Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Articole asemanatoare

24 februarie, pronunţare în dosarul lui Adrian Stan, fostul primar al orașului Techirghiol (rechizitoriu)

11 Feb 2016, 122 afisari

Victor Ponta- „Am fost informat despre o tentativă clară de corupţie din partea lui Lucian Isar”

10 Feb 2016, 261 afisari

Nadia Zlate, de la DNA Constanța, cere închisoare cu executare pentru Adrian Stan, fostul primar de la Techirghiol

10 Feb 2016, 1055 afisari

UPDATE 2 Mădălin Voicu este urmărit penal

10 Feb 2016, 461 afisari

Soțul Alinei Gorghiu, Lucian Isar, la DNA

10 Feb 2016, 492 afisari

Sinaxar 10 februarie 2015 Sfântul Haralambie. Cel mai bătrân mucenic. Apărător de boli și foamete

10 Feb 2016, 485 afisari

Condamnat pentru şantaj Decizie definitivă pentru Claudiu Turtoi

10 Feb 2016, 264 afisari

Lucian Bute față în față cu britanicul George Groves?

09 Feb 2016, 403 afisari

Administrator nou în firma celebrului milionar de Top 300 Vasile Costea

08 Feb 2016, 700 afisari

Ședinţă de autoevaluare la Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti” (galerie foto)

05 Feb 2016, 328 afisari

Comunicat de presă - DIICOT 2

04 Feb 2016, 197 afisari

Lucian Blaj, primarul suspendat al comunei Seimeni, rămâne în arest la domiciliu

03 Feb 2016, 239 afisari

Asociaţii Soti Cable Neptun, convocaţi în şedinţă pentru aprobarea planului de eficientizare a activităţii

03 Feb 2016, 481 afisari

Schimbări la vârful ministerelor cheie. Uite despre ce este vorba

02 Feb 2016, 544 afisari

Decizie definitivă pentru Lucian Blaj, primarul suspendat al comunei Seimeni

02 Feb 2016, 279 afisari

Lucian Blaj, suspendat de prefectul Constanţei Marian Iordache preia atribuţiile de primar al comunei Seimeni (documente)

02 Feb 2016, 521 afisari

Comunicat suspendare primar Primaria comuniei Seimeni

01 Feb 2016, 191 afisari

Comuna Seimeni a rămas fără primar! Lucian Blaj a fost suspendat din funcţie!

01 Feb 2016, 247 afisari

Exclusiv O fostă profesoară de la Eminescu, un jandarm de la Gruparea Mobilă şi un polițist din IPJ, condamnaţi pentru proxenetism

01 Feb 2016, 915 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Lume

31 Jan 2016, 474 afisari

Seimeni ar putea rămâne fără primar. Lucian Blaj, încătuşat şi dus la arestare

29 Jan 2016, 730 afisari

UPDATE. Abuz în serviciu, instigare la fals material şi intelectual Primarul din Seimeni, Lucian Blaj, a fost reţinut pentru 24 de ore!

28 Jan 2016, 729 afisari

Lucian Băluţ şi-a dat demisia! Se destramă Consiliul de Administraţie al CN APMC

27 Jan 2016, 1299 afisari

"Cum să acced într-o profesie juridică?” Prelegere la Liceul Teoretic Lucian Blaga

25 Jan 2016, 229 afisari

Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanța - Cum să acced într-o profesie juridică?

25 Jan 2016, 201 afisari

Cartea lui Becali „Iubirea milostivă şi mântuitoare", analizată la o Comisie de Etică

25 Jan 2016, 239 afisari

Aproape 1.900 de elevi participă la olimpiadele școlare

22 Jan 2016, 272 afisari

Poliţiştii din Mihail Kogălniceanu l-au depistat pe un bărbat ce avea de executat ani grei de închisoare

22 Jan 2016, 256 afisari

Ani grei de închisoare pentru membrii grupării de hoţi de animale

21 Jan 2016, 246 afisari

Pedeapsă redusă pentru Adrian Stan, primarul din Techirghiol (rechizitoriu)

21 Jan 2016, 784 afisari

Claudiu Lucian Băican, subprefect al județului Sălaj, trimis în judecată

20 Jan 2016, 217 afisari

Academia Farul participă la turneul internaţional Dryanovo Challenge Cup 2016

19 Jan 2016, 488 afisari

Patru persoane reținute de DIICOT pentru deținere de instrumente în vederea falsificării de valori

15 Jan 2016, 209 afisari

Comunicat de presa - DIICOT 2 15 ianuarie 2016

15 Jan 2016, 665 afisari

Program Spectacole - Teatrul de Stat Constanta

11 Jan 2016, 256 afisari

Fanii Rapid sunt în doliu după e au aflat că Teofil Codreanu a murit

10 Jan 2016, 296 afisari

Teatrul de Stat Constanța vă învită la spectacole

09 Jan 2016, 820 afisari

Primarul Lucian Istrate a fost împuşcat mortal

09 Jan 2016, 534 afisari

Acțiunile defunctului Viorel Toma, transferate Schimbări în Hotel Central SA, firma lui Florin Cârstocea

09 Jan 2016, 866 afisari

Lucian Anghel – noul Preşedinte al Comitetului Executiv al BCR Banca pentru Locuinţe

04 Jan 2016, 406 afisari

OPC în acţiune la liniile de gastronomie. Amenzi de 20.000 de lei la magazinele Carrefour, Billa şi Cora din Constanţa

30 Dec 2015, 353 afisari

Lucian Blaj, edilul din Seimeni, despre percheziția de la primăria pe care o conduce

28 Dec 2015, 481 afisari

Bute va urca din nou în ring în martie sau aprilie

28 Dec 2015, 237 afisari

Soti Cable Neptun, convocare de urgenţă pe final de 2015. Soarta firmei care se ocupă de Radio Mamaia, tranşată pe 29 decembrie

24 Dec 2015, 570 afisari

Judecătorul Lucian Lică a dictat aproape 60 de ani de detenţie în dosarul cunoscut „Păgubiţii Vectra“ (galerie foto)

24 Dec 2015, 861 afisari

Daniel Zaif, asociat cu Lucian Orban, va ridica o vilă de vacanţă pe malul lacului Siutghiol

24 Dec 2015, 1412 afisari

Moş Crăciun a venit şi la micii fotbalişti de la Academia Farul (galerie foto)

23 Dec 2015, 411 afisari

Costin Mincu, Florin Mazilu şi Lucian Serghei, succese rapide Luptătorul Doru Zelea, victorie prin KO la „Turneul Campionilor“ (galerie foto)

22 Dec 2015, 1118 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 30461/212/2015

21 Dec 2015, 134 afisari

Remus Truică și Prințul Paul, din nou în faţa magistraților de la ÎCCJ

21 Dec 2015, 244 afisari