Fosta învăţătoare a campioanei, Mariana Chirilă, îi pregăteşte un cadou special „Simona Halep este floarea mea de colţ“ (galerie foto)

Senzaţia tenisului mondial, constănţeanca Simona Halep, i-a rămas în suflet celei care a învăţat-o carte în clasele I - IV. Plină de afecţiune la adresa sportivei, învăţătoarea Mariana Chirilă recurge la metafore atunci când îşi dezvăluie sentimentele care o leagă de fosta sa elevă
 
Simona Halep a fost eleva Şcolii Gimnaziale numărul 30 „Gheorghe Ţiţeica“ din Constanţa. A intrat în clasa întâi în anul 1998, iar în ciclul primar a avut-o învăţătoare pe Mariana Chirilă. La 16 ani de la acel moment, învăţătoarea, ieşită între timp la pensie, vorbeşte în continuare de Simona ca de „copilul meu“ şi o aseamănă pe gingaşa domnişoară cu o floare rară. Mariana Chirilă abia aşteaptă întâlnirea de la şcoală cu marea campioană, căreia îi pregăteşte un cadou deosebit.
 
„Nu pot să-i urmăresc meciurile. Rezist doar la câteva schimburi de mingi, după care mă ridic din faţa televizorului şi plec. Trăiesc o emoţie foarte puternică şi am convingerea că i-o transmit şi Simonei. Aşa se întâmpla şi când copiii mei, Constantin şi Elena, acum în vârstă de 34, respectiv 30 de ani, erau în sesiunea de examene. «Mamă, nu-ţi mai spunem nimic. Doar după ce ieşim de la examen te sunăm», îmi ziceau ei“. Aşa ne-a întâmpinat, ieri, Mariana Chirilă, fosta învăţătoare a Simonei Halep, la întâlnirea pe care am fixat-o la Şcoala Gimnazială numărul 30 „Gheorghe Ţiţeica“. Este puţin peste ora 11.00, Simona Halep a început meciul vieţii cu Serena Williams, cel care avea să-i aducă cea mai mare izbândă de până acum de pe terenul de tenis, însă cadrul didactic pensionar rezistă fără a da drumul televizorului.

Simona Halep, la începutul clasei întâi

De la mii de kilometri distanţă, îi ţine pumnii strânşi fetiţei sale dragi. La fel de strâns ţine şi un dosar galben, în care a adus fotografiile pe care le are cu Simona mică şi pe care ni le pune la dispoziţie. Sunt comori nepreţuite, pe care nu le-ar înstrăina nici pe grămezi de aur. „Aceasta este de la începerea clasei întâi“, ne arată Mariana Chirilă o poză de grup, în care Simona apare, puţin stingheră parcă, prima din dreapta în rândul de jos. „Se simte o oarecare stângăcie în ţinută, care-i sporeşte însă farmecul. Până atunci, ea fusese al doilea băieţel al familiei, după fratele ei, Nicolae, alături de care juca fotbal pe stradă. Acum trebuia să îmbrace pentru prima dată un costum de şcoală“, afirmă, nostalgică, Mariana Chirilă. Învăţătoarea zăboveşte cu privirea pe Simona din poză, copiliţa cea blondă de acum 16 ani, iar toate amintirile plăcute i se adună năvalnic în faţa ochilor, înceţoşându-i privirea şi făcându-i vocea să tremure. „Fă-te, suflete, copil / Şi strecoară-te tiptil / Prin porumb cu moţ şi ciucuri / Ca să poţi să te mai bucuri“, este strofa din Tudor Arghezi care deschidea, în 1998, albumul clasei I B de la Şcoala Gimnazială numărul 30 „Gheorghe Ţiţeica“ din Constanţa, din care făcea parte şi Simona Halep.

