O fetiţă de cinci ani, atacată în Constanţa de un maidanez. Tatăl copilei şi-a făcut singur dreptate. Judecătorii l-au condamnat



Judecătoria Constanţa l-a condamnat pe bărbat la şase luni de închisoare. Ulterior, magistraţii au revenit asupra deciziei şi au renunţat la aplicarea pedepsei de şase luni, pe care au înlocuit-o cu un avertisment
 
A iubi orice suflet, oricât de mare sau de mic, vine absolut natural pentru unii oameni, iar animalele de companie, fie ei câini, pisici ori purceluşi de Guineea, adesea devin direct aproape membri ai familiei pentru astfel de oameni. Dar ce ne facem atunci când la mijloc mai este şi un copil sau, chiar mai rău, bunăstarea celui din urmă? În mod normal, crescuţi cum trebuie şi unul, şi celălalt, nu ar trebui să existe probleme, iar un copil crescut fără teama aceea de căţei nu ar trebui să aibă vreo problemă cu patrupedele. Şi totuşi, există şi excepţii şi situaţii-limită în care, oricât te-ai strădui, nu poţi împăca şi capra, şi varza şi trebuie să alegi între binele copilului ori binele căţelului. Iar astfel de situaţii se petrec cel mai adesea, cel puţin la noi, din cauza proastei gestionări a situaţiei animalelor fără stăpân.
 
Dincolo de această constatare însă, ce ne facem noi, ca părinţi, dacă avem de ales, într-o fracţiune de secundă, între binele micuţului ori al căţelului, cum procedăm într-un caz de acest gen? Într-o astfel de criză s-a aflat un constănţean, pus mai degrabă în faţa faptului împlinit în momentul în care un câine comunitar i-a atacat copilul.
 
În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, la data de 30 iunie 2014, bărbatul a provocat răni unui câine comunitar, lovindu-l cu un topor, după ce animalul s-a repezit la fiica lui.
 
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că inculpatul locuieşte într-un imobil cu curte, situat în municipiul Constanţa. „În imediata apropiere se află un bloc, iar unii dintre locatarii acestui bloc îngrijesc un câine maidanez, de talie mijlocie, de culoare alb cu negru. Animalul nu beneficiază de un spaţiu special amenajat, fiind lăsat liber pe stradă. În seara zilei de 30 iunie 2014, fiica inculpatului, în vârstă de cinci ani, a părăsit curtea casei şi se afla în spatele blocului, împreună cu un alt copil, care era supravegheat de bunicul său“, conform magistraţilor.

Animalul nu a muşcat-o pe fată

Anchetatorii mai arată că cei doi copii se jucau cu o minge, care, la un moment dat, a ajuns lângă un autoturism parcat pe marginea drumului. Fetiţa a alergat spre minge, moment în care de sub maşină a ieşit câinele mai sus amintit şi s-a repezit la copilă. Animalul nu a muşcat-o pe fată, dar ea s-a speriat şi a plecat plângând în curtea casei sale.

Câinele, cu gâtul tăiat

La scurt timp, inculpatul - tatăl fetiţei - a ieşit din curtea casei sale, revoltat că fiica lui a fost atacată de câine. În mână avea un topor, cu care s-a îndreptat către câinele comunitar, care se afla în apropierea intrării în bloc. Speriat, patrupedul s-a refugiat în scara blocului, dar inculpatul l-a urmărit, urcând după animal, până la etajul al treilea, unde l-a prins şi l-a lovit cu toporul. Câinelui i-a fost provocată o plagă de 7-8 centimetri în zona gâtului şi alta de aproape trei centimetri în zona arcadei stângi. Toată scena a durat aproape cinci minute, iar după ce inculpatul a părăsit zona, câinele a fost dus la un cabinet veterinar. 
 
În timpul urmăririi penale, mai mulţi locatari ai blocului în care a fost lovit câinele cu toporul au confirmat că l-au văzut pe inculpat coborând în grabă scările, exprimându-şi într-un mod agresiv nemulţumirea şi aducând injurii atât la adresa animalului, cât şi la adresa celor care îngrijesc câinele respectiv.

A recunoscut totul

Cazul a ajuns în atenţia procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, care au dispus trimiterea în judecată a bărbatului, pentru „provocare de suferinţe fizice şi psihice, prin orice mijloace, unui animal“. În faţa magistraţilor, bărbatul şi-a recunoscut fapta şi a declarat că a acţionat sub imperiul furiei provocate de faptul că fiica sa a fost aproape să fie muşcată de câinele comunitar.

Condamnat la şase luni de închisoare, iniţial

Raportat la cele mai sus precizate, dar şi la faptul că cel în cauză se află la primul contact cu legea penală, Judecătoria Constanţa, instanţă învestită cu soluţionarea cazului, a decis condamnarea individului la pedeapsa de şase luni de închisoare. Ulterior, magistraţii au revenit asupra deciziei şi au renunţat la aplicarea pedepsei de şase luni, pe care au înlocuit-o cu un avertisment şi l-au atenţionat pe inculpat cu privire la conduita sa viitoare. Mai mult decât atât, instanţa a respins cererea procurorilor de aplicare a pedepsei complementare constând în interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la cinci ani.

