Cei mai bogaţi dintre cei mai bogaţi Cine sunt constănţenii din Top Forbes Miliardari

Forbes România a scos, în cursul săptămânii trecute, „Forbes 500 miliardari 2013”, cel mai nou top al celor mai bogaţi dintre români. În topul celor mai avuţi români se regăsesc şi 24 de constănţeni, primul loc fiind ocupat de omul de afaceri Gabriel Comănescu.
Fie că vorbim despre shipping şi turism, fie că discutăm despre extracţii de petrol şi gaze, constănţenii care figurează în acest top şi-au clădit adevărate imperii. Printre ei regăsim şi tandemul Mazăre - Nicuşor: Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean.
Vom proceda, în cele ce urmează, la prezentarea pe scurt a averilor acestor constănţeni.
 
Averea lui Gabriel Comănescu (46 de ani), cel mai bogat constănţean, se ridică la 500 milioane de euro. Afacerile sale se concentrează în zona shipping-ului, a turismului şi, mai nou, în media.
 
Gheorghe Bosînceanu (57 de ani) are, potrivit „Forbes 500 miliardari 2013”, o avere de 155 milioane de euro. Este proprietarul Şantierului Naval Constanţa (SNC) şi a investit în industrie navală, turism şi media.
 
Celco Constanţa, unul dintre cei mai bine poziţionaţi actori de pe piaţa materialelor de construcţii, este deţinut de verii Niculae şi Ion Duşu. Averea lor este estimată la 75 milioane de euro.
Verii Duşu deţin, de asemenea, operatorul portuar Socep Constanţa, companie listată la Bursa din Bucureşti.
Corneliu Idu (62 de ani), constănţeanul care conduce operatorul portuar Comvex Shipping & Services şi compania Idu Shipping & Services, figurează în acest top cu o avere de 60 milioane de euro.
Potrivit propriilor declaraţii, Idu investeşte anual aproximativ 300.000 de euro în clubul Tenis Club Idu.
 
Ion Grecu (61 de ani) are o avere estimată la 50 milioane euro. Constănţeanul este proprietarul Elcomex şi, în urmă cu un an, a construit, pentru Enel Green Power, un parc eolian de 206 MW, în Dobrogea.
 
Despre constănţenii Dumitru şi Corina Martin, a căror avere este de 30 milioane de euro, Forbes notează: „Anul trecut, soţii Martin au divorţat după o căsătorie care a durat zece ani, iar averea a fost împărţită de comun acord (...). Corina Martin (...) este proprietarul Mistral Tours, iar Dumitru Martin controlează compania Polaris”.

 
Marius Cătălin Bucur (38 de ani) controlează compania Brise Group, fondată în 2001, şi deţine o avere estimată la 30 milioane de euro. Brise Group se ocupă cu achiziţionarea, transportul, depozitarea şi comercializarea de cereale şi îngrăşăminte.
 

Următorul constănţean în topul miliardarilor români este Florin Cârstocea (53 de ani). Averea sa este estimată la 28 de milioane de euro. Cârstocea are business-uri în turism, platforme petroliere, imobiliare şi energie alternativă. Este acţionar majoritar la Petroserv, Grup Petrol Marin şi Rig Service SA.
 
Fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi (48 de ani) figurează, şi el, în „Forbes 500 miliardari 2013”, cu o avere de 21 milioane de euro. Hagi face afaceri în fotbal, imobiliare şi comerţ. Potrivit „Forbes 500 miliardari 2013”, FC Viitorul Constanţa, clubul finanţat de Hagi, a înregistrat, în 2012, o cifră de afaceri de 1,37 milioane de euro.
 
Constantin Frăţilă, constănţeanul al cărui nume este legat de firma de construcţii Comcm Constanţa, are o avere estimată la 12 milioane de euro. Fostul arbitru în Divizia A de fotbal a fost, la un moment dat, unul dintre cei mai bogaţi investitori de pe Bursă.
 
Grigore Comănescu (55 de ani) figurează în acest top cu o avere estimată la 11 milioane de euro. Constănţeanul deţine afaceri în domeniul construcţiilor, dar şi în turism şi imobiliare.
 
Stere Samara (60 de ani) are o avere de 11 milioane de euro, afacerile sale axându-se îndeosebi pe managementul de nave. Deţine însă business-uri şi în industria alimentară.
 
Omul de afaceri Nicuşor Năstase (57 de ani) deţine o avere estimată la 11 milioane de euro. Proprietarul complexului Vox Maris din Costineşti are, de asemenea, un restaurant în Bucureşti şi deţine spaţii comerciale în Capitală şi în străinătate.
 
În top figurează şi omul de afaceri Vasile Costea (53 de ani), cu o avere de 10 milioane de euro. Costea este acţionar la ABC Val, Fabrica de Betoane şi Prefabricate şi RO-MAT-Construct.
 
În clasamentul celor mai bogaţi dintre români îl regăsim şi pe fostul prefect al judeţului Constanţa, Liviu Brăiloiu (49 de ani), cu o avere estimată la 8 milioane de euro. Fost reprezentant al Guvernului în teritoriu la Constanţa, Liviu Brăiloiu este proprietarul complexului turistic Palas - Pelican din Mamaia. Totodată, el deţine afaceri în turism, confecţii şi transporturi în Spania.
 
