Deschidere editie

Ce acuzaţii aduc constănţenii şi ce le răspunde directorul regiei Contre între Asociaţia de Locatari OB 1, de pe strada Brizei, şi RADET Constanţa (galerie foto)

Săptămâna trecută, pe 5 mai, în Poarta 6 a izbucnit un scandal. Protagonişti - proprietarii unui bloc şi o echipă RADET Constanţa. Motivul scandalului - o centrală termică. Mai exact, reprezentanţi ai Asociaţiei de Locatari OB 1, de pe strada Brizei nr. 1B, au spart uşa de la centrala termică a blocului şi au pătruns în incinta centralei să supradimensioneze conducta de gaz pentru a-şi putea monta, ulterior, centrale de apartament. Reprezentanţii RADET Constanţa au reacţionat, oprind furnizarea apei calde de consum şi menţionând că nu vor reporni centrala termică până ce instalaţiile interioare nu vor fi aduse la starea iniţială conform proiectului centralei, aşa cum aceasta a fost predată de către Consiliul Local Municipal.
 
Zilele trecute, pe pagina de Facebook a cotidianului ZIUA de Constanţa, un constănţean a postat următorul mesaj: „Domnule Popa, de ce nu pomeniţi nimic de blocurile OB 4 şi OB 5 de pe strada Brizei, care au tras gaze la fel ca la OB 1 încă de acum doi ani, fără a le cere acte? De ce nu aţi spus că aţi fost notificaţi în data de 5 mai 2017, la ora 9, să vă prezentaţi pentru a ne permite să intrăm în camera centralei? De ce spuneţi că am adus modificări la instalaţii? Noi doar am traversat acea cameră şi nu am făcut nicio modificare. De ce nu spuneţi că de 12 ani de zile ne transformaţi metrul cub de gaz în gicacalorie, în condiţiile în care noi consumăm gaz şi curent?“, a scris V.C.
 
La rândul nostru, l-am contactat pe directorul general al RADET Constanţa, Liviu Popa, căruia i-a transmis cele semnalate de constănţean şi care ne-a declarat: „Da. Ne-au notificat. Dar am explicat: centrala este dată în administrarea RADET. Dacă vor să facă modificări în centrală, acestea nu se pot face oricum. Noi le-am explicat locatarilor că au trei variante. Prima este să scoată din administrarea RADET centrala termică şi să o exploateze dumnealor. Şi atunci, nemaifiind responsabilitatea RADET asupra funcţionării centralei, nu mai au nicio problemă cu regia.
 
A doua variantă este că, dacă doresc să-şi facă instalaţie de gaze ca să monteze centrale proprii, ce ar avea ca rezultat scoaterea din funcţiune a centralei de bloc, să-şi facă branşament pe exteriorul blocului prin altă parte, exclus prin centrala termică. Deci, să-şi facă instalaţie distinctă de la branşamentul blocului pentru apartamentele pe care doresc să le conecteze.
 
Cea de-a treia variantă este să lase blocul aşa cum a fost proiectat, pentru că acest bloc a fost gândit cu centrală individuală. Şi nu poate o minoritate să decidă asupra majorităţii locatarilor din bloc, care au rămas fără apă caldă. La iarnă vor rămâne şi fără căldură, dacă nu se va aduce centrala la starea iniţială. Noi nu mai operăm această centrală termică, în care s-a intrat abuziv“, a declarat directorul RADET Constanţa, Liviu Popa.
 
Tot el a ţinut să mai explice şi cum se facturează energia termică furnizată. „Atât timp cât centrala face parte din sistemul centralizat, în conformitate cu prevederile legii, funcţionează principiul preţ local. Legea 325 - a termoficării are două preţuri: preţ local, care este preţ unic pe localitate, şi preţ local pentru populaţie, preţul la care plăteşte populaţia, în situaţia în care autoritatea publică locală acordă subvenţii. Care este situaţia confuză la oameni? În situaţia în care centrala este în exploatarea şi administrarea operatorului RADET, regia are obligaţia să păstreze preţ unitar în oraş. Şi atunci facturează la preţul unitar al gigacaloriei în municipiu. În situaţia în care centrala va fi scoasă din administrarea RADET, locatarii îşi vor face contracte individuale cu furnizorii de gaze şi vor plăti direct la furnizori. Contracte de apă, de energie electrică. Dar, în plus, trebuie să plătească un operator autorizat să exploateze centrala. Inclusiv RADET le poate face o ofertă în acest sens. Deosebirea este că, în situaţia în care se strică ceva la centrală, nu mai repară RADET, ca până acum. Asociaţia, în calitatea de proprietar, va trebui să se adreseze unui executant de lucrări, care să-i facă reparaţia“, a adăugat directorul Liviu Popa.
 
