Conflict pe Secţia de Neonatologie? Asistente medicale din SCJU, scoase la pensie cu „forţa”, dar chemate la concurs anul viitor (document)

Managementul dezastruos al lui Dănuţ Căpaţînă lasă pe drumuri aproximativ 100 de cadre medii - asistente medicale din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Mai exact, pe data de 28.10.2016, managerul unităţii medicale, dr. Cătălin Grasa, şi şeful Serviciului Personal au emis o circulară către toate secţiile spitalului, în care se precizează următoarele: „Având în vedere dispoziţiile art. 56, alin (1), lit. d din Legea 53/2003 privind Codul Muncii şi adresa Casei Judeţene de Pensii Constanţa nr. 4170/2016, prin care se transmite situaţia deciziilor emise pentru persoanele care la data solicitării drepturilor de pensie erau în activitate, vă atenţionăm ca, până la data de 1.11.2016, să prezentaţi decizia de înscriere la pensie.
 
Vă reamintim că, în conformitate cu prevederile art. 22 din OUG 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical, cu modificările şi completările ulterioare, asistenţii medicali se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. La cerere, asistenţii medicali se pot pensiona, în condiţiile prevăzute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În acest caz, prin derogare de la dispoziţiile art. 56, alin. (1), lit d. din Codul Muncii, contractul de muncă al asistenţilor medicali încetează de drept la îndeplinirea cumulativă a condiţiilor privind împlinirea vârstei de 65 de ani şi a stagiului minim de cotizare realizat sau la data comunicării deciziei de pensie pentru limita de vârstă”.
 
Cu toate că înregistrează deficit de personal pe mai multe secţii vitale, cum este şi cea de Neonatologie, angajata spitalului care ne-a semnalat această stare de fapt, alături de alte aproximativ 100 de asistente medicale din spital, începând cu data de 1 decembrie a.c. nu-şi mai poate desfăşura activitatea din cauza acestei circulare. Femeia spune că a ieşit la pensie la limită de vârstă încă de anul trecut şi îşi dorea să-şi continue activitatea potrivit legii, până la 65 de ani, dacă sănătatea îi va permite. Acum, după peste 35 de ani de muncă în spital, s-a trezit cu contractul reziliat şi pusă în faţa unui concurs, la care se vor alinia şi candidaţi fără experienţă în domeniu.
 
„Astăzi voi avea ultima tură. Apoi va trebui să mă prezint la concurs, în ianuarie, dar nu se ştie exact când, să susţin examenul dacă vreau să mai activez. Este o cale originală, prin care conducerea spitalului şi a Secţiei de Neonatologie (unde există un conflict deschis al angajaţilor cu şeful de secţie şi asistenta-şefă) încearcă să scape de noi. De altfel, pe secţie ni s-a spus în faţă că suntem «hoaşte bătrâne» şi ni s-a dat de înţeles că se doreşte angajarea de personal tânăr. Dar fetele astea tinere nu au experienţă, până învaţă să pună o sondă trece timp, iar secţia noastră este una delicată”, a povestit femeia.
 
Precizăm că este vorba despre Secţia de Neonatologie, unde ieri erau internaţi 14 copii, care au nevoie de îngrijire specială. În situaţia asistentei care a ales să vorbească despre acest caz se află încă cinci colege numai de pe Secţia de Neonatolgie. Potrivit sursei noastre, graficul pentru următoarea perioadă, despre care - nota bene - managerul Cătălin Grasa spune că nu a fost informat, reclamă o situaţie delicată.
 
„Până la aplicarea acestei circulare, eram câte trei asistente pe tură, de la 1 decembrie vor rămâne doar două, insuficiente pentru responsabilitatea secţiei noastre. Apoi ne mai mirăm când se întâmplă câte o nenorocire. Nu suntem departe de cazul Giuleşti. Doamne fereşte să se întâmple ceva! Pe secţie nu există decât o infirmieră şi noi, asistentele, trebuie să preluăm şi responsabilităţi de infirmieră atunci când aceasta lipseşte. Vă întreb cum se poate ocupa o singură asistentă de 14 copii care necesită permanent îngrijire? Vorbim despre prematuri. Nu mai vorbesc despre infecţiile intraspitaliceşti, care colcăie. Jumătate dintre colegele mele le-au dus acasă pe halate şi şi-au îmbolnăvit familiile cu Klebsiella şi Stafilococ auriu”, a adăugat angajata Secţiei de Neonatolgie.
 
Doar jumătate dintre cele şase angajate de pe această secţie spun că se vor prezenta la concursul din luna ianuarie, celelalte motivând că nu au nicio şansă să concureze la capitolul teorie cu tinerele ieşite de pe băncile şcolilor, care au însă carenţe mari de practică.
 
