Deschidere editie

Consiliul Judeţean Constanţa reziliază contractul cu asociaţia fondată de Gheorghe Oancea privind serviciul de salvamar (document)

Vineri, consilierii judeţeni sunt chemaţi să aprobe, printre altele, şi încetarea contractului de comodat nr. 14983/3.08.2008, încheiat între Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPSR), cu privire la acordarea în folosinţă gratuită a unor bunuri, în scopul sprijinirii activităţii serviciului public de salvamar.
 
Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu Palaz, care ne-a declarat că rezilierea survine ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale de către asociaţia fondată de Gheorghe Oancea şi a neregulilor depistate în punctele de salvamar.
 
„Controalele în teren au demonstrat că bunurile Consiliului Judeţean date în comodat acestei asociaţii în 2008 nu sunt repartizate echitabil în toate punctele de salvamar de pe litoral. Mai mult, în urma unor reclamaţii, a reieşit că Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România folosea în scopuri comerciale bunurile Consiliului. CJC achiziţionase ski-jet-uri, caiace, bărci si costume de scafandru, pe care această asociaţie le utiliza după bunul plac. Vineri vom rezilia contractul“, ne-a declarat Claudiu Palaz.
 
Proiectul de hotărâre este însoţit de expunerea de motive a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa; raportul Direcţiei Generale Administrare Domeniul Public şi Privat - Autoritatea Judeţeană de Transport; raportul Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică, raportul Comisiei de buget-finanţe; raportul Comisiei juridice, ordine publică şi situaţii de urgenţă; raportul Comisiei pentru investiţii, patrimoniu şi infrastructură.
 
În urma rezilierii contractului, predarea-primirea bunurilor se va face pe bază de proces-verbal de predare-primire, care se va încheia în termen de zece zile de la data adoptării hotărârii de reziliere. În condiţiile în care se va constata lipsa unor bunuri sau că acestea sunt distruse sau nefuncţionale, contravaloarea va fi recuperată de la comodatar.

Un contract păgubos încheiat de Nicuşor Constantinescu. Ce nereguli s-au constatat!

În data de 3.08.2009 a fost încheiat contractul de comodat nr. 14983 între Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, contract modificat ca având ca obiect acordarea în folosinţă gratuită a unor bunuri, în scopul sprijinirii Serviciului Public Salvamar prin propriile divizii sau terţi, bunurile fiind destinate folosirii exclusive de către angajaţii acestuia sau terţi în cadrul activităţilor de salvare.
 
Prin obiectul contractului, împrumutătorul (CJC, denumit comodantul) acorda folosinţă gratuită împrumutatului (comodatarul) pentru o serie de bunuri proprietate a Consiliului Judeţean, în scopul sprijinirii activităţii Serviciului Public Salvamar. Obligaţiile comodatarului erau următoarele: să înscrie, potrivit legii, imediat după predare-primire, barca şi motorul la căpitănia maritimă zonală pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, să întocmească şi să păstreze o evidenţă strictă a proceselor-verbale de predare-primire, a numărului bunurilor descompletate, distruse sau dispărute, să transmită această evidenţă CJC, să îngrijească şi să conserve bunurile împrumutate ca un bun proprietar.
 
Aşa cum s-a constatat în urma verificărilor, comodatarul nu a înscris, potrivit legii, barca şi motorul Ia căpitănia maritimă zonală pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea, nu a transmis numărul bunurilor descompletate, distruse, sau dispărute imediat după petrecerea unui incident care afectează integritatea bunurilor primite în comodat, împreună cu procesele-verbale de constatare a incidentului. De asemenea, ANSPSR nu a luat toate măsurile necesare spre a se îngriji de conservarea bunurilor împrumutate ca un bun proprietar, acest lucru rezultând din numărul mare de bunuri deteriorate şi propuse Ia casare.
 
Faţă de cele prezentate, s-a ajuns la rezilierea contractului, urmată de inventarierea tuturor bunurilor care fac obiectul contractului, preluarea acestora de către CJC şi, ulterior, transmiterea acestora prim contracte de comodat către unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea societăţi de salvare acvatică.

 Palaz: „Vom concesiona serviciile de salvamar către primării“

„Având în vedere că toate aceste echipamente pentru salvare pe mare au fost cumpărate de Consiliului Judeţean, ne dorim ca ele să ajungă în posesia primăriilor din zona de litoral şi apoi mai departe, echitabil, nu cum s-a întâmpla la Limanu, către cei care desfăşoară activităţi de salvare. Totodată, punctele de salvamar aflate în proprietatea CJC vor fi transferate autorităţilor locale“, a mai explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu Palaz.

