţi să meargă mai departe, intenţionând să se adreseze instanţei de judecată, dacă este cazul“, susţine avocatul Stelian-Cristian Ion, deputat de Constanţa.
 
De asemenea, consilierul independent Andrei Popescu spune că îi susţine pe cei care nu doresc ridicarea bisericii în acel loc şi că va face toate demersurile legale pentru a opri această construcţie. „Voi face toate demersurile legale pentru a opri această construcţie. Voi discuta cu primarul şi cu reprezentanţi ai Primăriei care au atribuţii legate de această construcţie, iar dacă nu voi ajunge la un consens cu aceştia, voi căuta o rezolvare a situaţiei în instanţă“, a comentat consilierul independent.
 
La rândul său, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, spune că „nu este vorba de o biserică nouă, ci de relocarea celei aflate pe trotuar, aflată pe bulevardul Tomis, la câteva zeci de metri de locul respectiv“. El a precizat că lăcaşul de cult care se va ridica acolo va fi din lemn şi va avea dimensiuni reduse.
 
„Consiliul Local a acordat acest teren Arhiepiscopiei tocmai pentru relocarea acestei biserici. Ei au urmat toată procedura legală, în sensul că şi-au elaborat Planul Urbanistic Zonal, au deviat reţelele de utilităţi din zonă. Singura discuţie pe care am avut-o cu Înaltpreasfinţia Sa a fost legată de dimensiunea bisericii. Pentru a preîntâmpina modul în care locatarii s-ar putea simţi agresaţi de prezenţa bisericii acolo, lucru pe care nu şi-l doreşte nici Arhiepiscopia, nici municipalitatea, se va amplasa acolo o bisericuţă sub formă modulară, o bisericuţă de lemn, modestă ca dimensiuni, iar în cadrul acestui proiect de refacere, se vor asigura şi căile de acces atât pentru maşina de salubritate, cât şi pentru maşinile de intervenţie“, a afirmat primarul Decebal Făgădău într-o conferinţă de presă.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

chiriac dumitru

05 Apr, 2017 11:00

Buna ziua ! Sunt prea multe biserici in oras ul Constanta ,multe ar trebui daramate. Primaria ar trebui sa faca ceva bun in oras ,sa nu mai dea aprobari pentru afaceri la popi .

un crestin

04 Apr, 2017 14:01

Este necesara o Casa Mortuara alaturat Izvorului Tamaduirii! In zona sunt f. multi pensionari/seniori crestini care isi doreau un "Spital Al Sufletului" cit mai apropiat!

Serban ciprian

04 Apr, 2017 11:57

Ce utilitati au mutat?au daramat un stalp de iluminat au taiat niste pomi Eu stiu ca locuiesc la o2 minciuni

Tudor

04 Apr, 2017 08:47

Daca intri pe site-ul primariei la urbanism si verifici autorizatia lipita pe gardul ce imprejmuieste locatia, vei descoperi ca autorizatia este expirata de 2 ani si ca e vorba de o constructie, nu de o relocare. Au taiat copaci, au distrus tot asfaltul si asta fara autorizatie.

Sosnovschi ecaterina

04 Apr, 2017 06:52

Foarte pertinent discursul si explicațiile preacucernicilor preoți. A fost pe înțelesul tuturor. Contradicții vor fi, că de ,,omului negru "" nu-i convine .Așa s-a întâmplat și cu sf lacaș Nașterea Sf Ioan Botezătorul .Dumnezeu este biruitor. Vedeți ce minunată biserică au ridicat Sfinților părinți, nu le-a fost ușor. Doamne ajută,și preoții parohiei noastre vor reuși, să ridice un frumos lacaș sfânt ptr noi. Să ne rugăm .

Articole asemanatoare

Obiect de cult vechi de peste 300 de ani furat dintr-o biserică monument istoric. Suspecții au încercat să incendieze lăcașul de cult

10 Dec 2017 510

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. Un cunoscut preot din Constanţa a trecut în nefiinţă. Când este programată înmormântarea

02 Dec 2017 3344

#scrieDobrogea „Metamorfoza“ Constanţei sau 150 de tradiţie şi credinţă la Marea Neagră

27 Nov 2017 742

Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Unde slujesc ierarhii din sud-est azi la zi de sărbătoare. Despre Intrarea în biserică a Maicii Domnului

21 Nov 2017 1033

Constanţa. Biserică între blocuri. Proiectul a fost contestat. Judecătorii au luat decizia mult aşteptată (documente + galerie foto + video)

21 Nov 2017 6273

O biserică din Constanţa se va extinde. Municipalitatea şi-a dat acordul

17 Nov 2017 1819

Doi înalți ierarhi de peste hotare vor sluji, la Constanța, cu ÎPS Teodosie. Vezi la ce biserică. Unde slujesc ierarhii din sud-est

12 Nov 2017 1845

Imagini de la eveniment Biserică distrusă, de incendiu, în această noapte. Turla s-a prăbușit. Patru autospeciale de pompieri la intervenție (galerie foto+video)

28 Oct 2017 1425

Revista presei locale

20 Sep 2017 873

Tragedie după slujba de încreştinare. Un bebeluş a murit

18 Sep 2017 2856

Mircea Ionescu Quintus va fi înmormântat luni după-amiază la Ploiești

15 Sep 2017 481

Primul praznic închinat Maicii Domnului, sărbătorit de creştini De ce este Fecioara Maria protectoarea mamelor şi a femeilor însărcinate

08 Sep 2017 1275

Toamna partidelor Platforma „România Modernă şi Demnă“, lansată de un fost liberal constănţean, îşi propune reglementarea relaţiilor dintre Stat şi Biserică!

