Funcţionari puţini, sedii multe, închirieri cu substratSC Primăria - City Park Mall SRL

deschidere.jpgDin cauza faptului că primăria şi-a mutat deja două dintre serviciile sale în incinta mall-ului, constănţenii, vrând-nevrând, sunt nevoiţi să ajungă la City Park Mall şi să lase poate şi ceva bani în magazinele şi aşa goale

O altă risipă din banii publici se face prin plata chiriei exorbitante pentru vila în care funcţionează cel de-al treilea sediu al CJC

sedii_city_mall.jpgÎn urmă cu câteva zile, pe site-ul Primăriei Constanţa apărea un anunţ potrivit căruia, începând de miercuri, Centrul de Informare Cetăţeni de pe strada Ecaterina Varga se va muta la Sky Level din City Park Mall, în vechiul sediu urmând a se desfăşura doar activitatea de acordare a subvenţiilor pentru căldură. Potrivit conducerii mall-ului, pe viitor se pregăteşte şi aducerea Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor Constanţa în această incintă.

sedii_vila_CJC_ONLINE.jpgChiar dacă nu era un spaţiu foarte bine organizat, Centrul de Informare cetăţeni de pe Ecaterina Varga oferea cât de cât condiţii contribuabililor care se adresau serviciului pus la dispoziţie de primărie. Însă, pentru o mai bună utilizare a spaţiului mall-ului de la etajul 1, golit de chiriaşii care nu-şi mai scoteau nici măcar banii pe care trebuiau să-i dea pe chirie, autorităţile locale, împreună cu reprezentanţii City Park Mall, au decis recent să amenajeze în interiorul mall-ului mai multe birouri aparţinând serviciilor publice constănţene. Şi totul bineînţeles cu o raţiune economică.

Făgădău: „Mall-ul este un loc mult mai civilizat"

„Ce legătură are mutarea sediului cu faptul că au fost daţi oameni afară şi cu faptul că salariile sunt mici?!", a declarat viceprimarul Decebal Făgădău, întrebat de situaţia actuală în care se află funcţionarii din primărie şi decizia autorităţilor de a muta sediul centrului de informare.

Acesta a susţinut însă că sediul primăriei se mută la etajul 1 al mall-ului pentru că aici este „un loc mult mai civilizat cu mai multe locuri de parcare, iar programul nu va mai fi până la 16.00, ci până la închiderea mall-ului". „În plus, aici sunt concentrate toate serviciile privind utilităţile iar oamenii nu vor mai fi nevoiţi să se încadreze până în ora 16.00 cât era programul centrului de informare pentru a-şi rezolva problemele", a mai adăugat viceprimarul.

Cu alte cuvinte, dacă luăm mot-a-mot ceea ce a declarat viceprimarul, spaţiul unde funcţionează în prezent Centrul de Informare Cetăţeni aparţinând primăriei nu ar fi unul tocmai civilizat pentru desfăşurarea activităţii. „Nu costă nimic această mutare a sediului, vrem doar să separăm activitatea de acordare a subvenţiilor la căldură, care va rămâne în acelaşi spaţiu. Tot personalul centrului se va muta la mall", a mai adăugat Făgădău.

Şi Ionuţ Barbu, unul dintre asociaţii Seaview, care se ocupă de publicitatea stradală din municipiu, asociat în această firmă cu Elan Schwartzenberg - fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, consideră că mutarea unuia dintre sediile primăriei are o raţiune economică. „Poate aduce trafic în zonă şi poate fi un avantaj din punct de vedere comercial pentru agenţii economici ai mall-ului", a declarat Barbu. Cât despre faptul că primăria beneficiază pe gratis de acest spaţiu, aşa cum a declarat viceprimarul Făgădău, Barbu este de părere că într-o asemenea perioadă este greu de crezut că nu se percepe chirie: „Cine mai dă acum fără chirie?!".

