Deschidere editie

Pastilă amară pentru Parchetul General al României Medicul psihiatru Diana Bandrabur, achitată, la Constanţa, pentru toate capetele de acuzare

Pe data de 28 martie, chiar în ziua în care CSM a decis suspendarea sa din funcţie pentru o perioadă de trei luni, judecătorul Alexandru Bogdan Arhip s-a pronunţat în prezenta cauză
 
Judecătorul Alexandru Bogdan Arhip, din Judecătoria Constanţa, s-a pronunţat în dosarul în care Diana Lilia Bandrabur, medic psihiatru în cadrul Secţiei Exterioare de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost trimisă în judecată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Medicul a fost suspectat de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată (115 acte materiale), complicitate la înşelăciune în formă continuată (115 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (115 acte materiale) şi complicitate la uz de fals în formă continuată (115 de acte materiale).
 
Dosarul se află la Judecătoria Constanţa din data de 5 septembrie 2016, iar judecătorul Alexandru Bogdan Arhip, din Judecătoria Constanţa, învestit cu soluţionarea cauzei, a acordat 15 termene.
 
Pe data de 6 septembrie, magistratul a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar, pe care a menţinut-o, faţă de Bandrabur. Totodată, judecătorul Arhip a dispus „încetarea obligaţiei de a nu mai exercita profesia de medic psihiatru în cadrul Secţiei Exterioare Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa stabilită prin Ordonanţa nr. 549/P/2014 a PICCJ din data de 20 iulie 2016, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri“.
 
Pe data de 29 septembrie 2016, instanţa a constatat competenţa Judecătoriei Constanţa, legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 549/P/2014 şi a sesizării instanţei cu rechizitoriul emis în acelaşi dosar de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus începerea judecăţii cauzei privind-o pe Diana Lilia Bandrabur.
 
Pe data de 28 martie, chiar în ziua în care CSM a decis suspendarea sa din funcţie pentru o perioadă de trei luni, judecătorul Alexandru Bogdan Arhip s-a pronunţat în prezenta cauză.
 
Magistratul a dispus achitarea medicului psihiatru Diana Lilia Bandrabur faţă de infracţiunile de fals intelectual în formă continuată (115 acte materiale), complicitate la înşelăciune în formă continuată (115 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (115 acte materiale) şi complicitate la uz de fals în formă continuată (115 acte materiale). Instanţa a constatat încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar luat şi menţinut faţă de medicul psihiatru Diana Lilia Bandrabur.
 
Judecătorul Alexandru Bogdan Arhip a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată în cauză. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată de procurori la Curtea de Apel Constanţa.
 
Revenind la dosarul instrumentat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din documentele magistraţilor reiese că, „în perioada 2008-2012, inculpata, în calitate de medic psihiatru în cadrul Secţiei Exterioare de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a eliberat mai multe prescripţii medicale compensate integral pentru mai mulţi pacienţi care, în realitate, nu au apelat la serviciile medicale ale medicului respectiv, nu au fost consultaţi de cea în cauză şi nu au beneficiat de medicamentele prescrise de Bandrabur Diana Lilia“.
 
„Ulterior emiterii de către medicul în cauză a prescripţiilor respective, acestea au fost înmânate reprezentanţilor farmaciilor de pe raza judeţului Constanţa cu care medicul în speţă colabora, fie direct de către cea în cauză, fie prin intermediul altor persoane. La rândul lor, reprezentanţii farmaciilor au înaintat ulterior prescripţiile medicale false Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, alături de documentaţia aferentă, solicitând decontarea lor şi înregistrând astfel creşteri ale încasărilor din vânzări. Cele 115 prescripţii medicale emise fără respectarea dispoziţiilor legale au o valoare totală de 115.037 de lei şi au fost eliberate pe numele unor persoane care fie au un alt medic curant, fie nu suferă de boli psihice sau chiar erau decedate la data înscrisă pe reţetă“, se mai arată în actele procurorilor.
 
Într-un alt dosar, Diana Lilia Bandrabur are calitatea de parte vătămată, iar procurorii DNA susţin că ar fi fost şantajată de comisarul-şef de poliţie Nicu Ion, fostul comandant al Biroului Control Intern, al Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa şi al Poliţiei oraşului Hârşova. De altfel, în această cauză, comisarul-şef de poliţie Nicu Ion a fost condamnat, în ianuarie 2017, la 3,2 ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă şi a fost luată de magistraţii Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase.
 
Parchetul General anunţă
Timp de patru ani, un psihiatru din Constanţa ar fi făcut afaceri ilegale cu rețete medicale

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un medic psihiatru din Constanţa, trimis în judecată de Parchetul General, achitat. Ce se întâmplă cu dosarul

21 Nov 2017 2991

Medicul psihiatru Diana Bandrabur, achitată în primă instanţă. 12 martori vor fi reaudiaţi la Curtea de Apel

10 Oct 2017 5116

Ar fi şantajat-o pe Diana Lilia Bandrabur, medic psihiatru Se rejudecă dosarul comisarului-şef Nicu Ion

29 Sep 2016 1238

Se rejudecă dosarul comisarului-şef Nicu Ion, acuzat de şantajarea medicului psihiatru Lilia Bandrabur

13 Sep 2016 937

Parchetul General anunţă Timp de patru ani, un psihiatru din Constanţa ar fi făcut afaceri ilegale cu rețete medicale

07 Sep 2016 664

Medic constănțean, trimis în judecată de Parchetul General

06 Sep 2016 1769

Comisarul-şef Nicu, condamnat Medic psihiatru din Spitalul Judeţean, şantajat de un fost comandant din Poliţia Constanţa?

23 May 2016 1659

Un medic din Spitalul Judeţean, şantajat de un comandant din IPJ Constanţa? Dosarul, amânat pentru luna martie (document)

28 Jan 2016 2297

A ieşit la pensie înainte de trimiterea în judecată Comisarul-şef Nicu Ion, un poliţist afacerist (documente)

05 Mar 2014 3087

Partea vătămată, Diana Lilia Bandrabur, medic psihiatruComisarul-şef Ion Nicu a fost trimis în judecată de DNA

04 Mar 2014 4936

Numãr unic dosar 30987/212/2011

27 Nov 2011 922

Psihiatrul Diana Lilia Bandrabur împlineşte 44 de ani

19 Sep 2011 1824

Liviu Mocanu, pus in dificultate de delatorul penal

24 Feb 2006 694