Deschidere editie

Ce acuzaţii aduc constănţenii şi ce le răspunde directorul regiei Contre între Asociaţia de Locatari OB 1, de pe strada Brizei, şi RADET Constanţa (galerie foto)

Săptămâna trecută, pe 5 mai, în Poarta 6 a izbucnit un scandal. Protagonişti - proprietarii unui bloc şi o echipă RADET Constanţa. Motivul scandalului - o centrală termică. Mai exact, reprezentanţi ai Asociaţiei de Locatari OB 1, de pe strada Brizei nr. 1B, au spart uşa de la centrala termică a blocului şi au pătruns în incinta centralei să supradimensioneze conducta de gaz pentru a-şi putea monta, ulterior, centrale de apartament. Reprezentanţii RADET Constanţa au reacţionat, oprind furnizarea apei calde de consum şi menţionând că nu vor reporni centrala termică până ce instalaţiile interioare nu vor fi aduse la starea iniţială conform proiectului centralei, aşa cum aceasta a fost predată de către Consiliul Local Municipal.
 
Zilele trecute, pe pagina de Facebook a cotidianului ZIUA de Constanţa, un constănţean a postat următorul mesaj: „Domnule Popa, de ce nu pomeniţi nimic de blocurile OB 4 şi OB 5 de pe strada Brizei, care au tras gaze la fel ca la OB 1 încă de acum doi ani, fără a le cere acte? De ce nu aţi spus că aţi fost notificaţi în data de 5 mai 2017, la ora 9, să vă prezentaţi pentru a ne permite să intrăm în camera centralei? De ce spuneţi că am adus modificări la instalaţii? Noi doar am traversat acea cameră şi nu am făcut nicio modificare. De ce nu spuneţi că de 12 ani de zile ne transformaţi metrul cub de gaz în gicacalorie, în condiţiile în care noi consumăm gaz şi curent?“, a scris V.C.
 
La rândul nostru, l-am contactat pe directorul general al RADET Constanţa, Liviu Popa, căruia i-a transmis cele semnalate de constănţean şi care ne-a declarat: „Da. Ne-au notificat. Dar am explicat: centrala este dată în administrarea RADET. Dacă vor să facă modificări în centrală, acestea nu se pot face oricum. Noi le-am explicat locatarilor că au trei variante. Prima este să scoată din administrarea RADET centrala termică şi să o exploateze dumnealor. Şi atunci, nemaifiind responsabilitatea RADET asupra funcţionării centralei, nu mai au nicio problemă cu regia.
 
A doua variantă este că, dacă doresc să-şi facă instalaţie de gaze ca să monteze centrale proprii, ce ar avea ca rezultat scoaterea din funcţiune a centralei de bloc, să-şi facă branşament pe exteriorul blocului prin altă parte, exclus prin centrala termică. Deci, să-şi facă instalaţie distinctă de la branşamentul blocului pentru apartamentele pe care doresc să le conecteze.
 
Cea de-a treia variantă este să lase blocul aşa cum a fost proiectat, pentru că acest bloc a fost gândit cu centrală individuală. Şi nu poate o minoritate să decidă asupra majorităţii locatarilor din bloc, care au rămas fără apă caldă. La iarnă vor rămâne şi fără căldură, dacă nu se va aduce centrala la starea iniţială. Noi nu mai operăm această centrală termică, în care s-a intrat abuziv“, a declarat directorul RADET Constanţa, Liviu Popa.
 
Tot el a ţinut să mai explice şi cum se facturează energia termică furnizată. „Atât timp cât centrala face parte din sistemul centralizat, în conformitate cu prevederile legii, funcţionează principiul preţ local. Legea 325 - a termoficării are două preţuri: preţ local, care este preţ unic pe localitate, şi preţ local pentru populaţie, preţul la care plăteşte populaţia, în situaţia în care autoritatea publică locală acordă subvenţii. Care este situaţia confuză la oameni? În situaţia în care centrala este în exploatarea şi administrarea operatorului RADET, regia are obligaţia să păstreze preţ unitar în oraş. Şi atunci facturează la preţul unitar al gigacaloriei în municipiu. În situaţia în care centrala va fi scoasă din administrarea RADET, locatarii îşi vor face contracte individuale cu furnizorii de gaze şi vor plăti direct la furnizori. Contracte de apă, de energie electrică. Dar, în plus, trebuie să plătească un operator autorizat să exploateze centrala. Inclusiv RADET le poate face o ofertă în acest sens. Deosebirea este că, în situaţia în care se strică ceva la centrală, nu mai repară RADET, ca până acum. Asociaţia, în calitatea de proprietar, va trebui să se adreseze unui executant de lucrări, care să-i facă reparaţia“, a adăugat directorul Liviu Popa.
 
