Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei „Nu cred că premierul e dispus să-şi asume orice risc în chestiunea Portului. Sper ca PSD Constanţa şi organizaţia din spate să dea faliment“

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, vorbeşte într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa despre miza preluării unui nou pachet de acţiuni din Portul Constanţa de către administraţia Mazăre, despre atitudinea premierului Victor Ponta faţă de acest proiect, precum şi despre condiţiile în care PDL ar putea încerca o reapropiere de PNL.
 
Aţi declarat recent că, în cazul în care premierul Victor Ponta va semna o hotărâre de guvern privind transferul cu titlu gratuit al unui pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la administraţia publică locală, va intra în puşcărie. Concret, ce prevederi ar fi încălcate prin semnarea unei astfel de hotărâri de guvern?
 
Se încalcă prevederile legii privatizării. Sunt patru metode de privatizare, dar niciuna nu prevede transferul GRATUIT de acţiuni, aşa cum prevede proiectul de hotărâre. Proiectul adaugă la lege.
 
Primarul Radu Mazăre a afirmat, în repetate rânduri, că a convenit acest transfer de acţiuni cu premierul încă din 2013. Acum, din declaraţiile celor doi reiese că e doar o chestiune de zile până când hotărârea va fi semnată. Credeţi că primul ministru este dispus să îşi asume, în chestiunea Portului Constanţa, orice risc?
 
Nu cred că premierul e dispus să-şi asume orice risc, de aceea ezită să o semneze. Cred că ei caută o soluţie tehnică alternativă. Nu este exclus să recurgă din nou la un proiect de lege, aşa cum au făcut în 2008, cu pachetul precedent. Sau să modifice legea privatizării.
 
Mai mulţi parlamentari constănţeni, cel puţin doi europarlamentari, actualul preşedinte interimar al Camerei de Comerţ a României, Mihai Daraban, fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, dar şi numeroşi constănţeni susţin că transferul acestor acţiuni de la Ministerul Transporturilor la administraţia Mazăre nu este oportun. Care credeţi că sunt interesele, care este miza acestui transfer?
 
Ramona Mănescu şi PNL, în general, se dau „interesanţi“ acum, ca să arate că fac opoziţie. Până una-alta, Ramona Mănescu n-a explicat de ce nu şi-a făcut datoria legală în cazul accidentului din Apuseni. În ce priveşte Portul, miza transferului este una economică, financiară.
 
Proiectul privind transferul celor 13% din acţiunile Portului Constanţa trebuia să figureze pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi, 6 mai. El nu a mai fost, totuşi, discutat. Cum credeţi că se explică această amânare?
 

Le e frică să semneze, au primit avize negative din minister. Caută o altă soluţie tehnică.
 
Să presupunem că acest pachet de acţiuni va ajunge la administraţia publică locală constănţeană. În opinia dumneavoastră, există riscul creării unui precedent periculos?

 
Scrie în avizul negativ al direcţiilor din Ministerul Transporturilor, programele de întreţinere şi dezvoltare a infrastructurii portuare sunt în pericol.
 
Care credeţi că ar trebui să fie poziţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în acest caz?
 
Aviz negativ.
 
Aţi declarat, în luna septembrie a anului trecut, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, că „organizaţia Mazăre o sa cadă mai devreme decât s-ar putea crede“. În acest interval de timp, atât primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, s-au ales cu noi dosare penale. Mai mult, au şi fost reţinuţi, pentru 24 de ore, în aceste dosare. Lucru fără precedent până acum pentru ei. Organizaţia lor e încă în picioare. Cum vedeţi, în calitate de prim-vicepreşedinte PDL, evoluţia PSD Constanţa în viitorul apropiat?
 
Privesc la această evoluţie în calitate de cetăţean interesat de grija interesului public. Sper ca PSD Constanţa şi organizaţia din spate să dea faliment. Ceea ce e încă greu de realizat, recunosc, dar drumul e ireversibil, vedeţi declaraţiile doamnei Nuland, apropiata vizită a vicepreşedintelui Joe Biden etc.
 
Ne aflăm în campanie electorală pentru Parlamentul European. Ce şi-a propus PDL în acest scrutin?
 
