Deschidere editie

Cine vine, cine pleaca din deconcentrate

deschidere.jpgConducerile de la DGFP, DSJ şi ITM Constanţa au intrat în perioada de 30 de zile de preaviz # Alţi directori îşi aşteaptă „sentinţa"

În ultimele 48 de ore, faxurile serviciilor deconcentrate din întreaga ţară s-au înroşit. Punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 37, aprobată, recent, de Cabinetul Boc, a dus la emiterea a sute de decizii de demitere, unele vizând directorii şi directorii adjuncţi din deconcentratele constănţene.

La nivelul judeţului Constanţa, unii directori executivi şi adjuncţii lor au primit deja decizia prin care li se întrerupe relaţia contractuală. În următoarele 30 de zile, aceştia vor fi, potrivit Codului Muncii, în preaviz, perioadă în care se vor desfăşura şi concursurile pentru desemnarea noilor şefi. La expirarea termenului, serviciile publice deconcentrate vor fi conduse de un director coordonator, ajutat de unul sau mai mulţi adjuncţi. Ei vor fi numiţi prin act administrativ al ordonatorului principal de credite în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea căruia funcţionează serviciul.

Dacă în unele cazuri această ordonanţă a venit în sprijinul reprezentanţilor coaliţiei de guvernare, în sensul eliberării posturilor râvnite de social-democraţi sau de democrat-liberali, în altele s-a ajuns în situaţia de a fi demişi oameni ce tocmai fuseseră numiţi, la propunerea PSD sau PD-L, la conducerea unor instituţii.

Indiferent de situaţia în care se regăsesc, cei demişi au varianta de a opta pentru funcţiile vacante afişate pe site-urile ministerelor sau agenţiilor în subordinea cărora sunt instituţiile pe care, până de curând, le-au coordonat.

Temporar, revine la prima „dragoste"

Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Bogdan Huţucă, a „ratat" un drum până în Capitală, pentru a fi informat că a rămas fără funcţie. „Nu am fost chemat pentru că am primit prin fax decizia", ne-a declarat Huţucă. Actul oficial îl înştiinţa: „În 30 de zile veţi fi eliberat din funcţia de director executiv şi aveţi posibilitatea de a opta pentru o funcţie vacantă din cele afişate pe site-ul Agenţiei". Aşadar, deşi s-a numărat printre directorii pe care PSD Constanţa a dorit să-i menţină, OUG nr. 37/2009 l-a adus pe Bogdan Huţucă în ipostaza de a fi în preaviz. Sigur pe el, proaspătul director demis a subliniat că nu are de ce să dispere, având destule variante. „Voi opta, întâi, pentru şefia Administraţiei Judeţene Financiare, post pe care l-am ocupat înainte de a fi vicepreşedinte al ANAF", ne-a declarat Huţucă. Odată asigurat un loc de muncă, acesta este decis să-şi depună candidatura şi toată documentaţia necesară pentru a participa la concursul pentru obţinerea postului de director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. „Dacă mă vor considera că sunt apt, voi fi numit. Totodată, voi fi suspendat din funcţia pentru care am optat pe perioada contractului de management pe care-l voi semna", a conchis Bogdan Huţucă.

itm_tiberiu_plesu_marian_becheanu2.jpgTrei „lovituri" simultane

La ora actuală, activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă este coordonată de o conducere aflată în preaviz. Directorul Eugen Bola şi adjuncţii săi - Marian Becheanu şi Tiberiu Pleşu - au fost deja puşi în temă. „Joi, după programul de lucru, a venit tiptil-tiptil pe fax decizia de demitere. Eu am aflat a doua zi", ne-a declarat ex-şeful ITM Constanţa, Eugen Bola. De profesie avocat, acesta nu exasperează, cu atât mai mult cu cât, sub o forma sau alta, se aştepta să fie înlăturat. „Nu mă simt foarte apăsat, chiar dacă nu avem funcţii vacante. Rămâne să mă edific asupra situaţiei. S-ar putea să fac cerere să revin în Baroul de avocaţi sau, e posibil, să depun un proiect de management şi să concurez pentru postul de director coordonator al ITM Constanţa. Prefer să menţin suspansul", a afirmat Eugen Bola.

În aşteptarea notificării

Învestită în funcţia de director executiv al Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială în urmă cu 16 zile, Valentina Munteanu ne-a confirmat că aşteaptă apariţia deciziei de demitere ca urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 37/2009. Propusă şi numită ca urmare a intervenţiei conducerii PSD Constanţa, Munteanu este decisă să-şi vadă în continuare de treabă. „În perioada preavizului voi face proiectul de management şi voi susţine concursul pentru ocuparea postului de director coordonator al DMPS Constanţa. ...Până atunci îmi voi continua activitatea, cu atât mai mult cu cât nu există un director adjunct şi, chiar dacă ar fi fost, ar fi ajuns în aceeaşi situaţie", a adăugat Valentina Munteanu.