În ceea ce priveşte blocurile OB 4 şi OB 5 de pe strada Brizei, a căror situaţie ne-a adus-o în atenţie constănţeanul, directorul RADET a punctat următoarele: „Din anul 2005, eu am fost implicat direct şi nu am întâlnit această situaţie. Este posibil să fie din construcţie dimensionată mai mult conducta de gaz. Adică acea conductă să fie aşa din construcţia blocului. Mai mult, nu există niciun fel de act la RADET. Este posibil că la cele două blocuri aşa a fost proiectul. Noi nu am analizat proiectele de construcţie ale blocurilor. RADET doar a luat centrala în administrare de la Consiliul Local“.
 
De altfel, cotidianul ZIUA de Constanţa a mai primit un comentariu privind situaţia blocului de pe strada Brizei. „Dezinformările constau în următoarele: se face confuzie între camera centralei din care deţinem cota-parte de proprietate şi instalaţia de încălzire a apartamentelor şi a apei reci, pe care RADET-ul o administrează. Exprimarea directorului Popa «au spart uşa de la centrală» este neprofesionistă şi jenantă... Proprietarii au plătit cota-parte în contractul de cumpărare, inclusiv pe instalaţia respectivă. Proprietarii blocului OB 1 au toate aprobările cerute de lege pentru efectuarea lucrării. Nimeni nu a atins instalaţia de încălzire a apartamentelor. S-a înlocuit o ţeavă din instalaţia de gaz la aragaz cu care blocul este prevăzut din 2004, dar care nu a fost folosită şi care nu are nicio legătură cu instalaţia pe care o administrează RADET.
 
Locatarii nu pot şi nu vor sa preia în administrare o instalaţie depăşită tehnic şi moral pentru care Primăria nu are acte în regulă. Angajaţii au fost lăsaţi sa intre în camera centralei, ei au fost cei care au oprit instalaţia de gaz. Poliţia a fost chemată ca să ne intimideze. Nu ne speriem aşa uşor! Poliţia a constatat că nu există niciun fel de daune, ci nişte proprietari au spart un lacăt şi au intrat într-o cameră pe care o deţin prin contractul de cumpărare. Conducerea RADET este conştientă ca îşi pierde consumatorii, motiv pentru care acţionează abuziv. Dar la alte doua blocuri ANL, OB 4 şi OB 5, s-a putut face această lucrare pentru că stimata conducere a primit un telefon de la un prieten politic. Aţi mizat pe faptul că, privându-ne de apa caldă, ne vom certa noi, proprietarii, cu chiriaşii. Aţi reuşit doar să ne uniţi. Directorul tehnic Bogdan Orzan, prezent la faţa locului, a ordonat, verbal, fochistului să oprească instalaţia de încălzire a apei calde, fără un motiv legal (facturi neplătite în termen legal), ceea ce dovedeşte abuzul în serviciu“.

Citeşte şi:

UPDATE Scandal la în cartierul Poarta 6 între proprietari şi o echipă RADET Constanţa. Ce spune directorul Liviu Popa (galerie foto+video)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunţ important de la Primăria Constanţa!

12 Jan 2018 795

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zonă este afectată de lipsa energiei termice

11 Jan 2018 675

RADET Constanţa Anunţ important pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari

09 Jan 2018 725

RADET Constanța. Mai mulți abonați din Constanța au rămas fără apă caldă și căldură. Ce zone sunt afectate

05 Jan 2018 756

RADET Constanţa Mai mulţi abonaţi afectaţi de întreruperea apei calde şi a căldurii

04 Jan 2018 725

RADET Constanţa Avarie CET Palas. Ce zone sunt afectate de lipsa apei calde şi a căldurii

04 Jan 2018 770

RADET Constanţa. Locuitorii din două zone din Constanţa au rămas fără apă caldă şi căldură

27 Dec 2017 1052

RADET Constanța. Anunț important pentru restanțierii la facturile de întreținere

21 Dec 2017 1208

RADET Constanța. Locuitorii din mai multe zone din municipiul Constanța au rămas fără apă caldă și căldură

21 Dec 2017 1123

RADET Constanța. Locuitorii din două zone ale municipiului Constanța au rămas fără apă caldă și căldură

18 Dec 2017 1242

RADET Constanța. Locuitorii din zona Doi Cocoși au rămas fără apă caldă și căldură

15 Dec 2017 782

RADET Constanța. Locuitorii din mai multe zone din Constanța au rămas fără apă caldă și căldură

