Deschidere editie

Decebal Şerban - „Nu sunt omul lui Mazăre” Cine sunt cei şapte din CNAPMC chestionaţi de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (documente)

Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat, în perioada 27 mai - 11 iunie 2013, un control ce a vizat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC). Potrivit raportului realizat de Corpul de Control, conducerea CNAPMC a încheiat, pe 1 februarie 2013, două contracte păguboase pentru stat privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”.
 
Unul dintre contracte, în valoare de 420,4 milioane de lei, a fost încheiat cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, în vreme ce al doilea, încheiat cu Royal Haskoning, firmă de asemenea olandeză, se referă la servicii de consultanţă.
 
Cine sunt cei şapte care au intrat în vizorul Ministerului Transporturilor

 
Corpul de Control susţine că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate ulterior adjudecării, în favoarea firmelor olandeze şi în defavoarea statului. Persoanele pe care Corpul de Control al Ministerului Transporturilor le consideră responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, directorul general al companiei, Decebal Şerban, fost director general, actual director general adjunct al CNAPMC, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial şi, de asemenea, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
Cele mai multe dintre persoanele mai sus menţionate sunt cunoscute ca fiind apropiate primarului Constanţei, Radu Mazăre, lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor sau, într-un fel sau altul, PSD Constanţa.
 
Un profesor universitar la „cârma” Portului Constanţa
 
Lucian Băluţ este directorul general al CNAPMC de la începutul acestui an. Anterior, el a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. A fost, de asemenea, deputat PSD în perioada februarie-decembrie 2008, atunci când a preluat mandatul de parlamentar al regretatului Corneliu Dida. Numele său a fost vehiculat şi în contextul alegerilor generale din decembrie 2012, dar în final numele său nu a figurat pe lista definitivă de candidaţi a USL Constanţa.
Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi predă la Universitatea Maritimă Constanţa. Nu mai puţin important, Lucian Băluţ a fost profesorul lui Radu Mazăre.
Potrivit declaraţiei de avere completate pe 11 martie 2013, soţia lui Lucian Băluţ deţine o cotă parte de 1/4 dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 2458 metri pătraţi, teren situat în comuna Platoneşti, judeţul Ialomiţa. Terenul a fost dobândit prin moştenire. Directorul general al CNAPMC deţine un apartament de 80 metri pătraţi în municipiul Constanţa şi, de asemenea, un autoturism Hyundai.
În ce priveşte activele financiare, el are un cont de 18.564,75 lei la BRD şi unul de 5.000 lei la Raiffeisen. Are, de asemenea, un depozit în valoare de 30.772,4 lei la BRD şi încă unul, în valoare de 32.893,21 euro la Volksbank.
Lucian Băluţ a acordat în nume personal două împrumuturi, ambele către o persoană fizică: unul în valoare de 1.500 de euro, celalalt în valoare de 6.000 USD.
Directorul general al Portului Constanţa nu are datorii.
Conform declaraţiei, fostul social democrat a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, în calitate de profesor universitar la UMC, un salariu de 112.763 lei. Acestuia i se adaugă un venit de 80 lei, încasat în calitate de administrator la CNAPMC. Soţia sa, Elena Băluţ, a realizat, ca economist la Astra Constanţa, un venit de 63.504 lei, în vreme ce fiica sa a încasat, de la SC RAJA SA, ca adjunct şef serviciu „Relaţii Clienţi”, un salariu de 24.000 lei.
Aşa cum reiese din declaraţia de interese completată tot pe 11 martie 2013, Lucian Băluţ este membru de sindicat la UMC şi vicepreşedintele a Organizaţiei Judeţene „Asociaţia Generală a Inginerilor din România”.
 
