Deschidere editie

Conflict pe Secţia de Neonatologie? Asistente medicale din SCJU, scoase la pensie cu „forţa”, dar chemate la concurs anul viitor (document)

Managementul dezastruos al lui Dănuţ Căpaţînă lasă pe drumuri aproximativ 100 de cadre medii - asistente medicale din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Mai exact, pe data de 28.10.2016, managerul unităţii medicale, dr. Cătălin Grasa, şi şeful Serviciului Personal au emis o circulară către toate secţiile spitalului, în care se precizează următoarele: „Având în vedere dispoziţiile art. 56, alin (1), lit. d din Legea 53/2003 privind Codul Muncii şi adresa Casei Judeţene de Pensii Constanţa nr. 4170/2016, prin care se transmite situaţia deciziilor emise pentru persoanele care la data solicitării drepturilor de pensie erau în activitate, vă atenţionăm ca, până la data de 1.11.2016, să prezentaţi decizia de înscriere la pensie.
 
Vă reamintim că, în conformitate cu prevederile art. 22 din OUG 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical, cu modificările şi completările ulterioare, asistenţii medicali se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. La cerere, asistenţii medicali se pot pensiona, în condiţiile prevăzute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În acest caz, prin derogare de la dispoziţiile art. 56, alin. (1), lit d. din Codul Muncii, contractul de muncă al asistenţilor medicali încetează de drept la îndeplinirea cumulativă a condiţiilor privind împlinirea vârstei de 65 de ani şi a stagiului minim de cotizare realizat sau la data comunicării deciziei de pensie pentru limita de vârstă”.
 
Cu toate că înregistrează deficit de personal pe mai multe secţii vitale, cum este şi cea de Neonatologie, angajata spitalului care ne-a semnalat această stare de fapt, alături de alte aproximativ 100 de asistente medicale din spital, începând cu data de 1 decembrie a.c. nu-şi mai poate desfăşura activitatea din cauza acestei circulare. Femeia spune că a ieşit la pensie la limită de vârstă încă de anul trecut şi îşi dorea să-şi continue activitatea potrivit legii, până la 65 de ani, dacă sănătatea îi va permite. Acum, după peste 35 de ani de muncă în spital, s-a trezit cu contractul reziliat şi pusă în faţa unui concurs, la care se vor alinia şi candidaţi fără experienţă în domeniu.
 
„Astăzi voi avea ultima tură. Apoi va trebui să mă prezint la concurs, în ianuarie, dar nu se ştie exact când, să susţin examenul dacă vreau să mai activez. Este o cale originală, prin care conducerea spitalului şi a Secţiei de Neonatologie (unde există un conflict deschis al angajaţilor cu şeful de secţie şi asistenta-şefă) încearcă să scape de noi. De altfel, pe secţie ni s-a spus în faţă că suntem «hoaşte bătrâne» şi ni s-a dat de înţeles că se doreşte angajarea de personal tânăr. Dar fetele astea tinere nu au experienţă, până învaţă să pună o sondă trece timp, iar secţia noastră este una delicată”, a povestit femeia.
 
Precizăm că este vorba despre Secţia de Neonatologie, unde ieri erau internaţi 14 copii, care au nevoie de îngrijire specială. În situaţia asistentei care a ales să vorbească despre acest caz se află încă cinci colege numai de pe Secţia de Neonatolgie. Potrivit sursei noastre, graficul pentru următoarea perioadă, despre care - nota bene - managerul Cătălin Grasa spune că nu a fost informat, reclamă o situaţie delicată.
 
„Până la aplicarea acestei circulare, eram câte trei asistente pe tură, de la 1 decembrie vor rămâne doar două, insuficiente pentru responsabilitatea secţiei noastre. Apoi ne mai mirăm când se întâmplă câte o nenorocire. Nu suntem departe de cazul Giuleşti. Doamne fereşte să se întâmple ceva! Pe secţie nu există decât o infirmieră şi noi, asistentele, trebuie să preluăm şi responsabilităţi de infirmieră atunci când aceasta lipseşte. Vă întreb cum se poate ocupa o singură asistentă de 14 copii care necesită permanent îngrijire? Vorbim despre prematuri. Nu mai vorbesc despre infecţiile intraspitaliceşti, care colcăie. Jumătate dintre colegele mele le-au dus acasă pe halate şi şi-au îmbolnăvit familiile cu Klebsiella şi Stafilococ auriu”, a adăugat angajata Secţiei de Neonatolgie.
 
Doar jumătate dintre cele şase angajate de pe această secţie spun că se vor prezenta la concursul din luna ianuarie, celelalte motivând că nu au nicio şansă să concureze la capitolul teorie cu tinerele ieşite de pe băncile şcolilor, care au însă carenţe mari de practică.
 