14 Dec 2017 834

Anunţ RADET Constanţa Zona Tomis Nord, fără căldură şi apă caldă

11 Dec 2017 1016

RADET Constanţa, precizări importante pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari/proprietari

08 Dec 2017 1064

RADET Constanța. Anunţ important pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari/proprietari

07 Dec 2017 1633

Anunţ RADET Constanţa O avarie a CET Palas a oprit distribuţia energiei termice în cinci zone din Constanţa

07 Dec 2017 963

Anunţ RADET Constanţa. O avarie a CET Palas a lăsat fără agent termic mai mulţi consumatori

06 Dec 2017 988

Anunţ RADET Constanţa Avarie CET Palas. Ce zone au rămas fără agent termic

05 Dec 2017 856

Cine se află pe lista scurtă pentru Consiliul de Administraţie al RADET

04 Dec 2017 849

RADET Constanța. Ce program au casieriile RADET săptămâna aceasta

28 Nov 2017 1177

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zonă este afectată de lipsa apei calde şi a căldurii

27 Nov 2017 1527

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zone sunt afectate de lipsa apei calde şi a căldurii

22 Nov 2017 1886

RADET Constanța. În ce perioadă se vor efectua citirile contoarelor de energie termică montate la consumatori.

20 Nov 2017 1665

RADET Constanța Avarie CET Palas. Ce zone rămân fără apă caldă și căldură

19 Nov 2017 1333

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zone sunt afectate de lipsa apei calde şi a căldurii

14 Nov 2017 7041

RADET Constanta angajează

10 Nov 2017 1498

RADET Constanța scoate la concurs un post vacant de operator PC

09 Nov 2017 1524

RADET Constanța. Locuitorii din cartierul Poarta 6 nu au apă caldă și căldură din cauza unei avarii

07 Nov 2017 1498

RADET Constanța. În mai multe zone din Constanța a fost întreruptă furnizarea apei calde și a căldurii din cauza unei avarii

06 Nov 2017 2096

RADET Constanța. Avarie CET în Constanța. Locuitorii din zona Piața CET au rămas fără apă caldă și căldură

06 Nov 2017 1446

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zonă este afectată de lipsa apei calde şi a căldurii

03 Nov 2017 2137

RADET organizează concurs de angajare. Cinci posturi vacante. Iată condiţiile de participare!

01 Nov 2017 2496

RADET Constanţa Avarie CET Palas. Mai multe zone fără apă caldă şi căldură

01 Nov 2017 1890

Avarie CET Constanța. Unde a fost sistată furnizarea agentului termic

27 Oct 2017 1528

RADET Constanța a început furnizarea căldurii. În mai multe zone din Constanța caloriferele s-au încălzit

27 Oct 2017 1133

Fostul director Ilie Rachieru, dat în judecată de RADET Constanța. De ce s-a ajuns la instanță?

27 Oct 2017 1083

Începe furnizarea căldurii. Cum puteţi obţine ajutoare pentru încălzire pentru sezonul rece?

26 Oct 2017 1356

Anunț important de la Primăria Constanța RADET începe furnizarea agentului termic în locuințe

25 Oct 2017 935

Anunț important de la RADET Constanța. Ce se întâmplă cu abonații care au restanțe la întreținere

17 Oct 2017 2197

Anunţ important de la RADET Constanţa pentru consumatori

17 Oct 2017 2549

„Faci economie la întreţinere, dar dai bani pe pastile“ 59 la sută dintre participanţii la sondaj vor căldură în case

16 Oct 2017 689

RADET aruncă vina pe CET. Unde nu este apă caldă azi

12 Oct 2017 813

Locuintorii din zona Facultăţii de Medicină din Constanța au rămas fără apă caldă la robinete din cauza unei avarii

09 Oct 2017 550

Anunț important de la RADET Constanța. Astăzi încep probele la rece pe instalațiile proprii de termoficare de pe raza municipiului Constanța

09 Oct 2017 1014

Sunteţi de acord ca RADET să înceapă furnizarea energiei termice în municipiul Constanţa?

09 Oct 2017 5330

Constanța. Ești racordat la rețeaua centralizată de furnizare agent termic? Patru zile nu avem apă caldă

25 Sep 2017 2385

Precizări importante În câteva ore, toată Constanța va rămâne fără apă caldă. Pentru trei zile

24 Sep 2017 4870

Tot orașul Constanța rămâne fără apă caldă. Începe revizia anuală. Când se va relua furnizarea agentului termic

18 Sep 2017 7383

RADET opreşte apa caldă. Care sunt zonele afectate

16 Aug 2017 1506

Ce program de lucru vor avea casieriile RADET Constanța pentru 14 şi 15 august

11 Aug 2017 747