Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Tag-uri: lucian, balut, decebal, serban, ambroziu, duma, daniela, george, visan, minister, transporturi, cnapmc, radu, mazare, valentin, preda

Articole asemanatoare

Două medalii de aur a obţinut şi Lucian Munteanu Deşi cadet, Cristian Pletea a ieşit dublu campion naţional la tineret! (galerie foto)

22 Nov 2014, 165 afisari

Tenismenii din Constanţa Lucian Munteanu şi Cristian Pletea, medaliaţi la Naţionale

21 Nov 2014, 100 afisari

Procurorii DNA au obţinut încuviinţarea CSM pentru propunerea de arestare a judecătorului Toader

20 Nov 2014, 147 afisari

Lucian Bute, accident grav. Nu va putea evolua în meciul cu Roberto Bolonti

19 Nov 2014, 325 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 39157/212/2014

13 Nov 2014, 110 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga – Lumina de ieri

12 Nov 2014, 248 afisari

Nr. unic (nr. format vechi) 38408/212/2014

11 Nov 2014, 135 afisari

#citeşte Mesajul aniversar al lui Lucian Colareza, solist de muzică latino şi concurent la ,,Vocea României“

09 Nov 2014, 389 afisari

Acuzat de luare de mită Un vameş din Agigea a fost condamnat definitiv (document)

06 Nov 2014, 424 afisari

Infracţiunea nu este prevăzută de legea nouăTentativa de asasinat a patronului companiei de transport Kirvad Tour, clasata

05 Nov 2014, 266 afisari

Iată cine va fi judecat de Tribunalul Constanţa pentru un „tun“ de 180 de milioane de euro (document)

05 Nov 2014, 875 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Iubire

04 Nov 2014, 340 afisari

180 de milioane euro, prejudiciu Afacerile lui Alexandru Lucian Giuglea, luate în colimator de DIICOT Constanţa (document)

04 Nov 2014, 886 afisari

Prejudiciu de 180 milioane de euro30 de inculpaţi trimişi în judecată de DIICOT Constanţa. Surse - Printre ei si Lucian Giuglea

03 Nov 2014, 611 afisari

Lucian Mândruţă Când eroii stau la coadă

03 Nov 2014, 460 afisari

Premieră în Dobrogea Lupu, Dumitru şi Ghiban, judecaţi într-un dosar de „răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei“

03 Nov 2014, 446 afisari

A băut, a condus, a lovit şi a fugit Petruţ Vlăduceanu, cercetat sub control judiciar

30 Oct 2014, 182 afisari

Petruţ Lucian Vlăduceanu, cercetat sub control judiciar Beat turtă, a accidentat un pieton pe "zebră" şi a fugit de la locul faptei

29 Oct 2014, 196 afisari

UNPR Constanta si-a desemnat Biroul Politic Permanent Municipal

29 Oct 2014, 290 afisari

Ziua Publicităţii Publicitatea educă poporul

29 Oct 2014, 189 afisari

Suspectat de furtul unei maşini şi de spargeri de locuinţe şi autoturisme Lucian Constantin Spânu, din Năvodari, cercetat de poliţişti

29 Oct 2014, 157 afisari

„Cine să vă mai ia pe voi? (...) Un Dumnezeu, poate, atât!“ Senatorul Alexandru Mazăre, scos de sub urmărire penală (rechizitoriu)

29 Oct 2014, 1545 afisari

Suspectul principal în cazul unei maşini furate la Fântânele Lucian Constantin Spânu, depistat după mai multe furturi comise la Năvodari

28 Oct 2014, 178 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Lumina

27 Oct 2014, 328 afisari

Primele sancțiuni pentru deszăpezirea cu întârziere a A2 A fost suspendat din funcție inginerul-șef Lucian Stan

25 Oct 2014, 424 afisari

Anunţuri 23 octombrie 2014

23 Oct 2014, 564 afisari

Companiile chineze au acces la informații secrete privind reactoarele 3 și 4, deși nu oferă garanții privind realizarea proiectului

20 Oct 2014, 239 afisari

Bogdan Stancu „Îi mulţumesc lui Sânmărtean pentru cele două pase de gol“

15 Oct 2014, 287 afisari

Premieră în Constanţa Trei bărbaţi, arestaţi într-un dosar de „răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei”

14 Oct 2014, 647 afisari

Scandal într-un bar din Ovidiu Trei bărbaţi, încătuşaţi pentru că au agresat doi agenţi de poliţie

13 Oct 2014, 330 afisari

Legătura cu dosarul constănţenilor asasinaţi la comandă Radu George Lucian, trimis în spatele gratiilor de Tribunalul Bucureşti (document)

13 Oct 2014, 1086 afisari

România - Ungaria 1-1 Dumitru Dragomir desfiinţează tactica lui Victor Piţurcă

12 Oct 2014, 331 afisari

Radu George Lucian, arestat preventiv

11 Oct 2014, 1323 afisari

Radiografia firmelor „promovate“ de DIICOT Unul dintre sponsorii campaniei lui Nicuşor Constantinescu, reţinut pentru evaziune fiscală (galerie foto)

11 Oct 2014, 1958 afisari

Patru reţinuţi în urma descinderilor de ieri de la Constanţa. Printre ei, Gigi Pambuca şi unul dintre sponsorii campaniei lui Nicușor Constantinescu

10 Oct 2014, 664 afisari

Lumea poeziilor Lucian Blaga - Andante

10 Oct 2014, 231 afisari

„Cavalerul“ Robert Diaconescu a fost naş Mireasa Daniela Irina Jalbă, furată de arbitrii Eduard Ploţchi şi Marius Ţugurel (galerie foto)

10 Oct 2014, 1072 afisari

Cauze caritabile Tricoul lui Horia Tecău şi al fostului jucător al Farului Răzvan Farmache, licitate (galerie foto)

10 Oct 2014, 303 afisari

Investiţii Două blocuri de patru şi trei etaje vor fi ridicate în zona Doraly Mall

10 Oct 2014, 798 afisari

Vizat de mascaţi şi Gigi Pambuca Afacerile lui George Lucian Radu, unul dintre sponsorii campaniei lui Nicușor Constantinescu din 2012 (galerie foto) (document)

10 Oct 2014, 3196 afisari

Șacalii și mistreții produc pagube în Delta Dunării

09 Oct 2014, 241 afisari

UPDATE. Percheziţii în Constanţa Radu George Lucian, om de afaceri şi sponsor al lui Nicuşor Constantinescu, în vizorul procurorilor DIICOT

09 Oct 2014, 2035 afisari

Iată cine a impresionat audienţa Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară „Dan Spătaru“ şi-a desemnat laureaţii

07 Oct 2014, 264 afisari

Lucian Mîndruţă devine acţionar unic în firma Media Play

06 Oct 2014, 267 afisari

Teatrul de Stat Constanţa ridică cortina pentru „Gaiţele” şi „Gâlcevile din Chioggia”

06 Oct 2014, 322 afisari

Automate pentru eliberarea permiselor de acces şi de pescuit în Delta Dunării

06 Oct 2014, 302 afisari

Ziua Mondială a Educaţiei, în şcolile constănţene Competiţii sportive, ateliere de creaţie, spectacole şi o mare de flori (galerie foto)

06 Oct 2014, 466 afisari

Yal Concept SRL cheamă Direcția Antifraudă în instanță

04 Oct 2014, 481 afisari

Lumea poeziilor - Lucian Blaga - Lucruri suntem

03 Oct 2014, 330 afisari

Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti“ a împlinit cinci ani (galerie foto)

02 Oct 2014, 284 afisari