Popa, director de liceu la Harsova

1219862539.jpg

Preotul paroh Niculae Mandra a fost propus sa ocupe functia de director al Liceului "Ioan Cotovu" din localitate * Nemultumite, celelalte cadre didactice ameninta cu boicotarea noului an scolar

In pragul noului an scolar, Liceul Teoretic "Ioan Cotovu" din Harsova este in pragul haosului, dupa ce la urechile colectivului profesoral a ajuns o informatie potrivit careia noul director al institutiei va fi preotul paroh Niculae Mandra. Pentru ca nu sunt de acord nici in ruptul capului sa fie conduse de parintele Mandra, cadrele didactice ameninta ca vor boicota inceperea anului scolar 2008 - 2009. Cu cateva zile in urma, profesori din cadrul liceului teoretic au aflat ca in toamna vor avea un nou director, in persoana preotului Niculae Mandra. Indignate ca vor fi sub talpa parintelui, pe care il acuza ca nu-si indeplineste sarcinile didactice in calitate de profesor titular de religie, mai multe cadre didactice s-au reunit in sedinta si au elaborat o adresa pe care au inaintat-o catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta. "Consideram ca nu este compatibil cu aceasta functie (n.r. preotul Niculae Mandra), deoarece este preot paroh la Parohia nr. II Harsova: evenimentele religioase (inmormantari, slujbe etc.) se desfasoara in timpul orelor de curs", se arata la punctul 1 in lista de obiectii adresata ISJ. Colegii parintelui Mandra sustin ca acesta nu este potrivit pentru functia de director si pentru ca "nu-si indeplineste sarcinile ce-i revin in calitate de profesor (nu si-a facut orele, multe dintre ele fiind taiate in condica de prezenta, si a sfidat conducerea scolii, aducand concedii medicale cu plata 100%)". Alte motive invocate de semnatarii scrisorii-protest sunt un "comportament sfidator fata de elevi si cadrele didactice, precum si "lipsa de la sedintele Consiliului Profesoral". Prin urmare, adresa inaintata ISJ arata clar ca preotul nu este dorit ca director al Liceului "Ioan Cotovu", mai ales ca protestul este semnat de nu mai putin de 28 de cadre didactice, care nu se dau inapoi nici de la declansarea unei greve in prag de an scolar. "Mentionam ca numirea Pr. Mandra Niculae in functia de director va duce la boicotarea deschiderii anului scolar 2008 - 2009", se mai arata in adresa.

Parintele - "un liberal constiincios"

Scandalul are si o tenta politica. Parintele Niculae este acuzat de colegii sai ca este un sustinator infocat al PNL si ca postul de director al liceului nu ar fi altceva decat o rasplata pentru loialitatea sa. Intr-o anexa a adresei pe care am primit-o de la cadrele didactice ale liceului, intitulata sugestiv "Cartea recordurilor liberale", se arata ca preotul a fost avansat, primind decizia de director al liceului "pentru ca s-a dovedit un liberal constiincios". De asemenea, in acest inscris se mai precizeaza ca gestul se inscrie in politica liberala de a schimba pana si portarii de unitati. Profesorii acuza pe aceasta cale si conducerea ISJ de promovare pe criterii politice a cadrelor didactice.

Apolitic, dar sustinut de persoane sus-puse

Preotul Niculae Mandra recunoaste ca este sustinut de persoane sus-puse, carora, spune el, nu le poate dezvalui deocamdata identitatea. "Eu sunt apolitic, dar bineinteles ca sunt sustinut de cineva", ne-a declarat parintele. El ne-a confirmat informatia, precizand ca "este 95% adevarat" ca va fi numit director. De asemenea, parintele a precizat ca este indreptatit la o asemenea avansare, avand in vedere ca este profesor titular din 1998 si ca a fost si profesor metodist de religie in zona Harsova.