După patru ani de aşteptare şi cu un ordin de numire emis în 25 martie, Ion Bogdan - directorul Direcţiei Silvice Constanţa - se aşteaptă şi el să primească notificarea privind desfiinţarea funcţiei pe care o recăpătase. În aceeaşi situaţie se află şi directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, Boris Parpală. „Salvarea" lor temporară pare a fi absenţa din ţară a ministrului de resort, Ilie Sârbu. „De luni mă aştept să se întâmple, pentru că trebuie să se întoarcă ministrul Sârbu de la Bruxelles", ne-a declarat Ion Bogdan.

Chiar dacă nu a intrat, încă, în preaviz, directorul Direcţiei pentru Tineret, liberalul Claudiu Teliceanu, spune: „Sunt capabil să primesc orice solicitare". „În cadrul instituţiei nu este o funcţie vacantă pe care să o agreez. Oricum, viaţa mea nu a început aici şi nici nu e posibil să se meargă pe celebra replică „dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau"... aşa că voi vedea ce voi face... e posibil să merg în mediul privat", a declarat Claudiu Teliceanu.

Beneş s-a pensionat

Contactat telefonic, Oscar Beneş, directorul Casei Judeţene de Pensii Constanţa, a declarat, ieri, că nu i-a ajuns preavizul. Cu toate acestea, fostul colonel, avansat de preşedintele României la gradul de general de brigadă în retragere, pare să nu fie afectat de noua ordonanţă a guvernului lui Boc. Cu ceva vreme în urmă, el a făcut cerere de pensionare şi din surse din cadrul Casei de Pensii, am aflat că i-a şi ajuns decizia. Locul urmează să-i fie luat de Cristina Samoilă, propunerea partidului democrat-liberal.

Mergeani încotro?!

Nici la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Constanţa preavizul nu sosise, dar directorii fuseseră înştiinţaţi că vor fi demişi printr-o videoconferinţă. Aurel Şuşman, proaspăt numit şef al APIA Constanţa, prin decizia nr. 461 din 2.04.2009, are termen 32 de zile să-şi pregătească un proiect de management care să dea pe spate comisia care-l va evalua. Directorul spune că oricum fusese numit pe funcţie temporar şi ar fi trebuit să susţină un concurs. Spre deosebite de Şuşman, Dumitru Mergeani, director adjunct al agenţiei, are de ales între a pleca definitiv din instituţie sau a alege o funcţie inferioară celei deţinute până acum. „Aştept să vină acel document, şi după aceea voi avea probabil o soluţie. Deocamdată stau aici şi-mi fac treaba", a spus Mergeani.

La marele fix, pentru DSP

Elena Frîncu, director executiv al Direcţiei de Sport Judeţene din 2003, a primit, ieri, preavizul. Cu o experienţă de 13 ani în echipa de conducere a instituţiei, Frîncu nu are cum să-şi facă griji că nu va trece cu brio de comisie. În schimb, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa nu ştia dacă documentul sosise sau nu la sediul instituţiei, dat fiind faptul că era plecată pe teren. Cu toate acestea, dr. Camelia Ciobotaru a declarat că se va conforma, iar ordonanţa o va ajuta să se „reorganizeze". Directoarea DSP a vrut să conducă instituţia cu propria echipă, dar nu a reuşit să-şi ducă planul la bun sfârşit pentru că cele două directoare adjuncte ale instituţiei au refuzat să-şi dea demisia. Este vorba despre Tanţa Culeţu şi Klara Junc.

Director pentru câteva zile

Nicoleta Marin, numită în urmă cu numai câteva zile pe funcţia de director adjunct pe siguranţa alimentelor la Direcţia Sanitar-Veterinară, a fost şi ea demisă în baza OUG 37/2009. Potrivit lui Gheorghe Dincă, director adjunct pe sănătate animală şi purtător de cuvânt al instituţiei, ordinul de eliberare din funcţie a fost primit şi a decis să opteze pentru un post vacant în cadrul Direcţiei.

CJAS nu se încadrează

Dr. Liviu Mocanu, preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, ar fi trebuit să susţină cel de-al patrulea examen în cei patru ani de când se află la conducerea instituţiei, dar nu este afectat de prevederile ordonanţei. CJAS are un statut diferit şi nu intră în categoria deconcentratelor vizate de PUG 37/2009.  Nici inspectorul şcolar general Petrică Miu, numit la şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean la mijlocul lunii martie, nu a primit preavizul şi nici nu îl va primi pentru că, prin ordinul Ministrului Educaţiei, a fost detaşat în interesul învăţământului şi nu ocupă funcţia de conducere prin contract de management. Cu toate acestea, profesorul de istorie va trebui să susţină un concurs. „Sunt obişnuit cu astfel de schimbări. Când eram director la Liceul din Cobadin, am dat concurs de trei ori pentru a rămâne pe funcţie", a declarat acesta.