Prietenul lui Valentin Preda
 
Decebal Şerban, fost director general al CNAPMC, actual director general adjunct, declara, în contextul unei conferinţe de presă susţinute săptămâna trecută, că nu are nicio legătură cu primarul Radu Mazăre: „Nu am legătură cu Mazăre. Nu sunt omul lui Mazăre. E adevărat, sunt prieten cu Preda”. Valentin Preda a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, demis însă de premierul Victor Ponta în luna februarie a acestui an, după ce, potrivit DNA, în sarcina lui Preda s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”.
Potrivit declaraţiei de avere depuse pe 11 martie 2013, Decebal Şerban deţine nu mai puţin de 11 terenuri: intravilane, agricole şi fâneaţă, situate în Agigea, Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Tuzla şi Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa. Toate au fost achiziţionate prin cumpărare.
La capitolul „Clădiri”, Şerban se poate lăuda doar cu un apartament de 62,69 metri pătraţi. Directorul general adjunct al CNAPMC nu deţine bunuri mobile.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia de avere a lui Şerban figurează şase depozite bancare în valoare de 12.700 euro, 8.783 lei, 39.910 lei, 2.280 lei, 120.000 lei şi 35.000 lei, depozite deschise începând din 2010 şi până în 2013.
La capitolul „Plasamente, investiţii directe”, în declaraţia lui Decebal Şerban regăsim acţiuni la BRD, la SIF 2, SIF 3, SIF 4 şi la Banca Transilvania.
Directorul general adjunct al APC nu are datorii.
În calitate de angajat cu contract individual de muncă la CNAPMC, Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 61.866 lei.
De asemenea, din activităţi agricole a realizat un venit de aproximativ 16.000 lei.
 
Un consilier local în conducerea CNAPMC
 
Social democratul George Vişan, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, şi-a depus declaraţia de avere pe 11 iunie. Directorul comercial al CNAPMC deţine, conform documentului, un teren agricol în comuna Tuzla, dobândit în 2007 prin cumpărare. Are, alături de soţia sa, un apartament de 46,77 metri pătraţi în municipiul Constanţa. Nu deţine nici autoturism, nici bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult, colecţii de numismatică a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro.
În ceea ce priveşte activele financiare, de menţionat este faptul că Vişan are patru conturi şi două depozite bancare, în valoare de 8.818,89 lei, 1.010 lei, 6,2 lei (!), 2.300 lei, 6.843 euro şi 5.073 euro.
Cât despre plasamentele, investiţiile directe şi împrumuturile acordate, potrivit declaraţiei de avere George Vişan l-a împrumutat în nume personal, de două ori, pe Sorin Daşoveanu cu suma de 12.000 de euro. De asemenea, are părţi sociale în valoare 500 lei la Visage Intelligent Solutions SRL.
În calitate de angajat al CNAPMC, Vişan a încasat un salariu de 51.098 lei, ca ales local, o indemnizaţie de 7.020 lei, iar pentru servicii de management la Visage Intelligent Solutions SRL, 11.876 lei. Soţia sa a realizat, ca economist la Visage Intelligent Solutions SRL, un venit de 11.881 lei. În declaraţie regăsim şi alocaţia de stat a copiilor, în valoare de 504 lei.
Potrivit declaraţiei de interese, George Vişan este asociat şi director general al Visage Intelligent Solutions SRL şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a RADET Constanţa.
Din punct de vedere al funcţiilor politice, directorul comercial al CNAPMC este secretarul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
 
Cine este Ambroziu Duma
 
Declaraţia de avere a lui Ambroziu Duma, directorul Direcţiei de Exploatare, a fost depusă pe 27 mai. Conform documentului, Duma deţine un teren intravilan de 1.500 metri pătraţi în comuna Agigra şi un altul, tot intravilan, în suprafaţă de 300 metri pătraţi, în localitatea Corbu. Ambele au fost achiziţionate alături de soţia sa, prin cumpărare.
Ambroziu Duma deţine, de asemenea, o casă de locuit în suprafaţă de 450 metri pătraţi, în Agigea.
Directorul Direcţiei de Exploatare are o Toyota Previa şi un BMW X5. Nu are însă conturi şi depozite bancare, nici plasamente şi investiţii directe.
Aşa cum reiese din declaraţie de avere, Ambroziu Duma are datorii: un credit de 10.000 de euro, scadent în 2016, contractat de la Volksbank şi unul de 19.776 euro, scadent în 2017, contractat de la Raiffeisen.
În calitate de director în cadrul CNAPMC a încasat un salariu de 89.540 lei. Soţia sa a realizat, ca inginer în cadrul I. C. H. Construcţii Grup SA Constanţa, un venit de 15.414 lei.
În declaraţia de interese a lui Duma e precizat faptul că este membru AGA a Companiei Naţionale de Investiţii SA Bucureşti, precum şi că face parte din Asociaţia absolvenţilor Academiei de Marină „Mircea cel Bătrân” Constanţa, din Asociaţia Navigatorilor din România (Nautical Institute), din Liga Navală a USA - Consiliul Mării Negre.
 