„Metodologia de concurs le-a făcut pe colege să dea înapoi, nu poţi la 60 de ani să înveţi ca la 20. Noi avem însă experienţa profesională şi nu văd de ce, dacă nu se dorea eliminarea noastră, se organizează acest concurs”, a conchis femeia.

Grasa ştie de conflictul de la Neonatologie şi spune că-l va media 

Prin circulara de mai sus, unitatea medicală vrea să-şi facă ordine în hârtii. Deciziile de pensionare a celor 100 de cadre medii sunt de pe vremea vechii conduceri a spitalului, care a ignorat însă legislaţia. „Legea ne obligă, în situaţia persoanelor pensionare sau pensionabile, să luăm act de acest lucru şi încheiem un contract pe o perioadă determinată cu cei care vor lua examenul. Această situaţie trebuia reglementată de ceva vreme. Este adevărat că ne dorim şi specialişti tineri, dar nu vrem să-i dăm afară pe cei cu experienţă. Pe Secţia de Neonatologie este ceva în neregulă. Am avut mai multe semnale şi voi merge să văd care este situaţia. Nu ştiu de ce asistentele nu mai pot munci până la concurs. Voi merge să verific cine a făcut graficul şi cine le-a cerut să rămână acasă până în luna ianuarie”, a declarat managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa.

 
Referitor la limbajul folosit pe secţia cu pricina, managerul a afirmat că „nu este normal ca, la final de carieră, angajatele să fie jignite şi că va lua măsuri”.
 

Am încercat să o contactăm şi pe şefa Secţiei Neonatologie, dr. Livica Frăţiman, însă, din păcate, avea telefonul închis. Aşteptăm totuşi şi un punct de vedere de la aceasta, pentru a-l publica.
 
Totodată, am solicitat şi un punct de vedere de la Casa Judeţeană de Pensii în legătură cu adresa la care se face trimitere în circulara emisă de conducerea spitalului judeţean. Kristina Mutiş a precizat că „spitalul este cel care a trimis către Casa de Pensii o listă cu persoane prin care cerea instituţiei să le aducă la cunoştinţă dacă în cazul acestora s-au emis decizii de pensionare. Din punctul nostru de vedere, situaţia angajaţilor spitalului nu este ilegală, deoarece persoanele pensionate la limită de vârstă pot cumula fără probleme pensia cu salariu dacă angajatorul decide să le păstreze în activitate şi după pensionare”.
 
Aşteptăm măsurile promise de managerul Grasa în cazul Secţiei de Neonatologie şi detalii pertinente legate de concursul care se va organiza anul viitor şi care, teoretic, trebuia organizat cu un an în urmă. Ce a păzit şeful de personal, ec. Laurenţia Onica, în tot acest timp? Încă o întrebare retorică!
 
Vom reveni.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Dr

28 Nov, 2016 23:41

Cum naiba e de vina capatana pentru o circulara emisa de grasa ?

Articole asemanatoare

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 1

19 Mar 2024 190

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 399

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1232

Date din proiect Ce lucrări se vor face în vederea extinderii Spitalului Municipal Medgidia? (DOCUMENT)

18 Mar 2024 309

UPDATE Accident rutier, în municipiul Constanța, lângă Zodiac! O victimă este implicată (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 2103

Constanța Imagini din dronă cu apartamentul afectat de incendiul de pe Aleea Egretei! O femeie de 93 de ani, transportată la spital (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 1419

UPDATE Accident rutier mortal pe autostrada A 2 București-Constanța!

16 Mar 2024 1237

Undă verde de la Mediu Proiectul viitorului corp de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în linie dreaptă

16 Mar 2024 588

Decizii CNSC Licitația pentru achiziția de materiale sanitare organizată de Spitalul de Boli Infecțioase, contestată

16 Mar 2024 447

Victima a fost transportată la spital Un motociclist implicat într-un accident rutier, în Medgidia, județul Constanța. Pompierii au intervenit

16 Mar 2024 670

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 22D

15 Mar 2024 365

UPDATE. Accident rutier în Tulcea. Doi elevi răniți în urma impactului dintre un autoturism și un microbuz școlar

15 Mar 2024 487

Primăria Constanța a recepționat proiectul tehnic pentru realizarea „Policlinicii Municipale, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța-spital nou”.

14 Mar 2024 458

IGSU România sprijină spitalul de campanie iordanian din Fâșia Gaza (DOCUMENT)

14 Mar 2024 384

Scandal în holul Unităţii de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean Constanţa! S-a lăsat cu o trimitere în judecată, după șase ani de anchetă

13 Mar 2024 914