Corpul de control al primului ministru „RAJDP a refuzat să pună la dispoziţia echipei de control documentele solicitate în scris“ (document)

Curtea de Conturi a României nu este singura instituţie care s-a lovit de refuzul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa în încercarea de a efectua un control specific. În această ediţie, ZIUA de Constanţa prezintă un document din care reiese că liderii regiei mai sus precizate au refuzat să pună la dispoziţie o serie de documente solicitate chiar de către Corpul de control al primului ministru.
 
Pe data de 20 aprilie 2011, ZIUA de Constanţa a solicitat Secretariatului General al Guvernului - Corpul de control al primului ministru rezultatul controlului efectuat, în perioada 15-16 noiembrie 2010, la RAJDP Constanţa. Pe data de 27 aprilie 2011, secretarul de stat Sorin Alăzăroaie, şeful Corpului de control al primului ministru, ne-a informat că „RAJDP a refuzat să pună la dispoziţia echipei de control documentele solicitate în scris, la începutul controlului, motivând prin adresa nr. 9710/19.11.2010, înregistrată la CCPM cu numărul 982/S.A./22.11.2010: «(...) în concordanţă cu regimul general al autonomiei locale şi cu principiile descentralizării», RAJDP «nu poate să dea curs solicitării formulate (...) prin adresa numărul 982/16.11.2010»”.
 
Atribuţii
 
Potrivit clr.ro, Corpul de control al primului ministru controlează şi urmăreşte activitatea ministerelor, agenţiilor, autorităţilor administraţiei publice locale, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, instituţiilor publice, oficiilor, departamentelor, comisiilor, regiilor autonome, societăţilor comerciale, companiilor şi societăţilor naţionale, instituţiilor financiar-bancare, cu capital de stat integral sau majoritar, precum şi dacă activitatea acestora se desfăşoară cu respectarea politicilor interne şi a obligaţiilor impuse de lege, regulamente şi proceduri. Mai mult decât atât, corpul de control urmăreşte îmbunătăţirea modalităţilor de efectuare şi corelare a activităţilor de control la nivel naţional pentru a se evita paralelismele şi creşterea exigenţei şi responsabilităţii în actul de control, verifică modul în care fiecare entitate vizată primeşte, expediază, înregistrează şi arhivează documentaţia, modul în care se respectă formalităţile legale adecvate şi dacă operaţiunile sunt consemnate şi transpuse veridic în documente şi acte, pentru a se asigura continuitatea activităţii. Nu este de omis faptul că tot Corpul de control al primului ministru propune măsuri de corectare a disfuncţionalităţilor şi a încălcărilor legilor în vigoare, sesizate în activitatea de control, pe care le înaintează primului-ministru sau, după caz, ministerelor de resort, şi transmite, când se impune, sesizări către organele de urmărire penală sau către Curtea de Conturi, pentru a se stabili prejudiciile şi răspunderea penală, dacă este cazul.
 
Nicuşor Constantinescu, internat
 
După cum menţionam mai sus, şi Curtea de Conturi a României a încercat să efectueze un control la RAJDP Constanţa, dar s-a lovit de un refuz. Zilele trecute, Adrian George Gâmbuţeanu, directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, a fost arestat preventiv, el fiind eliberat ulterior. Gâmbuţeanu este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în acelaşi dosar cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu. Ieri, conform antena3.ro, Nicuşor Constantinescu a fost internat la Spitalul „Sfântul Ioan“ din capitală, pentru efectuarea unor investigaţii medicale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Drumuri Județene Constanța SA repară drumul pietruit DC19 Cerchezu-Măgura. Contract de aproape 180.000 de euro cu Primăria Cerchezu (DOCUMENT)

20 Mar 2024 551

Fostul director executiv tehnic al Drumuri Județene Constanța SA, la un pas să își reia funcția, dar să primească și daune morale! Decizia, atacată în apel (MOTIVARE)

19 Mar 2024 1942

RAJDP Constanța, lovitură în instanță în procesul cu Adrian Gâmbuțeanu, fostul director

08 Mar 2024 489

Adrian Gâmbuțeanu, fost director al RAJDP Constanța, răspuns pozitiv de la Curtea de Apel! Avea de achitat aproape 2.000 de euro, taxă de timbru (MINUTA)

23 Feb 2024 621

RAJDP Constanța pierde definitiv unul dintre procesele intentate fostului director, Adrian Gâmbuțeanu. Regia cerea peste 5,34 milioane de euro! (MINUTA)

15 Feb 2024 559

Fostul director Gâmbuțeanu, apel în dosarul în care a fost obligat să achite circa 300.000 de euro RAJDP Constanța

11 Jan 2024 699

Dosar deschis de RAJDP Constanța fostului director Gâmbuțeanu, rejudecat la Curtea de Apel

17 Dec 2023 640

Procesul RAJDP Constanța contra unui fost director, amânat de Curtea de Apel

01 Dec 2023 730

Marinela Mitan, unul dintre cei mai cunoscuți judecători de la Tribunalul Constanța, iese la pensie

26 Nov 2023 908

Fost director al unei cunoscute instituții subordonate Consiliului Județean Constanța, bun de plată! Sunt în joc peste 300.000 de euro. Cu apel (MINUTA)

24 Oct 2023 2440

Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanța, achitat!

13 Oct 2023 1272

Declarații de avere Averea și interesele lui Daniel Jean-Slav, director executiv implemnetare proiecte la RAJDP Constanța (DOCUMENTE)

29 Sep 2023 1164

Tribunalul Constanța, o nouă amânare de pronunțare în dosarul fostului șef al RAJDP Constanța

17 Sep 2023 849

Știri din județul Constanța A demarat tăierea plopilor uscați de pe marginea DJ 225, pentru siguranța traficului auto

18 Aug 2023 985

Verdict amânat pentru un cunoscut fost director din Consiliul Județean Constanța

22 Jul 2023 1533