Fagadau - Am primit petitia, am vazut ca au semnat-o toti membrii de partid USR Constanţa şi Baricada Verde cheamă constănţenii la un nou protest împotriva distrugerii parcului Tăbăcărie

USR Constanţa, alături de deputatul Stelian-Cristian Ion şi ONG-ul Baricada Verde, iniţiază o nouă acţiune de protest în care se va cere renunţarea la obiectivul „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical Heritage“. 
 
Iniţiatorii protestului susţin că nu sunt de acord cu tendinţa de transformare a parcului Tăbăcărie într-un parc de distracţii, cu diminuarea continuă a spaţiilor verzi ale municipiului Constanţa şi lăsarea lor în paragină, cu eliberarea unor autorizaţii de construire cu încălcarea normelor de protecţie a mediului şi a reglementărilor urbanistice sau cu neefectuarea nici până la această dată a Registrului spaţiilor verzi la nivelul municipiului Constanţa.
 
Câteva sute de constănţeni au semnat deja petiţia împotriva proiectului. Aceştia au solicitat şi la primul protest organizat în zona în care urmează să fie amplasate miniaturile ca acest proiect să nu fie realizat în parcul Tăbăcărie, deoarece: a fost realizat fără o consultare publică prealabilă în privinţa alegerii amplasamentului; nu face parte din Strategia de Dezvoltare Urbană Integrată, aşa cum ar fi normal. Semnatarii petiţiei au mai afirmat că acest proiect va diminua suprafaţa de spaţiu verde, chiar dacă se va încadra în procentul de ocupare a terenului impus; se va construi la intrare o clădire ce va cuprinde o sală de aşteptare, birouri şi o casă de bilete gratuite; se vor amplasa 40 de miniaturi pe dale de beton de 3x3m fiecare; va fi realizată şi macheta Cazinoului, în timp ce adevăratul monument e într-o stare critică; se va realiza un iaz în apropierea lacului; cuprinde cheltuieli fără sens; 1.600 ml de gard, deşi accesul e gratuit, casă de bilete, deşi biletele sunt gratuite, imprimante pentru bilete gratuite etc. Amplasarea proiectului pe un alt teren ar putea fi o soluţie pe care constănţenii care au ieşit în stradă sunt pregătiţi să o susţină.

„Nu-i putem trimite pe turişti la periferie“ 

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a confirmat ironic că a primit semnăturile şi petiţia protestatarilor. „Am văzut că a semnat tot partidul (n.r. USR)“, a afirmat acesta, lăsând să transpară faptul că nu înţelege motivul protestului, cu atât mai mult cu cât acest proiect este doar la stadiul de intenţie. Făgădău a mai spus că nu există în zona centrală a municipiului un teren similar pe care să se realizeze acest parc de miniaturi. „Nu-i putem trimite pe turişti la periferie“, a mai spus primarul. Făgădău a dat asigurări că nu se vor tăia copaci din zona unde vor fi amplasate miniaturile.
 
Cel de-al doilea protest organizat de USR Constanţa şi Baricada Verde va avea loc sâmbătă, 4.10.2017, începând cu ora 16.00, în zona restaurantului Zodiac. 

Proiectul a fost aprobat în şedinţă de Consiliu Local pe 12 octombrie 

Vă reamintim faptul că CLM a aprobat, pe 12 octombrie, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Joint Romanian-Bulgarian Cultural and Historical  Heritage - Miniature Park“ în faza documentaţiei tehnico-economice (studiu de fezabilitate, documentaţie pentru obţinerea avizelor) şi proiectul de hotărâre privind aprobarea contribuţiei proprii aferente proiectului.
 
Potrivit expunerii de motive, scopul realizării investiţiei este îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului cultural şi istoric prin crearea unui parc de agrement cu expoziţii de miniaturi în parcul Tabăcărie, cu un efect puternic în sectorul turistic, dar şi în rândul constănţenilor, fiind singurul parc tematic de acest tip în regiunea transfrontalieră, întins pe o suprafaţă de 19.322,00 mp.
 
În municipiu, potrivit raportului de specialitate, acest spaţiu poate fi dezvoltat în parcul Tăbăcărie, care oferă toate condiţiile necesare construirii unui astfel de parc tematic, atât din punctul de vedere al poziţionării lui (fiind accesibil transportului public), cât şi al întinderii.
 
„Crearea unui parc de miniaturi, unde vor fi reprezentate la scară redusă cele mai importante obiective atât din judeţul Constanţa, cât şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria, punându-se accent în primul rând pe cele care aparţin patrimoniului cultural şi istoric din cele două ţări din zona transfrontalieră, România şi Bulgaria, va creşte interesul turiştilor români şi străini atât pentru municipiul Constanţa, cât şi pentru partenerul bulgar“, se mai arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectele de hotărâre.
 