04 Sep 2017 1458

Biserica „Adormirea Maicii Domnului I” din Constanța a primit hramul după patronul spiritual al Zilei Marinei în anul 1906

15 Aug 2017 1706

LIVE TEXT Constanța. Astăzi ședință de Consiliu Local. Peste 60 de proiecte. Recompense financiare, indemnizații consilieri, bani pentru sport, teren pentru biserică, etc

31 Jul 2017 3136

Constanţa de odinioară Pentru „Sf. Gheorghe“, Primăria, la sfadă cu Tonitza (galerie foto)

27 Jun 2017 2458

Banc Pericolul oilor

27 May 2017 619

Vedete din România, cununate, pe plaja din 2 Mai, de un preot caterisit

22 May 2017 1982

Preafericitul Daniel slujește astăzi în județul Constanța. ÎPS Teodosie slujește cu PS Visarion în alt județ alături de alți ierarhi

23 Apr 2017 727

Banc Poliţia la biserică

22 Apr 2017 2658

Obicei vechi, păstrat peste veacuri. Ce trebuie să facă copiii în dimineaţa Paştelui?

16 Apr 2017 1639

Obiceiuri în Sâmbăta Mare. Ce pregătesc gospodinele

15 Apr 2017 1867

Atenţie ce puneţi pe masa de Paşte. Cozonacul, vopseaua de ouă şi drobul din magazine conţin substanţe periculoase

10 Apr 2017 1122

De Florii, atacuri asupra bisericilor creștine din Egipt! Cine le-a revendicat

09 Apr 2017 634

Sărbătoarea sfântă de Florii Duminică se mănâncă muguri de salcie după slujba de sfinţire. Ştii de ce?

08 Apr 2017 2544

UPDATE. Discuţii aprinse Un nou protest în Tomis 3, în zona în care va fi relocată Biserica Izvorul Tămăduirii (galerie foto + video)

05 Apr 2017 2463

Când pică Floriile în 2017. Ce fac femeile în sâmbăta dinaintea Floriilor

02 Apr 2017 1960

LIVE TEXT Protest în Tomis 3 în parcarea pe care va fi construită o biserică (galerie foto+video+document)

02 Apr 2017 14803

Protest împotriva relocării unei biserici în Tomis III. Se diminuează numărul locurilor de parcare în zonă (galerie foto)

31 Mar 2017 4341

Nemulțumiri. Încă o biserică se va construi în zona Tomis III (galerie foto)

30 Mar 2017 10508

Arhiepiscopia Tomisului explică de ce se solicită acord din partea parohiilor pentru filmări și poze în biserici

29 Mar 2017 1564

Ce se întâmplă la Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din Constanţa? Primăria a eliberat certificat de urbanism

18 Mar 2017 2447

Femeie prinsă după ce a furat din biserică. Ce obiecte a luat cu ea

12 Mar 2017 684

Lucrări neautorizate la o biserică, monument istoric de clasă A

26 Feb 2017 569

Întâmpinarea Domnului. O singură biserică din Constanța poartă acest hram. Ce preot slujește

02 Feb 2017 1553

Revista presei locale

01 Feb 2017 774

O biserică din Constanţa ar putea fi relocată

31 Jan 2017 5029

Realitatea.net Aromânii, la CCR. Vor să-și facă o biserică, dar spun că legea e restrictivă

13 Jan 2017 1758

Creștinii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul

07 Jan 2017 708

Aplicaţie informatică pentru spovedanie

01 Jan 2017 674

UPDATE. Se oferă recompensă Să-l ajutăm pe Ozzy să se întoarcă acasă

26 Dec 2016 883

Un tânăr din Mircea Vodă, acuzat că a furat icoane dintr-o biserică din Cernavodă

22 Dec 2016 795

Cum arată biserica rupestră din comuna buzoiană Colţi, devastată de incendiu (galerie foto)

04 Dec 2016 872

Sărbătoare mare la creștini. Este dezlegare la pește. Obiceiuri. Tradiții. Ce este interzis

21 Nov 2016 2114

Exclusiv UPDATE 2. Un preot din judeţul Constanţa s-a sinucis!

20 Nov 2016 8102

Banc Popa, ruga şi păcănelele

19 Nov 2016 921

Undă verde de la Primăria Constanţa pentru Parohia „Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion”

14 Nov 2016 992

Biserică în flăcări la Sibiciul de Jos

12 Nov 2016 910

Polonia a inaugurat catedrala care se află în stadiu de proiect de 225 de ani

12 Nov 2016 654

Info-sud-est.ro Despre ipocrizie și manipulare. Cazul preotului Eugen Tănăsescu

27 Oct 2016 3922