La judecată cu RADET Constănţenii supăraţi cer în instanţă debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare (document)

Sătui să plătească unul dintre cele mai mari preţuri la gigacalorie din ţară - 358,54 lei -, constănţenii aleg să se branşeze la reţeaua de gaze naturale.. „Îţi montezi o centrală pe gaze şi eşti scutit de plata facturilor uriaşe în timpul sezonului rece“, gândesc majoritatea abonaţilor constănţeni. Doar că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Atunci când aleg să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare, constănţenii se ciocnesc de refuzul categoric al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa. În consecinţă, sunt nevoiţi să apeleze la instanţă.
 
Este şi cazul constănţeanului Carol Schweitzer, care a primit aviz negativ de la RADET atunci când a solicitat debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare. Pentru că a înţeles că se luptă cu morile de vânt, constănţeanul a formulat o acţiune în instanţă. Astfel, pe data de 29 septembrie, pe rolul Judecătoriei Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 30697/212/2014, al cărui obiect este „obligaţie de a face“. Părţile dosarului sunt Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanţa, în calitate de pârât, şi Carol Schweitzer, în calitate de reclamant. „Eu locuiesc pe strada Sg. Nicolae Grindeanu nr. 72, bl. M7. Mai mult de jumătate dintre apartamentele de pe scară s-au branşat la reţeaua de gaze naturale. RADET însă a respins avizul nostru de debranşare. Ei motivează prin faptul că, dacă până în anul 2007, niciun apartament de pe scară nu s-a debranşat, nu ne poate acorda aviz favorabil. Am apelat la instanţă, deoarece suntem proprietari de apartamente şi avem dreptul să alegem între RADET şi Congaz. Şi nu sunt singurul care a apelat la instanţă pentru acest lucru“, ne-a explicat Carol Schweitzer.

Cum motivează RADET avizul negativ

„Documentele depuse în scopul analizei solicitării de deconectare sunt incomplete, nu aţi făcut dovada existenţei unei deconectări anterioare şi astfel vă încadraţi în prevederile Anexei 1, cazul I din Procedura de deconectare. Întrucat situaţia aceasta contravine Legii 325/2006, care stabileşte principiul «un condominiu = un sistem de încălzire», suntem nevoiţi să emitem aviz nefavorabil, dacă nu veţi completa dosarul conform cerinţelor din procedură. Astfel, deşi în Anexa 5, rubrica Deconectări menţionează apartamente deconectate cu aviz RADET Constanţa, aceasta nu este susţinută prin depunerea proceselor-verbale constatatoare. Dacă în termen de 30 de zile de la data prezentei nu veţi aduce completările necesare, vom considera că aţi renunţat la solicitarea formulată“, i-au răspuns constănţeanului reprezentanţii regiei. Carol Schweitzer a ţinut să precizeze că nu poate face dovada proceselor-verbale constatatoare de debranşare deoarece, la momentul acesta, nu există apartamente debranşate. Prin urmare, ultimul cuvânt în această dispută aparţine magistraţilor.
 
Pentru a obţine un punct de vedere din partea reprezentanţilor RADET, am contactat-o telefonic pe Nela Ştefan, directorul interimar al regiei constănţene. Aceasta ne-a spus că nu este la curent cu situaţia la care facem referire, precizând că ne va face cunoscut punctul de vedere al instituţiei în urma unei adrese realizate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Drept urmare, vom reveni cu informaţiile furnizate de RADET în momentul în care acestea ne vor fi puse la dispoziţie.
 
Precizăm că, potrivit reprezentanţilor RADET Constanţa, până pe data de 25 august, au fost depuse la registratura regiei constănţene 1.334 de cereri de eliberare a avizului pentru deconectare/debranşare de la sistemul de încălzire centralizat al municipiului Constanţa. „Dintre cele 1.334 de cereri pentru eliberare aviz de deconectare/debranşare de la sistemul de încălzire centralizat al municipiului Constanţa depuse până pe data de 25 august, au primit aviz favorabil 365“, arată RADET.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se ieftinește gigacaloria la Constanța! Proiectul, pe masa consilierilor municipali

29 Jan 2024 794

Ședință CLM Cât vor plăti constănțenii pentru căldură în 2024? (DOCUMENT)

24 Dec 2023 1992

Sondaje de opinie Constănțenii nu par impresionați de ieftinirea gigacaloriei! 76% spun un NU hotărât sistemului centralizat de termoficare

12 Nov 2023 1124

Primăria Constanța Constănțenii ar putea plăti mai puțin pentru căldură, din această iarnă! Ce anunță primăria

07 Nov 2023 1104

Sondaje de opinie Luați în calcul rebranșarea în sistemul centralizat în contextul anunțului scăderii prețului gigacaloriei la Constanța?

05 Nov 2023 4298

Scade prețul gigacaloriei la Constanța! Anunțul făcut de primarul Chițac pentru abonații Termoficare SRL

30 Oct 2023 1848

Constanța Începând de astăzi, se pot depune solicitări pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire

01 Jun 2023 2677

Municipalitatea a prelungit subvenția până la sfârșitul anului 2023! „După mai bine de 40 de ani, acum schimbăm instalația termică a orașului“

05 Apr 2023 1467

Constanța, cel mai mare preț la gigacalorie Pentru a-și păstra clienții din sistemul centralizat, Primăria a prelungit subvenția până la sfârșitul anului 2023!

01 Apr 2023 3446

De la 1 aprilie prețul aprobat este de 1.800 de lei Primăria analizează prelungirea subvenției gigacaloriei pentru abonații Termoficare Constanța SRL

15 Mar 2023 2022

De la 1 aprilie nu se mai acordă subvenție la căldură! Abonații Termoficare Constanța SRL vor plăti 1.800 de lei pentru gigacalorie! (DOCUMENT)

03 Mar 2023 8174

LIVE TEXT+VIDEO Consiliul local al municipiului Constanţa, convocat în şedinţă extraordinară. Cât vor plăti constănțenii racordați la sistemul centralizat de termoficare pentru o gigacalorie în sezonul rece 2022-2023(VIDEO+DOCUMENT)

21 Oct 2022 2273

Vergil Chițac - „Mă bazez pe sprijinul Guvernului României pentru plata subvenției la gigacalorie în această iarnă”

31 Aug 2022 1387

Facturile la căldură explodează în municipiul Constanța. Din această lună, gigacaloria costă 450 de lei

31 Jan 2022 8738

Iarna-i grea, factura-i mare! Ce a obținut primarul Chițac de la premierul Ciucă?

06 Dec 2021 2241