Despre Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România 

Asociaţia a fost fondată de defunctul Gheorghe Oancea, cel care a fost şi primul preşedinte al acesteia. Reamintim că aleşii locali au decis, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa din martie 2013, că activitatea desfăşurată de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România are caracter social umanitar. Asociaţia are sediul în Constanţa, strada Gheorghe Lazăr nr. 5, în imobilul situat în Constanţa, strada Soveja nr. FN, zona parc Tăbăcărie. Această asociaţie are o şcoală de scafandri şi salvamari situată pe malul lacului din parcul Tăbăcărie. De menţionat că ANSPSR a ajuns în posesia terenului pe care a fost ridicată şcoala prin intermediul unui contract de asociere încheiat cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa. Terenul, situat în centrul Constanţei, are aproximativ 2.000 de metri. Interesant este termenul de asociere dintre RAEDPP şi asociaţia defunctului Gheorghe Oancea, termen stabilit pentru o perioadă de 25 de ani. Nu trebuie omis faptul că Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei a fost membru al acestei asociaţii.
 
În 2014, şi Guvernul Ponta a adoptat o hotărâre privind recunoaşterea Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România ca fiind de utilitate publică.
 
În 2013, Gheorghe Oancea, prosper om de afaceri, preşedinte al asociaţiei, apropiat al lui Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, a decedat la vârsta de 63 de ani. Gheorghe Oancea a făcut carieră în lumea afacerilor locale, într-o discreţie totală. Oancea a administrat businessuri precum On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark şi Five-Holding. Pe cea din urmă societate funcţionează magazinul Brick. Five-Holding este proprietarul magazinului Brick, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni primarul Mazăre, dar şi Nicuşor Constantinescu. Potrivit Registrului Comerţului, societatea Five-Holding mai este implicată şi în Mobitom, Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest. 
 
În prezent, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, potrivit Registrului Asociaţiilor şi ONG-urilor, are un consiliu director format din Gabriel BălanGabriel Culea, Dragoş Adrian Râpă şi moştenitorii omului de afaceri, respectiv Ionuţ Oancea şi Alexandru Oancea.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta proiectul de hotărâre de Consiliu Judeţean în formă extinsă.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unitatea Militară 02022 a atribuit un contract de peste 2 milioane de lei unei firme constănțene (document)

26 Sep 2017 148

Spitalul Municipal Mangalia va achiziționa dezinfectanți de la societatea Ecolab SRL (document)

25 Sep 2017 271

SC Transguard Security SRL va furniza servicii de pază Autorității Navale Române (document)

25 Sep 2017 388

O societate aflată în reorganizare judiciară va furniza pâine pentru Penitenciarul Poarta Albă. Ce valoare are contractul (document)

25 Sep 2017 356

Ce societăți aprovizionează Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu medicamente pentru tratamentul bolnavilor infectați cu virusul HIV (document)

25 Sep 2017 412

Cui a atribuit Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța contracte în anul 2014 (II) (document)

23 Sep 2017 510

Ministerul Apărării UM 02003 va achiziţiona un cvadriciclu cu motor pentru teren nisipos (document)

22 Sep 2017 499

Spitalul Militar Constanța a atribuit un contract de furnizare materiale sanitare. Care sunt firmele câştigătoare (document)

21 Sep 2017 635

3 G Sport-IP SRL va construi un bazin de înot semiolimpic la Cernavodă (document)

20 Sep 2017 1329

Echipamente medicale furnizate către Spitalul Militar Constanța de două firme din București. Ce valoare are contractul (document)

19 Sep 2017 418

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral va achiziţiona un utilaj autogreder 6x6 (document)

19 Sep 2017 458

RAAPPS a atribuit un contract de reparaţii şi întreţinere auto. Cine este societatea câştigătoare (document)

19 Sep 2017 412

Paturi, saltele şi cearşafuri de pat, noile achiziţii ale Spitalului Judeţean Constanţa

18 Sep 2017 251

Licitaţia a fost contestată Peste 700.000 de lei pentru paza obiectivelor RATC

18 Sep 2017 1137

Licitaţie organizată de RAEDPP Lucrări de reparaţii şi montaj de apometre în Campusul Social Henri Coandă

18 Sep 2017 274

Cine realizează expertizarea tehnică a clădirilor RAEDPP?