În ceea ce priveşte blocurile OB 4 şi OB 5 de pe strada Brizei, a căror situaţie ne-a adus-o în atenţie constănţeanul, directorul RADET a punctat următoarele: „Din anul 2005, eu am fost implicat direct şi nu am întâlnit această situaţie. Este posibil să fie din construcţie dimensionată mai mult conducta de gaz. Adică acea conductă să fie aşa din construcţia blocului. Mai mult, nu există niciun fel de act la RADET. Este posibil că la cele două blocuri aşa a fost proiectul. Noi nu am analizat proiectele de construcţie ale blocurilor. RADET doar a luat centrala în administrare de la Consiliul Local“.
 
De altfel, cotidianul ZIUA de Constanţa a mai primit un comentariu privind situaţia blocului de pe strada Brizei. „Dezinformările constau în următoarele: se face confuzie între camera centralei din care deţinem cota-parte de proprietate şi instalaţia de încălzire a apartamentelor şi a apei reci, pe care RADET-ul o administrează. Exprimarea directorului Popa «au spart uşa de la centrală» este neprofesionistă şi jenantă... Proprietarii au plătit cota-parte în contractul de cumpărare, inclusiv pe instalaţia respectivă. Proprietarii blocului OB 1 au toate aprobările cerute de lege pentru efectuarea lucrării. Nimeni nu a atins instalaţia de încălzire a apartamentelor. S-a înlocuit o ţeavă din instalaţia de gaz la aragaz cu care blocul este prevăzut din 2004, dar care nu a fost folosită şi care nu are nicio legătură cu instalaţia pe care o administrează RADET.
 
Locatarii nu pot şi nu vor sa preia în administrare o instalaţie depăşită tehnic şi moral pentru care Primăria nu are acte în regulă. Angajaţii au fost lăsaţi sa intre în camera centralei, ei au fost cei care au oprit instalaţia de gaz. Poliţia a fost chemată ca să ne intimideze. Nu ne speriem aşa uşor! Poliţia a constatat că nu există niciun fel de daune, ci nişte proprietari au spart un lacăt şi au intrat într-o cameră pe care o deţin prin contractul de cumpărare. Conducerea RADET este conştientă ca îşi pierde consumatorii, motiv pentru care acţionează abuziv. Dar la alte doua blocuri ANL, OB 4 şi OB 5, s-a putut face această lucrare pentru că stimata conducere a primit un telefon de la un prieten politic. Aţi mizat pe faptul că, privându-ne de apa caldă, ne vom certa noi, proprietarii, cu chiriaşii. Aţi reuşit doar să ne uniţi. Directorul tehnic Bogdan Orzan, prezent la faţa locului, a ordonat, verbal, fochistului să oprească instalaţia de încălzire a apei calde, fără un motiv legal (facturi neplătite în termen legal), ceea ce dovedeşte abuzul în serviciu“.

Citeşte şi:

UPDATE Scandal la în cartierul Poarta 6 între proprietari şi o echipă RADET Constanţa. Ce spune directorul Liviu Popa (galerie foto+video)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zone sunt afectate de lipsa apei calde şi a căldurii

14 Nov 2017 890

RADET Constanta angajează

10 Nov 2017 1157

RADET Constanța scoate la concurs un post vacant de operator PC

09 Nov 2017 1173

RADET Constanța. Locuitorii din cartierul Poarta 6 nu au apă caldă și căldură din cauza unei avarii

07 Nov 2017 735

RADET Constanța. În mai multe zone din Constanța a fost întreruptă furnizarea apei calde și a căldurii din cauza unei avarii

06 Nov 2017 1255

RADET Constanța. Avarie CET în Constanța. Locuitorii din zona Piața CET au rămas fără apă caldă și căldură

06 Nov 2017 704

RADET ConstanţaAvarie CET Palas. Ce zonă este afectată de lipsa apei calde şi a căldurii

03 Nov 2017 1354

RADET organizează concurs de angajare. Cinci posturi vacante. Iată condiţiile de participare!

01 Nov 2017 2237

RADET Constanţa Avarie CET Palas. Mai multe zone fără apă caldă şi căldură

01 Nov 2017 1172

Avarie CET Constanța. Unde a fost sistată furnizarea agentului termic

27 Oct 2017 1233

RADET Constanța a început furnizarea căldurii. În mai multe zone din Constanța caloriferele s-au încălzit

27 Oct 2017 876

Fostul director Ilie Rachieru, dat în judecată de RADET Constanța. De ce s-a ajuns la instanță?

27 Oct 2017 880

Începe furnizarea căldurii. Cum puteţi obţine ajutoare pentru încălzire pentru sezonul rece?

