Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Tag-uri: lucian, balut, decebal, serban, ambroziu, duma, daniela, george, visan, minister, transporturi, cnapmc, radu, mazare, valentin, preda

Articole asemanatoare

Au mai rămas zece zile până la Tabăra de Pictură „Lucian Grigorescu”

22 Jul 2014, 91 afisari

Lucian Becali, la un pas de un nou scandal

21 Jul 2014, 164 afisari

Spionarea unui ataşat american Cum apare Constanţa în arhivele Securităţii, în dosarele secrete ale agentului Anton

21 Jul 2014, 446 afisari

Harry Boiagian, şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, nu-şi mai administrează firma

17 Jul 2014, 296 afisari

Lucian Bute îşi caută antrenor

16 Jul 2014, 139 afisari

Oamenii legii nu au primit nicio sesizare Nepotul lui Becali a făcut scandal pe litoral

15 Jul 2014, 155 afisari

Nepotul lui Gigi Becali implicat într-un scandal pe litoral

14 Jul 2014, 620 afisari

Percheziţii în Constanţa şi în Năvodari Şase persoane au fost arestate pentru 30 de zile

14 Jul 2014, 141 afisari

Visul unui artist din Constanța „Să concertez pe un stadion imens, unde 100.000 de oameni vor cânta împreună cu mine“ (galerie foto)

14 Jul 2014, 600 afisari

Păgubiţii Vectra, amânaţi pentru luna august Zeci de termene de judecată într-un dosar cu prejudiciu de 5,5 milioane de euro

12 Jul 2014, 183 afisari

La vernisajul „Franța văzută de pictori români din perioada modernă“ Trei eleve din Constanţa, premiate de Academia Franceză (galerie foto)

11 Jul 2014, 342 afisari

Cătălin Florescu a preluat şefia Comisiei Judeţene de Arbitri „Bilă neagră pentru «grevişti»“

10 Jul 2014, 404 afisari

Constanţa a cucerit două titluri mondiale la lupte pe plajă Eroii de la Paralia Katerini, felicitaţi la Mangalia

09 Jul 2014, 310 afisari

Averea, interesele şi veniturile unui comisar al Gărzii de Mediu Constanţa (documente)

08 Jul 2014, 284 afisari

Format la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa Vlad Caraş, dublu campion mondial la lupte pe plajă

08 Jul 2014, 297 afisari

Lucian Cîrjă vrea să aducă schimbări în fotbalul din Constanţa „Arbitrii au urmat şcoala să arbitreze, nu să facă grevă“

08 Jul 2014, 366 afisari

Trei medalii de aur pentru lotul României la Campionatul Mondial de Lupte pe Plajă, din Grecia

07 Jul 2014, 128 afisari

Vasile Mihu, votat preşedinte de onoare Lucian Cîrjă l-a învins pe Dennis Şerban la alegerile pentru şefia AJF Constanţa (galerie foto)

07 Jul 2014, 599 afisari

Vasile Mihu, preşedinte de onoare A fost ales noul şef al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa

05 Jul 2014, 451 afisari

Sunt sub lupa lui Iordănescu, Apolzan şi Ţicleanu Cinci antrenori din Constanţa şi-au depus CV-urile pentru postul de selecţioner

02 Jul 2014, 294 afisari

Cauţiune Libertatea i-a costat o mică avere pe Florin Cergan şi pe Lucian Băgia

30 Jun 2014, 182 afisari

Aflat la Poarta Albă, în Penitenciar Gigi Becali a "înroşit" linia telefonică cu Italia

29 Jun 2014, 273 afisari

Unde slujesc astăzi, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ierarhii din Dobrogea

29 Jun 2014, 282 afisari

Medgidia marchează Ziua Drapelului

25 Jun 2014, 155 afisari

Dennis Şerban, Constantin Bodnar şi Lucian Cârjă, candidaţii la preşedinţia AJF Constanţa

24 Jun 2014, 716 afisari

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Mirciştii Diana Andreea Catană şi George Costin Dobrin vor reprezenta România la Olimpiada „Ştiințele Pământului“ (galerie foto)

23 Jun 2014, 784 afisari

Lucian Bute „România, mai am un cuvânt de spus în box”

22 Jun 2014, 261 afisari

Avocatul Lucian Bolcaș „Băsescu ar putea fi audiat în dosarul în care este implicat fratele său”

21 Jun 2014, 267 afisari

Gibonu, Mimi şi Urâtu, cercetaţi în arest de procurorii DIICOT Constanţa

21 Jun 2014, 215 afisari

Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, cercetat de DNA Constanţa în stare de arest

19 Jun 2014, 235 afisari

L-ar fi şantajat pe Mircea BăsescuMarius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, rămâne în arest

18 Jun 2014, 272 afisari

Arestat pentru că l-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu Marius Constantin cere să fie pus în libertate. Instanţa a rămas în pronunţare

18 Jun 2014, 267 afisari

L-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu Marius Constantin cere Tribunalului Constanţa să fie pus în libertate

18 Jun 2014, 278 afisari

Florin Cergan şi Lucian Băgia Puşi de şefa Curţii de Apel Constanţa să-şi plătească libertatea

16 Jun 2014, 269 afisari

Echipa la care joacă Ianis Hagi la Viitorul a luat bronzul la Naţionale

16 Jun 2014, 272 afisari

Viruţa Pavel, Florin Corneanu şi Ionel Munteanu, eliberaţi

13 Jun 2014, 238 afisari

Proiectele imobiliare ale anului 2014 Bloc cu trei etaje, pe strada Rapsodiei

12 Jun 2014, 337 afisari

Percheziții la Constanța Patru persoane cercetate pentru evaziune fiscală, aproape libere

09 Jun 2014, 475 afisari

Scandal fără precedent la Tulcea Procurorii Anticorupţie Constanţa spun cum se obţine permisul, pe şpagă

07 Jun 2014, 1280 afisari

Evaziune fiscală de peste 50.000 de lei Patru persoane arestate (video)

07 Jun 2014, 1050 afisari

Cine sunt persoanele duse la arestare în dosarul vinului de contrabandă (video)

06 Jun 2014, 378 afisari

Averile şi interesele celor trei judecători Soarta directorului RADET Constanţa va fi decisă azi de un fost ziarist (documente)

06 Jun 2014, 1830 afisari

39 de vieţi puse în pericol Igor Sychev şi Bechir Kaya, duşi în spatele gratiilor

06 Jun 2014, 174 afisari

Director al Camerei de Conturi Constanţa Lucian Borş, decorat de preşedintele României

05 Jun 2014, 896 afisari

Vasile Drăgoi şi Virgil Mortu Condamnaţi la 30 de ani pentru omor

05 Jun 2014, 336 afisari

Alexandru Lucian Giuglea, condamnat definitiv pentru luare de mită

05 Jun 2014, 238 afisari

Fostele glorii intră pe gazon Sâmbătă, la Mangalia, se joacă un meci de old-boys Farul - Dinamo

03 Jun 2014, 1531 afisari

L-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondialu, la un pas de libertate

03 Jun 2014, 417 afisari

Academic event Lucian Croitoru, adviser of the Romanian National Bank Governor, received Doctor Honoris Causa title of Ovidius University

01 Jun 2014, 160 afisari

Luptătorul constănţean Adrian Roşca a primit un rând de echipament de la campionul mondial Corentin Jallon

30 May 2014, 306 afisari