„Metodologia de concurs le-a făcut pe colege să dea înapoi, nu poţi la 60 de ani să înveţi ca la 20. Noi avem însă experienţa profesională şi nu văd de ce, dacă nu se dorea eliminarea noastră, se organizează acest concurs”, a conchis femeia.

Grasa ştie de conflictul de la Neonatologie şi spune că-l va media 

Prin circulara de mai sus, unitatea medicală vrea să-şi facă ordine în hârtii. Deciziile de pensionare a celor 100 de cadre medii sunt de pe vremea vechii conduceri a spitalului, care a ignorat însă legislaţia. „Legea ne obligă, în situaţia persoanelor pensionare sau pensionabile, să luăm act de acest lucru şi încheiem un contract pe o perioadă determinată cu cei care vor lua examenul. Această situaţie trebuia reglementată de ceva vreme. Este adevărat că ne dorim şi specialişti tineri, dar nu vrem să-i dăm afară pe cei cu experienţă. Pe Secţia de Neonatologie este ceva în neregulă. Am avut mai multe semnale şi voi merge să văd care este situaţia. Nu ştiu de ce asistentele nu mai pot munci până la concurs. Voi merge să verific cine a făcut graficul şi cine le-a cerut să rămână acasă până în luna ianuarie”, a declarat managerul SCJU, dr. Cătălin Grasa.
 
Referitor la limbajul folosit pe secţia cu pricina, managerul a afirmat că „nu este normal ca, la final de carieră, angajatele să fie jignite şi că va lua măsuri”.
 
Am încercat să o contactăm şi pe şefa Secţiei Neonatologie, dr. Livica Frăţiman, însă, din păcate, avea telefonul închis. Aşteptăm totuşi şi un punct de vedere de la aceasta, pentru a-l publica.
 
Totodată, am solicitat şi un punct de vedere de la Casa Judeţeană de Pensii în legătură cu adresa la care se face trimitere în circulara emisă de conducerea spitalului judeţean. Kristina Mutiş a precizat că „spitalul este cel care a trimis către Casa de Pensii o listă cu persoane prin care cerea instituţiei să le aducă la cunoştinţă dacă în cazul acestora s-au emis decizii de pensionare. Din punctul nostru de vedere, situaţia angajaţilor spitalului nu este ilegală, deoarece persoanele pensionate la limită de vârstă pot cumula fără probleme pensia cu salariu dacă angajatorul decide să le păstreze în activitate şi după pensionare”.
 
Aşteptăm măsurile promise de managerul Grasa în cazul Secţiei de Neonatologie şi detalii pertinente legate de concursul care se va organiza anul viitor şi care, teoretic, trebuia organizat cu un an în urmă. Ce a păzit şeful de personal, ec. Laurenţia Onica, în tot acest timp? Încă o întrebare retorică!
 
Vom reveni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Dr

28 Nov, 2016 23:41

Cum naiba e de vina capatana pentru o circulara emisa de grasa ?

Articole asemanatoare

Rujeola mai face o victimă. Un bebeluş de cinci luni a murit la spital. Bilanţul deceselor din cauza rujeolei a ajuns la 23

24 Apr 2017 305

UPDATE Accident la Cobadin. A fost solicitat elicopterul SMURD. Victima, o fată de 12 ani

24 Apr 2017 2174

Licitaţie la Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa. Se caută firmă de catering

24 Apr 2017 172

20 de ani de puşcărie Sentinţă definitivă pentru cel care a furat două portofele din Policlinica cu Plată şi din Spitalul Judeţean Constanţa

22 Apr 2017 479

Opriţi planeta, vreau să cobor!

21 Apr 2017 2316

Dănuţ Căpăţînă, condamnat, în primă instanţă, la 13 ani de închisoare Judecătorii din Bucureşti redeschid dosarul fostului şef al Spitalului Judeţean (rechizitorii)

21 Apr 2017 1317

Încă un copil a murit din cauza rujeolei

19 Apr 2017 897

Accidente grave S-au înroșit arterele de circulație din Constanța și Mamaia în zilele de Paște. Victime multiple

19 Apr 2017 491

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa se primeneşte. Secţia de Boli Contagioase, reabilitată

19 Apr 2017 281

Ouă roşii, cozonac şi multe bucate tradiţionale Echipa Arimex Comexim 2000 SRL va oferi un meniu special de Înviere tuturor pacienţilor

15 Apr 2017 496

A murit comediantul Charlie Murphy, fratele celebrului Eddie Murphy

13 Apr 2017 722

Ce vor mânca de Paști deţinuţii internaţi la Penitenciarul Spital Poartă Albă

13 Apr 2017 249

Restaurantul Nord din parcul Tăbăcărie se va transforma în spital (galerie foto)

12 Apr 2017 2113

În trei zile, „avalanșă” de pacienți la urgența Spitalului Județean Constanța. Peste 200 de copii!