26 Oct 2017 1188

Anunț important de la Primăria Constanța RADET începe furnizarea agentului termic în locuințe

25 Oct 2017 797

Anunț important de la RADET Constanța. Ce se întâmplă cu abonații care au restanțe la întreținere

17 Oct 2017 1992

Anunţ important de la RADET Constanţa pentru consumatori

17 Oct 2017 2261

„Faci economie la întreţinere, dar dai bani pe pastile“ 59 la sută dintre participanţii la sondaj vor căldură în case

16 Oct 2017 511

RADET aruncă vina pe CET. Unde nu este apă caldă azi

12 Oct 2017 639

Locuintorii din zona Facultăţii de Medicină din Constanța au rămas fără apă caldă la robinete din cauza unei avarii

09 Oct 2017 386

Anunț important de la RADET Constanța. Astăzi încep probele la rece pe instalațiile proprii de termoficare de pe raza municipiului Constanța

09 Oct 2017 871

Sunteţi de acord ca RADET să înceapă furnizarea energiei termice în municipiul Constanţa?

09 Oct 2017 5117

Constanța. Ești racordat la rețeaua centralizată de furnizare agent termic? Patru zile nu avem apă caldă

25 Sep 2017 2207

Precizări importante În câteva ore, toată Constanța va rămâne fără apă caldă. Pentru trei zile

24 Sep 2017 4709

Tot orașul Constanța rămâne fără apă caldă. Începe revizia anuală. Când se va relua furnizarea agentului termic

18 Sep 2017 7237

RADET opreşte apa caldă. Care sunt zonele afectate

16 Aug 2017 1414

Ce program de lucru vor avea casieriile RADET Constanța pentru 14 şi 15 august

11 Aug 2017 596

Mai mulţi abonaţi din municipiul Constanţa, fără apa caldă

02 Aug 2017 632

RADET Constanța face un anunț! Ce zone vor fi afectate

25 Jul 2017 860

Avarie RAJA Constanța. Ce zone vor fi afectate

24 Jul 2017 766

Ziua Energeticianului, zi liberă pentru aganjații RADET Constanța. Unde puteți plăti facturile

19 Jul 2017 775

Constanţa. Din pricina unei avarii, s-au oprit instalaţiile care asigură distribuţia energiei termice. Zonele afectate

08 Jul 2017 897

Contract de aproape 35.000 de euro RADET cumpără ţeavă din oţel laminată la cald de la un SRL din Galaţi

08 Jul 2017 1203

Constănţenii din Faleză Nord au rămas fără apă caldă

29 Jun 2017 655

Se opreşte apa în municipiul Constanţa. Ce consumatori sunt afectaţi

27 Jun 2017 1459

Consiliul de Administraţie al RADET Constanţa a elaborat planul de administrare al regiei Obiectiv - în următorii cinci ani, costul gigacaloriei trebuie să ajungă la 50 de euro. Acum plătim 94 de euro

10 Jun 2017 2010

Constănţenii renunţă la RADET. Lună de lună Zeci de autorizaţii de construire, emise în mai pentru branşamente la gaze naturale

08 Jun 2017 2861

Avarie la CET Palas Constănţenii din Faleză Nord, fără apă caldă

07 Jun 2017 686

RADET arată cu degetul către CET. Defecțiune majoră în Constanța. Ce probleme sunt și când se rezolvă

24 May 2017 2783

Anunţ important de la RADET Constanţa. Când vor fi citite contoarele de energie termică

17 May 2017 987

Precizări RADET Constanţa. Anunţ important pentru reprezentanţii asociaţiilor de locatari/proprietari

15 May 2017 1239

Majoritatea participanţilor la sondaj sunt de acord cu oprirea furnizării căldurii de către RADET Constanţa

08 May 2017 1811

UPDATE Scandal la în cartierul Poarta 6 între proprietari şi o echipă RADET Constanţa. Ce spune directorul Liviu Popa (galerie foto+video)

05 May 2017 6597

Locuitorii din mai multe zone din Constanţa au rămas fără apă caldă din această noapte

04 May 2017 1415

Marea debranşare de la RADET Engie România are tot mai mulţi clienţi în Constanţa. Zeci de branşamente la gaze naturale în aprilie

04 May 2017 2040

Ce trebuie să ştie constănţenii care vor să se debranşeze de la RADET

03 May 2017 2113

Sondaj de opinie Sunteţi de acord cu decizia RADET Constanţa de a sista furnizarea căldurii?

01 May 2017 4936

Atenţie constănţeni RADET opreşte, azi, furnizarea căldurii!

30 Apr 2017 3462

Constanţa. Zona Faleză Nord a rămas fără apă caldă şi căldură

25 Apr 2017 3374

Anunţ important de la RADET Constanţa. Când vor fi citite contoarele de energie termică

24 Apr 2017 3382

Avarie Se opreşte căldură şi în zona Dacia din Constanţa

24 Apr 2017 3099