De la cabinetul senatorial, în conducerea Portului
 
Daniela Şerban, directorul Direcţiei Economice a CNAPMC, şi-a depus declaraţia de avere pe 29 mai. Aşa cum reiese din document, Daniela Şerban deţine un teren intravilan de 800 metri pătraţi, situat în Mamaia Sat. Tot în Mamaia Sat are o casă de locuit în suprafaţă de 153,43 metri pătraţi.
În ceea ce priveşte bunurile mobile, Daniela Şerban are un BMW şi un motociclu L7e Dinli.
În rubrica „Active financiare” din declaraţia sa de avere figurează un cont deschis în 2010 la Raiffeisen Bank, a cărui valoare la zi este de 18.700 lei. Daniela Şerban nu are datorii.
În calitate de angajată a CNAPMC, Daniela Şerban a încasat un salariu de 51.917 lei. Acestuia i se adaugă un salariu de la SC Fleximob Trading SRL Constanţa, de 24.346 lei, şi unul de la Senatul României, de 20.736 lei. Amintim că Daniela Şerban a fost şefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga. Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie regăsim şi un venit de 2.939 lei, realizat la SC Poli - Invest SRL Constanţa.
Soţul Danielei Şerban a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un salariu de 12.228 lei de la SC Mobila Design SRL Constanţa.
Daniela Şerban a încasat, pentru dividende de la SC Poli - Invest SRL Constanţa, suma de 33.965 lei.
Conform declaraţiei de interese, Daniela Şerban este acţionar în SC Mobila Gin SRL, în SC Poli - Invest SRL şi în SC Mobila Design SRL.
Pentru că legea nu le obligă, declaraţiile de avere ale lui Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice, nu figurează pe site-ul CNAPCM.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Aurelia Ionescu

20 Dec, 2013 11:05

Nu stiu cum or fi ceilalti specialisti A.N.R. dar cu SB mai lasati-ma in pace. il cunosc de pe vremea cand era elev la "Institutul de marina Mircea cel Batran"

Articole asemanatoare

Constanța. Cum se circulă pe drumurile județene. Ce se întâmplă după amiază. Cât este, acum. zăpada

17 Jan 2017, 163 afisari

UPDATE. Unde ninge în judeţul Constanţa Lucian Lungoci - „Toți suntem în dispozitiv”

16 Jan 2017, 478 afisari

Momente de panică la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. Copil rănit în zona capului!

16 Jan 2017, 4023 afisari

Revista presei locale

14 Jan 2017, 320 afisari

Drumul dintre Vadu și Corbu, deschis

13 Jan 2017, 591 afisari

UPDATE Felix Stroe – „În acest moment, nu s-a făcut nicio nominalizare pentru funcţia de prefect al judeţului Constanţa” (galerie foto)

13 Jan 2017, 3342 afisari

Lucian Lungoci „Prioritate 0 - rezolvarea cazurilor medicale”

10 Jan 2017, 700 afisari

Şase freze din alte judeţe vor ajunge mâine la Constanţa să ajute la deszăpezire

07 Jan 2017, 2435 afisari

Un copil a căzut într-un canal în Constanţa! Intervin pompierii ISU Dobrogea

07 Jan 2017, 1061 afisari

Vestea bună a acestei zile vine tot dintr-o şenilată, acolo unde chiar în aceste momente se naşte un băieţel (galerie foto)

07 Jan 2017, 5404 afisari

Persoanele blocate pe drumul dintre Constanţa şi Valu recuperate din trafic. Regia de drumuri a trimis o freză

06 Jan 2017, 1011 afisari

Iarnă grea. Acțiune spectaculoasă de deszăpezire în județul Constanța (galerie foto)

31 Dec 2016, 3779 afisari

UPDATE. Ninge viscolit în județ. Iată unde. Cum se circulă în zonele afectate de zăpadă

30 Dec 2016, 4118 afisari

Atenţie, şoferi! Pe drumurile din judeţul Constanţa, sunt condiţii meteo de formare a poleiului (galerie foto)

29 Dec 2016, 865 afisari

Hoţii au ieşit la "cumpărături" în librării Care sunt cele mai furate cărţi în anul 2016

25 Dec 2016, 901 afisari

O nouă firmă va face testări şi analize tehnice în Mangalia!

19 Dec 2016, 294 afisari

Investitorul Lucian Marin extinde pe verticală trei apart-hoteluri din Năvodari!

15 Dec 2016, 585 afisari

S-a stabilit primul termen în celebrul dosar „Păgubiţii Vectra“!

