Consiliul Judeţean Constanţa reziliază contractul cu asociaţia fondată de Gheorghe Oancea privind serviciul de salvamar (document)

Vineri, consilierii judeţeni sunt chemaţi să aprobe, printre altele, şi încetarea contractului de comodat nr. 14983/3.08.2008, încheiat între Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPSR), cu privire la acordarea în folosinţă gratuită a unor bunuri, în scopul sprijinirii activităţii serviciului public de salvamar.
 
Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu Palaz, care ne-a declarat că rezilierea survine ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale de către asociaţia fondată de Gheorghe Oancea şi a neregulilor depistate în punctele de salvamar.
 
„Controalele în teren au demonstrat că bunurile Consiliului Judeţean date în comodat acestei asociaţii în 2008 nu sunt repartizate echitabil în toate punctele de salvamar de pe litoral. Mai mult, în urma unor reclamaţii, a reieşit că Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România folosea în scopuri comerciale bunurile Consiliului. CJC achiziţionase ski-jet-uri, caiace, bărci si costume de scafandru, pe care această asociaţie le utiliza după bunul plac. Vineri vom rezilia contractul“, ne-a declarat Claudiu Palaz.
 
Proiectul de hotărâre este însoţit de expunerea de motive a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa; raportul Direcţiei Generale Administrare Domeniul Public şi Privat - Autoritatea Judeţeană de Transport; raportul Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică, raportul Comisiei de buget-finanţe; raportul Comisiei juridice, ordine publică şi situaţii de urgenţă; raportul Comisiei pentru investiţii, patrimoniu şi infrastructură.
 
În urma rezilierii contractului, predarea-primirea bunurilor se va face pe bază de proces-verbal de predare-primire, care se va încheia în termen de zece zile de la data adoptării hotărârii de reziliere. În condiţiile în care se va constata lipsa unor bunuri sau că acestea sunt distruse sau nefuncţionale, contravaloarea va fi recuperată de la comodatar.

Un contract păgubos încheiat de Nicuşor Constantinescu. Ce nereguli s-au constatat!

În data de 3.08.2009 a fost încheiat contractul de comodat nr. 14983 între Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, contract modificat ca având ca obiect acordarea în folosinţă gratuită a unor bunuri, în scopul sprijinirii Serviciului Public Salvamar prin propriile divizii sau terţi, bunurile fiind destinate folosirii exclusive de către angajaţii acestuia sau terţi în cadrul activităţilor de salvare.
 
Prin obiectul contractului, împrumutătorul (CJC, denumit comodantul) acorda folosinţă gratuită împrumutatului (comodatarul) pentru o serie de bunuri proprietate a Consiliului Judeţean, în scopul sprijinirii activităţii Serviciului Public Salvamar. Obligaţiile comodatarului erau următoarele: să înscrie, potrivit legii, imediat după predare-primire, barca şi motorul la căpitănia maritimă zonală pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, să întocmească şi să păstreze o evidenţă strictă a proceselor-verbale de predare-primire, a numărului bunurilor descompletate, distruse sau dispărute, să transmită această evidenţă CJC, să îngrijească şi să conserve bunurile împrumutate ca un bun proprietar.
 
Aşa cum s-a constatat în urma verificărilor, comodatarul nu a înscris, potrivit legii, barca şi motorul Ia căpitănia maritimă zonală pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, nu a transmis numărul bunurilor descompletate, distruse, sau dispărute imediat după petrecerea unui incident care afectează integritatea bunurilor primite în comodat, împreună cu procesele-verbale de constatare a incidentului. De asemenea, ANSPSR nu a luat toate măsurile necesare spre a se îngriji de conservarea bunurilor împrumutate ca un bun proprietar, acest lucru rezultând din numărul mare de bunuri deteriorate şi propuse Ia casare.
 
Faţă de cele prezentate, s-a ajuns la rezilierea contractului, urmată de inventarierea tuturor bunurilor care fac obiectul contractului, preluarea acestora de către CJC şi, ulterior, transmiterea acestora prim contracte de comodat către unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea societăţi de salvare acvatică.