Procesul continuă

Nemulţumiţi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au atacat decizia mai sus precizată la instanţa superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru jumătatea lunii viitoare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

fara nume

26 Nov, 2018 15:46

Nu mi se pare corect, ba din contra mi se pare repulsiv faptul că bietul câine a fost agresat, nu a făcut nici un rău fetitei el a ieșit de sub mașina datorită faptului că sa speriat și el la rândul lui de minge, iar fetita sigur sa speriat deoarece nu se aștepta sa fie acolo cățelul, acum sa mergi sa ataci un animal cu toporul doar pentru o sperietura... Lasă de dorit. Sunt mama a doua fetite și proprietara unui câine. Consider ca e inuman ce a făcut tatăl fetitei .

ioana

04 Aug, 2016 20:31

Mi-e mila de cei care n-au pic de compasiune fata de cateii astia si sustin fapta acestui individ. Da, ca parinte, primul impuls este sa ii faci rau catelului, dar copilul ce va invata? Daca voi credeti ca asa se va rezolva problema, si a fetitei speriate, si a cainelui agresiv, inseamna ca ati trait degeaba. Una dintre cele mai mari valori pe care o putem insufla copiilor nostri este compasiunea, nu violenta. Habar n-aveti cat de tare le ciopartiti sufletele cand ii invatati sa devina agresivi cu cei din jur pentru ca puterea exemplului este cea mai puternica. Agresivitatea se va rasfrange si asupra oamenilor, nu doar a animalelor. De aia suntem atat de rai unul cu celalt, din cauza oamenilor ca voi. Pacat.

Miha

04 Aug, 2016 18:20

Toti suntem de vina pentru inmultirea necontrolata a maidanezilor si pentru AFACEREA MAIDANEZUL din care smecherii din primarii fac bani grei! tatal nu trebuia sa taie gatul bietului animal IN FATA CELOR 2 COPII!!! Sigur raman traumatizati pe viata dupa aceasta scena horror! Nu de sperietura...Doamne in ce lume traim!

Geo

04 Aug, 2016 18:03

Pai dacă tot ne facem dreptate singuri ,hai sa omorât toti spărgătorii de locuinte , soferii beți, smecherii cu 200/h ,etc....ca ne pun viata în pericol! Scăpăm cu un avertisment ??!! Justiție de cacat!

Alessandra

04 Aug, 2016 17:54

In primul rand cainele nici macar nu a atins copila . In al doilea rand ce cauta copila nesupravegheata in strada cu mingea. Parerea mea e ca a exagerat si merita pedepsit . De cand am inceput sa ne facem singuri dreptate cu toporul ?

Ù

04 Aug, 2016 17:40

Cristina !!! Dacă îți ataca copilul și nu aveai puterea de a-l scoate din colții lui ce făceai? ?? Îi luai apărarea vagabondului? Dacă raspunzi DA cu siguranță ești de dus la psiholog!

fara nume

04 Aug, 2016 16:36

ma intreb de ce nu a fost arestat primarul ca nu a rezolvat problema maidanezilor agresivi.ca el e vinovat

fkrana

04 Aug, 2016 16:35

Dreptate pentru oamenii muscati de maidanezi

gaina cristina

04 Aug, 2016 16:03

E normal sa fie pedepsi,invatatura de minte pentru el,pentru altii si pentru cei ce obisnuiesc sa faca asta

Andreescu Schlechter

04 Aug, 2016 15:59

Pentru Cristinuta. NU are legatura cu umanitatea. Citeste cu atentie articolul apoi iti dai cu parerea intramvai aiurea. Ai caine indiferent ca este maidanez sau al tau si il tii in casa sau in curte. Ai spatiu pentru el , lesa si botnita( asta daca esti responsabil). Daca acel caine maidanez sau al tau isi face nevoile( strangi dupa el - fara ezitare sau stai ca ma fac ca n-am vazut ca care este el sa calce cineva in cadoul facut de caine)Asta ca sa nu fii mai nesimtit decat cainele tau sau cel ce il ai in grija lasat.In Germania platesti amenda pentru asa ceva, aici in Romania vad ca nimeni nu-si asuma nimic pur si simplu va doare sau ne doare undeva. Personal am un lup Alsacian de 3 ani dar ies cu el cum trebuie( lesa si botnita si strang dupa el)Asta ca sa demonstrez ca se poate si nu toti romanii suntem nesimtiti. Cat despre a musca, latra pe altii este alta poveste. Insa poti sa eviti aceste aspect daca previi. cu riscul de a ma repeat daca esti indifferent sau indolent si spui ca nu te priveste esti al fel de vinovat precum cainele tau sau maidanez ce ti-ai asumat grija lui si trebuie sa raspunzi. Lasa monstrii in povesti sis anu ai parte de ei. Daca aveam un Pitbul si imi scapa din lesa si te sfasaia putin cred ca altfel ar fi fost commen-ul tau.Si daca faceam pe indiferentul si spuneam e asta e se intampla, mi-a scapat. NU este correct. Ai gresit cel ce a gresit plateste, sau cainele este luat eutanasiat, saul laut de hingheri si paltesti taxa de recuperare pentru el.

