Ce amendă riscă Mazăre în cazul în care CNCD decide că declaraţiile sale au instigat la „hărţuirea şi violenţa sexuală asupra femeilor“

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de Coaliţia pentru Egalitate de Gen. Aceasta din urmă solicită, prin intermediul unei petiţii, ca CNCD-ul „să investigheze, să constate şi să sancţioneze ca faptă de discriminare recent lansata campanie de promovare a turismului în staţiunea Mamaia, Mamaia Style“.
Aşa cum se menţionează în petiţie, „această campanie, prin natura materialelor pe care le introduce în spaţiul public şi prin afirmaţiile publice ale promotorilor acesteia, lezează dreptul la demnitatea personală a femeilor (articolul 15 din OG 137/2000 republicată) şi periclitează în mod explicit dreptul la securitatea persoanei (articol 1 alin 2 lit b din OUG 137/2000), promovând mesaje cu conţinut explicit misogin, ce încurajează şi promovează hărţuirea şi violenţa sexuală asupra femeilor drept atracţie turistică“. În acest sens, Coaliţia pentru Egalitate de Gen aminteşte declaraţia pe care edilul-şef al Constanţei a făcut-o pe data de 21 mai, la finalul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal Constanţa: „Avem mai multe, ce putem regăsi în Mamaia: safari, valuri... (...). Domnişoarele trebuiesc vânate, sunt nişte gazele care trebuiesc vânate. Avem «Bird watching», pot veni spre zona Vadu oameni mai în etate să se uite cu binoclul după păsăretul de acolo sau mai tinerei să se uite şi ei după păsările de pe plajă“, declara, ce-i drept amuzat, primarul Mazăre.

„Avem obligaţia să soluţionăm plângerea în trei luni“

Ce riscă totuşi şeful municipalităţii constănţene în situaţia în care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării va constata că declaraţia sa a fost una de natură să discrimineze şi să promoveze „hărţuirea şi violenţa sexuală asupra femeilor drept atracţie turistică“? Asztalos Csaba, preşedintele CNCD, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, care este procedura. „CNCD va cita părţile pentru audieri. Vom stabili, în acest sens, o dată pentru audieri. (n.r. Partea reclamată) trebuie să-şi formuleze apărarea în raport cu plângerea. Dacă nu vine la audieri, poate transmite un punct de vedere. Dar noi avem obligaţia să cităm părţile. După audiere, se întocmeşte un raport asupra plângerii către Colegiul Director al CNCD, care are nouă membri. Acest raport va fi dezbătut în şedinţa Colegiului Director, care va decide asupra unei soluţii“, a precizat preşedintele CNCD.
Tot Asztalos Csaba a menţionat că, de principiu, „CNCD are obligaţia să soluţioneze plângerea în trei luni“. Care este pasul final? „Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării poate spune dacă plângerea se adevereşte sau nu, iar dacă se adevereşte, vorbim despre o faptă contravenţională, reclamatul poate primi o amendă contravenţională ce variază de la 2.000 la 100.000 de lei“, a explicat preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

„Femeia cu barbă şi doi bulani“

Menţionăm că am încercat, ieri, să aflăm un punct de vedere al primarului Radu Mazăre, dar acesta nu a răspuns. În cazul în care o va face, declaraţia sa va fi ulterior publicată.
Edilul-şef a comentat totuşi sesizarea Coaliţiei pentru Egalitate de Gen la un post naţional de televiziune. Potrivit ProTV, Mazăre a declarat: „Având în vedere că acolo avem o fată cărată pe post de placă de surf, dar avem şi un băiat cărat pe post de placă de surf, cred că pe undeva au dreptate. O să completez campania Mamaia Style punând-o pe femeia cu barbă şi o să pun şi doi bulani, ca să fie acoperite toate genurile, toate dorinţele“, a ironizat Mazăre demersul Coaliţiei pentru Egalitate de Gen.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

MKB

20 Jun, 2014 02:45

Pentru cele doua maimute: "parerea mea" si "constanteanul", asta credeti voi sau ati fosti pusi sa "credeti" asta? Si pentru gazeluta "parerea mea" atunci cand iesi cu fusta mini transparenta si chiloti tanga sau deloc si cu decolteul generos la inaintare seara in oras nu mai "protestezi"?, sau asta este tot un protest la tine? Si "constanteanul" care ai parvenit aici Dumnezeu stie de prin cine stie ce sat uitat prin muntii romaniei daca nu-ti comvine urva prietene inapoi pe munte ca nu te-a chemat nimeni in Constanta nici pe tine si nici pe cine dracu te-a adus pe meleagurile noastre dobrogene . Asa veniti mai toti de prin 70-80 incoace si acum va dati voi cu parerea mari "dobrogeni si constanteni" fosti muritori de foame de unde ati venit ca m-am saturat sa va tot vad venind in fiecare vara in exod in constanta cu traista in bat si uitand sa mai plecati inapoi de unde v-a adus trenul. Hai, pupati-l in fund pe Mazare si valea inapoi in catunele voastre.

parerea mea

10 Jun, 2014 12:19

aceasta campanie este injositoare pentru femeile care locuiesc in constanta si mamaia, denigratoare, pt ca suntem categorisite ca fiind gazelle sau pasarele. atat intelege mazare din conceputul de femeie? daca mai avem putine demnitate in noi, vom protesta in strada impotriva acestei mizerii numite Campania de promovare a statiunii mamaia ( sodoma si gomora, de fapt)!!!!!

Constanteanu'

09 Jun, 2014 13:23

Sa ii fie rusine unui slujbas al statului care se pretinde latifundiarul satului! Avem un oras care s-a uratit de cand e el primar. Vedeti si voi ce centruri faine au orase gen Sibiu dar si orasele gen Turda. La noi, cum arata centrul? Si ne mai si batjocoreste facand reclame cu iz sexual Mamaiei! RUSINICA! Sper ca acest demers facut la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminări sa aiba succes si ca acest Consiliu sa isi faca treaba! Sunt socat de atatia centimetri de piele goala expusi ca sa isi faca Mazare mai multi bani din viitorul turism sexual pe care aceasta campanie a lui il va genera.

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 668

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 672

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 533

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 724

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1252

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1001

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 853

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1373

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1521

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1233

Fiul lui Radu Mazăre s-a lansat în afaceri! Iată ce domeniu a ales Răducu Mazăre

02 Jan 2024 6933

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1360

Primăria Constanța nu trebuie să achite taxa de timbru în procesul pe terenul vilei în care a stat Mazăre, a decis Tribunalul

19 Dec 2023 983

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 859

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1464