Cea mai bună prietenă a Simonei este Georgiana Herda

Mariana Chirilă trece mai departe şi ne arată fotografia-tablou, plastifiată, de la finele clasei a IV-a, promoţia 2002. Peste copii trecuse ciclul primar de învăţământ, aveau 11 ani acum. Simona apare îmbrăcată (cum altfel?) în trening de sport, fiind încadrată de Valentin Giman şi de Georgiana Herda („prietena ei cea mai bună din clasă“). Această prietenie s-a păstrat peste ani, iar cele două domnişoare au o relaţie la fel de strânsă şi în prezent. Au fost colege şi în clasele V - VIII. Georgiana este acum în Grecia, iar Simona cutreieră lumea cu tenisul, dar aceasta nu le împiedică pe cele două să vorbească zilnic. Ceilalţi elevi din tablou, absolvenţi ai clasei a IV-a B, sunt: Achif Iliescu, Luiza Alupoaie, Mihaela Bacula, Aida Birghilă, Andrei Brânzei, Teona Bulafca, Lavinia Dore, Irena Dumitraşcu („arhitect în Anglia acum“), Ioana Fotea, Andrei Marşal („un talent deosebit la desen“), Angelica Miclăuş, Teodor Miclăuş (gemeni), Nyran Mârzali, Iani Nancu, Mariana Radu, Orhan Ramazan („acum este medic“), Răzvan Răducu, Gabriel Sav („un copil minunat, a terminat la «Mircea», a avut două proiecte NASA, iar acum e student în Bucureşti“), Mihai Simionescu, Andreea Şerban şi Simona Voicu. Învăţătoarea păstrează cu sfinţenie în dosar şi o fotografie cu Simona Halep de la absolvirea clasei întâi, o alta cu ea tenismenă pe teren, micuţă şi dulce ca o bomboană, dar şi o imagine cu sportiva zâmbind din faţa vitrinei cu trofee.

Simona avea scris frumos şi era bună la matematică

„Îmi amintesc ca ieri prima zi de şcoală a Simonei şi ochişorii ei expresivi. A fost un copil docil, care nu acuza niciodată că temele sunt prea multe sau prea grele. Cât îi dădeai, atât ducea. Vreau să amintesc şi faptul, foarte important, că părinţii ei mi-au spus din start: «Doamna învăţătoare, noi facem sport, dar vrem şi şcoală. Să vă comportaţi cu Simona la fel ca şi cu ceilalţi copii. Nu ştim unde vom ajunge cu tenisul, dar şcoala e baza». Au fost foarte grijulii şi fermi“, povesteşte Mariana Chirilă. Aceasta îşi aminteşte că Simona avea un scris frumos, ordonat şi că era foarte bună la ştiinţele exacte, în special la matematică. „Ne-am asimilat elevii. Vorbim despre ei ca despre copiii noştri. Mi-au trecut prin mână atâtea generaţii, însă Simona Halep e specială, îi poartă pe toţi sus, pe înălţimi. Eu aşa o simt. Mi-e tare dragă. La fel de mult o iubeau (şi o iubesc şi acum) colegii de clasă şi cadrele didactice de la şcoală“, precizează învăţătoarea Simonei, care nu-şi aminteşte de nicio năzbâtie a sportivei. „Era cuminţică la şcoală. Doar pe terenul de tenis se dezlănţuia“, mai spune Mariana Chirilă.

Colegii de la „B“ s-au întâlnit la o îngheţată şi un suc

În urmă cu cinci ani, o parte a foştilor colegi de la „B“, alături de învăţătoare şi de profesoară de limba şi literatura română Dorina Nazare, cea care le-a fost dirigintă copiilor din clasa a cincea şi până la finele clasei a şaptea (acum fiind şi ea pensionară), s-au revăzut cu ocazia unei întâlniri programate la un centru comercial din Constanţa. Cea care i-a sunat şi i-a convocat pe toţi a fost Georgiana Herda. „Am stat la un suc şi la o îngheţată. Am depănat amintiri, iar Simona ne-a povestit câte ceva din turneele şi victoriile sale. Copiii au fost foarte curioşi să pătrundă în culisele carierei Simonei“, povesteşte Mariana Chirilă, care, în curând, va avea bucuria să se afle din nou faţă în faţă cu Simona, campioana urmând să facă o vizită la şcoală.

„Simona este delicată, distinsă şi discretă. Mereu pe înălţimi“

Învăţătoarea se pregăteşte deja pentru acest moment, când îi va face Simonei un cadou de suflet. O fotografie după o floare-de-colţ, pe care a primit-o, la rândul ei, în 2006, de la o fostă elevă, Raluca Turtoi, cu mesajul: „Cele mai frumoase gânduri, alături de aceste deosebite flori de colţ şi o primăvară fericită!“. Mariana Chirilă aseamănă gingăşia, calităţile rare şi aspiraţiile înalte ale tenismenei de 23 de ani cu o floare-de-colţ, căreia i se spune şi floarea-reginei. În România, creşte în Munţii Carpaţi (în pajişti de pe versanţi abrupţi şi însoriţi sau pe stânci), fiind declarată monument al naturii din 1933 şi ocrotită. O comparaţie perfect justificată. „Simona este floarea mea de colţ. Delicată, distinsă, discretă. Mereu pe înălţimi“, spune învăţătoarea, care plănuieşte să-i dăruiască Simonei, atunci când campioana va veni la şcoală, un mini-tablou înfăţişând acea floare-de-colţ, încadrată în ramă de argint.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.