Lupta pentru biserica din Mangalia Cum s-a încheiat procesul dintre preotul Chircu şi arhiepiscopul Tomisului (galerie foto)

Procesul intentat în anul 2009 de preotul militar Traian Chircu Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Ministerului Apărării Naţionale şi Garnizoanei Mangalia s-a terminat. După patru ani de procese, preotul militar Traian Chircu a câştigat procesul cu Arhiepiscopia Tomisului.

Pe adresa de email a cotidianului ZIUA de Constanţa a sosit, ieri, o scrisoare semnată de preotul Traian Chircu, prin care acesta îşi cere iertare de la ÎPS Teodosie. „Din cauza unor neînţelegeri apărute la începutul anului 2009, privind edificare şi deservirea unui biserici militare în Mangalia, raporturile mele canonice cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teodosie au fost întrerupte şi, prin urmare, am fost supus unei destituiri din funcţie, care, după patru ani de procese s-a dovedit cu autoritate de lucru judecat, în mod definitiv şi irevocabil, că a fost ilegală. (...) Când situaţia mea a fost analizată şi de forurile superioare bisericeşti, mai exact de către instanţa central-bisericească din cadrul Patriarhiei Române, am obţinut şi mai apoi mi-a fost menţinută soluţia canonică favorabilă reintegrării în funcţia de preot militar”.

Condiţia esenţială de revenire la starea de slujire implică şi împăcarea cu ierarhul locului, fie pentru a-mi accepta menţinerea în cadrul eparhiei zonale sau pentru a-mi încuviinţa reîncadrarea în altă eparhie. (..) Îmi retrag, prin urmare, toate acuzaţiile publice aduse Înaltului Teodosie şi clerului din staful de conducere al Arhiepiscopiei Tomisului, cu regretul că nu m-am rezumat la o apărare, fără să acuz pe nimeni. (...) Ştiu că Înaltul Teodosie are capacitatea de a-şi ierta supuşii, însă vreau să fiu înţeles că nu aştept nimic în schimbul scuzelor care, evident, rămâne la latitudinea Înaltpreasfinţiei Sale dacă mi le acceptă sau nu. Este datoria mea de a-mi cere iertarea ÎPS Teodosie, însoţită de renunţarea la divergenţele procesuale, la orice acţiune sau inacţiune împotriva Înaltpreasfinţiei sale şi colaboratorilor de la cnducerea Arhipiscopiei Tomisului, indiferent de hotărârea ce o va lua în legătură cu situaţia în care mă aflu”, spune preotul Traian Chircu.

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, a precizat că ÎPS Teodosie va analiza zilele următoare aceste declaraţii şi va decide ce va face.
Reamintim că problemele preotului Traian Chircu au început în 2009, când Capela Militară din Mangalia a fost trecută în regim civil şi intrată în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. Atunci, părintelui care o păstorea i s-a retras dreptul de administrare şi cheia de la lăcaş.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 440

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 446

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 520

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1389

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 562

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 721

Peste 200 de elevi din județul Constanța, la etapa județeană a Olimpiadei de Religie

12 Apr 2024 635

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2013

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 485

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 591

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce ÎPS Teodosie le-a recomandat creștinilor să nu se căsătorească cu femei divorțate

07 Apr 2024 2512

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 690

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 543

Programul liturgic al IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

27 Mar 2024 614

Programul Liturgic al IPS Teodosie. Slujbe la Constanța și Suceava

25 Mar 2024 598