 Palaz: „Vom concesiona serviciile de salvamar către primării“

„Având în vedere că toate aceste echipamente pentru salvare pe mare au fost cumpărate de Consiliului Judeţean, ne dorim ca ele să ajungă în posesia primăriilor din zona de litoral şi apoi mai departe, echitabil, nu cum s-a întâmpla la Limanu, către cei care desfăşoară activităţi de salvare. Totodată, punctele de salvamar aflate în proprietatea CJC vor fi transferate autorităţilor locale“, a mai explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu Palaz.

Despre Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România 

Asociaţia a fost fondată de defunctul Gheorghe Oancea, cel care a fost şi primul preşedinte al acesteia. Reamintim că aleşii locali au decis, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa din martie 2013, că activitatea desfăşurată de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România are caracter social umanitar. Asociaţia are sediul în Constanţa, strada Gheorghe Lazăr nr. 5, în imobilul situat în Constanţa, strada Soveja nr. FN, zona parc Tăbăcărie. Această asociaţie are o şcoală de scafandri şi salvamari situată pe malul lacului din parcul Tăbăcărie. De menţionat că ANSPSR a ajuns în posesia terenului pe care a fost ridicată şcoala prin intermediul unui contract de asociere încheiat cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa. Terenul, situat în centrul Constanţei, are aproximativ 2.000 de metri. Interesant este termenul de asociere dintre RAEDPP şi asociaţia defunctului Gheorghe Oancea, termen stabilit pentru o perioadă de 25 de ani. Nu trebuie omis faptul că Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei a fost membru al acestei asociaţii.
 

În 2014, şi Guvernul Ponta a adoptat o hotărâre privind recunoaşterea Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România ca fiind de utilitate publică.
 
În 2013, Gheorghe Oancea, prosper om de afaceri, preşedinte al asociaţiei, apropiat al lui Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, a decedat la vârsta de 63 de ani. Gheorghe Oancea a făcut carieră în lumea afacerilor locale, într-o discreţie totală. Oancea a administrat businessuri precum On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark şi Five-Holding. Pe cea din urmă societate funcţionează magazinul Brick. Five-Holding este proprietarul magazinului Brick, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni primarul Mazăre, dar şi Nicuşor Constantinescu. Potrivit Registrului Comerţului, societatea Five-Holding mai este implicată şi în Mobitom, Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest. 

 
În prezent, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, potrivit Registrului Asociaţiilor şi ONG-urilor, are un consiliu director format din Gabriel BălanGabriel Culea, Dragoş Adrian Râpă şi moştenitorii omului de afaceri, respectiv Ionuţ Oancea şi Alexandru Oancea.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta proiectul de hotărâre de Consiliu Judeţean în formă extinsă.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGASPC Constanța cumpără servicii de proiectare (DOCUMENT)

29 Mar 2024 243

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 275

Cumpărări directe Constanța Seaside Playgrounds SRL va amenaja un loc de joacă în Parcul Terapeutic Techirghiol. Contract de peste 700.000 lei (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 349

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a bătut palma cu o firmă din Buzău pentru cadastrarea unor imobile ale județului (DOCUMENT)

28 Mar 2024 412

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 475

Ce firmă va furniza pliante pentru promovare de activități culturale pentru CJ Constanța (DOCUMENT)

28 Mar 2024 377

Furnizare de combustibil și servicii de spălare auto pe bază de carduri cumpărate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea” (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 363

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 336

Atribuiri Constanța Primăria Năvodari achiziționează urnă mobilă. Ce firmă o va furniza (DOCUMENT)

28 Mar 2024 363

Cumpărări directe O firmă din Mureș va furniza tutori arbori pentru Primăria Constanța (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 352

Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța a bătut palma cu firma impresarului Radu Groza!

27 Mar 2024 589

Cumpărări directe Constanța Academia Navală Mircea cel Bătrân, contract cu Garden Antoniewicz SRL, fondată de fosta șefă a Trezoreriei Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 483

Spectacol de aproximativ 8.000 de euro la Constanța Centrul „Teodor T. Burada” o aduce pe artista Bibi pentru un show dedicat copiilor (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 530

Portul Constanța a cumpărat lapte praf. Vezi pentru ce sumă (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 364

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 509