Dumitru Antonescu, legendarul fotbalist al FC Farul, s-a stins din viaţă „Plânge inima în mine, ne-a plecat căpitanul!” (galerie foto)



FC Farul primeşte lovitură după lovitură. După parcursul foarte slab din turneul play-off al Ligii a 2-a şi după scandalurile care au inflamat atmosfera la club, suflarea faristă a primit ieri şi vestea extrem de dureroasă a morţii simbolului Dumitru Antonescu
 
Legendă a FC Farul, fost internaţional şi fotbalistul cu cele mai multe meciuri, 400, jucate pentru „marinari“ în prima ligă a fotbalului românesc, Dumitru Antonescu s-a stins din viaţă la vârsta de 71 de ani, pe un pat de spital din Bucureşti, unde era internat de ceva vreme, după ce suferise mai multe operaţii, în urma unei boli incurabile. Foştii coechipieri, fotbalişti ai zilelor noastre, suporterii şi toţi cei care l-au cunoscut şi l-au iubit pe „nea Mitică“ sunt sfâşiaţi de durere. Căpitanul şi soldatul credincios al FC Farul va fi înmormântat joi, la Constanţa.
 
Dumitru Antonescu a murit în zorii zilei de ieri, la ora 3.00, la Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino“ din Bucureşti. „Am stat puţin de vorbă şi ieri (n.r. duminică). A luptat până în ultima clipă“, spune unicul copil al lui Dumitru Antonescu, Claudiu Robert (46 de ani), iar lacrimile îi îneacă vocea. Fostul mare fotbalist român împlinise 71 de ani pe 18 martie. Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus la Constanţa în această după-amiază şi va fi depus la casa mortuară a Cimitirului Central. Înmormântarea va avea loc joi, la ora 12.00, la Cimitirul Central.

«„Moşule, ce facem?“, îl întrebam. „Murim pe teren!”, răspundea»

„Am lacrimi în ochi, nu-mi vine să cred! Nu am cuvinte! Tuturor celor cu care am vorbit astăzi (n.r. ieri) le-am spus un singur lucru, că ne-a plecat căpitanul. Plânge sufletul în mine! Mitică a fost un jucător enorm şi un om cu un caracter ales, un sufletist al Constanţei. Întotdeauna a fost stâlpul echipei. Ne dirija impecabil, atât fotbalistic, cât şi moral, în momentele grele. Am trecut şi prin clipe dificile, când ne băteam la retrogradare, iar în noaptea dinaintea partidei nu ne lua somnul. «Moşule, ce facem?», îl întrebam. «Turceşte (aşa îmi spunea el mie), murim pe teren», venea, invariabil, răspunsul. La el nu exista să piardă meciul, nu-i plăcea, dar uite că lupta cu moartea a pierdut-o! Nu l-am mai văzut în ultimele cinci luni, de când cu boala sa, dar am vorbit la telefon. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus Mihai Turcu, fost coleg cu Antonescu şi unul dintre cei mai buni fundaşi stânga din istoria FC Farul, pentru care a jucat 14 ani.

A jucat 17 campionate la rând la Farul

Născut la Constanţa, Antonescu a început fotbalul la clubul Electrica, iar o perioadă (cât timp şi-a satisfăcut stagiul militar) a jucat la echipa secundă a Stelei. Pentru Farul a evoluat între anii 1967 şi 1983, timp de 17 campionate (14 de A şi 3 de B). A făcut parte din generaţii de aur ale grupării constănţene, ocupând de două ori locul patru în Divizia A (în sezoanele 1966/1967 şi 1973/1974). În ediţia 1976/1977 a Diviziei A, încheiată de FC Constanţa pe locul 15, a înscris şapte goluri în cele 33 de meciuri jucate. Valoarea sportivă, charisma sa şi puterea de a mobiliza grupul l-au impus mulţi ani căpitan al Farului. A jucat pe mai multe posturi, dar rolurile care l-au consacrat au fost cele de libero şi mijlocaş la închidere.

Antonescu era unul dintre cei mai buni fotbalişti români ai acelor timpuri. A ajutat FC Farul şi ca antrenor. A lucrat mulţi ani în sectorul juvenil al grupării constănţene.

