Legături la Constanţa Cine este şi ce avere are judecătoarea care a decis libertatea şefei DIICOT (documente)

Alina Bica, procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost prezentată, ieri, Curţii Supreme de Justiţie a României cu propunere de arestare preventivă. Şedinţa a început în jurul orei 16.30 şi a fost condusă, potrivit unor surse avocăţeşti, de judecătoarea Sorina Mirela Popescu. Alina Bica este cercetată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Şefa DIICOT este acuzată că, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte atât ea, cât şi şi inculpaţii Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş-George Bogdan, ar fi „aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente“. „Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 de lei (valoare reală) la 377.282.300 de lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a capitalei)“, potrivit DNA. Pe scurt, conform celor de la Anticorupţie, procurorii anchetează procedura prin intermediul căreia afaceristul Gheorghe Stelian, cu legături la Constanţa, ar fi primi o despăgubire de 150 de milioane de euro în schimbul unui teren.

Revenind la magistratulSorina Mirela Popescu, fost judecător al Curţii de Apel Piteşti, a promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, pe data de 9 septembrie 2010. De asemenea, judecătorul care a analizat, ieri, propunerea de arestare preventivă a şefei DIICOT a decis, alături alţi colegi magistraţi, condamnarea definitivă a afaceristului bucureştean Dinel Staicu, fost proprietar al echipei de fotbal FC Universitatea Craiova, la cinci ani de închisoare. Astfel spus, Sorina Mirela Popescu a majorat pedeapsa aplicată iniţial lui Staicu de Adriana Ispas, preşedintele Curţii de Apel Constanţa, de la 3,4 ani la cinci ani de închisoare.

BCCO Constanţa

Sorina Mirela Popescu a mai hotărât, anul trecut, alături de alţi doi judecători, menţinerea în arest a lui Dragoş Emil Petcu, a lui Bogdan Mircea Teodorescu şi a lui Vlad Ştefan Zaharia, lucrători ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, bănuiţi că ar fi bătut, ameninţat şi lipsit de libertate un investigator sub acoperire autorizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Patronul Hotelului Rex din Mamaia, în arest la domiciliu

Mai mult decât atât, judecătoarea Sorina Mirela Popescu a hotărât şi menţinerea în arest la domiciliu a afaceristului Grigore Dan Adamescu, patronul Hotelului Rex din Mamaia şi al firmei MegaConstruct, prin intermediul căreia a construit o reţea de distribuţie în zona de sud a Dobrogei. Potrivit Adevărul, Sorina Mirela Popescu a judecat şi dosarul în care Mihai Cosmin Popescu (fost deputat PDL) a fost acuzat că le-ar fi dat procurorilor DNA un „raport fals cu privire la activitatea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, pentru a împiedica ancheta în Dosarul Strămutaţilor de Lux, în care era cercetat colegul său de partid, fostul secretar de stat Ionel Manţog“.

Contracte de achiziţie publică  

Tot conform Adevărul, Sorina Mirela Popescu a avut în atenţie şi dosarul în care Ilie Morega „i-ar fi promis lui Paul Păcuraru că îl va sprijini pe fiul lui să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. „În schimb, ministrul urma să numească în funcţia de inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj o persoană indicată de Morega“, potrivit sursei mai sus citate.

Fenechiu, Voicu, Căşuneanu şi afaceristul Marius Locic  

Nu este de trecut cu vederea faptul că Sorina Mirela Popescu a mai judecat, conform wordpress.com, şi Dosarul „Lotului Voicu“ (senatorul Cătălin Voicu, judecătorul ICCJ Florin Costiniu, afaceristul Costel Căşuneanu şi afaceristul Marius Locic), acesta fiind, potrivit surse citate, unul dintre cele mai mediatizate dosare întocmite în ultimii ani de Direcţia Naţională Anticorupţie. Sorina Mirela Popescu a mai „contribuit“ la condamnarea lui George Becali şi a fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.

Averea  

Conform datelor puse la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii, judecătoarea Sorina Mirela Popescu are, potrivit declaraţiei de avere completate la data de 14.06.2012, împreună cu soţul, un apartament în Piteşti. Pe data de 24 octombrie 2011, magistratul a vândut casa pentru suma de 39.000 de euro. În ceea ce priveşte datoriile, Sorina Mirela Popescu a consemnat că, la finele lui 2011, a achitat două datorii avute la BRD de 60.000 de lei şi 55.000 de euro. Potrivit declaraţiei de avere mai sus precizate, judecătoarea Popescu a menţionat un câştig anual salarial de 148.050 de lei, în calitate de judecător al Curţii Supreme. Judecătoarea a mai luat 15.990 de lei de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu“ Piteşti, 5.609 lei de la Institutul Naţional al Magistraturii şi 30.643 de lei de la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Se cere şi arestarea deputatului Marko Attila-Gabor

Tot în prezenta cauză, ieri, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Marko Attila-Gabor. Acesta este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În dosar apare şi afaceristul Stelian Gheorghe, suspectat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dispunându-se măsura controlului judiciar pe toată perioada desfăşurării urmăririi penale.
 
După cum arătam şi în ediţia trecută, în anul 2013, societatea Steda Beach SRL Bucureşti, care aparţine soţilor Stelian şi Maria Gheorghe, a fost proiectantul general al unităţii de cazare ce s-a construit în locul Hotelului Mamaia.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial! Alina Bica, dată în urmărire generală

27 Jun 2018 3374

Laura Voicu, avocata Alinei Bica „Această arestare s-a făcut în scop grotesc”

04 Sep 2015 1996

Elena Udrea „M-a surprins arestarea pentru a treia oară a Alinei Bica”

02 Sep 2015 2503

Veste bună pentru suspecţii din dosarul ANRP Alina Bica şi Dorin Cocoş, în arest la domiciliu

14 Apr 2015 1917

Lotul Bica 2 rămâne în arest. Adriean Videanu, sub control judiciar

06 Mar 2015 1948

Adrian Videanu a ajuns la ÎCCJ, unde se judecă contestaţia în dosarul “Bica 2”

06 Mar 2015 1815

Au contestat prelungirea arestuluiDorin şi Alin Cocoş, ajung azi la ÎCCJ

06 Mar 2015 1890

Procurorul DIICOT Mirel Rădescu Alina Bica m-a anunţat că nu voi mai avea niciun contact cu dosarul Tender

04 Feb 2015 2070

Ce a spus Ovidiu Tender procurorilor, în denunţul împotriva Alinei Bica

04 Feb 2015 1628

Bica ar fi fost ameninţată cu moartea într-un hotel din Constanţa de doi deputaţi PSD

31 Jan 2015 2524

Referatul cu propunerea de arestare Videanu şi-a lăsat acţiunile puse sub sechestru soţiei şi copilului

31 Jan 2015 1547

Referatul cu propunerea de arestare Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender

31 Jan 2015 1542

Surse Alina Bica, denunțată de Ovidiu Tender

30 Jan 2015 2176

Aviz favorabil pentru arestarea deputatului Cătălin Teodorescu

02 Dec 2014 1530

Directori din Primăria Constanţa, condamnaţiEle sunt judecătoarele care decid azi libertatea Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT (documente)

27 Nov 2014 4229