Victor Băldescu (61 de ani), acţionar la Romned Port Operator SA, dar şi la alte societăţi, apare în top cu o avere de 8 milioane de euro. În 2012, Romned Port Operator a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 milioane de euro.
 
Pe primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre (45 de ani), îl regăsim în acest top cu o avere de 8 milioane de euro. Şeful municipalităţii constănţene este acţionar în SC Sigma Trading SA Constanţa şi SC Comtext SA Constanţa şi asociat în SC Ideea Contrast SRL Constanţa, SC Xenoti SRL Constanţa, SC Conpress Group SRL Constanţa şi SC Royal Distribution Services SRL.
 
Dumitru Cuşu (58 de ani), patronul restaurantului Vraja Mării de pe faleza Cazinoului şi al Hotelului Dacia din staţiunea Mamaia, figurează în top cu o avere de 7 milioane de euro. De precizat este că, în 2007, Dumitru Cuşu a achiziţionat Hotel Belona din Eforie.
 
Consilierul judeţean Ion Dumitrache (57 de ani) deţine, conform „Forbes 500 miliardari 2013”, acţiuni la 13 societăţi comerciale şi are în proprietate peste 370 hectare de teren agricol şi 30 hectare de teren forestier, averea sa fiind estimată la 7 milioane de euro.
 
Familia Lazia, care conduce grupul de firme Argos SA din Constanţa, holding axat pe lucrări de construcţii, se poate lăuda cu o avere de 6 milioane de euro.
 
George Guci (55 de ani), de profesie medic, susţine că a ajuns investitor în turism din întâmplare. Proprietarul Hotelului Guci, primul hotel privat din Constanţa (în 1997), a achiziţionat, în 2000, hotelurile Dorna şi Modern. Averea sa se ridică la 6 milioane de euro.
 
Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, are o avere estimată la 5 milioane de euro. Social democratul deţine depozite bancare de aproximativ 1 milion de dolari şi terenuri în Constanţa şi Tulcea. Terenul din Piatra Neamţ l-a donat, pe 29 martie 2013, fiului său. Tot lui i-a donat şi casa de vacanţă din Piatra Neamţ, în vreme ce casa din Bucureşti i-a revenit, tot în urma unei donaţii, fiicei sale. Constantinescu este partener de afaceri cu Radu Mazăre şi cu Sorin Strutinsky.
 
Sorin Gabriel Strutinsky (46 de ani), acţionar al companiilor Soti Cable Neptun şi Telegraf Advertising SRL - firme care au câştigat licitaţiile pentru contractele de publicitate licitate pentru Primăria Constanţa, - este unul dintre partenerii de afaceri ai primarului Radu Mazăre. Averea sa este estimată la 5 milioane de euro.
 
Ioan Precup şi familia figurează în top cu o avere de 5 milioane de euro. Ioan Precup conduce, de peste 17 ani, compania Cardinal Motors.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ion

04 Nov, 2013 10:28

pe unii poate i ati nimerit, dar pe altii sigur nu!

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 461

Ultima săptămână din aprilie vine cu alegeri interne în PSD Constanța?!

15 Apr 2024 782

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1198

Cluburile din Constanța își așteaptă petrecăreții la evenimente unice

12 Apr 2024 548

ZIUA LIVE Septimiu Bourceanu (PNL) - „Dacă la Constanța era blat, PSD nu avea contracandidați"! (VIDEO)

10 Apr 2024 712

Declarații de avere Constanța Marian Cara-Dima, secretar general la Primăria Rasova, averea și interesele (DOCUMENTE)

09 Apr 2024 511

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Luminiței Gheorghe din cadrul ABADL (DOCUMENTE)

06 Apr 2024 464

În atenția biciliștilor! Pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din Constanța s-a trasat direcția de mers pe pista destinată bicicletelor (Galerie FOTO+VIDEO))

03 Apr 2024 781

Declarații de Avere Constanța Mihai Dusu, șef formație la ABADL deține un apartament (DOCUMENT)

02 Apr 2024 639

Anunț important al Primăriei Constanța! În ce stadiu sunt lucrările de reabilitare a rețelelor termice primare

02 Apr 2024 488

Declarații de avere Constanța Andreea Ciocănel, secretar general la Primăria Mangalia, averea și interesele (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 633

LIVE VIDEO Convinși de vremea frumoasă, constănțenii și turiștii au ales ca loc de relaxare plaja din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 567

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui Gabriel Dorbica, șef compartiment la ABADL (DOCUMENTE)

30 Mar 2024 576

Primarul Vergil Chițac „Mi-am mobilizat echipa și am încercat să rezolvăm în cel mai scurt timp posibil nemulțumirile constănțenilor“

30 Mar 2024 667

Proiectul este pe masa consilierilor din Constanța Veteranii din teatrele de operații pot beneficia de gratuitate la transportul public (DOCUMENT)

27 Mar 2024 775