Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Articole asemanatoare

Absolut Developments SRL, o nouă firmă ce îşi face loc în Constanţa

26 Sep 2016, 178 afisari

PSD propune un nou nume Consilierii judeţeni vor lua act de demisia lui Lucian Lungoci

26 Sep 2016, 803 afisari

Avocatul Lucian Bolcaş s-a înscris în PRU

24 Sep 2016, 184 afisari

Cinci străzi din cartierele Veterani şi Palazu Mare, pe lista celor reabilitate de Confort Urban SRL

24 Sep 2016, 434 afisari

Asociații Ideal Concept SRL desființează mai multe puncte de lucru din Constanța

22 Sep 2016, 420 afisari

Locuitorii comunei Tortoman, fără curent electric timp de zeci de ore!

20 Sep 2016, 335 afisari

Notarul Steluţa Daniela Orban a iniţiat un PUZ pentru un bloc de nouă etaje vizavi de Euromaterna

16 Sep 2016, 1426 afisari

Consilierul judeţean Cristy Baisan, preşedinte interimar al noii filiale PNL Limanu

16 Sep 2016, 511 afisari

Primul termen în cazul familiei Larie Două familii îndoliate îşi caută dreptatea la Curtea de Apel Constanţa

15 Sep 2016, 194 afisari

Cultură „outdoor” de cannabis, trei bărbați arestați preventiv

14 Sep 2016, 252 afisari

În slujba Thaliei Festivalul Internaţional de Teatru Independent Constanţa „Blue Theatre”, în aşteptarea spectatorilor! (galerie foto)

05 Sep 2016, 606 afisari

12 ani fără IPS Lucian Tomitanul. Înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală. Cum a decurs slujba. Ce i s-a pus în criptă

30 Aug 2016, 1350 afisari

Alexandru Ionescu sau Anghel Panait? PSD are de ales între doi economişti pentru a completa CJC

30 Aug 2016, 1538 afisari

Trei ofițeri, cercetați administrativ după ce i-au permis lui Tăriceanu să ocolească coada de la permise

29 Aug 2016, 639 afisari

Cereri de revocare a măsurilor preventive, respinse, într-un dosar de trafic de minori, proxenetism şi prostituţie

29 Aug 2016, 219 afisari

Fost primar din judeţul Constanţa, menţinut sub control judiciar

27 Aug 2016, 307 afisari

PSD, noi schimbări în CJC Lucian Lungoci renunţă la mandatul de consilier judeţean

23 Aug 2016, 1771 afisari

„Despre amintiri“ Poetul Lucian Dumbravă i-a dedicat o poezie lui Dan Ştefănescu, fostul portar al FC Farul (video)

23 Aug 2016, 1382 afisari

Priorităţile lui Lucian Lungoci Primăriile datoare la RAJDP Constanţa vor fi acţionate în instanţă

19 Aug 2016, 3132 afisari

UPDATE! Lucian Lungoci va fi noul administrator special al RAJDP

17 Aug 2016, 2541 afisari

A punctat şi Denis Husein Vasile Şicu a marcat de trei ori în amicalul cu 11 goluri dintre FC Farul şi Academia Farul (galerie foto)

17 Aug 2016, 6489 afisari

S-au marcat 11 goluri în amicalul dintre FC Farul şi juniorii de la Academia Farul (galerie foto)

16 Aug 2016, 981 afisari

Creşterile salariale impun majorări de tarife la Direcţia de Pază a Judeţului Constanţa

16 Aug 2016, 891 afisari

Fostul şef al Poliţiei Rutiere ar fi primit un miel, doi curcani şi 5 kg de păstrăv. Judecata, amânată (rechizitoriu)

16 Aug 2016, 1721 afisari

Box Contraexpertiza antidoping a lui Lucian Bute a ieșit pozitivă

12 Aug 2016, 359 afisari

Suspectaţi de trafic de migranţi Hotărâre definitivă în dosarul lui Antonio Michael Galante şi Arya Atashi

12 Aug 2016, 239 afisari

Procurorul Cornel Lucian Firănescu, suspendat din funcţie

02 Aug 2016, 535 afisari

Celebrul Bacary Sagna, spectator Eduard Chelariu s-a impus prin KO în gala Superkombat de la Mamaia (galerie foto)

01 Aug 2016, 9179 afisari

UPDATE. Cinci indivizi sunt acuzați că au imobilizat și agresat un agent de pază și au furat produse pentru protecția plantelor

29 Jul 2016, 1279 afisari

Demersuri pentru obţinerea acordului de mediu Bloc de trei etaje, ridicat de First Project Imobiliar SRL în Năvodari

22 Jul 2016, 806 afisari

Lotul FC Viitorul şi numerele de pe tricourile jucătorilor

20 Jul 2016, 630 afisari

Consilierul judeţean PSD Lucian Lungoci, în căutarea unui alt job

16 Jul 2016, 2081 afisari

Percheziţii DIICOT. Ambala produse cu efecte psihoactive într-o locuinţă închiriată în municipiul Constanţa!

15 Jul 2016, 568 afisari

CJC, obligat să plătească celor de la Soti Cable Neptun peste 400.000 de lei. Procesul continuă

15 Jul 2016, 831 afisari

Comemorare. 85 de ani de la moartea lui I N Roman. La mormântul fostului primar al Constanței

12 Jul 2016, 1021 afisari

Modificări în directoratul SOCEP Constanța stabilite de Consiliul de Supraveghere

09 Jul 2016, 1196 afisari

Cu ce medii s-a intrat anul trecut la liceu CNMB, „Ovidius“, „Traian“ şi „Constantin Brătescu“, în topul elitelor!

08 Jul 2016, 2750 afisari

Au fost aleşi noii viceprimari ai Capitalei

07 Jul 2016, 558 afisari

73,07 la sută - rata de promovare înainte de contestaţii 17 elevi din Constanţa, cu 10 pe linie la Evaluarea Naţională! (galerie foto)

02 Jul 2016, 1824 afisari

Luptătorul Alex Filip, de la Oyama Karate Constanţa, victorie la Superkombat

26 Jun 2016, 879 afisari

Diseară, constănţenii Alex Filip, Mădălin Crăciunică şi Adrian Roşca se luptă în gala Superkombat de la Braşov (galerie foto)

25 Jun 2016, 3790 afisari

Luptători din Constanţa Alex Filip, Mădălin Crăciunică şi Adrian Roşca evoluează în gala Superkombat de la Braşov

20 Jun 2016, 1395 afisari

CS Farul Constanţa, în top România, încă o medalie la Campionatul Mondial de gimnastică aerobică

19 Jun 2016, 555 afisari

Vezi dacă te încadrezi Se caută secretar la Primăria comunei Tortoman

12 Jun 2016, 999 afisari

Două familii îndoliate îşi caută dreptatea Curtea de Apel Constanţa reia judecata în cazul Larie

04 Jun 2016, 300 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 13558/212/2016

03 Jun 2016, 212 afisari

Şase candidaţi au promovat, doi au picat Ce medii au obţinut cei opt elevi din Constanţa la sesiunea specială a Bacalaureatului

30 May 2016, 1495 afisari

Lucian Bute, uimit ”Am fost testat anti-doping de zeci de ori”

27 May 2016, 416 afisari

Lucian Bute, depistat pozitiv la un control antidoping

27 May 2016, 570 afisari

Afaceri compromise „Sezonul 2016 este închis înainte de a se deschide“. Disperare pe un sector de plajă din Năvodari

18 May 2016, 2085 afisari