{mos_ri:deconcentrate}

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Mihai

26 Apr, 2009 18:40

Bai doctore (Mocanu Liviu) , pleaca si tu decit sa te plimbe SUBINGINERUL Moga cu autobuzul ala , ca pe un handicapat , sa te arate oamenilor la sate !!!

politistu cu ochii pe voi

26 Apr, 2009 08:41

cel mai tare o sa te planga aurelian pavel ca l-ai scos din rahatul irish pub, si poate prietenul de la garda cu care blatuiti toate evaziunile din oras..

Sile this Millennium

25 Apr, 2009 15:29

1-"PSD si PD-L ar trebui sa mai reflecteze asupra Ordonantei de Urgenta privind demiterea sefilor din serviciilor deconcentrate, este apelul facut de presedintele Traian Basecu, sambata, la cel de-al noulea congres al UDMR" Sursă:ziare.com 2-"In replica, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul este interesat de performanta manageriala in toate institutiile si pentru toate etniile. "Le spun tuturor din Romania ca manageri performanti, oameni capabili sa indeplineasca criteriile de performanta sunt in toate judetele tarii, in toate comunitatiile. Sunt romani de orice etnie care pot sa ocupe aceste pozitii, deci, din acest punct de vedere pe noi ne intereseaza performanta manageriala, respectarea indicatorilor de performanta, mai ales in conditiile aceastea dificile de criza cand trebuie sa avem o cooperare foarte buna intre centru si serviciile deconcentrate ale ministerelor", a declarat Boc, citat de NewsIn. " PS . Curaj fraţilor ziarişti de la ZIUA DE CONSTANŢA noi citiorii profesionişti vă citim cotidian online chiar dacă uneori nu postăm ,munca voastră şi mai dorită doar aveţi SVOAREA FRUCTULUI INTERZIS !

goguta

25 Apr, 2009 07:00

PA, HUTUCA, SA STII CA NU TE VREM NICI LA AFPM CONSTANTA, OF, CE O SA TE MAI PLANGA CONSTANTINESCU, BRAILOIU SI DOICA, a uitasem si MISA SI ALTI MICI ACOLITI DE-AI TAI. PA, nu o sa ne fie dor de tine. P.S.Poti sa-i ei cu tine si pe Damian si Tinca, ca nici de iei nu o sa ne fie dor. Si bai nea Nicusor Constantinescu pune ba unu calumea sef la fisc, unu dotat sa faca si treaba si sa faca naibi un sediu pt. fiscul din Constanta.

Articole asemanatoare

UPDATE. Circulația feroviară a fost oprită în județul Vâlcea după ce o locomotivă s-a defectat. Două trenuri sunt oprite în stații

23 Nov 2017 193

Trei militari români răniți în Irak și Afganistan vor primi titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului București“

22 Nov 2017 2792

Tragedie în Constanţa! Eucass SRL a intrat în faliment. Dosarul, redeschis în 2018

22 Nov 2017 362

#citeşteDobrogea Dreptul istoric al României asupra Dobrogei

22 Nov 2017 356

Bursa de Valori BucureștiSAI Muntenia Invest SA are un nou director general

21 Nov 2017 316

Un nou termen în dosarul lui Daniel Linteş, fostul șef al SOCEP, acuzat de şantaj în formă continuată

21 Nov 2017 327

Pe șase drumuri naționale din țară a fost luată măsura închiderii traficului rutier. Care sunt acestea și cât durează restricția impusă

21 Nov 2017 240

Președintele Iohannis a conferit unui general-maior Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer cu prilejul Zilei Naționale a României

21 Nov 2017 3770

Un medic psihiatru din Constanţa, trimis în judecată de Parchetul General, achitat. Ce se întâmplă cu dosarul

21 Nov 2017 2845

Un nou director interimar la TAROM

20 Nov 2017 250

În atenția abonaților Se oprește apa în localitățile Mihail Kogălniceanu și Oituz. Află când!

20 Nov 2017 334

Grav accident rutier pe DN1C. Un autotren încărcat cu nisip s-a răsturnat peste un autoturism. Cinci persoane au fost rănite

20 Nov 2017 813

UPDATE. Pericol de explozie pe DN2C. Un camion încărcat cu azotat de amoniu s-a răsturnat. Traficul este blocat

20 Nov 2017 397

Bărbat condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală depistat la Vama Veche. Acesta încerca să iasă din țară

20 Nov 2017 771

UPDATE. Un tren care circula pe ruta Călăraşi - Ciulniţa a deraiat. Traficul feroviar este întrerupt în zonă

20 Nov 2017 536

UPDATE. Accident în lanț pe DN64. Trei persoane au fost grav rănite. Traficul este oprit pe ambele sensuri

20 Nov 2017 670

Primele nemulţumiri după achitarea omului de afaceri Virgil Dulea, de la casa de amanet Garant

20 Nov 2017 291

Alegeri PMP Constanţa. Iată componența Consiliului Executiv Judeţean!