Director de liceu, intre parastase si inmormantari

Intrebat cum va reusi sa se imparta intre biserica si conducerea liceului, parintele Niculae Mandra a declarat cu seninatate ca are cine sa-i tina locul atat la scoala, cat si la biserica, daca va fi nevoie, pentru ca "se lucreaza in echipa". "De luni pana vineri, daca exista vreo inmormantare sau vreo festanie, are cine sa se ocupe, pentru ca am un coleg preot, iar vineri am un acatist de la sase la sapte. Sambata am pomeni, parastase, duminica - Sfanta Liturghie si, avand in vedere ca este sfarsit de saptamana, nu va fi nicio problema. Asa, daca apare vreo inmormantare in timpul saptamanii, nu cred ca va fi o problema daca lipsesc o ora-doua, pentru ca voi avea un director-adjunct care imi va tine locul", a apreciat preotul.

Si-a sacrificat afacerea

In ce priveste postul pe care are 95% sanse sa il ocupe, parintele a spus ca el nu a tinut mortis sa fie director, dar ca cineva, persoana sus-pusa, l-a rugat gandindu-se numai la binele comunitatii, iar el, neputand sa refuze, a acceptat. "Eu oricum imi facusem, la sfarsitul anului scolar, cerere de concediu fara plata pentru urmatorul an, pentru a ma dedica activitatii in turism. Am cumparat un microbuz cu 20.000 de euro si stabilisem deja itinerarele pentru a face excursii la manastiri, insa am fost rugat sa ocup functia asta si am abandonat afacerea", a povestit dezinvolt parintele, caruia, se pare, nu ii lipseste spiritul intreprinzator. El a spus ca stie de intalnirea cadrelor didactice, pe care, sustine, a convocat-o chiar actuala directoare a liceului, profesorul de chimie Crina Ostaci, adaugand ca el nu a fost anuntat in prealabil, asa cum ar fi trebui, ci a fost sunat chiar in timpul sedintei si nu a putut fi prezent pentru a-si lua apararea in fata colegilor deoarece nu se afla in localitate. Parintele a mai precizat ca actuala directoare este incapabila, pentru ca a avut si doua controale pe cap, in urma carora rezultatele nu au fost deloc multumitoare.

Un acces propagandistic

Aparandu-se in privinta acuzatiilor de implicare in politica ce i s-au adus de catre colegi, parintele a facut, la un moment dat, o afirmatie ce ar putea fi interpretata politic. "Tinand cont de rezultatele care se vad, oamenii trebuie sa-si dea seama ce partid trebuie sa conduca tara si pe cine sa voteze". Probabil ca parintele se refera aici la viitoarele alegeri parlamentare, altfel nu se explica avantul sau de analist politic. Reprezentanta Biroului de presa al Arhiepiscopiei Tomisului, Liliana Naclad, ne-a declarat ca unui preot nu ii este interzis sa conduca o institutie de invatamant, atata timp cat isi indeplineste sarcinile de serviciu. "Daca activitatea profesorala nu o incurca pe cea pastorala si sunt respectate canoanele, preotul poate sa fie si director", ne-a declarat reprezentanta Arhiepiscopiei.

Actuala conducere se dezice de protest

De cealalta parte, actuala directoare a liceului, Crina Ostaci, afirma ca nu s-a alaturat protestului colegilor sai, ca s-a detasat de acest scandal si ca adresa trimisa la ISJ a fost elaborata numai si numai de cadrele didactice, pe care nu ea le-a convocat. Fosta directoare adjuncta, Vali Grosu, profesor de limba si literatura romana, care a renuntat de curand la functia de conducere, sustine ca obiectiunile fata de parintele Mandra, incluse in adresa inaintata ISJ, nu sunt exagerate, ci reprezinta realitatea.