PDL a prezentat o listă de oameni profesionişti, competenţi, patrioţi şi respectaţi la Bruxelles. Eurocampionii adevăraţi de care vorbeşte un partid concurent sunt pe lista PDL: Stolojan, Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu sunt printre cei mai buni europarlamentari din Parlamentul European.
 
Ce urmează după europarlamentare? Există şanse ca PDL să încerce o reapropiere de PNL?
 
E o chestiune de valori practicate, nu de procente. Cu lideri care au sprijinit corupţii (vezi Fenechiu) şi încălcarea Constituţiei (vezi 2012), nici eu, personal, şi sunt convins că nici partidul nu se va aşeza la masă. PNL trebuie să facă schimbări interne la vârf pentru a reuşi o astfel de apropiere de PDL în perspectiva unei coaliţii. Nu cred că un altfel de USL ar folosi românilor.
 
Mai există varianta susţinerii unui singur candidat al dreptei pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta?
 
Da, eu cred încă în această formulă. Dar va depinde mult de rezultatul europarlamentarelor.
 
Cel mai mare adversar al dreptei politice din România pare a fi chiar dreapta. Ar avea ea mai mult de câştigat în eventualitatea unei coagulări?
Divizarea oarecum naturală a dreptei poate fi şi un avantaj, cu condiţia ca scorul însumat la europarlamentare să fie peste cel al PSD şi să sprijine un candidat unic pe partea dreaptă.
 
Mai sunt câteva luni până la alegerile prezidenţiale şi sunteţi aspirantul PDL la mandatul de preşedinte. Care credeţi că vor fi contracandidaţii dumneavoastră?
 
Contracandidatul meu din finală va fi Ponta, dacă nu scapă de presiunea baronilor de a candida şi dacă USD obţine la europarlamentare un scor care să-l facă optimist sau un înlocuitor de „tip“ Oprescu, dacă Ponta va rezista presiunilor sau scorul lor va fi nemulţumitor pentru el.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cătălin Predoiu „ Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, dar sunt convins că procesul este ireversibil”

31 Mar 2024 373

Ministrul Cătălin Predoiu îi felicită pe polițiștii care au depistat peste 5 milioane de comprimate cu droguri în Portul Constanța

12 Feb 2024 563

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului „Am fost și rămânem alături de poporul evreu și de statul Israel”

29 Jan 2024 533

Consiliul JAI Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu privind combaterea migrației ilegale la nivel național și european

28 Jan 2024 667

Ministrul Cătălin Predoiu „Lupta cu traficanții de droguri și crima organizată va rămâne o prioritate a Poliției Române în mandatul meu.

26 Jan 2024 687

Ministrul Cătălin Predoiu - „Drogurile sunt o amenințare la adresa securității naționale“ (VIDEO)

24 Jan 2024 6201

Cătălin Predoiu La 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem obligaţia de a apăra România de orice tip de atac îndreptat împotriva identităţii naţionale

24 Jan 2024 569

Premierul Ciolacu; întâlniri de lucru în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor

14 Jan 2024 836

Zeci de mijloace tehnice necesare misiunilor de salvare în dotarea IGSU, IGJR și Salvamont. Predoiu, prezent la eveniment (DOCUMENT)

12 Jan 2024 701

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu despre protestul transportatorilor „Forțele de ordine nu fac altceva decât să respecte legea”

11 Jan 2024 973

Cătălin Predoiu, despre Sea Schengen „Portul Constanța devine mult mai atractiv”

05 Jan 2024 787

Ministrul Cătălin Predoiu „2023 a fost și anul în care am văzut pacea devenind, în Europa, mai fragilă ca oricând“

31 Dec 2023 748

Ministrul Cătălin Predoiu „Asigur toţi cetăţenii că forţele MAI lucrează şi în aceste zile de sărbătoare“ (VIDEO)

23 Dec 2023 779

Cătălin Predoiu, declarații la evenimentul de recepționare a 15 autospeciale de stingere intrate în dotarea ISU (VIDEO)

18 Dec 2023 870

Cătălin Predoiu, la inaugurarea noilor puncte de lucru ale Direcției pentru Imigrări București și Serviciului pentru Imigrări Ilfov

08 Dec 2023 951