Dorin Lazia a descris instanţei mecanismul prin care Strutinsky controla plăţile făcute de Apele Române, CN APMC şi ACN (rechizitoriu + document+galerie foto)

Lazia: „Am cumpărat terenul din faţa societăţii Argos, de la o firmă controlată de domnul Strutinsky, de o mie şi ceva de metri pătraţi“.
 
Afaceristul Dorin Lazia, omul care l-a denunţat pe Sorin Gabriel Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, a fost audiat, vineri, timp de mai multe ore, la Tribunalul Constanţa. Lazia i-a explicat judecătorului Leonard Iustin Bourceanu, învestit cu soluţionarea cauzei, cum a ajuns să-i achite lui Strutinsky presupuse comisioane de 10% din valoarea încasărilor firmelor sale. Mai mult decât atât, Dorin Lazia a declarat că, la un moment dat, având de încasat bani de la Apele Române, a fost în audienţă la ministrul Mediului de atunci, Nicolae Nemirschi, fostul viceprimar al municipiului Constanţa. Acesta i-ar fi spus să meargă la Constanţa, după care ar fi fost contactat de Sorin Strutinsky.
 
„I-am spus problema pe care o aveam la Apele Române. Mi-a spus că trebuie să plătim 10% din valoarea încasărilor firmelor mele. Am încercat să diminuez acest comision de la 10% la 5%, însă răspunsul a fost că nu se poate, că rămâne 10%. S-au încasat banii şi apoi s-a plătit acest comision. După ce primeam banii, plăteam comisionul de 10%, pentru că domnul Strutinsky ştia ce plăţi trebuie să fac şi ce bani trebuie să primesc. Au fost momente în care îi mai scăpau plăţile. Uneori nu îi spuneam“, a precizat denunţătorul.
 
Lazia a declarat că firma sa ar fi încheiat contracte fictive cu următoarele societăţi: Panel BuildingCDS ProjectClassic şi New Open Sector.
 
Obiectul contractelor fictive ar fi fost reprezentat de închirierea unor terenuri de zeci de mii de metri pătraţi. Terenurile erau situate atât în Constanţa, cât şi în Ovidiu.
 
„La începutul anului 2014, au fost patru contracte cu Panel Building, CDS Project, Classic şi New Open Sector. Tot la începutul anului 2014, am încheiat contracte cu o persoană pe care nu o cunosc. Cu CDS Project au fost cel puţin două contracte, însă nu au fost folosite. Ştiu că CDS Project are mai multe terenuri pe Aurel Vlaicu, în zona Metro, şi nu executam lucrări în acea zonă în care se făcea obiectul contractului“.
 
„Aşa cum am mai spus-o, având de încasat sume de bani de la Apele Române, am fost în audienţă la ministrul Mediului de atunci (n.r. Nicolae Nemirschi, fostul viceprimar al municipiului Constanţa), spunând că aveam de încasat bani. Răspunsul a fost: «Mergeţi la Constanţa!». Ulterior, am fost contactat de domnul Strutinsky. I-am spus problema pe care o aveam la Apele Române şi mi-a spus că trebuie să plătim 10% din valoarea încasărilor firmelor mele. Am încercat să diminuez acest comision de la 10% la 5%, însă răspunsul a fost că nu se poate, că rămâne 10%. S-au încasat bani şi apoi s-a plătit acest comision. După ce primeam banii, plăteam comisionul de 10% pentru că domnul Strutinsky ştia ce plăţi trebuie să fac şi ce bani trebuie să primesc. Au fost momente în care îi mai scăpau plăţile. Uneori nu îi spuneam. Dacă nu ştia de sumă, nu făcea contractul şi nu făcea factură“.