Şi managerul mall-ului, Sorin Scântei, ne-a declarat că este mult mai bine ca serviciul Primăriei Constanţa să funcţioneze în mall: „Spaţiul este deja amenajat de noi. Aici sunt mult mai multe locuri de parcare, iar cetăţenii nu vor mai alerga dintr-un colţ în altul al oraşului pentru a-şi rezolva problemele. Este un loc modern". Scântei a mai adăugat că în curând, tot la acelaşi etaj, se va muta în curând şi Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor. Tot aici, de câteva luni, funcţionează unul dintre sediile SPIT Constanţa, dar şi unul al RADET Constanţa. Inaugurarea oficială a sediului Centrului de Informare va avea loc pe 27 octombrie, de la ora 11.00.

Povestea mall-ului pe teren retrocedat

Încă din 2000, atunci când a fost făcută prima notificare privind retrocedarea terenului din Parcul Tăbăcăriei pe care s-a construit mai apoi City Park Mall-ul, şi până în ultima zi a lunii mai 2008, atunci când primarul Radu Mazăre a inaugurat cu mare fast clădirea în formă de ambarcaţiune, au curs râuri de cerneală despre ceea ce ar putea fi numită „afacerea secolului" constănţean în materie de retrocedări.

Povestea a început în 2000 când Consiliul Local Constanţa vota, la iniţiativa primarului Radu Mazăre, hotărârea 396, care aproba construirea centrului comercial în Parcul Tăbăcăriei, pe un teren de 43.500 mp, al cărei beneficiar era Holland Development Group SA.

Retrocedarea terenului se regăseşte în deja celebrul dosar pe care DNA l-a instrumentat împotriva şefului administraţiei publice locale, dar şi a multor altor persoane, printre care se numără şi Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea, de la Dinamo, Basarab Popa (vărul primarului), Ramona Dospinescu, Marius şi Carmen Puşcaşi şi Mihai Ceacîreanu. Expertiza DNA-ului spune că evaluarea s-a făcut într-un mod cu totul nejustificat, pământul fiind cotat cu trei preţuri pentru un metru pătrat: 20 USD, 63 USD şi 90 USD. Cu un început furtunos, mall-ul a ajuns, de la un plan al celor de la Holland Development Group, în portofoliul societăţii Neocity Group România, condusă de Elan (Emilian) Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu şi prieten declarat al primarului Radu Mazăre, paravan al acestuia când a venit vorba despre scandalul uniformei naziste. Neocity Group România îi are ca asociaţi pe Nimrod Ben Ami, dar şi societatea olandeză Fotostudio Ruiterman Mijdrecht B.V. De altfel, Ben Ami şi afacerea olandeză se află în spatele tuturor firmelor care stau la baza City Park Mall. Vorbim aici despre City Park Project, City Park Management şi Everest Investiţii şi Consultanţă.

Vila CJC „roade" până la 10.000 euro lunar

O altă instituţie care abuzează de banii publici, lăfăindu-se în mai multe sedii, dintre care unul închiriat pe o sumă exorbitantă, este şi Consiliul Judeţean Constanţa. În ediţii anterioare arătam că, deşi personalul CJC s-a înjumătăţit, instituţia judeţeană nu a renunţat la vila pe care s-a hotărât să o închirieze la sfârşitul anului 2007. Reamintim că prin Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 252/4.12.2007, iniţiată de către şeful CJC Nicuşor Constantinescu, majoritatea aleşilor judeţeni au decis identificarea unui imobil pentru un al treilea sediu al CJC, şi negocierea unei chirii lunare în limita a 10.000 euro. În fundamentarea proiectului de hotărâre s-a motivat că este necesar încă un sediu pentru crearea confortului necesar funcţionarilor Direcţiei Generale de Afaceri Europene, astfel încât, aceştia să se bucure de condiţii optime de lucru în întocmirea proiectelor pentru accesarea banilor europeni. A venit însă 2010, iar restructurarea prevăzută de OUG nr. 63/2010 a ras din organigrama aparatului de specialitate al CJC, Direcţia Generală de Afaceri Europene. Mai bine zis, cei câţiva funcţionari rămaşi din această structură au fost absorbiţi de Direcţia de Informatizare, Cooperare la Marea Neagră şi Managementul Calităţii, condusă de Sevil Sumanariu, care a devenit director al noii structuri formate astfel: Direcţia Generală de Proiecte. Funcţionarii acestei structuri îşi desfăşoară însă activitatea la sediul central al CJC, din Bd. Tomis, nr. 51. În vila închiriată pe timpul când personalul CJC atinsese maximul de 379 de angajaţi, potrivit organigramei aprobate în 2008, huzuresc acum doar angajaţii Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate, care a luat naştere prin comasarea Direcţiei Comerţ, Turism, Servicii Publice şi a Direcţiei pentru Cultură, Învăţământ, Sport, Sănătate, Organizare Evenimente şi Protocol. Direcţia este condusă de Carmen Vasile, însă adevăratul şef al structurii este Cristian Zgabercea, care, deşi semnează pe documentele oficiale sub titulatura de consilier, conduce direcţia din umbră. Surse din cadrul CJC susţin că Zgabercea nu a putut fi numit director întrucât nu ar avea studiile necesare.