16 Sep 2017 438

Cui a atribuit Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța contracte în anul 2014 (I) (document)

16 Sep 2017 610

Se caută o firmă specializată. Primăria Constanţa demolează spălătoria auto „La stadion“!

15 Sep 2017 7850

CFR a atribuit mai multe contracte pentru echipament feroviar. Cine sunt firmele câştigătoare (document)

13 Sep 2017 616

Cui a atribuit contracte Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa în anul 2010 (III)

13 Sep 2017 646

Europan Prod SA va executa lucrări de reparaţie Companiei "CFR" (document)

12 Sep 2017 612

Un nou contract atribuit de SPIT Constanţa pentru lucrări de reparaţie a faţadelor

12 Sep 2017 529

Tinmar Energy SA va furniza energie electrică către RATC Constanța (document)

11 Sep 2017 691

Vamig SRL se va ocupa de asfaltare în comuna Cobadin (document)

11 Sep 2017 493

Comisia Tehnică a FRF propune rezilierea contractului selecționerului Christoph Daum

11 Sep 2017 384

Contract cu Nuclearelectrica, obţinut de o firmă din Voluntari. Ce valoare are contractul (document)

11 Sep 2017 519

CFR SA va achiziționa echipamente de la mai multe firme din țară (document)

10 Sep 2017 655

Ce societate se ocupă de întreţinerea automobilelor ce aparţin Nuclearelectrica (document)

09 Sep 2017 736

Cu ce societăţi a bătut palma Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanţa pentru mobilarea căminului de studenţi şi a sălilor de curs (document)

09 Sep 2017 746

Nuclearelectrica SA va achiziționa piese de schimb de la o firmă italiană (document)

08 Sep 2017 565

Sanipack Distribution SRL va aproviziona RAAPS Constanța cu articole pentru menaj (document)

08 Sep 2017 550

Licitaţie pentru cadourile de Crăciun destinate preşcolarilor şi şcolarilor din municipiul Constanţa. Iată ce vor primi de la municipalitate! (document)

08 Sep 2017 364

Guvernul a adoptat reglementările privind îngrijirea și supravegherea copilului de către bone. Ce prevăd acestea

07 Sep 2017 516

UM 02154 Constanța va primi energie electrică de la o societate din București (document)

06 Sep 2017 657

Ce societate se ocupă de repararea și întreținerea structurilor plutitoare din cadrul UM 02022 Constanța. Ce valoare are contractul (document)

05 Sep 2017 612

Nuclearelectrica SA a semnat cu o firmă din Canada. Valoarea contractului, peste 400.000 lei (document)

05 Sep 2017 624

Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari face angajări. Află dacă îndeplineşti condiţiile!

04 Sep 2017 1879

Europarts Services SRL va repara mașinile din dotarea Gărzii de Coastă (document)

03 Sep 2017 748

Cine va realiza cadastrul pentru podurile şi podeţele de pe DJ 223 Cernavodă - Ion Corvin

02 Sep 2017 616

Site-ul Primăriei Constanţa, actualizat de firma din Iaşi care l-a creat

02 Sep 2017 943

Modificare în conducerea SC Argus SA. Cine este noul director general al societății

01 Sep 2017 504

CFR a atribuit un contract firmei Ben Ari Negev Industrial SRL. În ce constă (document)

01 Sep 2017 552

Spitalul Judeţean Constanţa achiziţionează materiale sanitare pentru secţia de cardiologie. Contracte cu mai mulţi furnizori (document)

01 Sep 2017 476

O firmă din Bucureşti a semnat cu Spitalul Militar Constanţa. Iată ce va furniza (document)

30 Aug 2017 620

Ce societate a obținut contractul cu UM 02192 pentru lucrările de reparații din cazarma 1369 (document)

29 Aug 2017 533

Engie România SA a câştigat peste 800.000 de lei de la CN APM Constanţa (document)

29 Aug 2017 602

Fresenius Kabi Romania SRL va furniza soluţii pentru perfuzii Spitalului Militar Constanţa (document)

28 Aug 2017 526

FC Viitorul l-a transferat pe fotbalistul olandez Bradley De Nooijer

28 Aug 2017 452

Nuclearelectrica SA, contract nou pentru prestare servicii încheiat cu societatea Maira Montaj SRL (document)

28 Aug 2017 544

Un nou contract de furnizare medicamente scos la licitație de Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța (document)

27 Aug 2017 592