„O emblemă a Constanţei, un simbol“

„Ne-am cunoscut la lotul de tineret al României. Ne-a legat o prietenie de-o viaţă. Dumitru Antonescu este cel mai mare fotbalist care a jucat la FC Farul. O emblemă a Constanţei, un simbol. S-a dedicat trup şi suflet Farului, nu a părăsit corabia la greu, însă, ca peste tot, valorile nu se respectă. Moartea lui Mitică e o mare pierdere pentru sportul constănţean, dar şi pentru cel românesc. Lasă un mare gol în sufletul meu. Regret enorm dispariţia sa. Marea problemă e că valorile Constanţei se duc şi nu vine nimic din urmă să le ia locul“, a spus şi Ion Constantinescu, mijlocaş în echipele de aur ale FC Farul, iar apoi antrenor şi preşedinte al clubului constănţean.

„Trec cu durere prin acest moment“

„Pentru mine, dar şi pentru mulţi alţi colegi de-ai noştri, Dumitru Antonescu a fost un model, atât ca fotbalist, cât şi ca om. Îl consider unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti ai Farului şi unul dintre cei mai constanţi în dragostea sa faţă de Farul. Pe atunci, erau alte mentalităţi în privinţa migraţiei jucătorilor. A fost şi va rămâne întotdeauna un simbol al Constanţei din punct de vedere fotbalistic. Am aflat vestea cu regret şi trec cu durere prin acest moment. Noi, fotbaliştii acelor vremuri, eram parcă mai apropiaţi unii de alţii. Dumitru Antonescu nu a apucat să-şi realizeze toate visurile fotbalistice. În ultima perioadă, avea o grupă de copii la Performer, de care se îngrijea cu dragoste părintească“, a punctat şi Paul Peniu, preşedintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“, fost atacant şi căpitan al FC Farul.

„Academia de Fotbal «Gheorghe Hagi» şi clubul FC Viitorul îşi exprimă regretul pentru dispariţia celui mai titrat jucător din istoria Farului, Dumitru Antonescu, omul care a adunat cele mai multe prezenţe pe prima scenă fotbalistică a ţării din istoria fotbalului constănţean. Sincere condoleanţe familiei îndoliate! Odihneşte-te în pace, Mitică Antonescu!”, a fost şi mesajul AGH şi FC Viitorul.

„A fost un om minunat”

Extrem de marcat de trista veste a morţii lui Dumitru Antonescu a fost şi Florin Pătraşcu, actualul căpitan al FC Farul.

„Când vorbesc, mi se face pielea de găină. S-a stins un monstru sacru al fotbalului constănţean. Am avut o relaţie foarte apropiată cu domn profesor. Parcă şi acum îl văd jos, în curtea stadionului. Stăteam mereu de vorbă. Îmi dădea sfaturi pentru postul de fundaş central. A fost un om minunat. Ştiam că e bolnav, la Bucureşti, dar această veste ne-a lovit rău de tot. E dureros însă că pe unii oameni îi plângem după ce mor şi nu-i apreciem îndeajuns, pe cât merită, cât sunt în viaţă. Şi spun din suflet acest lucru. Cuvintele sunt de prisos în momentul de faţă. Despre Dumitru Antonescu se poate vorbi numai la superlativ. Cum era în apărarea Farului, aşa a fost şi în viaţa de zi cu zi. Un adevărat stâlp. Păcat că boala l-a învins. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a spus Florin Pătraşcu.

„Am primit o veste foarte tristă. Dumitru Antonescu, o adevărată emblemă a fotbalului constănţean, nu mai este printre cei vii. Transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!”, a spus şi Ion Barbu, noul antrenor al FC Farul.

Unul dintre pilonii fotbalului constănţean

În ultima perioadă a vieţii sale, Dumitru Antonescu a lucrat la ACS Performer Constanţa.