19 Nov 2017 822

Atenție șoferi. Se circulă în condiții de ceață densă pe Autostrada Soarelui. Vizibilitate redusă între Medgidia şi Cernavodă.

18 Nov 2017 446

UPDATE. Traficul rutier a fost oprit pe DN56 A în județul Mehedinți din cauza unui grav accident rutier. Două persoane au decedat

18 Nov 2017 511

George Cosac ales președinte al Federației Române de Tenis. Cine mai face parte din noul Comitet Director

17 Nov 2017 288

Inspectorul General al Poliţiei Române s-a întâlnit astăzi cu ataşaţii Serviciului Secret al SUA în România

17 Nov 2017 453

Trimis în judecată de către DNA Constanţa Victorie în instanţă pentru Cristian Matei, directorul Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu

17 Nov 2017 256

Fostul prefect al județului Constanța, Ion Constantin, nu mai este secretar general în Ministerul Sănătății. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

16 Nov 2017 1173

PUG-ul datează din 1999 Primăria iniţiază procedura de actualizare a Planului Urbanistic General al municipiului Constanţa

16 Nov 2017 534

#sărbătoreşteDobrogea Ion-Dănuţ Jugănaru, director general al CCINA Constanţa, despre prima cameră de comerţ a Dobrogei

16 Nov 2017 557

Florin Vodiță, numit secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului

15 Nov 2017 271

Imagini de la eveniment. Generalul de flotilă aeriană Gheorghe Constantin a fost condus pe ultimul drum. Sicriul a fost transportat pe un afet de tun (galerie foto)

15 Nov 2017 350

Șeful Poliției Române, decorat de ministrul de Interne din Ungaria

15 Nov 2017 250

Imagini de la eveniment Centrul 39 Scafandri sărbătoreşte astăzi 50 de ani de la înființare (galerie foto)

15 Nov 2017 730

Peste 200 de sticle de whisky contrafăcut, ridicate de poliţişti. Ce conţinea băutura

15 Nov 2017 1106

Mariana Gheorghe-"Anul viitor vom decide dacă investim câteva miliarde de euro în proiectul din Marea Neagră"

15 Nov 2017 787

Ce răspuns a primit fosta şefă a ISJ Constanţa, Gabriela Bucovală, de la magistraţi?

15 Nov 2017 3271

Căminul pentru persoane vârstnice „Sf. Antim Ivireanul” din Călăraşi face angajări. Ce post este vacant

14 Nov 2017 515

UPDATE. Accident rutier grav pe Autostrada Soarelui. Un autoturism a lovit o autoutilitară a lucrătorilor de la drumuri. Un bărbat a murit

14 Nov 2017 1658

Fostul director al CNADNR trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

14 Nov 2017 452

Acţiuni ale poliţiştilor locali. Verificări şi sancţiuni privind respectarea normelor în construcții și afișajul stradal

14 Nov 2017 523

Ce patrimoniu a preluat Mobitom SA de la Onix Sercom SRL după fuziunea prin absorbție

14 Nov 2017 191

Sindicatul ARCA al lucrătorilor din ANR a apelat la instanță

14 Nov 2017 221

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul consulului general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Vladimir Borisovich Volkov

14 Nov 2017 658

Secretar de stat numit în fuincție în cadrul Secretariatului General al Guvernului

13 Nov 2017 232

Accident rutier grav în județul Argeș. Traficul este îngreunat în zonă. Sunt coloane de mașini în ambele sensuri

13 Nov 2017 289

Accident grav pe DN2. Traficul este îngreunat. Ce spun polițiștii

13 Nov 2017 1590

Ali Nurhan, manager general al HC Dobrogea Sud Constanţa, a primit undă verde de la municipalitate. Este vizat un hotel din Mamaia

13 Nov 2017 428

Mihai Daraban, reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României

12 Nov 2017 642

UPDATE. Accident rutier pe Autostrada Soarelui. Spre Medgidia. Traficul a fost deblocat (galerie foto+video)

12 Nov 2017 3009

12 noiembrie. Trei sărbători în Armata României. Pe cine omagiază, militarii, azi. Ce le urăm sărbătoriților

12 Nov 2017 3399

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Petrică Miu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa

12 Nov 2017 1398

Consiliul Județean Constanța angajează. Când va avea loc concursul

11 Nov 2017 1103

Consiliul Județean Constanța organizează concurs de angajare. Ce post este vacant

11 Nov 2017 1350