Destinul vilei şi numele sonore

Revenind la vila pe care CJC o ţine închiriată de pomană după ce şi-a înjumătăţit personalul, aceasta este sediul declarat firmei Maya Office SRL, din care a făcut parte şi Florianina Doroteia Petcu - cunoscută sub numele de Ianina - adică nimeni alta decât mama copilului primarului Radu Mazăre. Prezenţa acesteia în Maya Office este atestată şi de Monitorul Oficial nr. 321/2005, care o indică pe fosta iubită a lui Radu Mazăre ca unul dintre fondatori - în calitate de asociat şi administrator. În prezent, aceasta este asociat unic în SC Maya Turism SRL, dar şi parteneră în Okiagi Company, alături de Oktay Tabaş. În Maya Office, Ianina a fost asociată cu Marius Iosif, soţul notarului Mariana Iosif. În prezent, Maya Office este deţinută doar de Marius Iosif şi Carmen Alina Stîngă. De precizat că am încercat să aflăm dacă CJC îşi mai permite să plătească banii pe închirierea acestei vile chiar de la purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, însă, ca şi altădată, nu ne-a răspuns la telefon.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Nuti U.

25 Oct, 2010 21:14

Dar de sediul de pe str. Amzacea ce spuneti...o tiganie de nedescris...alt sediu fantoma al Primariei Constanta !!!

Articole asemanatoare

Tablou de gheață în Portul Tomis! Gerul a împodobit stabilopozii și ambarcațiunile cu decorațiuni glaciale (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Jan 2024 1174

Proiectul „Înființare Centru de Colectare prin Aport Voluntar”, derulat de UAT Albești a trecut de etapa de informare a cetățenilor

08 Nov 2023 684

Oficial de la AJPIS Constanța despre incidentul de la Centrul pentru persoane vârstnice „Fintia” din Eforie Sud

21 Oct 2023 850

Primăria Crucea a obținut finanțare pentru amenajarea Centrului comunitar integrat

19 Jun 2023 984

Vânt puternic și ploi anunțate în cea mai mare parte a țării. Zonele vizate

08 Mar 2023 1286

Vin furtunile. ANM anunță ploi și intensificări ale vântului

17 Sep 2021 6054

Județul Constanța Activități informative la Centrul de Plasament Delfinul din Agigea. Ce au aflat adolescenții

24 Aug 2021 1937

Vin vijeliile. ANM anunță ploi torențiale și descărcări electrice

23 Aug 2021 4662

UPDATE. ISU București-Ilfov Incendiu într-o hală de reciclare. Mai multe victime. Cu ce forţe de intervenţie acţionează pompierii

23 Jul 2021 1239

De la suspiciuni la adevăr! Ce au stabilit medicii legiști după necropsia efectuată în cazul fetiței moarte la Cernavodă! (Video)

01 Jul 2021 4582

ANM Se strică vremea în toată țara. A fost emisă informare meteo

25 May 2021 2547

Dosarul, la Parchetul Militar Un militar a murit la Centrul de Comunicații și Informatică al Forțelor Navale din Mamaia-Sat

05 Mar 2021 6211

O firmă din Lumina oferă materiale de informare și publicitate pentru un proiect al municipiului Galați

07 Oct 2020 1593

Comisia Europeană caută parteneri de implementare pentru Centrele de Informare EUROPE DIRECT

07 Sep 2020 999

Se schimbă vremea, în toată țara, de azi de la prânz. Opinia specialiștilor de la ANM

03 Sep 2020 2331