12 Dec 2016, 313 afisari

Țigări de contrabandă, trecute peste Prut cu lansete și frânghii

08 Dec 2016, 342 afisari

Prof. univ. dr. Lucian Băluţ - „Parlamentele naţionale sunt cele care validează punctul de vedere al naţiunii”

08 Dec 2016, 412 afisari

Magia sărbătorilor a cuprins Liceul teoretic „Lucian Blaga“

07 Dec 2016, 417 afisari

Dublă de patru puncte sub Tâmpa Ciprian Loloţ, trei goluri în victoria la scor a Academiei Farul pe terenul lui FC Braşov

07 Dec 2016, 1527 afisari

Ninsoarea și viscolul se apropie de Constanța! Sunt pregătite autoritățile să intervină?

03 Dec 2016, 3155 afisari

Prima decizie definitivă în dosarul privind rejudecarea cauzei „Păgubiţii Vectra“

30 Nov 2016, 918 afisari

Un fost primar din judeţul Constanţa rămâne sub control judiciar

30 Nov 2016, 474 afisari

Editorial Teatrul de Stat Constanţa, la ceas aniversar. 65 de ani de poveste. 65 de ani de tradiţie şi artă (II) (galerie foto)

26 Nov 2016, 1485 afisari

Gabriela Lilios, profesor la Universitatea „Ovidius”, are voie să părăsească municipiul Constanţa (referat propunere arestare)

26 Nov 2016, 419 afisari

Lucian Bute a scăpat de suspendare

25 Nov 2016, 333 afisari

55 de ani în slujba teatrului Ileana Ploscaru primeşte titlul de cetăţean de onoare al Constanţei

25 Nov 2016, 1643 afisari

Cinci contestaţii la concursul pentru directori de şcoli în judeţul Constanţa. Cum vor fi soluţionate acestea

24 Nov 2016, 1625 afisari

Supraviețuitorul 2016. Marele câștigător al premiului de o sută de mii de euro. Ce a făcut constănțeanul Alex în concurs

23 Nov 2016, 4563 afisari

Gică Hagi - „Seamănă cu Platini, la noi ar face artă“ Ce şanse sunt ca Lucian Sânmărtean să ajungă la FC Viitorul

23 Nov 2016, 1081 afisari

Ce spune Lucian Bute la aniversarea a 13 ani de carieră

21 Nov 2016, 279 afisari

Schimbări în Hotel Central SA, firma lui Florin Cârstocea

19 Nov 2016, 693 afisari

Judecătorul Lucian Lică, recuzat de profesorul Emilian Costache în dosarul presupusei corupţii de la UMC!

18 Nov 2016, 346 afisari

Elevii Liceului „Lucian Blaga“ au împărţit fructe, legume şi zâmbete la un centru de plasament din Constanţa

17 Nov 2016, 904 afisari

Cântăreaţa Andreea Bănică, mamă pentru a doua oară

16 Nov 2016, 877 afisari

Cine se vede director al Direcției de Pază a Județului Constanța. Cinci dosare admise. Ei sunt pretendenții

16 Nov 2016, 2198 afisari

Lucian Blaj nu scapă de controlul judiciar

16 Nov 2016, 336 afisari

Tribunalul Constanţa a decis azi libertatea lui Corneliu Iacobov, supranumit „Împăratul Moldovei“! Iată decizia

09 Nov 2016, 664 afisari

Cum au marcat elevii Liceului „Lucian Blaga“ Ziua Internaţională a Mării Negre

02 Nov 2016, 551 afisari

Fostul avocat al lui Shyti Blenis şi al lui Gilberto Şaban rămâne cu un an de închisoare pentru înşelăciune

01 Nov 2016, 425 afisari

Creditorii SA Admar Hoteluri şi Restaurante SRL, chemaţi să stabilească viitorul societăţii

29 Oct 2016, 432 afisari

Un nou comandant la Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti” (galerie foto)

28 Oct 2016, 2690 afisari

A apărut o nouă firmă de construcţii la Constanţa. Cine sunt fondatorii

27 Oct 2016, 528 afisari

PSD Constanţa a depus listele electorale la BEJ

26 Oct 2016, 2406 afisari

Reţinuţi de DIICOT pentru camătă, şantaj, evaziune fiscală şi spălare de bani

26 Oct 2016, 427 afisari

Şedinţă de Consiliu Local la Tortoman. Pe ordinea de zi apare proiectul pentru rectificarea bugetului local (document)

26 Oct 2016, 386 afisari

Ce au solicitat constănţenii prezenţi la dezbaterea publică pentru PUZ-ul iniţiat de notarul Steluţa Orban (galerie foto)

22 Oct 2016, 515 afisari

Arta contemporană, la Cazinoul din Constanța (galerie foto)

21 Oct 2016, 771 afisari