Proiectul propune amenajarea unui parc ce poate oferi turiştilor români, străini şi, nu în ultimul rând, locuitorilor judeţului Constanţa posibilitatea vizitării într-un timp relativ scurt a unor construcţii cu valoare istorică în miniatură. În cadrul proiectului, vor fi selectate construcţiile cu importanţă istorică deosebită din judeţul Constanţa şi din districtul Dobrich, dar şi monumente reprezentative la nivel naţional din România şi Bulgaria aflate în patrimoniul UNESCO sau clădiri aflate pe lista monumentelor istorice protejate de lege.
 

Suprafaţa maxima construită, reprezentând suprafaţa construcţiei, a aleilor exterioare, a platformelor şi a iazului artificial, va fi de 10% din suprafaţa terenului amenajat, 1.932 mp. Construcţiile vor fi realizate din materiale uşoare, demontabile, transportabile, ce nu vor necesita o adâncime de fundare mai mare de 90 cm de la cota terenului natural.
 
În cadrul proiectului, se propune transformarea municipiului Constanţa într-o destinaţie turistică de calitate, bazată pe patrimoniul natural cultural, care să corespundă standardelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte aceste servicii. Valoarea investiţiei, prezentate în devizul general realizat conform HG 907/2016, este: total investiţie: 4.211.637,23 de lei fără TVA, adică 5.004.505,65 de lei (TVA inclus), respectiv 1.088.148,90 de euro (TVA inclus). Pentru valorile prezentate în moneda euro, s-a folosit un curs de schimb de 4,5991 de lei/euro, conform cursului de referinţă din 27 septembrie 2017. Cofinanţarea Municipiului Constanţa este de 2% din valoarea proiectului.

Citeşte şi:  

Protestele vor continua Sute de constănţeni au semnat petiţia împotriva amplasării miniaturilor în parcul Tăbăcărie (galerie foto) 

Monumente din România şi Bulgaria În parcul Tăbăcărie vor fi aşezate miniaturile unor obiective din judeţul Constanţa şi districtul Dobrich 

Imagini de la eveniment Protest pentru protejarea parcului Tăbăcărie (galerie foto + video)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Imagini cu drona surprinse deasupra Parcului Tăbăcărie din Constanța. Cum arată în plin proces de reabilitare (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1028

Aproximativ 200 de arbori plantați zilele acestea în Parcul Tăbăcărie din Constanța (GALERIE FOTO)

29 Feb 2024 651

Primarul Municipiului Constanța „Aștept cu nerăbdare să redeschidem Parcul Tăbăcărie și să ne bucurăm de plimbările pe aleile acestuia!“ (VIDEO)

26 Feb 2024 710

Primăria Constanța anunță că Garda de Mediu nu a sesizat nereguli în parcul Tăbăcărie și Parcul Gării

30 Jan 2024 713

Stadiul lucrărilor în Parcul Tăbăcărie din municipiul Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Jan 2024 1625

Stelian Ion (USR) „Ceea ce se întâmplă acum în Parcul Tăbăcărie este un real dezastru ecologic"!

22 Jan 2024 812

Primarul Vergil Chițac „Se lucrează la reabilitarea Parcului Tăbăcărie. Lucrările sunt destul de ample“ (VIDEO)

20 Jan 2024 831

Investitorul, inactiv fiscal Consiliul Local Constanța a oprit construcția unui bloc de 3 etaje pe un spațiu din stațiunea Mamaia, zona Satul de Vacanță (DOCUMENT)

29 Dec 2023 5093

Constănțeanul supărat. Stelian Ion, președintele USR Constanța „Chițac a dat undă verde defrișărilor și în parcul Tăbăcărie"!

07 Dec 2023 1419

Fotoreportaj Constanța Scene contrastante în Parcul Tăbăcărie din Constanța (FOTO)

26 Nov 2023 4035

Primăria Constanța Au început lucrările de modernizare ale Parcului Tăbăcărie. Ce modificări se vor face

23 Nov 2023 1289

Primăria cheltuie 4 milioane de lei anual pentru întreținere Deputatul Stelian Ion- „Parcul Tăbăcărie e o pârloagă"!

29 Oct 2023 973

Autorizație de construire Bustul lui Mustafa Kemal Atatürk va fi amplasat în Parcul Tăbăcărie din Constanța

27 Oct 2023 2130

Mii de crizanteme plantate zilele acestea în Parcul Tăbăcărie din Constanța

24 Oct 2023 931

Este vineri, 13 și totuși o zi atât de frumoasă (FOTO)

13 Oct 2023 863