Istorici la ZIUA de Constanţa Necesitatea de a avea acces la un fond documentar online despre Dobrogea (galerie foto)

Redacţia ZIUA de Constanţa a găzduit, vineri, o întâlnire a istoricilor care au discutat despre importanţa unui fond de documente semnificativ pentru istoria comunităţii, carte veche, carte cu valoare bibliofilă, dar mai ales carte de interes local necesară studenţilor, elevilor, oamenilor dornici să afle despre istoria, cultura şi civilizaţia locului.
 
La întâlnirea moderată de conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan au participat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, Constantin Cheramidoglu, director al Direcţiei Judeţene Constanţa a Arhivelor Naţionale, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Lavinia Dumitraşcu - muzeograf, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, lect. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius“, jurnalista Sânziana Ionescu.
 
Întâlnirea de la redacţia ZIUA de Constanţa a fost un prilej de a discuta despre dorinţa tinerilor de a cunoaşte istoria Dobrogei, de a avea acces la un fond documentar online despre Dobrogea, conţinând fotografii de presă, ilustrate, cărţi vechi despre Dobrogea, hărţi, manuscrise. Un fond de documente semnificative pentru istoria comunităţii, dar mai ales de interes local pentru studenţi, elevi, oameni dornici să afle despre istoria, cultura şi civilizaţia locului.
 
„Este o provocare de a organiza un fond documentar despre Dobrogea, un fond care să conţină manuscrise, cărţi vechi, colecţii de cărţi poştale, poze vechi, afişe, hărţi, facsimile. Un fond documentar care să fie la îndemâna tuturor, care să poată fi accesat de oricine. Acesta poate fi realizat doar cu ajutorul fiecăruia dintre noi“, a declarat, la startul întâlnirii, Aurelia Lăpuşan.
 
La rândul său, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a ţinut să sublinieze importanţa unui astfel de fond documentar. „Văd o chestie utilă în acest fond documentar“, a comentat acesta.
 
Şi lect. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius“, a punctat că evenimentul de lansare a unei cărţi, despre care s-a scris într-un ziar, va fi cunoscut de mai multe persoane decât cele care au participat nemijlocit. „Un ziar reuşeşte multe. Dacă prezinţi o carte într-un ziar, popularizarea acesteia este fantastică. Dacă un articol despre o lansare de carte apare într-un ziar, acesta va avea mai multe accesări decât numărul de persoane care au participat, nemijlocit, la evenimentul de lansare“, a subliniat lect .univ. dr. Daniel Citirigă.
 
În acest context, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan a pus accentul pe importanţa acestui fond documentar. „Cred în necesitatea stringentă a acestui fond documentar. În plus, este un mod concret de a arhiva documentele vechi, pozele vechi, cărţile, manuscrisele. Cred că, în câţiva ani, fotografiile vechi care se mai păstrează pe la diverşi colecţionari vor dispărea dacă nu vor fi valorificate într-un fond documentar. Sigur că este nevoie de specialişti în clasificarea acestora, de aceea este nevoie de o colaborare“, a menţionat Aurelia Lăpuşan.
 
Constantin Cheramidoglu, director al Direcţiei Judeţene Constanţa a Arhivelor Naţionale, a adăugat, la rândul său, că în acest fond documentar se pot aduna de la comunitatea locală fotografii vechi. „Sunt fotografi care făceau poze în oraş, pe plajă. Există imagini despre care nici fotografii nu mai ştiu ce reprezintă. Sunt fotografii în care sunt surprinşi oameni care nu mai sunt“, a povestit Constantin Cheramidoglu.
 

Şi prof. univ. dr. Vasile Sârbu s-a arătat încântat de ideea unui fond documentar dedicat istoriei Dobrogei. Acesta a dezvăluit celor prezenţi că lucrează la o carte despre bolile din timpul lui Ovidius, dar şi despre bolile poetului. „Ovidius, în poeziile sale, îi învaţă pe îndrăgostiţi cum să scape de bolile dragostei, fără a se sinucide. Poetul a spus, acum 2000 de ani, că nu ne omoară ceea ce e în conştient, doar ceea ce este în subconştient. Acest fond documentar va conţine şi opera poetului Ovidius“, a destăinuit dr. Vasile Sârbu.
 
În concluzie, cei prezenţi la întâlnirea găzduită de ZIUA de Constanţa au confirmat importanţa realizării unui fond documentar dedicat istoriei Dobrogei, promiţând sprijin de specialitate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

maria

24 Jul, 2017 09:07

Este o idee excelenta. Am sustinut permanent si am laudat initiativa dvs. de a publica articole documentare despre istoria Constantei. Cu aceasta ocazie poate lansati o actiune de colectare de fonduri pentru repararea Cazinoului si altor obiective istorice din Constanta.Primaria este depasita de problema aceasta atit sub aspect material cit si intelectual si afectiv.

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 346

Trenduri ale distracției și relaxării în timpul liber, în era digitală

20 Mar 2024 457

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va furniza echipamente informatice Școlii Gimnaziale nr. 1 Mangalia (DOCUMENT)

13 Mar 2024 595

Spitalul Municipal Mangalia se digitalizează

13 Mar 2024 711

MF lansează varianta simplificată a aplicației e-Factura. Ministrul Marcel Boloș „Este în primul rând utilă celor aproximativ 670.000 contribuabili mici care au nevoie de un format gratuit și ușor de folosit”

05 Mar 2024 473

Afaceri Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a cumpărat servicii de digitalizare de la o firmă din județul Iași (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 826

Primăria Peștera, județul Constanța, se digitalizează cu bani europeni. Contract de peste 855 mii de lei (DOCUMENT)

07 Feb 2024 730

500 de milioane de lei aprobate pentru digitalizarea sistemului medical din România

06 Feb 2024 493

Ministerul Culturii a demarat efortul naţional de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României

03 Feb 2024 742

Ministrul Finanțelor „Trebuie să ajungem la o medie a încasărilor lunare a veniturilor de 40 miliarde lei“

15 Jan 2024 741

Studiu Consiliul Concurenței Modernizarea infrastructurii maritime, vitală pentru cele mai importante porturi româneşti din reţeaua TEN-T- Constanţa şi Galaţi

15 Jan 2024 697

Cetățenii din afara granițelor, avantajați de servicii consulare online. Iohannis a promulgat legea

10 Jan 2024 664

Licitații Tulcea Primăria Isaccea cumpără licențe în cadrul proiectului de digitalizare a serviciilor publice (DOCUMENT)

04 Jan 2024 741

Începând cu 1 ianuarie 2024, CFR Călători va emite abonamentele săptămânale şi lunare, exclusiv în format digital

31 Dec 2023 807

Soția și cumnata au deținut ani de zile funcții de conducere în Primăria Constanța Larsen Consulting Services, controlată de Laurențiu Stamat, face mentenanță pentru aplicațiile SPIT Constanța(DOCUMENT)

23 Dec 2023 7958