Eşalonare pentru datorii

„Argos Industrial avea o datorie la APMC (n.r. Administraţia Porturilor Maritime Constanţa) de aproximativ 200.000 de lei, iar Argos SA avea de dat 600 - 700 de mii de lei. În acelaşi timp, Argos Industrial avea o garanţie de execuţie în valoare de 500 - 600 de mii de lei, iar contractul fiind pe finalizare, urma ca această garanţie să fie eliberată de beneficiarul contractului, aşa cum era în clauzele contractuale. APMC a solicitat insolvenţă pentru Argos, având în vedere cele două datorii. Am încercat să discut direct cu APMC pentru eşalonarea acelei sume, însă nu am avut succes. La întâlnirea cu domnul Strutinsky din 11 ianuarie, din acest an, prima întâlnire după denunţul pe care i l-am făcut, i-am spus de problema pe care o am cu APMC şi mi-a spus că o să vorbească cu «Dana», adică cu Daniela Şerban, directorul economic al CN APMC, să încerce să facă o eşalonare pentru datoriile mele“.

Dificultăţi financiare în urma plăţilor comisioanelor?

Întrebat de judecătorul Leonard Iustin Bourceanu care au fost dificultăţile financiare cu care se confrunta Argos, Dorin Lazia a răspuns: „Erau dificultăţi financiare în sensul de furnizori neachitaţi şi întârzieri de salarii“. La aceste dificultăţi „au contribuit şi comisioanele pe care le plăteam“, a adăugat Lazia.
 
„Dificultăţile financiare au provenit şi că fusesem asociat la fabrica de BCA. Ulterior, vânzând acţiunile la Mamaia Luxury Construction SRL, în valoare de aproximativ 1 milion - 1 milion 100 de lei. Având de recuperat aproximativ un milion de euro, o parte era scadentă, până într-un milion de lei, nu am primit nimic, iar Mamaia Luxury Construction SRL a intrat în faliment“.

„Este de notorietate că Strutinsky este prieten cu domnii Mazăre şi Constantinescu“

Întrebat de judecător dacă a vorbit cu Sorin Strutinsky despre această datorie, Dorin Lazia a precizat: „Mi-a spus că va fi recuperată în compensare cu comisioanele pe care le aveam de plătit în conformitate cu contractele în derulare şi viitoare“.
 
Magistratul Bourceanu l-a întrebat pe denunţător dacă Strutinsky i-a sugerat şi altă modalitate, iar acesta a răspuns: „Domnul Strutinsky mi-a spus că, având în vedere că are această datorie faţă de mine, va trebui să mă susţină la alte licitaţii pentru a avea contracte. Erau cam aceleaşi companii tot timpul“.
 
„Mi-a sugerat Nemirschi, fost ministru al Mediului: «Mergi la Constanţa!», sugerând că acolo este rezolvarea problemelor. Ştiam foarte bine că, de exemplu, directorul de la Apele Române, care era clientul nostru, este finul lui Strutinsky. Este de notorietate că Strutinsky este prieten cu domnii Mazăre şi Constantinescu“.

„Se întâmpla cu unele contracte să ies în pierdere. Dar tot a trebuit să plătesc comisioane“

Întrebat de magistrat de ce nu a apelat de la început la organele de anchetă, denunţătorul a afirmat: „Am crezut că în acest fel îmi pot desfăşura activitatea comercială şi pot să merg mai departe cu lucrările. Însă această practică la care am recurs mi-a agravat situaţia financiară, întrucât sunt cheltuieli suplimentare pe care trebuie să le suport. Se întâmpla cu unele contracte să ies în pierdere. Dar tot a trebuit să plătesc comisioane“.
 
Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu l-a întrebat pe Lazia dacă s-a întâmplat ca Sorin Strutinsky să spună că nu mai doreşte comisionul. Răspunsul denunţătorului a fost: „Nu“. Totodată, magistratul l-a întrebat pe Lazia dacă a avut el iniţiativa să îi spună lui Strutinsky că nu îi mai plăteşte comisionul, din cauza dificultăţilor financiare pe care le avea, iar acesta a spus: „Nu i-am spus «nu mai plătesc!», dar i-am zis că am dificultăţi financiare. A încercat să mă îmbărbăteze şi să îmi spună că vor veni şi vremuri mai bune“.

„Alte două firme care au apelat la domnul Strutinsky pentru aceleaşi situaţii“

De asemenea, Dorin Lazia a precizat că mai cunoaşte „alte două firme care au apelat la domnul Strutinsky pentru aceleaşi situaţii. Este vorba de Al Stom Company, reprezentată de Alexandru Papadumitru, şi Utilnavorep SA, reprezentată de Sorin Mitrea. Nu am detalii despre cum procedau ei, dar apelau la domnul Strutinsky“.
 
