Constănţeni, vă simţiţi în siguranţă? Iată câţi bani cheltuieşte Primăria Constanţa pentru „liniştea“ noastră! (documente)



Au trecut mai bine de două săptămâni de când Adriana Farcaş a plecat la cele veşnice, după ce a fost atacată în timp ce se afla la serviciu. Oribila crimă, care a zguduit Constanţa, a avut loc într-o zonă frecvent circulată din Constanţa - Delfinariu. După ce a înjunghiat-o de mai multe ori, atacatorul s-a făcut nevăzut, fiind prins abia după zeci de ore, la Sibiu. Într-o reşedinţă de judeţ din secolul XXI, într-o zonă aglomerată a oraşului, un om a murit înjunghiat în plină stradă, în condiţiile în care pentru paza municipiului, implicit a acelei zone, se duc milioane de lei.
 
Aşa cum anunţam într-un material în urmă cu două săptămâni, ZIUA de Constanţa vă prezintă astăzi cine sunt firmele şi instituţiile care trebuiau să asigure paza acelei zone şi pentru câţi bani. Facem menţiunea că, încă de atunci, am solicitat puncte de vedere primarului oraşului, Decebal Făgădău, şefului Direcţiei de Pază a Judeţului Constanţa, Lucian Titi Giurcă, şefului Poliţiei Locale Constanţa, Daniel Bratu, reprezentanţilor IPJ Constanţa, ai IJJ Constanţa şi ai Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“, însă am primit câteva clarificări abia după ce am înaintat adrese în baza Legii 544/2001 instituţiilor enumerate mai sus.


 
Iată care au fost întrebările pe care le-am adresat prin adresă pe Legea 544/2001 şi care sunt răspunsurile pe care le-a formulat şeful Direcţiei Poliţiei Locale din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, Daniel Bratu.
 
Câţi poliţişti locali ar fi trebuit să fie în dispozitiv la acea oră? Ce perimetru aveau de acoperit aceştia?
 
Direcţia Poliţia Locală Constanţa are prevăzute în organigramă 155 de posturi pentru funcţiile specifice de poliţist local, cu atribuţii în domeniul menţinerii ordinii şi liniştii publice pe raza municipiului Constanţa şi în staţiunea Mamaia.
 
Când a ajuns primul echipaj de Poliţie Locală la faţa locului?
 

În acest moment, sunt ocupate opt funcţii din cadrul Serviciului Ordine Publică nr. 2 cu atribuţii pe această linie şi care îşi desfăşoară activitatea exclusiv în cadrul Campusului Social Henri Coandă; pentru că funcţiile sunt vacante, zona la care se face referire (Delfinariu) nu putea fi acoperită cu patrule de Poliţie Locală.
 
Cine erau agenţii de Poliţie Locală care trebuiau să asigure liniştea şi ordinea publică în perimetrul în care s-a întâmplat fapta în acea seară?

 
La data/ora identificată prin mass-media, nu au fost direcţionate echipaje de Poliţie Locală cu atribuţii în domeniul circulaţiei rutiere în zona respectivă, nefiind anunţaţi în acest sens.
 
Câte camere de supraveghere sunt montate în zonă?
 
În zona respectivă, Poliţia Locală nu dispune de monitorizare video, nefiind montate camere de supraveghere pe care să le operăm.
 
Ce alte firme de pază, protecţie şi securitate au contracte cu autorităţile locale şi ar fi trebuit să asigure zona respectivă la acea dată?
 
Cu referire la solicitările privind contractele cu alte firme de pază, Poliţia Locală nu a încheiat niciun contract cu nicio firmă.
 
Am adresat o serie de întrebări şi Primăriei municipiului Constanţa. La adresa înaintată a răspuns directorul executiv al Direcţiei Organizare şi informatizare, Centrul de informare cetăţeni, Mădălina Vascu Laciu.
 
Potrivit datelor furnizate de Primăria Constanţa, suma alocată serviciilor de pază pentru anul 2013 a fost de 8.500.000 de lei, pentru anul 2014, de 9.050.000 de lei, pentru 2015, de 13.800.000 de lei, iar pentru 2016, de 14.900.000 de lei. Astfel, observăm că pentru anul acesta sumele alocate serviciilor de pază au fost cele mai mari din ultimii patru ani. Cu toate acestea, constănţenii nu se simt în siguranţă pe străzi. Dovadă în acest sens este şi sondajul pe care ZIUA de Constanţa l-a derulat în urmă cu două săptămâni, 84% dintre respondenţi susţinând că nu se simt în siguranţă pe străzile constănţene.

Citeşte şi Sondaj de opinie: Constănţenilor le este teamă să iasă seara din case. „Sunt favorizaţi criminalii, pedofilii şi obsedaţii sexual“

De asemenea, am mai întrebat şi câte camere de supraveghere sunt montate în zonă, iar reprezentanţii Primăriei Constanţa ne-au răspuns că „nu există camere de supraveghere video montate în zona Delfinariu de către Direcţia Servicii Publice“.
 
