Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Tag-uri: lucian, balut, decebal, serban, ambroziu, duma, daniela, george, visan, minister, transporturi, cnapmc, radu, mazare, valentin, preda

Articole asemanatoare

Lumea Poeziilor Lucian Blaga - Primăvară

29 Mar 2015, 76 afisari

Seară specială de jazz şi blues

27 Mar 2015, 106 afisari

Stiripesurse.ro ACUZAȚII grave la Darius Vâlcov. A încercat să distrugă probele/ STENOGRAME

26 Mar 2015, 225 afisari

Se dispută sâmbătă, la Agigea 120 de luptători de la 12 cluburi participă la Cupa Keru Kento Low Kick

26 Mar 2015, 395 afisari

Cine i-a luat locul lui Perifan

24 Mar 2015, 598 afisari

Nicuşor Constantinescu, menţinut în arest la domiciliu de judecătoarea Valentina Boboc (rechizitorii)

21 Mar 2015, 426 afisari

UPDATE 1. Preşedintele suspendat al CJC a ajuns la Palat Judecătoarea Valentina Boboc decide azi libertatea lui Nicuşor Constantinescu

20 Mar 2015, 342 afisari

Preşedintele suspendat, arestat la domiciliu Consiliul Judeţean Constanţa a adus atingere independenţei sistemului judiciar (rechizitoriu)

20 Mar 2015, 219 afisari

Nicuşor Constantinescu, arestat preventiv la domiciliu (rechizitoriu)

19 Mar 2015, 231 afisari

UPDATE 1. Prelungirea mandatului de arest la domiciliu Zi decisivă pentru şeful suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa (rechizitoriu)

19 Mar 2015, 341 afisari

Decizie de ultim moment a Tribunalului Constanţa în dosarul lui Nicuşor Constantinescu

18 Mar 2015, 663 afisari

UPDATE 1. Şi-a luat mai mulţi avocaţi Traian Băsescu a ajuns în faţa procurorilor

18 Mar 2015, 202 afisari

Posibile atingeri aduse judecătorilor şi procurorilor Nicuşor Constantinescu, azi, la Tribunalul Constanţa. Mâine, la CSM (rechizitoriu)

18 Mar 2015, 312 afisari

O elevă de la liceul Lucian Blaga, în echipa României la finala europeană a Sci-Tech Challenge

17 Mar 2015, 229 afisari

Vezi planul DNA Constanţa Procurorii nu vor să-l scape din arest la domiciliu pe Nicuşor Constantinescu

17 Mar 2015, 323 afisari

Constănţenii, invitaţi la spectacolele „Scaiul” şi „Gaiţele”

16 Mar 2015, 187 afisari

Arestaţi preventiv pentru că au tulburat ordinea publică în Valu lui Traian

16 Mar 2015, 140 afisari

Primarul din Slatina, arestat la domiciliu. Fostul șofer a lui Vâlcov, arestat preventiv

14 Mar 2015, 206 afisari

Știripesurse.ro Traian Băsescu va fi audiat la Parchetul General

14 Mar 2015, 234 afisari

Comunicat de presa UNPR - 12.03.2015

12 Mar 2015, 181 afisari

Pugilistul gălăţean Lucian Bute vrea să revină în ring

12 Mar 2015, 125 afisari

Patru şefi de la CJC, suspendaţi de Cristinel Dragomir „până la soluţionarea cauzelor în care sunt judecaţi“

12 Mar 2015, 621 afisari

Oficial de la CJC Felicia Tăicuţu înlocuită de Veronica Cârciu, iar Lucian Simion de Getuţa Tănasă

11 Mar 2015, 317 afisari

Lumea Poeziilor Lucian Blaga – Frumoase mâini

11 Mar 2015, 254 afisari

Scene de „thriller“ într-un bar din Valu lui Traian

11 Mar 2015, 142 afisari

Bătaie ca în filmele de western într-un bar din Valu lui Traian

10 Mar 2015, 202 afisari

Arde o casă la Limanu !

09 Mar 2015, 168 afisari

Lumea Poeziilor Lucian Blaga – Trezire (audio)

07 Mar 2015, 241 afisari

Seară de coveruri în localul La Historia de Argentina

04 Mar 2015, 192 afisari

Avocatul Papacostea, nemulţumit de pedeapsă

02 Mar 2015, 288 afisari

Monica Macovei își lansează un partid politicCum se va numi nouă formațiune

01 Mar 2015, 200 afisari

Vama revine în faţa publicului constănţean

27 Feb 2015, 212 afisari

Autoturism cu certificat de înmatriculare fals, descoperit în PTF Ostrov

27 Feb 2015, 125 afisari

Nicuşor Constantinescu, un preşedinte de consiliu judeţean acuzat de peste 50 de infracţiuni (rechizitorii+galerie foto)

26 Feb 2015, 1455 afisari

Fostul decan Gheorghe Ţarălungă, deferit Justiţiei pentru 11 infracţiuni de luare de mită

26 Feb 2015, 326 afisari

Nicuşor Constantinescu, cercetat pentru coruperea alegătorilor. Cum a dat CJC bani veteranilor de război şi Comunităţii Ruşilor Lipoveni (documente)

24 Feb 2015, 1307 afisari

Cine este, de unde vine şi ce avere are judecătoarea care decide azi libertatea şefului CJ Constanţa

24 Feb 2015, 945 afisari

Prefectul Ion Constantin - „Mâine voi emite ordinul de suspendare din funcţie a preşedintelui CJ Constanţa“

23 Feb 2015, 932 afisari

Libertatea lui Nicuşor Constantinescu, decisă mâine de judecătoarea Valentina Boboc

23 Feb 2015, 411 afisari

Nicuşor Constantinescu - cercetat pentru conflict de interese. Totul despre contractele încheiate de CJC cu Soti Cable Neptun (documente)

23 Feb 2015, 646 afisari

Şeful Consiliului Judeţean Constanţa, la un pas de libertate (document+rechizitorii)

23 Feb 2015, 749 afisari

Nicuşor Constantinescu, arestat preventiv de judecătorul Lucian Lică (documente+rechizitorii)

21 Feb 2015, 1624 afisari

Sondaj de opinie Nicuşor Constantinescu, arestat din nou Credeţi că se impun alegeri anticipate la Consiliul Judeţean Constanţa?

20 Feb 2015, 1924 afisari

Nicuşor Constantinescu, reţinut pentru 30 de zile Cristinel Dragomir - „Aşteptăm ordinul de suspendare emis de prefect“

20 Feb 2015, 471 afisari

Surse judiciare - Nicuşor Constantinescu a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile

20 Feb 2015, 242 afisari

Reţinerea lui Nicuşor Constantinescu a expirat. Şeful CJC aşteaptă decizia judecătorului Lică

20 Feb 2015, 254 afisari

Iată cine este judecătorul care decide libertatea lui Nicuşor Constantinescu

20 Feb 2015, 528 afisari

BNR atenţionează despre apariţia unei noi "bule" imobiliare

20 Feb 2015, 642 afisari

Comunicat RAJA - Atenție, se oprește apa! - 18.02.2015

18 Feb 2015, 251 afisari

Teatrul de Stat Constanţa ridică cortina pentru „Gaiţele” şi „Razna prin poveşti”

16 Feb 2015, 213 afisari