Bourceanu l-a mai întrebat pe Lazia cum s-a ajuns la comisioane în cazul Administraţiei Canalelor Navigabile (ACN) şi în cazul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa (APMC). Denunţătorul a declarat: „În 2012, la conducere era Decebal Șerban la APMC şi Daniel Georgescu la ACN. Atunci eram asociat cu Strutinsky. Avusesem experienţa comisioanelor cu Apele Române şi mă întâlneam periodic, adică săptămânal, cu el. A avut timp să îmi spună de comisionul pe care trebuie să îl plătesc la ACN şi la APMC. Era deja o chestiune împământenită“.
 
Denunţătorul a precizat că nu mai ştia nimeni de la Argos SA şi de la Argos Industrial despre aceste comisioane.

Un singur contract real?

Totodată, Dorin Lazia a spus că, din câte îşi aminteşte, a existat un singur contract real. „Am cumpărat terenul din faţa societăţii Argos de la firma Panel Building, controlată de domnul Strutinsky, de o mie şi ceva de metri pătraţi. A fost o negociere şi s-a ajuns la un preţ al pieţei din momentul respectiv“, a declarat denunţătorul.
 
„El mi-a spus că nu se poate mai puţin, că a vorbit cu Nicu şi cu Radu şi că asta e“
 
Întrebat de unul dintre avocaţii lui Strutinsky în ce sens a fost constrâns de inculpat pentru a plăti acele comisioane, Lazia a dat un exemplu: „La sfârşitul anului 2014, după vânzarea unor acţiuni, domnul Strutinsky a solicitat din încasări plăţile acelor acţiuni. Mi-a solicitat să plătesc un comision, iar Mihaela Gherasim a redactat instrucţiunile, mi le-a pus în faţă, ca să le semnez. Am avut o discuţie aprinsă că, dacă plătesc toţi banii, mă lasă cu probleme financiare şi aceasta mi-a răspuns că aşa i s-a spus. Am continuat spunându-i că «pe mine nu mă interesează ce ţi s-a spus, dar eu nu pot să plătesc», iar ea a scos un telefon mic din poşetă şi l-a sunat pe Strutinsky şi am vorbit cu el. Cu greu am obţinut 30.000 de lei“.
 
Acelaşi avocat l-a mai întrebat pe denunţător dacă în 2009, după ce a avut discuţia cu ministrul Mediului, s-a simţit constrâns în vreun fel.
 
„Mi-am dat seama că, dacă nu plătesc comisioanele, o să am probleme în derularea contractelor. Sincer, nu cred că aveam o altă opţiune. Am înţeles de la Nemirschi că «eu nu hotărăsc, se hotărăşte la Constanţa». Nu m-a ameninţat. Dar din moment ce a zis 10%, iar eu am zis că e mult, el mi-a spus că nu se poate mai puţin, că a vorbit cu Nicu şi cu Radu şi că asta e. Consider că sunt elemente suficiente care să te facă să accepţi, pentru că altfel nu poţi să desfăşori activitatea comercială“, a conchis Lazia.
 
Comunicatul DNA privind prezenta cauză poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu (document)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sorin Strutinsky cere alt judecător! L-a recuzat pe Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa (rechizitoriu)

20 Jul 2017 3113

Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu a amânat dosarul lui Sorin Strutinsky pentru 7 septembrie

12 Jun 2016 2041

Sorin Strutinsky, verdict important, azi, la Curtea de Apel (rechizitoriu)

28 Mar 2016 2143

Sorin Strutinsky, cu cerere de revocare a controlului judiciar (rechizitoriu)

26 Mar 2016 2163

Sorin Strutinsky cu cerere de revocare a controlului judiciar. Pronunţarea amânată pentru data de 12 februarie

09 Feb 2016 1724

Sorin Strutinsky rămâne sub control judiciar

04 Feb 2016 1727

Judecătorul Leonard Iustin Bourceanu i-a dat şase telefoane lui Sorin Strutinsky! (rechizitoriu)

26 Nov 2015 3523

Dorin Lazia, audiat azi în dosarul lui Sorin Strutinsky (rechizitorii)

13 Nov 2015 2093