La întrebarea „Ce alte firme de pază, protecţie şi securitate au contracte cu autorităţile locale şi ar fi trebuit să asigure zona?“, răspunsul a fost acela că „firmă care asigura perimetrul zonei Delfinariu, din data de 1.04.2016, este SC Divizia De Pază SRL, prin contractul nr. 2667/8.11.2000 (103144/06.12.2000) şi Actul Adiţional nr. 41952/17.03.2016. La intersecţia bulevardului Mamaia cu strada Soveja (Delfinariu) este prevăzut un singur post de pază, asigurat de un agent de securitate, zilnic, în intervalul 7.00 - 23.00“. Aşadar, la acea oră era în zonă un paznic al Diviziei de Pază.
 
ZIUA de Constanţa a şi luat legătura cu acesta, la scurt timp după tragedie. Marian Liviu Gurzun, de 24 de ani, este cel care se afla în dispozitiv la acea dată. „Am auzit ţipete. Am traversat şoseaua. Am ajuns în faţa magazinului. Individul a încercat să mă lovească. Avea un cuţit. M-am ferit. Atunci l-am lovit cu tomfa în zona abdomenului. El a încercat să fugă. L-am lovit pentru a doua oară, în zona picioarelor. Am fugit după el. Din păcate, nu l-am prins. Nici nu m-am mai gândit la frică. Am auzit femeia ţipând şi am intervenit“, a mai spus Marian Liviu Gurzun.

Citeşte şi Exclusivitate!: Reconstituirea crimei de la Delfinariu. „A încercat să mă înţepe cu cuţitul. L-am lovit de două ori“ (video) 

Am mai adresat însă două întrebări, la care nu am primit răspuns nici de la Poliţia Locală şi nici de la Direcţia Organizare şi informatizare, Centrul de informare cetăţeni: „De la 1 aprilie 2016 aveau să fie înfiinţate 17 posturi de pază în principalele intersecţii din oraş. Au fost acestea amplasate deja? Câte dintre ele vizează zona Delfinariu şi câte persoane trebuiau să lucreze în acea seară în cadrul acestor posturi de pază?“. Putem deduce, aşadar, că din posturile scoase la concurs niciunul nu vizează această zonă. Facem menţiunea că am solicitat şi contractele încheiate între municipalitate şi diverse firme, despre care vom relata însă, pe larg, în ediţiile viitoare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 400 de judecători solicită trasferul la alte instanțe! Cine sunt magistrații din Constanța (LISTĂ)

31 Oct 2023 1948

Crima de la Delfinariu Nicolae Filimon, condamnat la 26 de ani de închisoare!

24 Feb 2017 6735

Crimă la Delfinariu! Presupusul autor este nemulţumit de pedeapsă

16 Jan 2017 2704

Nicolae Filimon, condamnat la aproape 30 de ani pentru crima de la Delfinariu

05 Jan 2017 4223

Crima care a şocat Constanţa! Adriana Farcaș, înjunghiată de 11 ori. Unde au fost oamenii legii? Judecata s-a terminat

28 Dec 2016 7026

Crima de la Delfinariu, un nou termen, azi, la Tribunalul Constanţa

23 Nov 2016 2871

Urmează confruntarea cu CS Agigea Când speră SSC Farul că stadionul ar putea intra în reabilitare

04 Nov 2016 3673

Directorul Confort Urban îşi modifică locuinţa! Ce vrea să schimbe Viorel Farcaş în proiectul pentru casă

19 Oct 2016 6380

UPDATE. Crimă la Delfinariu! Nicolae Filimon, adus în faţa instanţei. Niciun avocat nu ar fi vrut să-l apere

12 Oct 2016 3526

Crima de la Delfinariu, în instanțăTribunalul Constanța a decis menținerea în stare de arest a inculpatului

13 Sep 2016 7971

Presupusul criminal al femeii ucise la Delfinariu Nicolae Filimon rămâne după gratii

18 Aug 2016 2931

Crimă la Delfinariu! Adriana Farcaş, înjunghiată de 11 ori. Nicolae Filimon rămâne în arest

09 Aug 2016 3786

Anunţaţi când confiscaţi zmeură, pufuleţi şi mere glazurate. Unde eraţi când Adriana Farcaş a fost ucisă la Delfinariu?

22 Jul 2016 13894

Două săptămâni de la moartea Adrianei Farcaş Ce piese din puzzle-ul crimei de la Delfinariu le lipsesc procurorilor?

09 Jun 2016 3381

Editorial „Dreptatea“ Adrianei Farcaş - 170 de euro pentru criminal, 18 pentru orfane!

02 Jun 2016 16130