Tudor Nadrag: "Primaria a facut alte propuneri"

L-am contactat telefonic si pe primarul orasului Harsova, Tudor Nadrag, care ne-a declarat ca, desi nu contesta calitatile de cadru didactic ale preotului Niculae Mandra, care ii este si prieten, el a facut alte propuneri catre ISJ, pentru ocuparea functiilor de conducere. "Primaria Harsova, ca autoritate locala, l-a propus la inspectorat, pentru ocuparea functiei de director, pe fostul director al liceului, Alexandru Bujenita, care a condus liceul foarte bine pana ce a fost schimbat, iar ca director adjunct, pe Mariana Bucsan, insa dumnealor (n.r. conducerea ISJ) nu sunt obligati sa ne ia in seama. La aceasta noua propunere facuta de inspectorat, in ceea ce il priveste pe parinte, noi nu am fost consultati. Din punctul meu de vedere, eu nu sunt indreptatit sa fac aprecieri in ce priveste activitatea didactica a preotului, dar reactia colectivului profesoral da de gandit", a precizat Tudor Nadrag.

Prigoana politica a directorilor de scoli

In Harsova, au fost schimbati in ultima perioada toti directorii institutiilor de invatamant. Gurile rele spun ca numirile s-au facut pe criterii exclusiv politice, cu girul inspectorului general al ISJ Constanta, liberalul Marian Sarbu. Potrivit unor surse locale, toti directorii unitatilor de invatamant din Harsova sunt membri, cel putin simpatizanti ai PNL, fiind adusi pe posturi de fostul primar liberal, Ionel Chirita. Inclusiv actuala directoare a liceului, Crina Ostaci, ar fi fost numita tot de liberali, care insa au fost nemultumiti de rezultatele ei. Astfel, Alexandru Bujenita, cunoscut ca simpatizant al PSD, a fost inlocuit, anul trecut, de Crina Ostaci. De asemenea, Ion Marinescu, apropiat al PD-L, a fost schimbat din functia de director al Scolii generale nr. 1 Harsova, fiind inlocuit de liberala Camelia Serban. Grupul Scolar "Carsium" l-a avut ca director pe Ioan Barbut, simpatizant PSD, care a fost substituit cu liberalul Costel Dinu.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar ortodox Astăzi, 6 noiembrie, sărbătorim un mare sfânt. Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

06 Nov 2023 943

Calendar-Ortodox 28 august - Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

28 Aug 2023 758

Calendar-Ortodox. 28 august - pomenirea Preacuviosului Părinte Moise Arapul Etiopianul

28 Aug 2022 1238

Mesaje de 1 iunie 2022. Cele mai frumoase urări de Ziua Copilului

31 May 2022 1875

Aventura engleză în Dobrogea (1856-1882) Construirea căii ferate Constanţa-Cernavoda şi preluarea portului. Partea a VII-a. Oraşul Kiustenge, o comunitate fără pastor şi execuţiile din piaţa publică

28 Jan 2019 3748

CN APM, discuţii despre relansarea turismului de croazieră la scară mare în Portul Constanţa

05 Jun 2018 2425

Caz șocant în județul Alba. Un copil de 5 ani ar fi fost violat de bunicul său. Principalul suspect, un pastor de cetățenie olandeză

16 May 2018 2653

Călători străini prin Dobrogea (CXXII) - Andrew Bonar & Robert McCheyne (Marea Britanie/Scoţia) - galerie foto

28 Jun 2017 2798

Călători străini prin Dobrogea (L) - Michael Eneman (Suedia) (galerie foto)

09 Nov 2016 3060

Astăzi îl sărbătorim pe Friedrich Nietzsche. 172 de ani de la naşterea părintelui nihilismului

15 Oct 2016 2558

Programul de mâine al sportivilor români la Rio

19 Aug 2016 2223

Ştiaţi că...? Morse, inventatorul care a reuşit să îşi rezerve un loc în istorie...

27 Apr 2016 3189

În clasamentul pe medalii, România a ocupat primul loc la Campionatele Balcanice de atletism de la Istanbul

28 Feb 2016 2261

Se sărbătoreşte Martin Luther King Jr. Day Ambasada SUA va fi închisă luni

15 Jan 2016 2254

Sinaxar 6 noiembrie 2015 Ortodocşii pomenesc unul din marii patriarhi. Milioane de bărbaţi îi poartă numele

06 Nov 2015 2487