UPDATE 1. EXCLUSIV - Surse Şase persoane, reţinute în dosarul disjuns din procesul Beirut?

„În cauză, poliţiştii au efectuat, la data de 3 februarie, un număr de 25 de percheziţii domiciliare, pe raza întregului judeţ Constanţa“.
 
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au anunţat, ieri, că cercetează într-un dosar penal mai multe persoane, în stare de reţinere, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Potrivit unor surse judiciare, cercetările specifice ar avea legătură cu dosarul disjuns de procurorul Mihai Eduard Ilie, din Parchetul General al României, la momentul trimiterii în judecată a dosarului Beirut.
 
Concret, ieri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Constanţa a fost sesizat cu propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de Vasile Ştefan Burlacu, Cecilia Ana Burlacu, Cezar Mihail Burlacu, Ion Ghelase, Romus Ionel Constantin şi Ion Vasea, toţi aflaţi în stare de reţinere, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
 
Din probele administrate până în acest moment în cauză, procurorii au reţinut faptul că, „în perioada iulie 2014 - februarie 2016, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan, în calitate de administrator la o societate comercială ce era autorizată drept centru de pregătire profesională în domeniul tehnician electromecanic, a emis certificate de pregătire profesională către diverse persoane, fără ca acestea să încheie contract de studii, fără să se prezinte la cursurile de pregătire practică şi teoretică şi fără să susţină examenul de aptitudini, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale“.
 
„Cei în cauză ar fi pus bazele unei reţele specializate în falsificarea de diplome de studii, acordând certificate de calificare profesională contra unor sume cuprinse între 600 şi 900 de lei, fără a ţine cursuri de pregătire“, spun poliţiştii.
 
„Certificatele de pregătire profesională erau eliberate atât pentru meseria pentru care centrul de pregătire era autorizat să desfăşoare cursuri, cât şi pentru alte meserii, cum ar fi tubulator naval, tehnician agronom, confecţioner textile, barman-ospătar, tehnician mecanic, operator calculator etc. şi erau chiar antedatate, având vechime din anul 2014 sau chiar 2006, deşi cumpărătorii diplomelor l-au contactat pe inculpatul Burlacu Vasile Ştefan pentru obţinerea acestora în cursul anului 2015“, punctează procurorii.
 
„În activitatea sa infracţională, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan a fost ajutat de fiica sa, Burlacu Cecilia Ana, care deţinea funcţia de secretară în cadrul centrului de pregătire profesională, calitate în care semna certificatele eliberate, şi de Burlacu Cezar Mihail, fiul său, care intermedia vânzarea de astfel de diplome“, mai spun procurorii.
 
„Tot calitate de intermediari pentru vânzarea de diplome aveau şi inculpaţii Ghelase Ion, Vasea Ion şi Constantin Romus Ionel, acesta din urmă fiind chiar anterior, în cursul anului 2013, angajat în funcţia de profesor în cadrul centrului de pregătire profesională. La acest moment, se ocupa cu intermedierea vânzării de certificate de absolvire, pentru care nu se mai organizau niciun fel de cursuri şi examene, fiind eliberate, contra sumelor de 600-650 sau 1.500 de lei, chiar într-un timp de 30 de minute de la solicitare“, potrivit procurorilor.
 
Certificatele ar fi atestat, se pare, faptul că, în mod nereal, respectivii cursanţi ar fi urmat aproximativ 1.000 de ore de pregătire teoretică şi practică, finalizate cu susţinerea unor examene de aptitudini, notate cu 7, 8 sau 9.
 
În cauză, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, ai Poliţiei oraşului Năvodari, sprijiniţi de echipaje SIAS, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat, la data de 3 februarie, 25 de percheziţii domiciliare, pe raza întregului judeţ Constanţa.
 
S-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de 20 de persoane, altele decât cele menţionate mai sus, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, persoane care, în esenţă, au recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care sunt acuzate.

Ce spune Registrul Comerţului

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului pe 4 februarie 2016, numele lui Ştefan Vasile Burlacu, de 82 de ani, apare în societatea Fany B SRL, având calitatea de administrator.
 
Firma, cu sediul social în municipiul Constanţa, a fost înfiinţată în anul 1993 şi se ocupă de „alte forme de învăţământ n.c.a.“. Asociat unic în firmă este Bogdan Vasile Burlacu.
 
Conform vrajitorul.eu, la finele anului 2014, Fany B SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 26.097 de lei, un profit de 20.410 lei şi un salariat.
 
Precizăm că am încercat să contactăm societatea sunând la numerele disponibile la Registrul Comerţului, însă telefoanele erau închise. Am trimis un mesaj text, însă, până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun răspuns. Dacă reprezentanţii firmei vor dori să îşi exprime un punct de vedere, îl vom publica într-o ediţie viitoare.

Numele firmei Fany B SRL, în dosarul Beirut

Aşa cum arătam şi mai sus, această cauză ar avea legătură cu cea disjunsă de procurorul Mihai Eduard Ilie, la momentul trimiterii în judecată a dosarului Beirut.
 

Amintim că, în luna august 2015, procurorul Mihai Eduard Ilie a dispus, printre altele, „disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa în vederea efectuării urmăririi penale în referire la infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri oficiale, ce ar fi fost comise în legătură cu emiterea unor diplome de atestare a competenţei profesionale de către SC Fany B SRL“.

 
 UPDATE 5 februarie, ora 10.48

Ştefan Vasile Burlacu a fost arestat preventiv pentru 15 zile, iar faţă de Cecilia Ana Burlacu, Cezar Mihail Burlacu, Ion Ghelase, Romus Ionel Constantin şi Ion Vasea s-a dispuns aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar. Decizia nu este definitivă.

Citeşte şi Ar fi falsificat diplome
O persoană arestată preventiv, cinci persoane puse sub control judiciar

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dare, luare de mită și trafic de influenţă! Zeci de constănțeni trimiși în judecată! Primele condamnări (document)

06 Mar 2021 2311