Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Articole asemanatoare

În meciul de box cu DeGale, Lucian Bute vrea să își recâștige centura de campion IBF

28 Nov 2015, 148 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 29579/212/2015

28 Nov 2015, 47 afisari

Ar fi primit un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv Începe judecata fostului şef al Poliţiei Rutiere din România (rechizitoriu)

25 Nov 2015, 259 afisari

Argos SA va fuziona cu o altă societate comercială

25 Nov 2015, 487 afisari

Academia Română - Filiala Cluj - Napoca încheie proiectul „MINERVA – Cooperare pentru cariera de elită în cercetarea doctorală şi postdoctorală”

24 Nov 2015, 215 afisari

A contestat decizia judecătorului Lucian Lică Adrian Stan, primarul suspendat de la Techirghiol, rămâne în arest preventiv (rechizitoriu)

20 Nov 2015, 184 afisari

Adrian Stan, primarul suspendat de la Techirghiol, rămâne în arest preventiv (rechizitoriu)

19 Nov 2015, 235 afisari

UPDATE 1 Libertatea lui Adrian Stan, fostul edil din Techirghiol, decisă azi de judecătorul Lucian Lică

18 Nov 2015, 224 afisari

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în mediul universitar şi preuniversitar din Constanţa

18 Nov 2015, 145 afisari

Elevii de la Liceul Lucian Blaga au sărbătorit Ziua Internațională a Toleranței

18 Nov 2015, 204 afisari

Trafic de minori, proxenetism şi prostituţie Borcea şi Belecciu rămân sub control judiciar

18 Nov 2015, 211 afisari

SC Alex Building SRL, din Constanţa, a câştigat un contract cu Primăria comunei Cogealac (document)

16 Nov 2015, 298 afisari

FC Viitorul a învins în deplasare Cerno More Varna, deţinătoarea Cupei Bulgariei (galerie foto)

16 Nov 2015, 182 afisari

Meciul amical dintre Cerno More Varna - FC Viitorul s-a terminat 1-2

14 Nov 2015, 212 afisari

Primăria şi-a dat acordul Bloc de cinci etaje, ridicat de Libri Maris SA în Satul de Vacanţă

14 Nov 2015, 194 afisari

Primăria Constanţa i-a permis intrarea în legalitate Lucian Lazia a obţinut un act important de la municipalitate

14 Nov 2015, 765 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 27985/212/2015

13 Nov 2015, 111 afisari

Doliu în fotbalul românesc A murit un mare jucător al Rapidului

13 Nov 2015, 285 afisari

Lucian Bălan, fost jucător de fotbal la Steaua, s-a sinucis

12 Nov 2015, 411 afisari

„Lucrat“ de Sorin Constantinescu, şeful DNA Constanţa Poliţistul Cicerone Dincă, denunţat de George Karam, condamnat (rechizitoriu)

12 Nov 2015, 254 afisari

Alexandru Măţel şi Vlad Achim Au fost colegi la juniorii Farului, acum înfruntă Italia cu Anghel Iordănescu

11 Nov 2015, 733 afisari

CS Farul şi CSS1 Constanţa, aur şi argint pe echipe la Europenele de gimnastică aerobică

09 Nov 2015, 245 afisari

Lucian Călimărea, zis „Călin Nebunul“, Noris şi Şenol Memedali, condamnaţi definitiv

09 Nov 2015, 538 afisari

Aur şi argint pentru Constanţa la Campionatul European de gimnastică aerobică

08 Nov 2015, 486 afisari

Cercetat pentru luare de mită Un poliţist constănţean a scăpat de controlul judiciar

06 Nov 2015, 197 afisari

Mesaj de condoleanțe din partea cardinalului Lucian pentru familiile îndoliate

01 Nov 2015, 251 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Cîntecul călătorului în toamnă

31 Oct 2015, 579 afisari

Accident mortal pe Dunăre. Iată sentinţa definitivă!

31 Oct 2015, 496 afisari

Gică Butoiu, Robert Băjan, Cornel Vasile şi Lucian Luca îşi sărbătoresc astăzi zilele de naştere (galerie foto)

30 Oct 2015, 785 afisari

Sorin Oprescu, plasat în arest la domiciliu

29 Oct 2015, 239 afisari

Victor Ponta a numit un deputat cu probleme penale într-o funcție importantă

28 Oct 2015, 238 afisari

„Nepotul“ unui judecător de la Tribunalul Constanţa, condamnat definitiv (rechizitoriu)

28 Oct 2015, 575 afisari

Nemulţumit că a fost legitimat Şeful CJC, atac la judecătorii Iulia Suciu şi Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa (rechizitorii)

22 Oct 2015, 1247 afisari

Azi, primul termen - Lucian Diniţă, fostul şef al Poliţiei Rutiere, ar fi primit un miel, doi curcani şi 5 kg. de peşte (rechizitoriu)

22 Oct 2015, 255 afisari

România, condamnată la CEDO în cazul familiei Larie Termenele din dosarul în care Mihai Andrei şi Valentin Grigore sunt judecaţi

19 Oct 2015, 179 afisari

Loturile României pleacă, astăzi, la Glasgow, pentru Campionatele Mondiale

17 Oct 2015, 175 afisari

Procurorii bucureșteni trimit în judecată șase persoane pentru evaziune fiscală

14 Oct 2015, 181 afisari

Comunicat - Trimitere în judecată - evaziune fiscală ş.a. - PCA Bucureşti

14 Oct 2015, 249 afisari

Atodiresei rămâne după gratii

14 Oct 2015, 171 afisari

Papacostea a luat un an pentru înşelăciune Fostul avocat al lui Shyti Blenis şi al lui Gilberto Şaban, condamnat definitiv

08 Oct 2015, 450 afisari

Soti Cable Neptun SRL cere insolvenţa firmei Selia, care administrează Radio Mamaia

07 Oct 2015, 352 afisari

Aniversare. Este ziua de naştere a profesorului lui Radu Mazăre

05 Oct 2015, 347 afisari

S-a încheiat Festivalul Internaţional Dan Spătaru-2015. Cine a luat trofeul (video)

05 Oct 2015, 392 afisari

Una dintre firmele lui Comănescu se specializează în pregătirea pe linie de arme și muniție

04 Oct 2015, 397 afisari

Gala de la Milano Mădălin Crăciunică, învins la Superkombat după extra-round

03 Oct 2015, 543 afisari

Procurorul care i-a dat SUP lui Alexandru Mazăre are probleme cu legea! (rechizitoriu)

03 Oct 2015, 1457 afisari

Procurorul Lucian Papici, care a instrumentat dosarul lui Dragnea, anchetat pentru trafic de influenţă

02 Oct 2015, 403 afisari

„Micul Bonjasky“ Mădălin Crăciunică evoluează astăzi la gala Superkombat de la Milano

02 Oct 2015, 517 afisari

Numire de administrator la Conpet SA

01 Oct 2015, 335 afisari

Un deceniu de festival, la Medgidia, dedicat regelui aplauzelor La propunerea ZIUA de Constanţa, Dan Spătaru, umăr la umăr cu Jean Constantin în Centrul pentru Tineret Constanţa! (galerie foto)

01 Oct 2015, 1215 afisari