„Dumitru Antonescu a activat la ACS Performer la grupele de copii născuţi în anii 2008 şi 2009, împreună cu Raj Cărăuleanu. Fotbalul constănţean s-a identificat prin oameni ca Dumitru Antonescu. A fost unul dintre pilonii fotbalului constănţean, un om de mare valoare. După încheierea activităţii de jucător, a continuat să-şi pună experienţa în slujba sportului-rege, ca antrenor, ceea ce a fost extrem de benefic. Am vorbit cu băiatul său, iar ACS Performer va oferi familiei tot sprijinul în ce priveşte cheltuielile de înmormântare, astfel încât domn profesor să nu ducă grijă de nimic, nici măcar pe ultimul drum“, a spus Viorel Farcaş, preşedinte şi antrenor la ACS Performer Constanţa.

Stadionul să se numească „Dumitru Antonescu”

Sorin Mihăilescu, cel mai cunoscut suporter al FC Farul, este de părere că trebuie luată în calcul schimbarea denumirii stadionului, din „Farul“ în „Dumitru Antonescu“.

„Este o zi tristă pentru toţi fariştii. Mitică Antonescu este adevăratul simbol al Farului. Şi dincolo de moarte! Dacă atunci când stadionul s-a numit «Gheorghe Hagi» am avut obiecţii, acum sunt cel care îl roagă pe patronul Farului să ia în calcul schimbarea denumirii stadionului în numele legendei noastre. Dumitru Antonescu a jucat pentru Farul 400 de meciuri în prima divizie. Cuvintele sunt de prisos. Dumnezeu să-l ierte“, a postat Sorin Mihăilescu pe Facebook. De asemenea, Sorin Mihăilescu a anunţat că, „începând cu această seară (n.r. aseară), la intrarea în clubul Farul, cea de la vestiare, se va amenaja o troiţă, unde să aprindeţi câte o lumânare pentru nea Mitică“.
 


„Viaţa lui a însemnat Farul“

„Dumnezeu să vă ierte! A fost o onoare să vă cunosc! Respect”, „O legendă a Farului, care a rămas lângă echipă în cea mai neagră perioadă din istorie. Un farist adevărat!”, „Mi-a fost antrenor acum ceva timp. Condoleanţe!”, „Mare om, mare caracter şi un foarte mare fotbalist. Dumnezeu să-l odihnească!”, „Viaţa lui a însemnat Farul. Stadionul să îi poarte numele”, „Respect etern, nea Mitică!”, „Atâţia suporteri acolo, sus, aveau nevoie şi de un antrenor!”, „Dumnezeu să-l odihnească în pace! A fost, cu adevărat, un simbol al fotbalului constănţean. Poate, cândva, un stadion modern, construit la Constanţa, să-i poarte numele”, „Sincer, sunt fără cuvinte! Oamenii cu suflet mare, de valoare, părăsesc această viaţă prematur!”, „Mult respect pentru fotbalistul şi omul care a fost”, „Dumnezeu să-l odihnească în pace! Un mare fotbalist şi un om deosebit!” sau „Respect pentru cel mai loial fotbalist al Constanţei şi adevăratul simbol! Dumnezeu să-l odihnească pe nea Mitică «Anton» Antonescu! Susţin propunerea ca stadionul să-i poarte numele”, au fost alte câteva mesaje, venite din partea suporterilor, a antrenorilor ori a unor foşti fotbalişti.         

A jucat şi în meciul câştigat de România cu 9-0 contra Finlandei

Dumitru Antonescu a fost selecţionat de 13 ori şi la echipa naţională a României, alături de jucători de renume precum Dobrin, Lucescu, Dinu sau Dumitrache. Sub tricolor a debutat pe 29 octombrie 1972, iar ultimul meci susţinut a fost pe 13 octombrie 1974. În cele 13 meciuri în care a jucat Antonescu, România a înregistrat cinci victorii, trei egaluri şi cinci înfrângeri. Partidele au fost cu: Albania (2), Danemarca, Republica Democrată Germană (2), Finlanda (9-0, pe 14 octombrie 1973, rezultat rămas în statistica Naţionalei drept cel mai mare scor realizat de România într-un meci oficial), Franţa (ocazie cu care nea Mitică s-a confruntat, la el acasă, cu celebrul Michel Platini), Brazilia, Argentina, Grecia, Olanda, Japonia şi Bulgaria.

