Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Tag-uri: lucian, balut, decebal, serban, ambroziu, duma, daniela, george, visan, minister, transporturi, cnapmc, radu, mazare, valentin, preda

Articole asemanatoare

Aveau mandate neexecutate Trei bărbaţi condamnaţi la închisoare au fost prinşi

19 Sep 2014, 108 afisari

Bărbat depistat de poliţiştii din Valu lui Traian şi trimis la Poarta Albă

18 Sep 2014, 117 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga – Vreau să joc

18 Sep 2014, 83 afisari

Argos SA Cernavodă, peste opt milioane de lei datorii la stat

18 Sep 2014, 306 afisari

DNA Teodor Neamţu, primarul din Mediaş şi mai mulţi consilieri locali, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu

15 Sep 2014, 141 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga – Vei plânge mult ori vei zâmbi?

11 Sep 2014, 202 afisari

Vama, la Doors Club din Constanţa

10 Sep 2014, 168 afisari

După 2-2 cu ASC Bacău, antrenorul Farului a avut o replică spumoasă Marian Pană l-a ironizat pe arbitrul Lucian Ţiţii (galerie foto)

08 Sep 2014, 459 afisari

Atenție, șoferi! Trafic îngreunat în Stațiunea Mamaia

06 Sep 2014, 252 afisari

Tabără - cantonament la Predeal La numai 5 ani, Ema Soare deprinde tainele luptelor la Keru Kento Constanţa (galerie foto)

05 Sep 2014, 225 afisari

Zilele municipiului Medgidia continuă! Profesorul Florin Pricop, declarat cetăţean de onoare odată cu lansarea cărţii

04 Sep 2014, 139 afisari

Procurorii Lucian Ovidiu Rău şi Nicolae Cristian Savu pleacă din Constanţa

04 Sep 2014, 186 afisari

Constanţa pierde doi procurori

03 Sep 2014, 305 afisari

Simona Halep, sportivul român celebru cu cei mai mulţi fani pe Facebook

02 Sep 2014, 185 afisari

Litoral TV Înfrățire de Ziua Limbii Române

01 Sep 2014, 199 afisari

Noul guvernator al Deltei Dunării declară război braconajului

01 Sep 2014, 238 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga – Amurg de toamnă

01 Sep 2014, 206 afisari

Spectacol cu delfini astăzi în largul mării!

31 Aug 2014, 260 afisari

Inna a acceptat provocarea Ice Bucket! Vezi cum a reacționat (galerie foto+video)

31 Aug 2014, 288 afisari

Înmormântat în incinta Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Un deceniu de când ÎPS Lucian Tomitanul a plecat la Domnul

30 Aug 2014, 788 afisari

Comunicat de presă - Primăria Medgidia - Teoria genică a sexualităţii – lansare de carte la Medgidia - 28.08.2014

28 Aug 2014, 217 afisari

Dublu eveniment la Biserica Sfântul Gheorghe din Dobromir Deal Sfinţirea lăcaşului de cult şi pomenirea lui ÎPS Lucian

28 Aug 2014, 403 afisari

Lucian Eduard Simion este noul guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

27 Aug 2014, 662 afisari

A fost schimbat prefectul de Tulcea

27 Aug 2014, 302 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 27399/212/2014

27 Aug 2014, 284 afisari

Se împlinesc 10 ani de la trecerea la cele veşnice a ÎPS Lucian

27 Aug 2014, 372 afisari

Comunicat de presă -Arhiepiscopia Tomisului - Sfințire de biserică la Dobromir Deal- 27.08.2014

27 Aug 2014, 251 afisari

A fost schimbat un administrator la Tender SA

25 Aug 2014, 245 afisari

Lucian Botea, comandantul Centrului 335 Logistică Mangalia, la ceas aniversar

23 Aug 2014, 162 afisari

Pictura zilei „Marea la Tuzla” de Lucian Grigorescu

21 Aug 2014, 228 afisari

Andrei Cristian Militaru, condamnat pentru trafic de influenţă Un şef din Poliţia Locală, obligat la muncă în folosul comunităţii

21 Aug 2014, 305 afisari

SC Argos SA Cernavodă îşi extinde domeniul de activitate

20 Aug 2014, 229 afisari

Fraţii Fenechiu au grijă de afaceri din închisoare

19 Aug 2014, 215 afisari

Gest frumos Gigi Becali îl susţine pe Lucian Sânmărtean

15 Aug 2014, 310 afisari

Un încarcerat va publica în ziarul „Vicii“ Deţinuţii de la Poarta Albă au marcat în poarta Farului (galerie foto)

15 Aug 2014, 608 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 26129/212/2014

14 Aug 2014, 223 afisari

Anunţuri 14 august 2014

14 Aug 2014, 507 afisari

Nicoleta Roxana şi „micul Bonjasky“ O frumoasă blondă i-a furat inima luptătorului Mădălin Crăciunică (galerie foto)

14 Aug 2014, 683 afisari

FC Farul joacă un meci amical cu deţinuţii, astăzi, la Penitenciarul Poarta Albă

13 Aug 2014, 910 afisari

Confruntare cu deţinuţii FC Farul va disputa un meci amical la Penitenciarul Poarta Albă

12 Aug 2014, 530 afisari

Andreea Esca a rămas fără loc de muncă din cauza lui Dan Voiculescu!

10 Aug 2014, 1295 afisari

Foști internaționali prezenți la celebrarea celor 80 de ani de existență ASA Aurul Brad

09 Aug 2014, 366 afisari

Grupul Coral Song va cânta la Medgidia

07 Aug 2014, 233 afisari

Cine trebuie să găsească administratorul deplin al Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa

07 Aug 2014, 384 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Lacrimile

07 Aug 2014, 323 afisari

Nuntă şi botez în familia Farului Tuzla George Lungu şi-a recuperat mireasa cu gume de mestecat „Turbo“ (galerie foto)

07 Aug 2014, 786 afisari

Grupul Coral Song, concert de excepţie la Medgidia

06 Aug 2014, 320 afisari

Trei atlete de la CS Farul Constanţa merg la Campionatul European

05 Aug 2014, 199 afisari

Evaziune fiscală Patru persoane, trimise în judecată de Parchetul Curţii de Apel Constanţa

02 Aug 2014, 230 afisari

Sărbătoare la „Sfântul Mina“ Părintele Nicolae Picu - „Împlinirea slujirii preoţeşti este zidirea unei biserici“ (galerie foto)

02 Aug 2014, 473 afisari