10 Apr 2017 1953

Accident spectaculos în Năvodari. S-a răsturnat cu maşina şi apoi a refuzat recoltarea de probe biologice

10 Apr 2017 1548

Românca rănită la Stockholm are peste 80 de ani! „Credeam că izbucneşte războiul”

09 Apr 2017 494

Judeţul Constanţa Un copil ar fi murit în braţele mamei sale după ce au plecat din spital

09 Apr 2017 5322

Asistente medicale de la un spital din Bucureşti atacate şi înjunghiate de un pacient agresiv

08 Apr 2017 284

Microbuz şcolar implicat într-un grav accident rutier în Mehedinţi. 6 copii au fost răniţi

07 Apr 2017 508

UPDATE. Un navigator român a decedat la bordul unei nave. Victima este Stelian Mevlit

06 Apr 2017 25551

UPDATE. O hală ce depozita materiale de construcţie a ars ca o torţă, la Siminoc! Un bărbat, transportat la spital (video)

04 Apr 2017 1709

Cât va dura recuperarea Andreei Cristea, tânăra din Constanţa rănită grav în atentatul de la Londra

04 Apr 2017 1015

Tatăl Silvanei Rîciu a murit la spital și a fost înmormântat la Mănăstirea Dervent. Mesajul emoționant al artistei

04 Apr 2017 1959

Update Persoană găsită spânzurată la Eforie Sud

04 Apr 2017 3757

Doi georgieni au fugit din Spitalul Judeţean. Şeful Frontierei de la Agigea, trimis în judecată şi ulterior achitat! Dosarul, redeschis în mai

04 Apr 2017 1304

O fundaţie din Marea Britanie a declanşat o campanie pentru tânăra din Constanţa rănită în atentatul de la Londra

03 Apr 2017 958

Automobil capcană într-un bazar. Trei militari uciși, mai mulţi elevi răniți

01 Apr 2017 1377

CS Năvodari a câștigat derby-ul campionatului. Cine a fost transportat cu salvarea la spital

01 Apr 2017 1191

Destinul crunt al unui bătrân. Din Iaşi, internat la Medgidia de mai multe luni

01 Apr 2017 2597

Fetită de 12 ani moartă după o baie. S-a spălat cu ce se spală orice român

31 Mar 2017 11075

Cod Roșu de intervenție în Gara Constanța. Zeci de salvatori la exercițiu. Gara a devenit spital. Nu vrea nimeni să fie real (fotoreportaj)

31 Mar 2017 3196

Accident teribil la Bascov. Un tânăr a intrat cu maşina într-un grup de persoane în curtea unei fabrici

30 Mar 2017 408

La doi ani, cancerul i-a luat mama. La şapte ani, din patul de spital, şi-a spus ultima dorinţă

28 Mar 2017 542

Au plonjat cu mașina în Dâmbovița. Doi israelieni au murit. Unul dintre ei ar patronul unui bar din Constanţa

28 Mar 2017 684

Bilanţul DNA pentru luna februarie. Câte hotărâri judecătorești au rămas definitive

27 Mar 2017 296

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, rămâne sub control judiciar

27 Mar 2017 441

Accident rutier la Medgidia. Patru victime (galerie foto)

26 Mar 2017 8351

Accident grav la bifurcaţia Costineşti, în această dimineaţă! Două persoane au ajuns la spital (galerie foto+video)

25 Mar 2017 19377

Cum se mai simte tânăra din Constanţa rănită în atentatul de la Londra

24 Mar 2017 1671

Ambasadorul României în Marea Britanie, ultimele detalii despre starea răniţilor din Constanţa în atentatul de la Londra

24 Mar 2017 686

Tânăra din Constanţa rănită în atacul de la Londra a fost transferată într-un alt spital

23 Mar 2017 882

Atac Londra. Un român, în stare gravă la spital

23 Mar 2017 1692

Femeie internată în spital în stare gravă după ce a fost lovită de un tren

23 Mar 2017 392

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, a luat 13 ani în primă instanţă. Dosarul va fi redeschis azi (rechizitorii)

23 Mar 2017 951

Atac terorist la Londra. Doi români au fost răniţi şi sunt internaţi în spital

22 Mar 2017 1168

Pentru ce a solicitat CN APM SA Constanţa acord de mediu (documente)

21 Mar 2017 421

Carambol la ieșirea din Ciorogârla spre Bucureşti. Mai multe persoane au ajuns la spital

20 Mar 2017 704

20 de liceeni au murit zdrobiți de copaci

20 Mar 2017 782

UPDATE! Accident rutier grav la Mihail Kogălniceanu! 4 persoane au fost rănite (galerie foto + video)

19 Mar 2017 6339

Accident rutier la ieşire din Valu lui Traian. Trei victime!

19 Mar 2017 2089