Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Articole asemanatoare

Gabriel Berca rămâne în arest preventiv

27 Aug 2015, 98 afisari

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este marcată la Lipnița

27 Aug 2015, 174 afisari

Primăria Medgidia investeşte în viitorul copiilor Lucrări de 900.000 de lei în unităţile de învăţământ din municipiu

25 Aug 2015, 263 afisari

Lucian Bute, mesaj pentru Simona Halep

23 Aug 2015, 164 afisari

Imra Group SRL își mută sediul pe bulevardul Mamaia

21 Aug 2015, 177 afisari

Ipotecă imobiliară în favoarea Fiscului Patrimoniul firmei care deţine Radio Mamaia, pus gaj de Soti Cable Neptun

21 Aug 2015, 490 afisari

Lucian Sânmărtean, gol în primul meci al lui Al Ittihad în campionat

20 Aug 2015, 390 afisari

Un senator şi un deputat, trimişi în judecată

17 Aug 2015, 244 afisari

Elena Udrea „Nu regret nicio secundă implicarea în evenimentul sportiv Gala Bute"

16 Aug 2015, 216 afisari

Lucian Bute l-a învins pe Andrea Di Luisa prin KO tehnic

16 Aug 2015, 214 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Stelelor

15 Aug 2015, 168 afisari

Efectele înfrăţirii - distracţie la mare Primăria Mihai Viteazu a adus în vacanţă un grup de elevi din Republica Moldova

14 Aug 2015, 130 afisari

Poliţist de la Transporturi Maritime, arestat la domiciliu pentru un telefon (document)

14 Aug 2015, 289 afisari

Horia Teodorescu a participat la inaugurarea restaurantului pescăresc „Ivan Pescar”

12 Aug 2015, 606 afisari

Cicerone Dincă, în faţa judecătorului Marius Damian Mitea, din Curtea de Apel Constanţa (rechizitoriu)

12 Aug 2015, 316 afisari

Accident mortal pe Braţul Sfântul Gheorghe. Judecata începe la Tribunalul Constanţa

11 Aug 2015, 246 afisari

Începe judecata furtului din Policlinica cu plată şi din Spitalul Judeţean Constanţa

08 Aug 2015, 292 afisari

Patrick Adrian Karanda Condamnat pentru clonare de carduri, se distra în voie pe litoral

07 Aug 2015, 229 afisari

Poliţist constănţean, menţinut în arest de judecătorul Lucian Lică

05 Aug 2015, 237 afisari

Ce spun reprezentanţi CJPC Constanţa Supărare mare la hotelul Diana din Eforie Nord

03 Aug 2015, 364 afisari

Arestat chiar în ziua în care a fost trimis în judecată pentru moartea soţiei

01 Aug 2015, 126 afisari

Protecţia Consumatorilor Constanţa are un nou şef

29 Jul 2015, 359 afisari

Trei zile până la debutul Taberei Internaționale de Pictură „Lucian Grigorescu”

28 Jul 2015, 165 afisari

Tabăra Internațională de Pictură „Lucian Grigorescu” din Medgidia își va deschide porțile

28 Jul 2015, 194 afisari

ISJ Constanţa are un nou inspector şcolar general

27 Jul 2015, 1375 afisari

Adriana Oprea şi Daniela Blaga s-au retras din examenul pentru funcţia de inspector şcolar general al ISJ Constanţa

27 Jul 2015, 339 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Cântec sub stele

27 Jul 2015, 226 afisari

Avocaţii Calaigii, din Constanţa, şi Bodîrlău, din Bucureşti, rămân sub control judiciar (rechizitoriu)

25 Jul 2015, 382 afisari

Omagiu pentru pictorul Lucian Grigorescu Tabăra de pictură de la Medgidia îşi deschide porţile la sfârşitul lunii lui Cuptor

23 Jul 2015, 306 afisari

Tabăra de pictură de la Medgidia, aproape de start

22 Jul 2015, 154 afisari

Tabăra de pictură de la Medgidia, aproape de start

22 Jul 2015, 167 afisari

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, menţinută sub control judiciar de femeia care i-a arestat pe Mazăre şi Strutinsky (rechizitoriu)

22 Jul 2015, 231 afisari

Ştiaţi că...? Lucian Freud, creator de renume şi nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud...

20 Jul 2015, 146 afisari

Iubitul Alinei Gorghiu, numit consilierul lui Stelian Tănase la TVR

19 Jul 2015, 319 afisari

Stiripesurse.ro Unul dintre foștii miniștrii ai Guvernului Victor Ponta dă în judecată televiziunea lui Sebastian Ghiță

19 Jul 2015, 318 afisari

Scandal între vecini în zona Caraiman din Constanţa

16 Jul 2015, 221 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Ceasul care nu apune

16 Jul 2015, 200 afisari

Condamnaţi pentru furt din Baza Americană de la Mihail Kogălniceanu

16 Jul 2015, 230 afisari

Buletin de presă IPJ Constanţa

15 Jul 2015, 115 afisari

Poliţiştii din Năvodari au prins doi tineri după ce au jefuit o turistă

15 Jul 2015, 167 afisari

Ştiaţi că...? Un maestru al prozei scurte de factură modernă...

15 Jul 2015, 183 afisari

În 15 august, Lucian Bute va boxa cu italianul Andrea Di Luisa

14 Jul 2015, 172 afisari

UPDATE. Autorităţile nu confirmă Suspiciune de toxiinfecţie alimentară la Olimp

14 Jul 2015, 319 afisari

Dr. Doina Păuleanu - „Franţa a fost pentru cultura română modelul, farul ei călăuzitor“

14 Jul 2015, 253 afisari

Comunicat de presa Arhiepiscopia Tomisului 13 Iulie 2015

13 Jul 2015, 138 afisari

Proiectul "Alege Şcoala" debutează la Arhiepiscopia Tomisului

13 Jul 2015, 193 afisari

Cinci cadre didactice din Constanţa vor funcţia lui Răducu Popescu

12 Jul 2015, 500 afisari

Anunțuri 9 iulie

09 Jul 2015, 323 afisari

Cu ce adversari se confruntă constănţenii la tenis de masă, la Jocurile Universitare de vară

08 Jul 2015, 197 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Din părul tău

07 Jul 2015, 283 afisaribanner