Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Articole asemanatoare

Lucian Bute, uimit ”Am fost testat anti-doping de zeci de ori”

27 May 2016, 218 afisari

Lucian Bute, depistat pozitiv la un control antidoping

27 May 2016, 398 afisari

Afaceri compromise „Sezonul 2016 este închis înainte de a se deschide“. Disperare pe un sector de plajă din Năvodari

18 May 2016, 1486 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 11050/212/2016

16 May 2016, 120 afisari

O mașină de la Crimă Organizată s-a răsturnat. Un polițist și omul de afaceri Lucian Caraiman au ajuns la spital

13 May 2016, 1275 afisari

Mădălin Voicu este audiat la această oră de procurorii anticorupţie

13 May 2016, 285 afisari

Şefa liberalilor a născut un băieţel, în mare secret!

12 May 2016, 558 afisari

Un şef de secţie ATI a fost găsit incompatibil

10 May 2016, 287 afisari

Ştiaţi că...? Se împlinesc 55 de ani de la moartea lui Lucian Blaga

06 May 2016, 391 afisari

Ce regret are Lucian Bute

01 May 2016, 449 afisari

Update! Meciul dintre Bute și Badou Jack s-a încheiat. Jack păstrează centura WBC.

01 May 2016, 387 afisari

Veste bună de la magistrați pentru Lucian Blaj, primarul din Seimeni

30 Apr 2016, 531 afisari

Lucian Bute a trecut proba cântarului oficial

30 Apr 2016, 401 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 9755/212/2016

30 Apr 2016, 167 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 9834/212/2016

30 Apr 2016, 130 afisari

Şapte indivizi au fost reţinuţi pentru viol şi lipsire de libertate

28 Apr 2016, 370 afisari

UPDATE 3. Legenda FC Farul Dumitru Antonescu a fost condus astăzi pe ultimul drum (galerie foto+video)

28 Apr 2016, 2260 afisari

Lucian Blaj, primarul din Seimeni, a fost trimis în judecată

26 Apr 2016, 406 afisari

Marele mister a lui Ponta a ieșit la iveală! Cine este „ofițerul” acoperit

25 Apr 2016, 441 afisari

Exclusiv Un primar din judeţul Constanţa a fost trimis în judecată

25 Apr 2016, 922 afisari

Constănțeanul din Forbes 30 sub 30 ediția 2016. Citește povestea lui. Constănțeni celebri în Forbes

15 Apr 2016, 2294 afisari

Un DJ cunoscut în cluburile de noapte s-a sinucis!

14 Apr 2016, 530 afisari

Primul ministru a numit guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”

09 Apr 2016, 1000 afisari

A fost trecut în rezervă locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie Getica. Vezi legătura cu Constanța

08 Apr 2016, 415 afisari

Organizația Județeană PSD Constanța a desemnat o nouă serie de candidați pentru funcția de primar la alegerile locale

07 Apr 2016, 1321 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 7547/212/2016

05 Apr 2016, 163 afisari

Decizie definitivă pentru Lucian Blaj, primarul suspendat din Seimeni

02 Apr 2016, 277 afisari

Finul lui Toni Greblă, reţinut în cazul percheziţiilor de ieri de la Constanţa

01 Apr 2016, 487 afisari

,,Votul tău! Vocea ta!” – Educație pentru democrație la Liceul Teoretic “Lucian Blaga”

01 Apr 2016, 436 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 7042/212/2016

31 Mar 2016, 159 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 6985/212/2016

31 Mar 2016, 146 afisari

Lucian Blaj, primarul suspendat din Seimeni, află mâine dacă scapă de arestul la domiciliu

30 Mar 2016, 295 afisari

Medicul Marcel Bădără şi deputatul Lucian Manuel Ciubotaru, trimişi în judecată sub control judiciar pe cauțiune

30 Mar 2016, 287 afisari

Elevii constănţeni au învăţat cum să-şi controleze inteligența emoțională

29 Mar 2016, 232 afisari

Fundația ADV ,,Alături de Voi’’ - Dezvoltarea emoţiilor

29 Mar 2016, 280 afisari

Agerpres BEC pentru alegerile locale a fost completat cu reprezentanții formațiunilor parlamentare

28 Mar 2016, 750 afisari

Angajaţii unei societăţi care furniza oxigen lichid Spitalului Judeţean Constanţa, audiaţi în dosarul lui Dănuţ Căpăţînă

28 Mar 2016, 575 afisari

PNL Filiala Constanța a validat candidaturile pentru funcția de primar la alegerile locale în 11 organizații

26 Mar 2016, 883 afisari

Un primar suspendat din judeţul Constanţa, cercetat în stare de arest la domiciliu

26 Mar 2016, 483 afisari

Patru inculpaţi, din dosarul lui Sebastian Ghiţă, arestați preventiv

25 Mar 2016, 370 afisari

Nume grele au intrat pe mâna procurorilor. Tudose, Mihăilă, Dosaru şi Ispas, reținuți!

23 Mar 2016, 476 afisari

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe deputatul Cristian Rizea

22 Mar 2016, 258 afisari

Nemulţumiţi de hotărârea magistraţilor Părţile vătămate din cazul Larie au făcut apel

22 Mar 2016, 295 afisari

Cristi Pletea şi Lucian Munteanu, pe podium Constanţa, medalii în două probe la Naţionalele de tenis de masă

21 Mar 2016, 346 afisari

FC Viitorul, al doilea eşec în play-off Romario Benzar - „Steaua nu avea nevoie de ajutorul arbitrilor“

21 Mar 2016, 400 afisari

Lumea teatrului este în doliu. S-a stins din viață actrița Paula Sorescu Lucian

17 Mar 2016, 464 afisari

Decretele curg. Alți patru chestori și un general din MAI părăsesc sistemul. Vezi cine sunt

17 Mar 2016, 5000 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 5674/212/2016

16 Mar 2016, 136 afisari

Cum au închis judecătorii din Tulcea cazul familiei Larie după condamnarea României la CEDO

16 Mar 2016, 754 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 5043/212/2016

13 Mar 2016, 124 afisari