Fostul decan Ţarălungă, „turnat“ la DNA de o fostă studentă. Detalii ştiute doar de magistraţi (document)

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie continuă cercetările specifice în dosarul colonelului în rezervă Gheorghe Ţarălungă, profesor universitar doctor, fostul decan al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa. Bărbatul a fost arestat preventiv de judecătorul Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, şi este bănuit de luare de mită. Ţarălungă a fost „lucrat“ de Sorin Constantinescu, procurorul-şef al DNA Constanţa, şi „turnat“ de o fostă studentă, care a absolvit cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius“. Ea a fost cea care le-a declarat magistraţilor că Ţarălungă ar pretinde şi ar primi sume de bani de la studenţi pentru a-i promova la examene. În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă şi alte detalii ştiute doar de magistraţi, care au fost expuse în spatele uşilor închise ale Palatului de Justiţie, la momentul emiterii mandatului de arestare preventivă. 
 
„La data de 23.01.2015, numita (...) a formulat o sesizare penală împotriva inculpatului Ţarălungă Gheorghe, profesor universitar doctor la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa, disciplinele Farmacologie, Farmacoterapie şi Farmacie Clinică, din care rezultă că inculpatul, în data de 26.01.2015, urmează să primească, cu titlu de mită, suma de 400 de euro de la studentul grec Faloutsos Evangelos, înmatriculat în anul 5 al Facultăţii de Farmacie, pentru a-l promova la două examene la care acesta înregistrează restanţe“, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă. Conform aceluiaşi document, „din declaraţia martorei sus-menţionate, rezultă că a absolvit cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa şi că avea cunoştinţă că inculpatul Ţarălungă, profesor universitar doctor, titular la disciplinele sus-menţionate, pretinde şi primeşte sume de bani de la studenţi pentru a-i promova la examene. Martora arată că, în urmă cu două zile, respectiv în data de 21.01.2015, s-a întâlnit cu inculpatul Faloutsos, student grec la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii «Ovidius» Constanţa, care i-a confirmat că şi în prezent inculpatul Ţarălungă procedează de aceeaşi manieră, în sensul că primeşte sume cuprinse între 150 şi 300 de euro pentru fiecare examen, în funcţie de naţionalitatea studenţilor“. În acelaşi referat al celor de la Anticorupţie, „se remarcă un adevărat modus operandi al inculpatului Ţarălungă, constând în aceea că primeşte câte 200 de euro pentru fiecare examen, de la un singur student o dată, tocmai pentru a nu avea martori şi, totodată, nu acceptă discuţii telefonice pe acest subiect cu studenţii“.

 „O să fie uşor pentru tine la examen“


„Faloustos Evangelos a hotărât să revină în dimineaţa zilei de 28 ianuarie 2015, luându-o din nou cu el şi pe martora (...). Astfel, în jurul orelor 8.00, cei doi s-au deplasat împreună la sediul Facultăţii de Farmacie şi au urcat la mansardă, spre biroul inculpatului Ţarălungă. Inculpatul Faloustos i-a spus martorei că va încerca din nou să-i ofere profesorului plicul cu cei 200 de euro, martora rămânând pe holul mansardei, iar inculpatul Faloustos pătrunzând singur în biroul profesorului. După aproximativ două minute, inculpatul Faloustos a ieşit din biroul profesorului, martora întrebându-l dacă a reuşit să-i dea plicul cu bani profesorului, acesta răspunzându-i afirmativ, motiv pentru care martora l-a felicitat de mai multe ori, spunându-i «felicitări, bravo!». În continuare, inculpatul Faloustos i-a povestit martorei că i-a spus profesorului: «Uitaţi, domnule profesor, un ajutor pentru Farmacie clinică, pentru a-mi fi mai uşor examenul», moment în care i-a dat şi plicul cu cei 200 de euro. Tot inculpatul Faloustos i-a povestit martorei că inculpatul Ţarălungă, după ce a văzut plicul, i-a spus: «O să fie uşor pentru tine la examen»“, se mai arată în cercetarea DNA. 

 „Plic cu bani şi bileţelul cu numele, disciplina, anul şi grupa“

„După ce presa a publicat ştiri privind cercetarea de către Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a inculpatului Ţarălungă pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, numiţii (...), toţi studenţi la Facultatea de Farmacie a Universităţii «Ovidius», au sesizat faptul că, fiind constrânşi de atitudinea inculpatului Ţarălungă care îi respingea, în mod repetat, de la promovarea examenelor la disciplinele pe care le preda, nu au avut altă opţiune decât aceea de a-i remite sume de bani, cuprinse între 300 şi 600 de euro, în funcţie de numărul examenelor, inculpatului Ţarălungă, pentru a promova examenele la disciplinele respective. Toţi martorii menţionaţi anterior au descris acelaşi procedeu de remitere a banilor folosit şi de către inculpatul Faloustos, respectiv prezentarea în biroul inculpatului cu plicul în care erau suma de bani şi bileţelul cu numele, disciplina, anul şi grupa. Mai mult, în portmoneul inculpatului Ţarălungă a fost identificată suma de 1.150 de euro şi 495 de lei, care este posibil să provină din plicurile aduse de persoanele ale căror bileţele au fost identificate în borseta inculpatului“, potrivit referatului întocmit de şeful DNA Constanţa.

 
În secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, poate fi citit integral referatul de arestare întocmit de DNA Constanţa.  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

me

04 Feb, 2015 09:29

F bine! Tineti-o tot asa cu spagarii.

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.