Antonescu mai are selecţii şi la tineret (15), lotul olimpic (şase) şi la Naţionala B (patru). De o ţinută cavalerească în teren, calm, fair-play şi cu spirit de anticipaţie, Dumitru Antonescu a fost mulţi ani căpitan al Farului, iar trei sezoane la rând s-a clasat în primii zece jucători români ai anului, o dată chiar în primii cinci.

Doliu şi moment de reculegere la SC Bacău - Farul

Auraş Braşoveanu, preşedintele executiv al FC Farul, a declarat că gruparea constănţeană a înştiinţat Federaţia Română de Fotbal cu privire la decesul lui Dumitru Antonescu şi a făcut solicitare ca, la meciul de vineri, din deplasare, cu SC Bacău, „marinarii“ să joace cu doliu şi să se ţină un moment de reculegere.
 

„Am aflat tragica veste de la Ştefan Stana, care a fost internat şi el la «Cantacuzino». Pentru mine, a fost o veste-şoc. Am rămas fără cuvinte. Am avut mai multe discuţii cu nea Mitică, tot am sperat că va fi bine. L-am îndrumat pentru a fi ajutat, iar Liga a demarat mai multe demersuri pentru a-l sprijini. Din păcate, am înţeles că n-a răspuns la tratament. E o pierdere mare pentru Farul, pentru fotbalul constănţean şi pentru cel românesc, din a cărui elită Dumitru Antonescu a făcut parte. Tot timpul era dispus la dialog, la discuţii. Am găsit mereu sprijin la el. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus Auraş Braşoveanu.


„Un semn că a fost iubit de Dumnezeu şi de oameni”

 Ieri, FRF a postat pe site-ul oficial un mesaj prin care a transmis condoleanțe şi regrete cu privire la dispariția lui Dumitru Antonescu, fiind evocată în acelaşi timp cariera fostului mare fotbalist. „Din păcate, la începutul săptămânii patimilor, primim o veste tristă, dar şi un semn că Dumitru Antonescu a fost iubit de Dumnezeu şi de oameni. Condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis şi antrenorul constănţean de gimnastică Nicolae Forminte.

Citeşte şi:

 
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 aprilie 2024

02 Apr 2024 594

Insolvențe Constanța Cazul Asociaţiei Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010, în atenția Tribunalului Constanța

29 Jan 2024 1340

Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010, în insolvență! Luni, termen nou la Tribunalul Constanța

22 Oct 2023 1018

Insolvența CS Școala de Fotbal Farul Constanța 2010 amânată pentru luna octombrie

12 Jun 2023 1744

Școala de Fotbal Farul Constanța 2010 a intrat în insolvență! Un nou termen în dosar

21 May 2023 1519

Farul Constanța Șapte ani fără Dumitru Antonescu. „Legendele nu mor niciodată!“

25 Apr 2023 1549

Legende ale Farului și Rapidului s-au confruntat, la Constanța, la Trofeul „Dumitru Antonescu“ (GALERIE FOTO)

27 Nov 2022 2852

În weekend, la Constanța se dispută o nouă ediție a Trofeului „Dumitru Antonescu“

22 Nov 2022 1863

Strănepoata legendarului Dumitru Antonescu, fotbalistă la Farul Constanța. De ce a ales tânăra să poarte numărul 17 pe tricou (GALERIE FOTO)

01 Sep 2022 2147

„Mereu în inimile alb-albastre!“ Șase ani de la moartea lui Dumitru Antonescu, fotbalistul legendar al Farului Constanța

25 Apr 2022 2784

Farul Constanța Alexi Pitu, căpitan al României Under-20 și pasă de gol în meciul cu Norvegia. Zece curiozități despre decar! (GALERIE FOTO)

26 Mar 2022 3780

UPDATE. Constanța Farul Old-boys a învins România Old-boys la Trofeul „Dumitru Antonescu“ (GALERIE FOTO)

26 Feb 2022 4944

Întâlnire Farul Old-Boys - România Old-Boys la Trofeul „Dumitru Antonescu“, de la Constanța

23 Feb 2022 4331

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 08 februarie 2022

10 Feb 2022 2291

Nota 9 pentru Gheorghe Popa în meciul cu Dinamo! A început pe „Maracana“ din Tăbăcărie și a ajuns în poarta Farului Constanța (GALERIE FOTO)

01 Feb 2022 4355