Iosif Dobner

04 Aug, 2016 15:42

Monstrii sunt acei MAIDANEZI care nu au minimul de educatie pe care trebuie sa-l aiba orice catel.

Costi

04 Aug, 2016 15:38

Sa-l tii in casa tu sa dormi cu el ,copii nu sunt importanti ptr. Tine

gigel

04 Aug, 2016 15:30

nu e normal ca un animal sa fie pus mai presus de o viata de om. fetita poate suferi toata viata in urma spaimei traite . eu inca ma tem de caini pt ca era sa fiu muscat in copilarie de unul fioros. e anormal sa condamni un om la puscarie 6 luni pt ca a lovit un caine. trebuia sa astepte sa ii muste fata?? cei care pozeaza in aparatorii cainilor, sa ii ia in casa sau in curti sa nu-i lase pe strazi. in nicio tara civilizata nu exista caini comunitari. toti sunt omorati.

Pena

04 Aug, 2016 14:49

Daca cainele musca sau omora fata,acesta cum platea ?

costy

04 Aug, 2016 13:30

In Romania trebuie sa moara un copil muscat de un caine ca sa se faca dreptate...

Cristina

04 Aug, 2016 12:50

Trebuia sa faca inchisoare. Nu este normal ce se intampla. Trebuia si consult la psihiatrie pentru respectivul si puscarie si o amenda zdravana. Ca sa fie el un exemplu pentru alti cetateni ce au in cap astfel de lucruri. Nu mai exista umanitate. Societatea a creat niste monstri!!!

Ioana

04 Aug, 2016 12:44

Bestia nu a procedat corect. Sunt multi ca el care fac asa ceva. Daca nu i-a muscat fata, nu trebuia sa loveasca animalul. Noi societatea inraim animalele, pentru ca devenim bruta. la orice scinteie. Oricum animalele sunt mai inteligente ca omul. Si pe mine m-a muscat un ciine, dar nu am reactionat asa, l-am fugarit putin si gata, pentru ca si ei sunt creaturi ai lui Dumnezeu. Aceasta canalie merita macar cinci ani de inchisoare cu executare.

mee

04 Aug, 2016 11:47

e perfect "normal" sa alergi un animal cu un topor in romanica.... trist!

ralu

04 Aug, 2016 10:19

Sa faca inchisoare pt asa o fapta agresiva!cum dumnezeu poate fi iertat???rusine romania

Articole asemanatoare

Farmavet SA a bătut palma cu Primăria Constanța. Ce va livra firma? (Document)

10 Mar 2024 559

Cățeluși căzuți într-o canalizare în Constanța. Pompierii au intervenit (FOTO)

04 Mar 2024 551

Vetmedan SRL din Vrancea se va ocupa de gestionarea câinilor fără stăpân din comuna Corbu, județul Constanța (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1297

La Adăpostul public pentru Animale Abandonate din Constanța Peste 350 de căței încă așteaptă o familie

01 Feb 2024 658

Drepturile și obligațiile deținătorilor de animale de companie din municipiul Constanța

22 Jan 2024 579

Știri Constanța Aveți un animal de companie? Iată ce trebuie să știți

15 Dec 2023 1114

Adoptă un câine, salvează o viață! Adopția unui câine, o alegere empatică, cu multiple beneficii

23 Nov 2023 852

Definitiv Primăria Constanța, obligată la daune morale pentru un copil mușcat de câine!

10 Nov 2023 1119

Primăria Năvodari poate extinde adăpostul public pentru câini fără stăpân

04 Nov 2023 962

Primăria Constanța „Aveți grijă de căței! Cea mai bună soluție este microciparea!”

30 Oct 2023 738

Primăria Constanța Campania „Adoptă un cățel” continuă

28 Sep 2023 816

Știri Constanța azi Doi câini periculoși și nesupravegheați umblă pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din municipiu (FOTO+VIDEO)

07 Sep 2023 1750

Ce firmă va furniza servicii de internet pentru adăpostul public pentru câinii fără stăpân al Primăriei Constanța (DOCUMENT)

24 Jun 2023 1091

Primăria Constanța, obligată să achite daune morale de 4.000 de euro unui copil mușcat de câini în oraș! Judecătorii vorbesc „neluarea măsurilor corespunzătoare pentru capturare“

02 Jun 2023 2155

Începe campania de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor de rasă comună din Constanța! Detalii

03 Apr 2023 1542